Πολιτισμός

Οι έξι χώρες που υπέγραψαν τη «σύμβαση των ματωμένων αρχαιοτήτων»

Υπογράφηκε από τις πρώτες έξι χώρες η Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα αδικήματα που σχετίζονται με τα πολιτιστικά αγαθά, γνωστή ως Σύμβαση της Λευκωσίας. Οι πρώτες υπογραφές έπεσαν στο πλαίσιο των εργασιών της 127ης Συνόδου της Επιτροπής Υπουργών του διεθνούς οργανισμού, η οποία πραγματοποιείται στη Λευκωσία.

Πρόκειται για την Κύπρο, την Αρμενία, την Ελλάδα, την Πορτογαλία, το Σαν Μαρίνο και το Μεξικό.

Η «Σύμβαση των Ματωμένων Αρχαιοτήτων», όπως αποκαλείται, θα είναι το τελευταίο κομμάτι του παζλ εναντίον του παγκόσμιου κυκλώματος εκμετάλλευσης αρχαιοτήτων. Κι αυτό γιατί ως ποινική σύμβαση έρχεται να ολοκληρώσει το διεθνές νομικό πλαίσιο εναντίον της διακίνησης πολιτιστικών αγαθών που έχει συσταθεί από προηγούμενες συμβάσεις.

Από τη πλευρά του ο Προεδρεύων της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Ιωάννης Κασουλίδης κάλεσε τα κράτη «να υπογράψουν και να επικυρώσουν την Σύμβαση της Λευκωσίας το συντομότερο δυνατόν», σημειώνοντας ότι «έχουμε συλλογική ευθύνη να προστατέψουμε την πολιτιστική μας κληρονομιά και την κληρονομιά της ανθρωπότητας».

Σχολιάστε ...

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Παρασκήνιο» σε μορφή PDF

NEWSLETTERFocus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa