Σε πρώτο πλάνο Συνεντεύξεις

Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος στο «Π»: Διψήφιο ποσοστό θα λάβει το ΚΙΝΑΛ

Διψήφιο θα είναι το ποσοστό του Κινήματος Αλλαγής στις εκλογές, όπως υποστηρίζει σε συνέντευξή του στο «Π» ο βουλευτής Αρκαδίας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, πρώην υφυπουργός και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΚΙΝΑΛ, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος.

Λάβρος κατά της κυβέρνησης, στη συνέντευξή του:

  • Απορρίπτει τη συμμετοχή του πολιτικού του φορέα στον διάλογο για τη συνταγματική αναθεώρηση, λέγοντας ότι «προσβάλλει το πολίτευμα με τον χειρότερο τρόπο», και προαναγγέλλει ότι «δεν θα συμμετέχουμε σε αυτή την αντιδημοκρατική κατρακύλα του κ. Τσίπρα».
  • Επιμένει ότι «η Συμφωνία των Πρεσπών είναι μία κακή συμφωνία για την Ελλάδα και δεν θα τη στηρίξουμε – ούτε θα δώσουμε, με κανέναν τρόπο, ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση».

Παράλληλα, μιλά για τον προσδιορισμό του ΚΙΝΑΛ εντός του πολιτικού σκηνικού, την προφυλάκιση του Γιάννου Παπαντωνίου και χαρακτηρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ «καραμανλικά κόμματα».

Κύριε Κωνσταντινόπουλε, με δεδομένο ότι η κυβέρνηση έχει εξαντλήσει τα τρία χρόνια του βίου της, βαδίζουμε σε εκλογές. Εκτιμάτε ότι θα οδηγηθούμε σε αυτές σ’ ένα κλίμα βαθέως δικομματισμού ή όχι;

Αυτή η κυβέρνηση στηρίχθηκε στον διχασμό για να αναρριχηθεί στην εξουσία, υπάρχει από τον διχασμό, τρέφεται από αυτόν, και θα ξαναφέρει τον διχασμό με την ελπίδα να επιβιώσει εκλογικά. Ο κ. Τσίπρας εξελέγη με σύνθημα «ή εκείνοι ή εμείς», «τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν». Το ίδιο θα επιδιώξει και τώρα, εις βάρος της χώρας, χωρίς κανέναν ηθικό ενδοιασμό, ενάντια σε κάθε έννοια κοινωνικής συνοχής, δημοκρατίας, πολιτικού ήθους. Ο κ. Πολάκης το προαναγγέλλει με κάθε ευκαιρία. Φοβάμαι πως η ΝΔ θα πέσει στην παγίδα αυτή και θα θυμηθεί τον κακό της εαυτό, με κενές αντιπαραθέσεις τύπου «μνημόνια – αντιμνημόνια».

Το Κίνημα Αλλαγής θα κρατήσει ψηλά τη σημαία της ενότητας των πολιτών και της κοινωνικής αλληλεγγύης. Είμαστε η μόνη πολιτική δύναμη που εργάζεται στην πράξη για την πρόοδο και για την ενότητα της χώρας μας, κόντρα σε ψευτοδιλήμματα και νόθους διχασμούς.

Γιάννος Παπαντωνίου, ΚΕΕΛΠΝΟ, Τζορτζ Σόρος: Τι σας λένε όλα αυτά, ονομαστικά και θεσμικά;

Το ΠΑΣΟΚ έχει μία ιστορία δεκαετιών. Εφάρμοσε μεγάλες μεταρρυθμίσεις, έκανε πολλά για τη χώρα. Έκανε και λάθη, για τα οποία δεν είμαι χαρούμενος. Έχουμε εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη – όταν ήρθε η υπόθεση Παπαντωνίου στη Βουλή, ήμαστε οι πρώτοι που είπαμε πως πρέπει να αποφανθεί η Δικαιοσύνη. Το ΠΑΣΟΚ είναι εκατομμύρια άνθρωποι. Είμαστε και όλοι εμείς, που μείναμε στο ΠΑΣΟΚ στα δύσκολα, ακόμη και όταν έπεσε στο 4%, όχι για καρέκλες και αξιώματα, αλλά για αρχές και αξίες. Και είμαι περήφανος γι’ αυτό.

Όσοι έκλεψαν, εφόσον απεφάνθη η Δικαιοσύνη ότι έκλεψαν, είναι για μας πολιτικά ρεμάλια και υπάρχουν δυστυχώς τέτοιοι σε όλους τους πολιτικούς χώρους. Στενοχωριέμαι για όσους πέρασαν από τον χώρο μας. Για εμάς η διαφάνεια είναι σε πρώτη προτεραιότητα. Διαφάνεια παντού, όχι με λόγια, αλλά με πράξεις. Μετά από τα 2,4 εκατ. ευρώ του κ. Παπαντωνίου, θα παρέμβει ο εισαγγελέας και για τα 50 εκατ. ευρώ του Τζ. Σόρος που είπε ο κ. Καμμένος ότι πήρε η κυβέρνηση; Θα διερευνηθεί και η υπόθεση των 24,5 δισ. ευρώ που χάθηκαν από τις ελληνικές τράπεζες με τους χειρισμούς Τσίπρα – Καμμένου; Ή μήπως η καταγγελία του κ. Πολάκη για το ΚΕΕΛΠΝΟ, ότι κατά τη θητεία της κας Ξενογιαννακοπούλου δημιουργήθηκε «τρύπα» 100 εκατ. ευρώ;

