Περιφέρειες - Δήμοι Σε πρώτο πλάνο Συνεντεύξεις

Ξ. Μανιατογιάννης στο «Π»: Ιδιωτική ασφάλεια εποπτεύει τις γειτονιές μας – Η απλή αναλογική είναι απόδειξη ωριμότητας

Στα έργα που είναι σε εξέλιξη στον Δήμο Βριλησσίων αλλά και στους σύγχρονους τρόπους διαχείρισης των απορριμμάτων, που ο δήμος Βριλησσίων είναι πρωτοπόρος, αναφέρθηκε μιλώντας στο «Π» ο δήμαρχος Ξενοφών Μανιατογιάννης.

Επίσης, ο κ. Μανιατογιάννης χαρακτήρισε το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής ως «απόδειξη ωριμότητας και δημοκρατίας», ενώ ξεκαθάρισε πως ίσως «υπάρξουν δυσκολίες στην αρχή, αλλά ας έχουμε κατά νου ότι κάθε νέο ξεκίνημα θέλει χρόνο».

Συνέντευξη στον Γιώργο Λαιμό

Η κυβέρνηση προωθεί την αλλαγή του εκλογικού νόμου και στην αυτοδιοίκηση. Το σύστημα της απλής αναλογικής, θα βοηθούσε να υπάρξει κουλτούρα συνεργασιών μεταξύ των παρατάξεων όπως συμβαίνει σε κάποιες χώρες της Ευρώπης ή θα λειτουργούσε αρνητικά στη διακυβέρνηση ενός δήμου;
Η απλή αναλογική είναι απόδειξη ωριμότητας και δημοκρατίας. Κατά τη γνώμη μου, απεμπλέκονται σημαντικά οι αιρετοί  από τη μικροπολιτική και τον λαϊκισμό. Ίσως υπάρξουν δυσκολίες στην αρχή, αλλά ας έχουμε κατά νου ότι κάθε νέο ξεκίνημα θέλει χρόνο. Σε κάθε περίπτωση, παρότι (και) εμείς έχουμε προέλθει από το σημερινό (υπερ)πλειοψηφικό «καλλικρατικό» εκλογικό σύστημα δεν την φοβόμαστε, αντίθετα τη θεωρούμε παράγοντα δημοκρατικής κινητοποίησης για τον δημότη, του οποίου την κρίση και τους εκπροσώπους του σεβόμαστε. Η ΤΑ ίσως είναι το καταλληλότερο πεδίο εφαρμογής της και συνολικής μετάβασης της θεσμικής λειτουργίας στη χώρα σε έναν δημοκρατικότερο τρόπο διακυβέρνησης, ενώ οι αυτοδιοικητικοί και οι δημοτικές αρχές και παρατάξεις δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν από την απλή αναλογική εάν ξεφύγουν/ξεφύγουμε από τη λογική δημιουργίας και συντήρησης μηχανισμών και δώσουν αποκλειστικά έμφαση στην εξυπηρέτηση του δημότη και των συμφερόντων της τοπικής κοινωνίας τους.

Πώς πιστεύετε ότι λειτούργησε ο Καλλικράτης στην τοπική αυτοδιοίκηση και αν κατά τη γνώμη σας θα έπρεπε να ανοίξει πάλι το χωροταξικό θέμα;

Ο «Καλλικράτης» ανανέωσε τον «Καποδίστρια» με θετικά αποτελέσματα στο σύνολό τους, αλλά όπως διαπιστώθηκε στην πορεία είχε και πολλές αδυναμίες – αρμοδιότητες χωρίς πόρους (π.χ. πολεοδομία), χωροταξικές ενώσεις που δεν λειτούργησαν (νησιά και ορεινοί δήμοι). Το χωροταξικό των ΟΤΑ αποτελεί ένα  ιδιαίτερο ζήτημα, στο οποίο σε αυτή τη φάση ίσως χρειάζεται παρέμβαση, όπου έχουν εμφανιστεί φαινόμενα σημαντικής δυσλειτουργίας και σε επόμενη φάση, με πιο εύρωστα οικονομικά δεδομένα για τη χώρα και την ΤΑ, πρέπει  να αποτελέσει χωριστό ζήτημα που οφείλουμε να επιλυθεί με κριτήρια τόσο λειτουργικότητας όσο και δημοκρατικής εμβάθυνσης .

