Άρθρα Θανάσης Παπαμιχαήλ

Οι αισιόδοξοι, οι απαισιόδοξοι και οι ρεαλιστές της νέας χρονιάς

Φτάσαμε στο τέλος της χρονιάς, που σημαδεύτηκε από τρεις εκλογικές αναμετρήσεις. Αυτοδιοικητικές, ευρωεκλογές, εθνικές. Τα αποτελέσματα γνωστά. Περασμένα, αλλά όχι ξεχασμένα γεγονότα, που «γέννησαν» ελπίδες αλλά και νέα προβλήματα.

Σίγουρα η νέα κυβέρνηση δεν θα αργήσει να συνειδητοποιήσει, προϊόντος του νέου χρόνου, πόσο βαριά είναι η «καλογερική», όπως λέει μια παροιμία, σε αντίθεση με αυτό που έλεγε όταν ήταν στην αντιπολίτευση.

Σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις, φάνηκε ξεκάθαρα η απαξίωση που έδειξαν οι πολίτες στην επί σχεδόν πέντε χρόνια κυβέρνηση της «πρώτη φορά Αριστεράς» και στους «εκλεκτούς» της, για την εκπροσώπηση στο ελληνικό αλλά και στο ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Όσον αφορά τον χώρο της Αυτοδιοίκησης, εκεί οιεκλεγμένοι εκπρόσωποί της μετριούνται στα δάχτυλα των δύο χεριών. Η ψήφος «Τσιπροανατροπής» κυριάρχησε.

Αυτά για τον χρόνο που πέρασε.

Σε λίγο μπαίνουμε στον νέο χρόνο, με μια κυβέρνηση που «σκίζει» στις δημοσκοπήσεις και ξεκίνησε να βγάζει τα «κάστανα από τη φωτιά», χωρίς μέχρι στιγμής μεγάλες αντιδράσεις. Οι αισιόδοξοι πιστεύουν ότι θα τα καταφέρει χωρίς να φοβάται να βάλει το χέρι της στον «λάκκο με τα φίδια». Τα «φίδια» πολλά. Μεταναστευτικό, εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας, Ασφαλιστικό, ασφάλεια πολιτών, άσυλο και, φυσικά, τα δύσκολα εθνικά ζητήματα.

Η αξιωματική αντιπολίτευση, εγκλωβισμένη στον «μικρόκοσμό» της, στις παθογένειές της, σε μια ασφυκτική κομματική καμαρίλα, φιλοδοξεί να επανέλθει στην εξουσία, εκμεταλλευόμενη τις όποιες αντιδράσεις συλλογικοτήτων και οργανωμένων ομάδων. Η λοιπή αντιπολίτευση απλά υπάρχει και μέχρι στιγμής εισπράττει μισθούς και προνόμια. Άλλωστε, με «φυματικά» εκλογικά ποσοστά, δεν έχει και πολλά περιθώρια να επιβάλει τις θέσεις της.

Οι αισιόδοξοι ευελπιστούν να κρατήσουν το φρόνημα της αισιοδοξίας σε υψηλά επίπεδα και τον νέο χρόνο.

Οι απαισιόδοξοι καιροφυλακτούν προσδοκώντας κυβερνητικές αυτοχειρίες, προσωπικά λάθη αξιωματούχων και δυσαρέσκειες μεγάλων τμημάτων της κοινωνίας. Η επένδυση στον κοινωνικό αυτοματισμό είναι φανερή από τις πρώτες ημέρες της κυβέρνησης. Πρόωρες εκλογές δεν φαίνονται στον πολιτικό ορίζοντα ακόμη.

Όμως, εκτός από τους αισιόδοξους και απαισιόδοξους, υπάρχει και μια άλλη κατηγορία. Είναι οι ρεαλιστές. Όλοι όσοι βλέπουν ότι, παρά τις δυσκολίες, η ζυγαριά θα κλείνει τη νέα χρονιά προς την αισιόδοξη πλευρά και η χώρα θα αλλάξει ρότα, όχι με το αναμενόμενο «θαύμα», αλλά με την κανονικότητα που έλειπε από την καθημερινότητα τα τελευταία χρόνια. Με άσκηση μιας πολιτικής, με όραμα και στόχους, που λείπει την τελευταία πενταετία.

Θετική σκέψη από όλους, θα έρθουν καλύτερες μέρες, άρχισε να γυρίζει ο τροχός και άλλα ενθαρρυντικά θα ακούσουμε με την έλευση του νέου χρόνου από τους έχοντες «παχυλούς» μισθούς και προνόμια, όμως οι ρεαλιστές κρούουν τον «κώδωνα του κινδύνου». Τα μεγάλα και παχιά λόγια για επενδύσεις και τα επιδόματα δεν αρκούν να βγάλουν τον νέο χρόνο. Πρέπει να γίνουν οι υποσχέσεις πραγματικότητα. Διαφορετικά, πάλι από την αρχή,έστω κι αν το εκλογικό σώμα έχει «μπαφιάσει»!

του Θανάση Παπαμιχαήλ, επικοινωνιολόγου

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

Σχολιάστε ...

NEWSLETTERFocus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa