Άρθρα

«Ξέφωτο» μέσα από Συμπληγάδες θα ψάξει η επομένη κυβέρνηση

Το μείζον ερώτημα σε κάθε εκλογική αναμέτρηση είναι ένα: «Ποιος θα κερδίσει;». Εάν δεχτούμε πως, μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων και την περιρρέουσα ατμόσφαιρα, αυτό το ερώτημα έχει απαντηθεί, το αμέσως επόμενο είναι «τι πρέπει να γίνει μετά την 7η Ιουλίου».

Πολλώ δε μάλλον όταν οι αλλαγές στην ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ΕΚΤ δεν προσφέρονται για πολλά χαμόγελα αισιοδοξίας, καθώς στη θέση του μετριοπαθούς και φιλέλληνα Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ αναλαμβάνει μία «σκληρή» Γερμανίδα και στη θέση του ισορροπιστή –και προερχόμενου από τον ευρωπαϊκό Νότο– κεντρικού τραπεζίτη η μέχρι πρότινος ισχυρή γυναίκα του ΔΝΤ.

Με απλά λόγια, πίστωση χρόνου στη νέα κυβέρνηση δεν θα υπάρξει από Βρυξέλλες και Φρανκφούρτη. Μπορεί οι αγορές να… κλείνουν το μάτι στη διαφαινόμενη επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας και μάλιστα με αυτοδυναμία –όπως ζητά ο Κυριάκος Μητσοτάκης–, ωστόσο τα πράγματα δεν θα είναι καθόλου εύκολα. Οι «θεσμοί» δεν είναι καθόλου, μα καθόλου διατεθειμένοι αυτήν τη στιγμή να συζητήσουν μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων και χαλάρωση της δημοσιονομικής πολιτικής. Οι προεκλογικές παροχές της απερχόμενης κυβέρνησης δεν «εκνεύρισαν» απλά τους Ευρωπαίους, αλλά έθεσαν σε κίνδυνο την πορεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού. Κι αυτό όχι μόνο δεν πέρασε απαρατήρητο, αλλά ήδη από την επομένη κιόλας θα σταλεί μήνυμα επιστροφής στον… ορθό δρόμο.

Δεν είναι, όμως, μόνο οι εταίροι που δεν θα δώσουν πίστωση χρόνου στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Είναι και οι Έλληνες πολίτες, που περιμένουν να δουν κάτι διαφορετικό από τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας. Ένας πολιτικός με φιλοευρωπαϊκό, μεταρρυθμιστικό και χαμηλών τόνων προφίλ, που, χωρίς να έχει υποσχεθεί πολλά, έχει υψώσει τον πήχη με την παρουσία του. Κάθε κίνηση, κάθε βήμα της νέας κυβέρνησης θα κρίνεται αυστηρά. Τόσο σε επίπεδο ουσίας, όσο και σε επίπεδο συμβολισμού. Για παράδειγμα, μένει να φανεί στην πράξη εάν επιτέλους θα δούμε ένα μικρό και ευέλικτο κυβερνητικό σχήμα. Οι πολίτες, κυρίως αυτοί που αναζητούν δουλειά, περιμένουν να δουν πόσο γρήγορα θα προχωρήσουν το Ελληνικό και οι άλλες επενδύσεις, για τις οποίες γίνεται τόσος λόγος.

Για να είμαστε δίκαιοι με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, σε επίπεδο οικονομίας δεν μπορεί να κάνει και πολλές κινήσεις μέχρι το τέλος της χρονιάς. Ο Προϋπολογισμός του 2019 είναι ήδη ψηφισμένος και αυτόν θα κληθεί να εφαρμόσει – με ελάχιστα περιθώρια διορθωτικών κινήσεων. Σε όλα τα υπόλοιπα, όμως, καλείται να αφήσει το στίγμα του. Κορυφαίο παράδειγμα ο νέος Ποινικός Κώδικας, που… ανοίγει τις πύλες των φυλακών όχι μόνο σε τρομοκράτες, αλλά σε σπείρες διαρρηκτών, ληστών, σκληρών κακοποιών που δεν πρόκειται να αλλάξουν στάση ζωής κ.ά.

Και κάτι τελευταίο. Ο Εθνάρχης Κωνσταντίνος Καραμανλής είχε πει: «Για να κυβερνήσω με Δικαιοσύνη, στέγνωσα την ψυχή μου». Ο επόμενος πρωθυπουργός καλείται να κάνει ακριβώς το ίδιο.

του Νίκου Καραμανλή

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

Σχολιάστε ...

NEWSLETTERFocus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa