Άρθρα Λουκάς Γεωργιάδης

Οι αγορές ασχολούνται μόνο με σοβαρές χώρες και κυβερνήσεις… 

Η κυβέρνηση δημιούργησε προσδοκίες “καθαρής εξόδου” από το μνημόνιο τον περασμένο Αύγουστο. Ήταν τότε που έγινε το show της Ιθάκης. Η συνέχεια είναι γνωστή, καθώς οι αγορές αμφισβητούν τόσο τη βιωσιμότητα των μακροοικονομικών στοιχείων αλλά πολύ περισσότερο τις αντοχές του τραπεζικού μας συστήματος, το οποίο πιέζεται από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Αυτά που επί των ημερών των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ξέφυγαν από κάθε έλεγχο και βέβαια αυτό ήταν απόλυτα φυσιολογικό μετά τα… καμώματα του 2015.

Οι ελληνικές τράπεζες πριν από τρία ακριβώς χρόνια εξαϋλώθηκαν χάνοντας 40 δισ. ευρώ. Ήδη, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από τα 44,5 δισ. που διέθεσε για τη συμμετοχή τους στις τράπεζες βλέπει ότι η σημερινή αξία δεν ξεπερνά τα 800 εκατ. ευρώ!  Επιπλέον, άλλα 40 δισ. ευρώ είχαν “πετάξει” από τα θησαυροφυλάκια των τραπεζών ή… μετανάστευσαν με το πάτημα ενός κουμπιού, υπό τον φόβο της δραχμής. Και είναι φυσιολογικό όταν ακούς καιροσκόπους και τυχοδιώκτες πολιτικούς με μηδενικό επίπεδο οικονομικής παιδείας και γνώσης να σου λένε ότι “το νόμισμα δεν είναι φετίχ”. Η ζημιά του 2015 στην οικονομία, το τραπεζικό σύστημα και τους πολίτες θα μας συνοδεύει για δεκαετίες. Οι ισχυρισμοί της κυβέρνησης ότι βγήκαμε από τα μνημόνια είναι για… παιδάκια του νηπιαγωγείου! Αφού δεν έπιασε αυτό το… κόλπο και οι αγορές μας έδειξαν περί τίνος πρόκειται, τότε το ρίξαμε στην ιταλική κρίση. Μάλιστα προ ημερών ο ένοικος του Μαξίμου φέρεται να ευχήθηκε στους Ιταλούς καλή τύχη στην περίπτωση που τα “σπάσουν” με την Κομισιόν! Πώς αλλάζουν οι καιροί, οι καταστάσεις και οι άνθρωποι…

Η σύγκρουση της ιταλικής κυβέρνησης με τους ευρωπαίους θα έπρεπε να έχει οδηγήσει σε μεγάλη πίεση στα ομόλογα και άλλων χωρών. Όμως, αυτό δεν έχει συμβεί. Για παράδειγμα, η Κύπρος βγήκε και δανείστηκε εν μέσω αναταραχής με πολύ χαμηλό επιτόκιο. Η Πορτογαλία με την κυβέρνηση συνασπισμού Αριστερών-Σοσιαλιστών-Κομμουνιστών ανακοίνωσε προ ημερών ότι θα αποπληρώσει πρόωρα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Στη συγκεκριμένη χώρα τα “αδελφά” κόμματα του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ δεν έκαναν… μαγκιές και κατάλαβαν τη δουλειά που έπρεπε να ολοκληρώσουν. Γιατί αν άρχιζαν τις… συριζιές, τότε θα “έσβηναν” από τον πολιτικό χάρτη της χώρας, στην οποία πρώτη δύναμη εξακολουθεί να είναι η Κεντροδεξιά. Και τα κόμματα αυτά είχαν την… τύχη να δουν τα καμώματα του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα, οπότε έλαβαν εγκαίρως τα μέτρα τους.

