Οικονομία

Οι θεσμοί φεύγουν αλλά οι εκκρεμότητες μένουν

Οι επικεφαλής των Θεσμών ολοκληρώνουν σήμερα την δεύτερη μεταμνημονιακή τους επίσκεψη, ωστόσο, τα «μέτωπα» που παραμένουν ανοιχτά είναι αρκετά και σημαντικά.

Κορυφαία εκκρεμότητα την οποία η Αθήνα καλείται να «κλείσει», μέσα στο πρώτο εικοσαήμερο του Φεβρουαρίου, είναι αυτή των τραπεζών που έχει διττή πτυχή.

Η πρώτη αφορά της μείωση των «κόκκινων» δανείων των τραπεζών, ένα κεφαλαιώδες ζήτημα για Αθήνα και Θεσμούς. Η κυβέρνηση αποφάσισε να «πορευθεί» και να διαμορφώσει το τελικό της σχέδιο για τα NPL’s με βάσει και τα δύο υπάρχοντα σχέδια, αυτό δηλαδή του ΤΧΣ αλλά και το έτερο της Τράπεζας της Ελλάδος.

Επίσης εντός των επόμενων εβδομάδων η Αθήνα θα πρέπει να έχει έτοιμο και το νέο πλαίσιο προστασίας της α’ κατοικίας, το διάδοχο «καθεστώς» του Νόμου Κατσέλη, ενώ παράλληλα θα πρέπει να τακτοποιήσει και τα 16 μεταμνημονιακά προαπαιτούμενα που βρίσκονται σε εκκρεμότητα.

Μεταξύ αυτών είναι οι αποκρατικοποιήσεις, όπως το Ελληνικό, οι αλλαγές στο Δημόσιο (αλλαγή τρόπου αξιολόγησης και τοποθέτηση νέων γενικών γραμματέων), καθώς και άλλα.

Σημείο αναφοράς στην δεύτερη μεταμνημονιακή αξιολόγηση είναι και το ζήτημα της αύξησης του κατώτατου μισθού. Για την ακρίβεια αυτό που βρίσκεται υπό διαβούλευση είναι το εύρος της αύξησης.

Η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, παρουσίασε στους επικεφαλής των Θεσμών το πόρισμα της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων, με το οποίο προκρίνεται η αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 5% έως 10%. Η Αθήνα θα ήταν ικανοποιημένη με το «κλείδωμα» της αύξησης κοντά στο 8%, τη στιγμή που οι επικεφαλής των Θεσμών-βάσει της επίσημης ενημέρωσης-, κάνουν για ανάγκη προσεκτικής αύξησης…

Σ’ ό,τι αφορά στην ρύθμιση των 120 δόσεων, πήρε παράταση προς νέα διαβούλευση-εξ αποστάσεως- με τους Θεσμούς. Σύμφωνα με την επίσημη κυβερνητική ενημέρωση, δεν είχε τεθεί έως και χθες στους επικεφαλής των Θεσμών.

πηγή sofokleousin.gr

Σχολιάστε ...

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

NEWSLETTER

 

  

 

 

Karfitsa