Στο δήμο Βριλησσίων έχει γίνει σπουδαίο έργο σπουδαίο έργο στον τομέα της διαχείρισης απορριμμάτων και της προστασίας του περιβάλλοντος. Μάλιστα έχετε βραβευθεί ως δήμος. Ποιες σύγχρονες μεθόδους έχετε εφαρμόσει;

Η διαχείριση απορριμμάτων με Διαλογή στην Πηγή  σε (4 βασικά και πλέον των 4 ακόμα δευτερεύοντα ρεύματα) χωριστά ρεύματα, μέσω των δημοτικών προγραμμάτων ανακύκλωσης – κομποστοποίησης και τη στήριξή τους από τους πολίτες, οδηγεί στην εκτροπή από την ταφή και αξιοποίησή τους ως προϊόντα σχεδόν του 1/3 των δημοτικών απορριμμάτων μας σε διάστημα μόλις δύο (2) ετών εφαρμογής του στρατηγικού σχεδιασμού μας. Η φιλοδοξία μας κι η αντίστοιχη τεκμηριωμένη στόχευσή μας, συνίστανται στην επίτευξη σύγχρονης διαχείρισης με προδιαλογή στην πηγή και μετατροπής τους σε αγαθά από ανακυκλώσιμα και κομποστοποιήσιμα απόβλητα του 50% και πλέον των συνολικών (13,5 χιλιάδων τόνων κατά μ.ο.)  ετήσιων απορριμμάτων που παράγει η πόλη μας.

Πέραν όμως των αριθμητικών και τεχνικών δεδομένων του εγχειρήματος μας, το μεγάλο «στοίχημα» για τη δημοτική μας αρχή είναι η εκπαίδευση και συμμετοχή της νέας γενιάς. Γι’ αυτό υλοποιούμε συνέχεια δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης πολιτών, με επίκεντρο τα παιδιά που είναι ο ιδανικός επεξεργαστής και αναμεταδότης κάθε θετικού μηνύματος. Τόσο το πρόγραμμα συλλογής οργανικών στους καφέ κάδους ΦΥΣΙΚΟ ΛΙΠΑΣΜΑ (fisikolipasma.gr) όσο και η διαδικτυακή πλατφόρμα σύνδεσης της ανακύκλωσης με την τοπική αγορά και τα σχολειά μας followgreen.gr , καθώς και η δράση «Ανακυκλώνω Χαρτί γιατί Μετράει» που υλοποιείται σε συνεργασία με τον ΕΔΣΝΑ και την Περιφέρεια Αττικής, διατηρούν και ανανεώνουν συνεχώς ενημερωτικά προγράμματα στις εκπαιδευτικές μονάδες του Δήμου Βριλησσίων, μεταξύ άλλων με τη διοργάνωση Πρωταθλήματος Ανακύκλωσης και την απονομή συλλογικών επάθλων.

Παιδιά και ενήλικες  ενημερώνονται, εκπαιδεύονται και σταδιακά ανταποκρίνονται  σε εκπληκτικό βαθμό και για αυτό τους ευχαριστώ θερμά.

Καινοτομείτε ως δήμος και στον τομέα της Ασφάλειας. Πιστεύεται ότι η σύμβαση που έχετε κάνει με ιδιωτική εταιρία σε αυτόν τον  τομέα μπορεί να  κάνει τους δημότες σας να αισθάνονται περισσότερο ασφαλείς; Έχετε διαπιστώσει αποτελέσματα;

Σε μια γενικευμένης ανασφάλειας και μιντιακής υπερβολής, από τη δική μας υπεύθυνη θέση επιθυμούμε και ενεργούμε τα δέοντα, με σοβαρότητα και υπευθυνότητα, για τη συμβολή του Δήμου σε μια ζώσα και ασφαλή τοπική κοινωνία. Σε αυτή την κατεύθυνση προχωρήσαμε στη συνεργασία με ιδιωτικό φορέα παροχής υπηρεσιών επόπτευσης της περιοχής μας, του συνόλου των γειτονιών μας, για να αισθάνεται την ίδια ασφάλεια ο πολίτη  κι ιδιαίτερα όσοι ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Θέλω να είναι ξεκάθαρο, όμως, ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε – ούτε είναι δυνατό –να υποκαθιστούμε το έργο των αστυνομικών αρχών. Η αναφερόμενη  υπηρεσία αφορά αποκλειστικά στην εποπτεία, σύσταση και ενημέρωση των αρχών. Θα συνεχίσουμε να την παρέχουμε στους δημότες μας γιατί έχει ουσία, συνδράμει στο κατεξοχήν σημαντικό έργο των αρμόδιο αρχών και ενισχύει το γενικότερο αίσθημα ασφάλειας  του ιδιωτικού και κοινωνικού μας βίου.