Σήμερα η Κύπρος και η Πορτογαλία δανείζονται από τις αγορές με άνεση, ενώ η Ιρλανδία καλπάζει. Εμείς, αφού δεν βγήκαμε στις αγορές τον Σεπτέμβριο, τώρα ο επικεφαλής του χαρτοφυλακίου των Οικονομκών Τσακαλώτος ευελπιστεί ότι κάτι θα γίνει τον Μάρτιο ή Απρίλιο. Προς το παρόν, το μόνο που του έχει απομείνει είναι η…  φωτογράφηση της καμπύλης επιτοκίων των ελληνικών τίτλων. Κρίμα τα ταξίδια που έκανε σε Ευρώπη, ΗΠΑ και Ασία. Λογικά θα έπρεπε να γίνεται ένας… χαμός από τη ζήτηση ελληνικών τίτλων. Αλλά κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει, καθώς οι αγορές δεν τρώνε… σανό. Δεν μπορείς να τις κοροϊδέψεις ούτε στο ελάχιστο, σε αντίθεση με τους… σανοφάγους που αποτελούν “ευκολάκι”.

Τόσο στο Μαξίμου όσο και το υπουργείο Οικονομικών έχουν καταλάβει ότι το πολύ υψηλό χρέος σε συνδυασμό με την εικόνα στασιμοχρεοκοπίας δεν αφήνουν περιθώρια για ιδιαίτερη αισιοδοξία. Μπορεί η Ελλάδα να προστατεύεται έως τον Ιούλιο του 2020, από τα περίπου 24 δισ. ευρώ του “μαξιλαριού”, ωστόσο, είναι επιτακτική η ανάγκη για μία καθαρή έξοδο με δεκαετές ομόλογο. Κάποιοι μάλιστα θεωρούν ότι η θλιβερή τετραετία 2015-2018 των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μπορεί να είναι καταδικαστική για ένα πέμπτο μνημόνιο με λεφτά, το οποίο θα έρθει σε συνέχεια του σημερινού άτυπο τετάρτου μνημονίου χωρίς λεφτά!

Όσο παραμένει στα πράγματα η σημερινή συγκυβέρνηση, απλά θα ερχόμαστε πιο κοντά σε αδιέξοδα σε μια οικονομία, η οποία παραπαίει σε κρίσιμους μακροοικονομικούς δείκτες και σε μια κοινωνία που είναι αδύνατον να ανταποκριθεί στο τεράστιο ιδιωτικό χρέος. Η έκρηξη των επενδύσεων αποτελεί πλέον μονόδρομο, αλλά ταυτόχρονα και εξαιρετικά δύσκολο εγχείρημα. Με τους σημερινούς κυβερνώντες καλύτερα να το ξεχάσουμε. Η επόμενη κυβέρνηση είναι… καταδικασμένη να τρέχει ταχύτερα από τις αγορές και να τις αιφνιδιάζει ευχάριστα. Είναι ο μόνος δρόμος που πρέπει να ακολουθήσουμε πριν βρεθούμε σε νέες οδυνηρές εκπλήξεις λόγω των εγκλημάτων που διέπραξαν οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ το 2015.

Οι αγορές είναι δεδομένο ότι θα ασχοληθούν σοβαρά με μια χώρα όπου η κυβέρνηση της αιφνιδιάζει ευχάριστα. Αυτό δεν φαίνεται να συμβαίνει σήμερα. Η μόνη έγνοια των σημερινών θλιβερών τύπων που κυβερνούν, είναι το πώς θα διασωθούν στις προσεχείς εκλογές. Όπως είναι φυσικό, οι αγορές το βλέπουν αυτό και δεν έχουν χρόνο για να ασχοληθούν σοβαρά μαζί μας. Όταν φύγει η σημερινή παρέα των καταστροφέων, τότε θα ξαναμπούμε στον χάρτη της διεθνούς κοινότητας, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα συμβεί στο κοντινό μέλλον κάποιο εν γένει “ατύχημα”…

Λουκάς Γεωργιάδης

 

 

 

 

 

 

 

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

NEWSLETTER