Άρθρα Φώτης Σιούμπουρας

Οι αλήθειες που είπε ο Καραμανλής

Η παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, όπως είχε προαναγγείλει το «Π», για εθνικά (κυρίως) θέματα και οι αλήθειες που είπε παραμονή της επετείου του ΟΧΙ στην εκδήλωση για τα 80 χρόνια της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών θα πρέπει να μας προβληματίσουν όλους. Πολιτική ηγεσία και πολίτες. Και να μας συνεγείρουν, γιατί , κατά πώς τόνισε, όταν αναφερόταν κυρίως στις τουρκικές προκλήσεις και στην «με πολλές αδυναμίες» Συμφωνία των Πρεσπών, «στα χρόνια που έρχονται, θα βρεθούμε αντιμέτωποι με μεγάλες προκλήσεις, οι οποίες θα απαιτήσουν συγκροτημένες πολιτικές, αποφασιστικότητα και τόλμη. Θα χρειαστεί να πάρουμε δύσκολες αποφάσεις και να τις εφαρμόσουμε με συνέπεια και πειθαρχία».

Και είναι γεγονός ότι η Ελλάδα ζει πια καθημερινά σε κλίμα απειλών, παραβιάσεων και προκλήσεων εκ μέρους της Τουρκίας. Το αποδεικνύουν συνεχώς οι δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν και των άλλων αξιωματούχων, οι υπερπτήσεις τουρκικών αεροπλάνων πάνω από ελληνικά νησιά στο Αιγαίο, απόψεις που διατυπώνονται από την πλευρά τους περί ΑΟΖ, υφαλοκρηπίδας και χωρικών υδάτων. Γενικότερα ακόμη, αποδεικνύεται από τη συστηματικά «νταηλίδικη» συμπεριφορά του καθεστώτος Ερντογάν, κυρίως προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε να μην επιτρέπει τη δημιουργία προσδοκιών περί ουσιαστικής προστασίας μας, αν και όταν γίνει ποτέ… το «κακό».

Οι ελληνικές κυβερνήσεις ακολουθούν συνήθως τακτική αποφυγής φραστικής έντασης και πρόκλησης θερμού επεισοδίου με έναν απρόβλεπτο γείτονα. Τώρα όμως έχει προστεθεί εμφανώς ακόμη ένας παράγων που κάνει τα πράγματα πολύ πιο δύσκολα. Αμερικανοί, ΝΑΤΟ, Ρώσοι ενθαρρύνουν άμεσα ή έμμεσα το καθεστώς Ερντογάν να ασκεί bullying προς κάθε κατεύθυνση, περιλαμβανομένων της Ελλάδας και της Κύπρου, που υποτίθεται ότι είναι χώρες που ανήκουν στη Δύση και στους πυλώνες της. Από κοντά και οι αναποφάσιστοι και εξαρτώμενοι Ευρωπαίοι που έχουν υιοθετήσει ως πολιτική τον στρουθοκαμηλισμό. Μεγάλο το λάθος τους και θα αποδειχθεί σύντομα. Μόνο που υπάρχει ο πραγματικός κίνδυνος να ξεσπάσει αυτό στην «καμπούρα» μας.

Το ερώτημα είναι τι μπορεί να κάνει η Ελλάδα για να αναχαιτίσει τη βουλιμία που επιδεικνύει εις βάρος της το καθεστώς της Τουρκίας. Με δεδομένο το μέγεθός της, τη γεωγραφική θέση της και τη ρευστότητα που χαρακτηρίζει το διεθνές περιβάλλον, είναι αναγκασμένη να στηρίζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό στις δικές της δυνάμεις. Γι’ αυτό και απαιτείται να δημιουργήσει αξιόμαχες Ένοπλες Δυνάμεις, να αποκαταστήσει την κυριαρχία του κράτους σε όλη την επικράτεια και ειδικά στη Θράκη, καθώς η Άγκυρα δεν κρύβει τις διαθέσεις της να ασκεί έλεγχο στην περιοχή και να επιδείξει αποφασιστικότητα, αν κάποια στιγμή οι περιστάσεις το απαιτούν.

Όλα αυτά δεν είναι καθόλου εύκολα. Απαιτούν έμπνευση, χρόνο, που δεν περισσεύει, και επιμονή. Στα χρόνια που έρχονται, θα βρεθούμε αντιμέτωποι με μεγάλες προκλήσεις, οι οποίες, όπως είπε ο Κώστας Καραμανλής, θα απαιτήσουν συγκροτημένες πολιτικές, αποφασιστικότητα και τόλμη. Θα χρειαστεί να πάρουμε δύσκολες αποφάσεις. Γι’ αυτό απαιτείται συσπείρωση και εθνική ενότητα.

Το γεγονός ότι οι πολιτικές δυνάμεις καταφέρνουν, έπειτα από πάρα πολύ καιρό, να βρουν κοινό τόπο στο θέμα της ψήφου των Ελλήνων μεταναστών είναι ένα σπάνιο επίτευγμα, που πρέπει να χαιρετιστεί. Και πρέπει να αποτελέσει κεκτημένο και για το μέλλον.

του Φώτη Σιούμπουρα

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

Σχολιάστε ...

NEWSLETTERFocus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa