Κόσμος

Ξέφυγε πάλι ο Τραμπ! Κατηγορεί τους Κούρδους ότι ελευθερώνουν σκόπιμα αιχμάλωτους τζιχαντιστές

Επίθεση στην ΕΕ, που δεν δέχεται πίσω στα εδάφη της τους τζιχαντιστές, την Τουρκία -την οποία απείλησε με νέες κυρώσεις- και τους Κούρδους έκανε και πάλι ο Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος υπαινίχθηκε ότι οι υπό κουρδική ηγεσία Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) ίσως να αφήνουν εσκεμμένα ελεύθερους κάποιους αιχμάλωτους τζιχαντιστές του ISIS στη βορειοανατολική Συρία προκειμένου να αναγκαστούν Αμερικανοί στρατιώτες να επιστρέψουν σε μια ζώνη όπου επιχειρούν τα στρατεύματα της Τουρκίας και οι σύμμαχοί της, Σύροι αντάρτες του «Ελεύθερου Συριακού Στρατού».

Ο Τραμπ υποστήριξε πάντως ότι οι τζιχαντιστές μπορούν πολύ εύκολα να συλληφθούν ξανά. Η τουρκική εισβολή έχει πυροδοτήσει έντονες ανησυχίες ότι μαχητές του ISIS και συγγενικά τους πρόσωπα, που κρατούνται από τους Κούρδους και τις SDF ίσως αποδράσουν και προχωρήσουν σε αναβίωση του «Iσλαμικού Κράτους». Εκατοντάδες έχουν ήδη αποδράσει.

«Η Ευρώπη είχε την ευκαιρία της να πάρει τους φυλακισμένους του ISIS αλλά δεν ήθελε να πληρώσει το τίμημα. “Αφήστε τις ΗΠΑ να πληρώσουν” είπαν (οι Ευρωπαίοι)… Οι Κούρδοι ίσως αφήνουν ορισμένους για να μας εμπλέξουν. Θα τους ξαναπιάσουν εύκολα η Τουρκία και τα ευρωπαϊκά κράτη, από όπου προήλθαν πολλοί, αλλά πρέπει να κινηθούν γρήγορα», έγραψε ο Τραμπ σε  απανωτά tweets.

Και πάλι απείλησε με «μεγάλες κυρώσεις» την Τουρκία, χωρίς και πάλι να δώσει λεπτομέρειες για το τι περιλαμβάνουν και τι θα τις πυροδοτήσει. Ο Αμερικανός Πρόεδρος, διερωτήθηκε αν κάποιοι άνθρωποι πιστεύουν ότι οι ΗΠΑ πρέπει να πάνε σε πόλεμο με την Τουρκία, η οποία είναι μέλος του ΝΑΤΟ. «Έρχονται μεγάλες κυρώσεις στην Τουρκία. Πιστεύει πραγματικά ο κόσμος ότι θα πάμε σε πόλεμο με ένα μέλος του ΝΑΤΟ, την Τουρκία; Οι ατελείωτοι πόλεμοι θα τερματιστούν».

Σχολιάστε ...

NEWSLETTERFocus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa