Άρθρα

Οικονομικό σοκ για ανάκαμψη των Ελλήνων

Ως παράδειγμα για την Ευρώπη, με λιγότερη λιτότητα και περισσότερη ανάπτυξη, παρομοίασε ο Αλέξης Τσίπρας το σχέδιο ελάφρυνσης που παρουσίασε από το Ζάππειο.

Το πακέτο μόνιμων μέτρων περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, μειώσεις ΦΠΑ σε ενέργεια και εστίαση, ΕΦΚΑ και ΕΝΦΙΑ, 13η σύνταξη, ενώ, όπως είπε ο πρωθυπουργός, χωρίζεται σε δύο μέρη, χωρίς να παραβιάζουμε τη συμφωνία με τους εταίρους μας.

Φυσικά, μία που τα ανακοίνωσε και μία που βγήκαν ευρωπαϊκοί κύκλοι να μας θυμίσουν πως δεν είμαστε κράτος που μπορεί να ασκεί ανεξάρτητη, οικονομική πολιτική.

Φυσικά και είναι θετικό να ασκείται κοινωνική πολιτική από το ελληνικό κράτος προς έναν ελληνικό λαό, που έχει γονατίσει εδώ και 10 χρόνια. Ωστόσο είναι και παράλογο, η όποια ελληνική κυβέρνηση να έχει πάρει το «πορτοφόλι» του Έλληνα και απλά να του επιστρέφει τα ψιλά.

Αντίθετα θα έπρεπε όλα τα κόμματα να ενημερώσουν για το πώς θα ανακάμψει η ελληνική οικονομία, ώστε ο Έλληνας να έχει παραγωγή πλούτου κι όχι επιδόματα ή αρωγή κρατική.

Εμείς ως Ελληνική Λύση έχουμε ήδη καταγεγραμμένες τις προτάσεις μας, το πρόγραμμά μας που θεωρούμε πως είναι αναπτυξιακό, εμπροσθοβαρές και κυρίως ρεαλιστικό.

Παραδείγματος χάριν ως προς το φορολογικό των νομικών προσώπων (επιχειρήσεων) προτείνουμε: Μείωση στο 15% με προκαταβολή φόρου 50%, με τον περιορισμό του φόρου μερισμάτων στο 10% και με την πλήρη κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, καθώς και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης. Έκπτωση 10% στην εφάπαξ πληρωμή, αυτόματος συμψηφισμός οφειλών και επιστροφών. Μη πληρωμή φόρων για τα πρώτα πέντε χρόνια από τις νέες και καινοτόμες επιχειρήσεις, καθώς και δυνατότητα υψηλότερων αποσβέσεων στις καινούργιες επενδύσεις παγίων στο μισό χρονικό διάστημα, ηλεκτρονική σύνδεση όλων των συναλλαγών.

Για τα δε φυσικά πρόσωπα προτείνουμε: Αφορολόγητο εισόδημα έως 12.000 ευρώ, 15% φόρος έως 20.000 ευρώ, 25% από 20.000 ευρώ έως 50.000 ευρώ και 35% για όλα τα υπόλοιπα εισοδήματα, όσα και αν είναι. Κατάργηση των τεκμηρίων και έκπτωση 10% στην εφάπαξ πληρωμή.

Για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές στο Δημόσιο, στους οργανισμούς του και στα ασφαλιστικά ταμεία: Αφαίρεση όλων των προσαυξήσεων και των υπερβολικών τόκων. Ρύθμισή τους με μηνιαίες δόσεις με εισοδηματικά κριτήρια και με επιτόκιο ίσο με αυτό που δανείζεται το Δημόσιο.

Τέλος, για τους ελεύθερους επαγγελματίες, προτείνουμε διαγραφή του 50% των ανεξόφλητων εισφορών τους μετά το 2010, επανυπολογισμό των εισφορών με βάση τα ετήσια εισοδήματά τους, αφαίρεση της ιατροφαρμακευτικής εισφοράς επειδή ο επαγγελματίας ήταν ανασφάλιστος κι αφαίρεση των παράνομων τόκων και προσαυξήσεων.

Όταν εφαρμόσουμε αυτές τις προτάσεις, θα είναι τέτοιο το σοκ στον Έλληνα, που η ανάπτυξη θα έρθει αυτόματα. Ένα σοκ θετικό, αναπτυξιακό που θα απελευθερώσει τις δυνατότητες του Έλληνα.

του Κυριάκου Βελόπουλου

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

Σχολιάστε ...

NEWSLETTERFocus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa