Πολιτική Συνεντεύξεις

Νότης Μηταράκης στο «Π»: Ο ρόλος του πατέρα είναι σίγουρα ο πιο δύσκολος

Στη λεωφόρο Θηβών, στον Ρέντη, εκεί όπου κάποτε ήταν το παλιό κτίριο του «Κεράνη», σήμερα δεσπόζει το νέο και υπερσύγχρονο κτίριο του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής. Εκεί συναντήσαμε τον υπουργό Νότη Μηταράκη. Αφού πρώτα μας ξενάγησε στους νέους χώρους, στη συνέχεια, σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη, μας μίλησε για το νέο Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Μετανάστευσης, που βρίσκεται σε διαβούλευση, αλλά και για την πρώτη του δουλειά, τη σύζυγο και την κόρη του.

Το μεταναστευτικό βρίσκεται πάντοτε «ψηλά» στην αντιπολιτευτική ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ, που καταλογίζει στην κυβέρνηση απουσία σχεδίου και διαχειριστική ανικανότητα. Τι απαντάτε;

Θεωρώ ότι δεν υπάρχει Έλληνας που να μη θυμάται ότι στο μεταναστευτικό η κυβέρνηση Μητσοτάκη παρέλαβε χάος από την κυβέρνηση Τσίπρα. Οι μεταναστευτικές ροές ήταν ανεξέλεγκτες και στα ύψη, οι δομές υπερπλήρεις, άναρχες και ανασφαλείς, οι τοπικές κοινωνίες εξαγριωμένες και, δυστυχώς, το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας είχε χάσει πλήρως την εμπιστοσύνη προς την Πολιτεία.

Τι εικόνα αντιμετωπίσατε τότε;

Την περίοδο 2015-2019 πέρασαν από την Ελλάδα περισσότεροι από 1 εκατ. πρόσφυγες και μετανάστες. Γεγονός που έκανε τα νησιά μας να βιώσουν τα αποτελέσματα της σύγκρουσης μεταξύ της λογικής τής προστασίας των συνόρων μας και των αριστερών ευφυολογημάτων περί ανοιχτών συνόρων. Αυτό ήταν το τοπίο, όταν ξεκινήσαμε να δουλεύουμε. Αντιμετωπίσαμε την κρίση του περασμένου Μαρτίου στον Έβρο αλλά και στα θαλάσσια σύνορά μας με την Τουρκία και τον εμπρησμό στη Μόρια. Σε αυτές τις συνθήκες, καταφέραμε να ανακτήσουμε τον έλεγχο και να μειώσουμε σημαντικά τις επιπτώσεις της μεταναστευτικής κρίσης.

Σε απόλυτους αριθμούς μπορείτε να μας πείτε τι έχετε κάνει;

Βεβαίως. Μειώσαμε τις ροές κατά 80%, μειώσαμε τους διαμένοντες στα νησιά κατά 60%. Διαμένουν σήμερα 13.495 αιτούντες άσυλο, από 40.300 που διέμεναν τον Μάρτιο του 2020. Κλείσαμε 57 ξενοδοχειακές μονάδες που φιλοξενούσαν μετανάστες και πρόσφυγες και τρεις δομές φιλοξενίας (Γρεβενά, Λέρος, Λέσβος) και θα κλείσουμε και άλλες μέσα το 2021, καθώς οι ανάγκες είναι αισθητά μειωμένες. Ακόμα, τους τελευταίους 12 μήνες έχουν φύγει νομίμως, με απελάσεις, οικειοθελείς αποχωρήσεις ή με μετεγκαταστάσεις, από τη χώρα περισσότεροι απ’ όσους μπήκαν. Η ελληνική κοινωνία βλέπει τα νησιά να αποσυμφορούνται χωρίς να επιβαρύνεται η ενδοχώρα, και αυτή είναι η καλύτερη απάντηση στην κριτική της αντιπολίτευσης. Δεν υπάρχει πλέον κρίση εκτός ελέγχου. Όλα αυτά δεν επιτυγχάνονται χωρίς σχέδιο, και στην αξιωματική αντιπολίτευση που διαχειρίστηκαν το μεταναστευτικό και απέτυχαν το γνωρίζουν καλά αυτό.

Φοβάστε πως η Τουρκία ενδεχομένως χρησιμοποιήσει τις μεταναστευτικές ροές ως μοχλό πίεσης κατά της Ελλάδας, στο πλαίσιο των διερευνητικών επαφών;

Είναι ευθύνη της Τουρκίας η πλήρης διακοπή των παράτυπων αναχωρήσεων προς τα ευρωπαϊκά σύνορα. Καθώς και η επιστροφή όσων δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας. Εμείς αυτονόητα φυλάμε τα κοινά μας σύνορα, με αποφασιστικότητα και με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο. Και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε. Οι προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας δεν συμβάλλουν ούτε στην καλή γειτονία με την Ελλάδα ούτε στη σχέση ΕΕ – Τουρκίας. Η Τουρκία έχει την ευκαιρία να ακολουθήσει τη θετική ατζέντα. Να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις της και να βελτιώσει τη σχέση της με την Ευρώπη. Υπάρχει βεβαίως και η αρνητική ατζέντα για τους γείτονές μας. Υπάρχουν κυρώσεις σε περίπτωση που η Τουρκία επαναλάβει πράξεις επιθετικότητας. Η Ελλάδα έχει σταθερές θέσεις. Η εξωτερική της πολιτική δεν άγεται και φέρεται από εφήμερες καταστάσεις. Είμαστε υπέρ του διαλόγου, το γνωρίζουν οι πάντες αυτό. Αλλά διάλογος με προϋποθέσεις, συγκεκριμένη ατζέντα και στόχους.

