Άρθρα Φώτης Σιούμπουρας

Οι ευρωεκλογές θέτουν τον «πήχη» για νικητή και ηττημένο

Ίσως είναι η πρώτη φορά στα εκλογικά χρονικά της χώρας, που, λίγες ουσιαστικά ώρες πριν από τις ευρωεκλογές, ουδείς ασχολείται με το ποιος θα καταλάβει την πρώτη θέση (όλοι ή σχεδόν όλοι θεωρούν τη ΝΔ ως βέβαιο νικητή), αλλά ενδιαφέρονται για το πόσο μεγάλη ή μικρή θα είναι η «ψαλίδα» που θα την χωρίζει από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Στις ευρωπαϊκές και περιφερειακές εκλογές της Κυριακής, η απλή όσο και «καθαρή» αυτή παραδοχή λαμβάνει μία διαφορετική διάσταση, αφού θα είναι η πρώτη φορά που θα κληθούμε να ψηφίσουμε μετά από τέσσερα χρόνια. Θα είναι η πρώτη φορά που θα στηθούν κάλπες, μια και δεν έχουν μεσολαβήσει ούτε εθνικές, ούτε ευρωεκλογές, ούτε αυτοδιοικητικές εκλογές, γεγονός που δίνει ένα διαφορετικό χρώμα όχι μόνο στη διαδικασία συνολικά, αλλά και στην οποιαδήποτε προσπάθεια πρόβλεψης του αποτελέσματος.

Αυτό πάντως που μοιάζει να μη συζητείται, τουλάχιστον σε δημοσκοπικό επίπεδο, είναι το συνεχές και σαφές δημοσκοπικό προβάδισμα της ΝΔ επί τρία χρόνια και πλέον, το οποίο δημιουργεί την εντύπωση μιας τουλάχιστον «καθαρής», μικρής ή μεγάλης, επικράτησης (στο Μέγαρο Μαξίμου πάντως δεν αποκλείουν και το «ντέρμπι»).Στο σημείο αυτό όμως αρχίζουν οι αναλύσεις και η σεναριολογία. Δηλαδή, λένε, από ποιο σημείο και πάνω μία εκλογική διαφορά θεωρείται «μεγάλη»; Η ερώτηση αυτή ασφαλώς και επιδέχεται πολλών και διαφορετικών απαντήσεων, μια και χωράει μεγάλη δόση υποκειμενικότητας.
Όποια όμως και αν είναι η προσέγγιση του καθενός, ένα είναι το δεδομένο: Η εκτίμηση ενός εκλογικού αποτελέσματος δεν μπορεί παρά να συγκρίνεται καταρχήν με τα προηγούμενα αντίστοιχα που υπάρχουν και τη γενικότερη εκλογική εμπειρία.

Αν μελετήσει κανείς τα αποτελέσματα όλων των προηγούμενων ευρωεκλογών που προηγήθηκαν των εθνικών εκλογών ή δεν συνέπεσαν μαζί τους, θα καταλήξει στο εξής συμπέρασμα:

Σε καμία μάχη για την ευρωκάλπη, ο νικητής δεν επικράτησε του ηττημένου με περισσότερες από 4,4 μονάδες. Αυτό μάλιστα συνέβη μόνο δύο φορές (το 1989 και το 2009), ενώ σε όλες τις άλλες ευρω-αναμετρήσεις η διαφορά των δύο πρώτων κομμάτων ήταν ακόμη μικρότερη: 3,1% το 1999, 3,6% το 1984 και 3,9% στις τελευταίες ευρωεκλογές του 2014, που τις κέρδισε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Σε δύο μόνον περιπτώσεις, η διαφορά των ευρωεκλογών ήταν αρκετά μεγαλύτερη, αλλά οι πολιτικές συνθήκες εκείνης της εποχής ήταν απολύτως διαφορετικές. Πρόκειται για το 1981, όταν οι ευρωεκλογές συνέπεσαν με τις εθνικές εκλογές που κέρδισε το ΠΑΣΟΚ, και για το 2004 όταν διεξήχθησαν αμέσως μετά τις εκλογές που είχε κερδίσει η ΝΔ και οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ ήταν απογοητευμένοι.

Με δεδομένες λοιπόν τις παραπάνω εξαιρέσεις, μεγάλο ενδιαφέρον έχει ότι σε όλες τις υπόλοιπες ευρωεκλογές η διαφορά που καταγράφηκε ανάμεσα στο νικητή και τον χαμένο διευρύνθηκε στις εθνικές εκλογές που ακολούθησαν.

Πιο εντυπωσιακά είναι τα παραδείγματα των δύο τελευταίων αναμετρήσεων.Το 4,4% που κέρδισε το ΠΑΣΟΚ τη ΝΔ το 2009 και τέσσερις μήνες αργότερα έγινε 10,4% στις εθνικές κάλπες, ενώ και ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε τη ΝΔ με 3,9%, στις ευρωεκλογές του 2014, έξι μήνες μετά επικράτησε στις εθνικές εκλογές με 8,5%.Ενδιαφέρον επίσης έχει το γεγονός ότι μόνο μία φορά το κόμμα που έχασε τις ευρωεκλογές κέρδισε τις επερχόμενες εθνικές.Ήταν το 1999, όταν το ΠΑΣΟΚ ηττήθηκε από τη ΝΔ με 3,1%, αλλά κέρδισε οριακά τις εθνικές εκλογές που ακολούθησαν με 1,1%. Αυτό το σενάριο είναι πιθανότατα αυτό που θα θέλει ο κ. Τσίπρας να επαναληφθεί.

Επομένως, οι ευρωεκλογές θα έλεγε κανείς ότι αντιμετωπίζονταν πάντα από τους πολίτες ως το πρώτο ημίχρονο, κατά πώς είπαν προσφάτως και οι δύο «μονομάχοι»,Τσίπρας και Μητσοτάκης, ενόψει του δεύτερου(ημιχρόνου) των εθνικών εκλογών.Πάντως είναι η πρώτη φορά που οι Έλληνες ψηφοφόροι γνωρίζουν ότι οι μεθαυριανές ευρωεκλογές είναι στην ουσία ο πρώτος γύρος μιας διπλής αναμέτρησης, καθώς ποτέ στο παρελθόν δεν ήξεραν ότι οι εθνικές εκλογές θα διεξαχθούν ούτως ή άλλως τέσσερις μήνες αργότερα.Σε κάθε περίπτωση, οι ευρωεκλογές της Κυριακής θέτουν αναπόφευκτα τον πήχη, τη βάση για τον νικητή και τον ηττημένο στις επόμενες εθνικές εκλογές.

του Φώτη Σιούμπουρα

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα  Παρασκήνιο

 

Σχολιάστε ...

NEWSLETTERFocus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa