Οικονομία

Οι εταιρείες «φαντάσματα» στις «μαύρες» λίστες Εφορίας και Ταμείων

Στη λίστα  των  23.000 μεγαλοοφειλετών που δημοσιοποιήθηκε περιλαμβάνονται  επιχειρήσεις «φαντάσματα» που έβαλαν λουκέτο εδώ και… δεκαετίες αλλά και επιχειρηματίες που βρίσκονται ήδη στη φυλακή!

Για τις επιχειρήσεις-«φαντάσματα» με χρέη εκατομμυρίων η και δισεκατομμυρίων ευρώ που εμφανίζονται στις λίστες της ΑΑΔΕ όπως σημειώνει και το newpost.gr, τι και ποιες να πρωτοαναφέρει κανείς;

Την κλειστή εδώ και χρόνια «Πειραική Πατραϊκή» που εμφανίζεται στη λίστα με ληξιπρόθεσμα χρέη 24 εκατ. ευρώ, την «Ακρόπολις Χρηματιστηριακή» (εμπλεκόμενη στα δομημένα ομόλογα) και πρώτη στη σειρά της λίστας με ληξιπρόθεσμα χρέη 9,4 δισ. ευρώ, το «ΜΙΝΙΟΝ» το άλλοτε λαμπρό κατάστημα στο λιανεμπόριο της Αθήνας με 28 εκατ. ευρώ χρέη, την ΚΥΔΕΠ (συνεταιριστική οργάνωση δημητριακών) που έχει βάλει λουκέτο εδώ και χρόνια και φέρεται να χρωστά 188 εκατ. ευρώ, η την ALAPIS (πρώην φαρμακευτική εταιρεία του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη) με 148 εκατ. ευρώ χρέη;

Μεγάλα ποσά σε Εφορίες και Ασφαλιστικά Ταμεία οφείλουν και πρώην δημόσιες επιχειρήσεις που πωλήθηκαν σε ιδιώτες ή έκλεισαν, όπως η «Ολυμπιακή Αεροπορία» (2,5 δισ. ευρώ), οι «Ολυμπιακές Αερογραμμές» (365 εκατ. ευρώ), ενώ τεράστια είναι τα χρέη ακόμη και λειτουργούντων σήμερα δημοσίων επιχειρήσεων («Ελληνικά Ναυπηγεία» 600 εκατ. ευρώ, «Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα» 26,5 εκατ. ευρώ, «ΔΕΗ» 44,7 εκατ. ευρώ σε ασφαλιστικά ταμεία) κλπ.

Εκτός των παραπάνω ως μεγαλοοφειλέτες καταγράφονται αρκετές γνωστές στα μέσα ενημέρωσης επιχειρήσεις, όπως το πρώην  ΑΛΤΕΡ (1,5 εκατ. ευρώ), ο Τηλέτυπος (22 εκατ. ευρώ), ο ΔΟΛ (7 εκατ. ευρώ), η Εξπρές/Δ. Καλοφωλιάς (11,7 εκατ. ευρώ), αλλά και εταιρείες άλλων κλάδων, όπως το νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν» (123,5 εκατ. ευρώ), η «ΕΛΠΑ» (54 εκατ. ευρώ), η «Εξπρές Σέρβις ΑΕΕΥ» (21,79 εκατ. ευρώ), η «Βοκτάς» (19,3 εκατ. ευρώ).

Μεγάλα αμαρτήματα, όπως σημειώνει και το newpost.gr, κουβαλούν και αρκετές ποδοσφαιρικές ομάδες και ομάδες μπάσκετ. Ενδεικτικά η ΑΕΚ με την παλαιά εταιρική της μορφή και πριν υποβιβαστεί στην Γ’ εθνική κατηγορία όφειλε 294 εκατ. ευρώ, ο Αρης Θεσσαλονίκης 17,5 εκατ. ευρώ, ενώ υψηλά ληξιπρόθεσμα χρέη εξακολουθούν να έχουν ο Πας Γιάννενα, η ΑΟ Καβάλας, η Νίκη Βόλου, η ΚΑΕ Πανιώνιος, ο Ηρακλής Θεσσαλονίκης, η Προοδευτική, ο Αθηναϊκός κλπ.

Σχολιάστε ...

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

NEWSLETTER

 

  

 

 

Karfitsa