Πώς προχωρά η διαβούλευση με τους εκπροσώπους των άλλων κομμάτων για το νέο ευρωπαϊκό Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου;

Η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της διαπραγμάτευσης για το νέο Σύμφωνο, το οποίο πρέπει να εξασφαλίζει τη διατηρήσιμη μείωση των ροών, τις επιστροφές όσων δεν δικαιούνται διεθνή προστασία και την έμπρακτη και ουσιαστική αλληλεγγύη προς τις χώρες υποδοχής. Ειδικά προς τα νησιά μας, που έχουν σηκώσει μεγάλο και δυσανάλογο βάρος τα προηγούμενα χρόνια. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι οι αυξημένες ροές, η υπερσυμφόρηση των νησιών, η Μόρια, δεν ήταν αποτέλεσμα του νέου Συμφώνου, αλλά της έλλειψης των κατάλληλων μηχανισμών, της εξωτερικής διάστασης, των επιστροφών, της αλληλεγγύης, των αποτελεσματικών διαδικασιών. Οι διαπραγματεύσεις είναι δύσκολες, ο στόχος αυτός χρειάζεται εθνική συνεννόηση και συναίνεση. Γι’ αυτό και ενημέρωσα πρόσφατα τους εκπροσώπους των κομμάτων και θα το κάνω ανά τακτά χρονικά διαστήματα και στο μέλλον.

Εκλέγεστε στη Χίο, σε ένα νησί που είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένο από τις μεταναστευτικές ροές. Δεν φοβάστε το πολιτικό κόστος;

Ασχολήθηκα με την πολιτική για να είμαι χρήσιμος και όχι ευχάριστος. Και το εννοώ. Φοβάμαι την αποτυχία, όχι το πολιτικό κόστος. Τον Ιανουάριο του 2020 είχα απόλυτη αίσθηση του ποιος είμαι, τι αναλαμβάνω και τι μπορώ να πετύχω. Σε ό,τι αφορά τη μεταναστευτική κρίση, η Χίος είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση από αυτή που ήταν το 2015, το 2019 ή και το 2020. Ενδεικτικά σας λέω ότι σήμερα στη δομή φιλοξενίας της ΒΙΑΛ διαμένουν 995 αιτούντες άσυλο. Ήταν 5.712 όταν ανέλαβα. Μηδενίσαμε τις ροές και κανείς δεν το πίστευε. Φέραμε τη ΒΙΑΛ σήμερα κάτω από 1.000 άτομα και κανείς δεν το πίστευε. Ετοιμάζουμε τη νέα κλειστή, ελεγχόμενη δομή (ΚΕΔΝ) στην περιοχή Θόλος. Οργανώνουμε τα πράγματα έτσι, ώστε να μην ξαναδούμε ούτε Σούδα, ούτε ΒΙΑΛ, ούτε Ταμπάκικα.

Για τη Χίο, που τόσο αγαπάτε, τι στόχους έχετε θέσει;

Στόχος μου είναι σε λίγο καιρό στη Χίο να μη συζητάμε για το μεταναστευτικό, αλλά να συζητάμε για την οικονομική ανάκαμψη και τις ευκαιρίες ανάπτυξης του νησιού μας. Το 2021 αρχίζουν στο νησί έργα που επί χρόνια ήταν στα λόγια. Το νέο αεροδρόμιο, το Δικαστικό Μέγαρο, το φράγμα. Απαραίτητα έργα υποδομής που η Χίος έχει ανάγκη για να αντικρύσει τη νέα εποχή. Τα προχωρούμε και το 2023 θα είναι πραγματικότητα.

Τι είναι αυτό που αγαπάτε στη Χίο και τι είναι αυτό που σας έχει λείψει περισσότερο από το νησί;

Η Χίος, από την εποχή που διέμενα στο εξωτερικό, μονοπωλούσε τις σκέψεις μου. Είναι η ιδιαίτερη πατρίδα της οικογένειάς μου. Από την πρώτη στιγμή που πάτησα, ως παιδί, το πόδι μου στη Χίο, την αγάπησα. Αγάπησα τον αέρα της, την ομορφιά της, τους ανθρώπους της, τη γη της, τη θάλασσά της. Και αυτή η αγάπη έχει μείνει αναλλοίωτη μέσα στον χρόνο. Τα υπουργικά καθήκοντα, δυστυχώς, δεν μου επιτρέπουν να περνώ όσο χρόνο θα ήθελα στο νησί μου.