Σήμερα η κα Ξενογιαννακοπούλου είναι υπουργός των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και κάθεται δίπλα στον κ. Πολάκη. Πόση διαφάνεια αντέχει η κυβέρνηση; Για εμάς είναι ξεκάθαρο:    Όλα στο φως!

Πιστεύετε ότι το Κίνημα Αλλαγής πρέπει να συνδράμει στον διάλογο που επιδιώκει η κυβέρνηση για τη συνταγματική αναθεώρηση;

Η κυβέρνηση δεν επιδιώκει διάλογο για την αναθεώρηση του Συντάγματος, επιδιώκει να αλλοιώσει ακόμη και τον καταστατικό χάρτη της χώρας. Η προσπάθειά της –με εξωκοινοβουλευτικές δήθεν «επιτροπές» που διόρισε εδώ κι εκεί, και με όλη την παράσταση που προσπαθεί να στήσει– ευτελίζει για μία ακόμη φορά το πολίτευμα και τους θεσμούς.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε ευτελίζοντας το Σύνταγμα, με την περιφορά της εντολής σχηματισμού κυβέρνησης σε εξωκοινοβουλευτικούς παράγοντες. Και λίγο πριν φύγει, προσβάλλει ξανά το πολίτευμα με τον χειρότερο τρόπο. Δεν θα συμμετέχουμε σε αυτή την αντιδημοκρατική κατρακύλα του κ. Τσίπρα.

Αυτές τις μέρες συμπληρώνεται ένας χρόνος από τότε που ο νέος πολιτικός φορέας εξέλεξε με ανοικτές διαδικασίες την επικεφαλής του. Εκτιμάτε ότι σε αυτούς τους 12 μήνες κεφαλαιοποιήθηκε η αυθόρμητη προσέλευση 212.000 μελών και φίλων από το Κίνημα Αλλαγής;

Το Κίνημα Αλλαγής κρίνεται καθημερινά από τους πολίτες. Δίνουμε κάθε μέρα όλοι μαζί τη μάχη ενάντια στον εθνικολαϊκισμό των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και στον συντηρητισμό της Νέας Δημοκρατίας. Οι πολίτες γνωρίζουν πως είμαστε η μόνη προοδευτική δύναμη του τόπου μας και μας στηρίζουν στην προσπάθειά μας αυτή, κάθε μέρα και πιο ενεργά, κάθε μέρα πιο δυναμικά. Η προσπάθειά μας θα κριθεί στις εκλογές. Μέχρι τότε έχουμε αρκετό δρόμο ακόμη να διανύσουμε, με ενότητα και υπευθυνότητα. Θεωρώ πως θα τα καταφέρουμε – όπως ξέρετε, έχω βάλει δημόσια στοίχημα με αρκετούς συναδέλφους σας πως το ποσοστό μας θα είναι διψήφιο!

Μετά και τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες στα Σκόπια για τη Συμφωνία των Πρεσπών, πιστεύετε ότι έχει αλλάξει κάτι που θα σας έκανε να δώσετε θετική ψήφο, όταν το θέμα έλθει στο Ελληνικό Κοινοβούλιο;

Η θέση μας δεν ετεροπροσδιορίζεται. Παραμένει σταθερή και ξεκάθαρη: η Συμφωνία των Πρεσπών είναι μία κακή συμφωνία για την Ελλάδα και δεν θα τη στηρίξουμε – ούτε θα δώσουμε, με κανέναν τρόπο, ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Έχετε πολιτογραφηθεί στις αντι-ΣΥΡΙΖΑ φωνές του χώρου σας. Μετεκλογικά θα εξετάζατε το ενδεχόμενο συνεργασίας του πολιτικού σας φορέα με το κόμμα που σήμερα κυβερνά, με τη ΝΔ, ή ακόμα και του εντελώς αυτόνομου ρόλου, με το Κίνημα Αλλαγής να επιλέγει τα έδρανα της αντιπολίτευσης;

Η αλήθεια είναι πως ανάμεσα σε δύο δεξιά «καραμανλικά» κόμματα, όπως είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ, η επιλογή για προοδευτική ατζέντα είναι μία: το Κίνημα Αλλαγής. ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και Νέα Δημοκρατία στήνουν ένα τεχνητό δίπολο χωρίς ουσιαστικό πολιτικό περιεχόμενο και οι προοδευτικοί πολίτες το γνωρίζουν αυτό.

συνέντευξη στον Λάζαρο Λασκαρίδη

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

 

Σχολιάστε ...

NEWSLETTER

 

 Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa