Άμυνα - Διπλωματία

Οι έρευνες του Oruc Reis εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας συνεχίζονται παρά τις αντιδράσεις

Συνεχίζονται οι έρευνες του Oruc Reis εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας ενώ η Άγκυρα με ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, χαρακτηρίζει ως «αβάσιμους» τους ισχυρισμούς της ελληνικής πλευράς σε ό,τι αφορά τις σεισμικές έρευνες που διεξάγονται από την Τουρκία στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Ειδικότερα, ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ Χαμί Ακσόι αναφέρει ότι οι εν λόγω έρευνες διεξάγονται «εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας».

Επιπλέον, σύμφωνα με τον ίδιο, πρόκειται για μια «μάταιη προσπάθεια» της Ελλάδας να εκφράσει τις ενστάσεις της, «μέσω των μαξιμαλιστικών της ισχυρισμών», μετέδωσε η σελίδα kathimerini.gr.

«Η Τουρκία θα συνεχίσει τις δραστηριότητές της στην περιοχή εντός του πλαισίου των δικαιωμάτων της που βασίζονται στο Διεθνές Δίκαιο», προσθέτει.

Ωστόσο, ο Ακσόι σημειώνει ότι η Άγκυρα είναι «έτοιμη» να συνεργαστεί με την Ελλάδα, προσθέτοντας παράλληλα ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να προστατεύει τα συμφέροντά της «με αποφασιστικότητα».

Τέλος, αναφέρει ότι περιμένει από την ελληνική πλευρά «να μην προχωρήσει σε κινήσεις κλιμάκωσης, να συνεισφέρει στη δημιουργία κατάλληλης ατμόσφαιρας για διαπραγματεύσεις και να δηλώσει ότι είναι έτοιμη για συνομιλίες», αντί, όπως λέει, «να κατηγορεί την Τουρκία με ανεδαφικούς ισχυρισμούς και ως συνήθως να παραπονείται σε τρίτα μέρη».

«Καλούμε την Ελλάδα για άλλη μια φορά σε διάλογο με την Τουρκία προκειμένου να θίξουμε τόσο το θέμα της δικαιοδοσίας των θαλάσσιων περιοχών στην Αν. Μεσόγειο όσο και άλλα σχετικά θέματα μεταξύ των δύο χωρών, χωρίς προϋποθέσεις», καταλήγει η ανακοίνωση.

O σταθμός του Ηρακλείου στην Κρήτη της υδρογραφικής υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού εξέδωσε χθες αντι-Navtex ως απάντηση στις παράνομες δραστηριότητες της Άγκυρας. Η ελληνική Navtex σημειώνει ότι η τουρκική Navtex αφορά σε «παράνομη και μη εξουσιοδοτημένη δραστηριότητα», σε περιοχή που «επικαλύπτει την ελληνική υφαλοκρηπίδα».

Η σελίδα militaire.gr, δημοσίευσε χάρτη στον οποίο αποτυπώνεται ολόκληρη η περιοχή που έχουν διεξαχθεί έρευνες από το Oruc Reis. Ο χάρτης:

«Και με το Oruc Reis, και με το Barbaros και με το Fatih η Τουρκία θα συνεχίσει τις έρευνές της» διεμήνυσε ο Ερντογάν, μετέδωσε η σελίδα tovima.gr.

Σε ανακοίνωσή του το ελληνικό ΥΠΕΞ σημειώνει πως «δυστυχώς η Τουρκία με την έκδοση νέας παράνομης Navtex για την περίοδο 1-14 Νοεμβρίου, με την οποία δεσμεύει περιοχή εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας προκειμένου να διεξάγει παράνομες σεισμικές έρευνες, επιβεβαιώνει για μια ακόμα φορά ότι συνεχίζει να αγνοεί τους θεμελιώδεις κανόνες του Διεθνούς Δικαίου», σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών».

Γίνεται λόγος για ενέργεια που «δημιουργεί περαιτέρω ένταση σε μια ευάλωτη περιοχή» και επισημαίνεται πως η τουρκική πλευρά «δείχνει εκ νέου ότι η Τουρκία συνεχίζει να δρα σε αντίθεση με τις εκκλήσεις της Διεθνούς Κοινότητας, συμπεριλαμβανομένων των Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του περασμένου Οκτωβρίου, το οποίο καλούσε την Τουρκία να τερματίσει τις ενέργειες αυτές».

Το ΥΠΕΞ καταδικάζει την «παραβατική συμπεριφορά» της τουρκικής πλευράς, τονίζοντας πως «απομακρύνει την προοπτική ενός εποικοδομητικού διαλόγου» και καλεί την άλλη πλευρά να «ανακαλέσει άμεσα την παράνομη Navtex που εξέδωσε».

Πλην της εντολής για το διάβημα διαμαρτυρίας, ο Νίκος Δένδιας θα ενημερώσει τους συμμάχους της χώρας «για τη συνεχιζόμενη τουρκική προκλητική συμπεριφορά».

 

Σχολιάστε ...

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

NEWSLETTER

 

  

 

 

Karfitsa