Ποιοι σας στήριξαν στην απόφασή σας να εμπλακείτε με την πολιτική; Για εσάς η πολιτική είναι αυτοσκοπός;

Η πολιτική δεν υπήρξε ποτέ αυτοσκοπός μου. Απεναντίας, πραγματοποίησα τις ακαδημαϊκές μου σπουδές και δραστηριοποιήθηκα στον ιδιωτικό τομέα στο εξωτερικό. Επί σειρά ετών, διαμόρφωσα μια καθημερινότητα που ναι μεν είχε έντονο το στοιχείο της νοσταλγίας για τη χώρα και το νησί μου, αλλά ταυτόχρονα εκτυλισσόταν μακριά τους. Γι’ αυτό και χωρίς δεύτερη σκέψη, όταν μου δόθηκε η ευκαιρία να επιστρέψω και να βοηθήσω την πατρίδα μου, δεν είχα δεύτερες σκέψεις. Η ενεργός συμμετοχή μου στην πολιτική προέκυψε κάποια χρόνια αργότερα. Σε όλα αυτά τα βήματα έχω πάντα συμβούλους και συνοδοιπόρους τη γυναίκα μου, Μαρία, και την κόρη μου, Ελισάβετ. Εμπιστεύομαι απόλυτα την κρίση τους. Βέβαια, είχα την τύχη να έχω στο πλευρό μου όλα αυτά τα χρόνια εξαιρετικούς συνεργάτες.

Από όσο γνωρίζω, και η σύζυγός σας είχε κάνει τη δική της καριέρα στο Λονδίνο και παρ’ όλα αυτά την άφησε πίσω για να σας ακολουθήσει στην Ελλάδα. Ήταν δύσκολη απόφαση για εκείνη;

Με τη Μαρία συζητάμε τα πάντα. Κάθε –μικρή ή μεγάλη– απόφαση, αλλά και τον αντίκτυπο που θα έχει στην οικογένειά μας. Εκείνη την περίοδο, αναγκάστηκε να εγκαταλείψει, προσωρινά, μια επιτυχημένη ακαδημαϊκή καριέρα. Και λέω προσωρινά, γιατί τη συνεχίζει στην Αθήνα με μεγάλη επιτυχία. Παράλληλα, ανακάλυψε και ένα νέο ταλέντο, καθώς καταπιάστηκε και με τη συγγραφή παιδικών παραμυθιών.

Ποιο στοιχείο του χαρακτήρα της θαυμάζετε περισσότερο;

Είναι αρκετά. Θέλω να σας πω όμως ότι θαυμάζω περισσότερο τη δημιουργικότητα και τη στοχοπροσήλωση της γυναίκας μου. Στηρίζουμε ο ένας τον άλλον σε καλές και σε δύσκολες στιγμές.

Είστε από τους πολιτικούς που πριν αναλάβουν υπουργικό θώκο έχουν κολλήσει αρκετά «ένσημα» στον ιδιωτικό τομέα, και μάλιστα σε θέσεις ευθύνης. Σε τι ηλικία μπήκατε στην αγορά εργασίας και πού;

Έκανα τα πρώτα μου επαγγελματικά βήματα σε ηλικία 26 χρονών στο Λονδίνο το 1998, ως στέλεχος επενδύσεων με εξειδίκευση στις βιομηχανικές επενδύσεις στην Ανατολική Ευρώπη. Ήταν μια εμπειρία που διαμόρφωσε το ποιος είμαι σήμερα. Θυμάμαι, ακόμα, το άγχος της πρώτης συνέντευξης, την αγωνία για την πρώτη ημέρα, τον ενθουσιασμό και την απογοήτευση.

Όσοι σας γνωρίζουν καλά λένε πως είστε εργασιομανής. Αληθεύει; Πόσες ώρες εργάζεστε την ημέρα;

Όταν αγαπάς και σέβεσαι αυτό που κάνεις, ο χρόνος είναι σχετικός. Δουλεύω, είναι η αλήθεια, αρκετές ώρες. Δεν έχω κάτσει να τις μετρήσω. Καταλαβαίνω όμως πότε το «παρακάνω», από τα μηνύματα ή τις κλήσεις της κόρης μου, Ελισάβετ!

Είστε υπουργός και, παράλληλα, σύζυγος και πατέρας. Πώς μοιράζετε τον χρόνο σας και ποιος ρόλος από τους τρεις είναι ο πιο απαιτητικός;

Ο κάθε ρόλος απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή, αφοσίωση και συνεχή προσπάθεια. Ως υπουργός, βέβαια, έχεις μια αυξημένη αίσθηση καθήκοντος και αρκετά περισσότερες υποχρεώσεις. Ωστόσο, φροντίζω καθημερινά να είμαι μαζί με την οικογένειά μου, όσο μπορώ. Η οικογένειά μου, όπως σας είπα, είναι το βασικό στήριγμά μου. Ο ρόλος του πατέρα είναι σίγουρα ο πιο δύσκολος.

Συνέντευξη στην Άννα Καραβοκύρη

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

 

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

NEWSLETTER