Ποια έργα υποδομής βρίσκονται σε εξέλιξη στο δήμο Βριλησσίων και ποια έχουν δρομολογηθεί;

Σε εξέλιξη βρίσκονται Αντιπλημμυρικά έργα 4,5εκ. καθώς επίσης και ώριμες μελέτες που βρίσκονται στο στάδιο της χρηματοδότησης από την Περιφέρεια, την οποία ευχαριστώ ιδιαίτερα.

  • Επεκτάσεις του φυσικού αερίου 7,5χλμ σε 1,5 χρόνο
  • Συντηρήσεις σχολικών μονάδων
  • Κατασκευή του νέου βιοκλιματικού παιδικού σταθμού τα εγκαίνια του οποίου πραγματοποιήθηκαν στις 22-12.
  • Έχουν δρομολογηθεί: η κατασκευή πεζογέφυρας στην οδό Αναπαύσεως,
  • η εφαρμογή του Σχεδίου Βιώσιμης Κινητικότητας (ΣΒΑΚ),
  • ασφαλτοστρώσεις και πεζοδρομήσεις,
  • ανακαινίσεις υπολοίπων παιδικών χαρών ,
  • συνδέσεις δημοτικών κτιρίων με το φυσικό αέριο.

Επιθυμείτε να ζητήσετε από τους πολίτες του δήμου σας άλλη μία θητεία, ώστε να συνεχίσετε το έργο σας;

Διεκδικήσαμε την εκλογή μας ως δημοτική παράταξη «Βριλήσσια Δήμος Δημιουργία» και προσωπικά ως επικεφαλής και υποψήφιος Δήμαρχος με γενικότερο πολιτικό και κοινωνικό Διακύβευμα, τη μετάβαση στην εποχή της Βιώσιμης Διακυβέρνησης,  ιδίως εντός του περιβάλλοντος της γενικευμένης κρίσης και της απαξίωσης των θεσμών. Το εκλογικό σώμα των δημοτών των Βριλησσίων μας τίμησε αποδίδοντάς μας  την ευθύνη ανάληψης και άσκησης των καθηκόντων της δημοτικής αρχής του τόπου μας για την παρούσα 5ετή αυτοδιοικητικά περίοδο. Και δίνουμε όλο μας το είναι και όλες τις δυνάμεις για να ανταποκριθούμε στις δεσμεύσεις του προγραμματικού μας πλαισίου και στις προσδοκίες των συμπολιτών μας.

Ο δικός μου προσωπικός κύκλος ενεργούς συμμετοχής στα κοινά βρίσκεται στη 2η δεκαετία του. Όμως, ως πολίτης και αυτοδιοικητικός νιώθω, όχι απλώς ενεργός, αλλά και γεμάτος δύναμη – που μου δίνουν τόσο οι δημότες όσο και οι γενικότερες προκλήσεις της πολιτικοοικονιμικής συγκυρίας που βιώνουμε και οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε και να διαχειριστούμε βιώσιμα και αποτελεσματικά ως τοπικές κοινωνίες – για ακόμα περισσότερη δουλειά και ακόμα μεγαλύτερη προσφορά στα κοινά.

Θα θέσω εκ νέου, λοιπόν, τον εαυτό μου ως επικεφαλής και υποψήφιο Δήμαρχο της  παράταξη μας «Βριλήσσια Δήμος Δημιουργίας  στην κρίση των δημοτών. Θέτοντας διαρκώς στο επίκεντρο της τοπικής μας ζωής το όραμά μας για μια ενεργή Βιώσιμη Πολιτεία των δημοτών και την αναγκαιότητα για συνεπή και αποδοτική δημοτική  λειτουργία στα θέματα καθημερινότητας της πόλης, με κέντρο την ορθή και διάφανη διαχείριση και την εξυπηρέτηση του πολίτη.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο που κυκλοφόρησε στις 29/12

 

Σχολιάστε ...

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Παρασκήνιο» σε μορφή PDF

NEWSLETTER


Focus-On


Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa