Slider Εκλογές 2019 Παρασκηνιακά Πολιτική

Οι κόντρες, οι κερδισμένοι και οι χαμένοι στα ψηφοδέλτια ΣΥΡΙΖΑ

Στον ΣΥΡΙΖΑ περιμένουν, ό, τι κι αν βγαίνει προς τα έξω, πως θα υπάρξει συρρίκνωση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος. Από τους 144 βουλευτές που έχει το κόμμα σήμερα, με βάση τις δημοσκοπήσεις και τις εκτιμήσεις που υπάρχουν, αναμένεται να εκλέξει λιγότερους από 80 βουλευτές μετά τις ερχόμενες εθνικές εκλογές.

Αυτή η κατάσταση επηρεάζει και το Επικρατείας που δεν προσφέρει τόσες σίγουρες θέσεις όσο στο παρελθόν. Η αναμενόμενη συρρίκνωση φέρνει νέες κόντρες και διαγκωνισμούς μετά την επίσημη ανακοίνωση των ψηφοδελτίων που έγινε χθες.

Η «σίγουρη»

Η μοναδική εξαίρεση είναι η Έφη Αχτσιόγλου που θα τοποθετηθεί σε εκλόγιμη θέση στο Επικρατείας με αποτέλεσμα να πάρει έδρα βουλευτή για τρίτη συνεχόμενη φορά. Η επιλογή ήταν μονόδρομος, μετά την απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να τη διορίσει εκπρόσωπο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ για τις εθνικές εκλογές, γεγονός που σημαίνει ότι δεν θα μπορούσε να εκτεθεί σε εκλογική περιφέρεια για λόγους τυπικούς, που έχουν να κάνουν με τον αριθμό των εμφανίσεων στην τηλεόραση.

Όπως αναφέρει το iefimerida.gr, η αναβάθμιση της κ. Αχτσιόγλου, που θεωρήθηκε ότι έχει ένα ύφος και ένα στυλ που απευθύνεται πιο εύκολα στην μεσαία τάξη, σε αντίθεση με τον πολωτικό και οξύ Δημήτρη Τζανακόπουλο, οδηγεί αναγκαστικά τον σημερινό κυβερνητικό εκπρόσωπο στον αγώνα για την σταυροδοσία, σε μια δύσκολη περιφέρεια για τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως είναι η Α’ Αθηνών. Αν και η στενή προσωπική σχέση του Αλέξη Τσίπρα με τον κ. Τζανακόπουλο πρέπει να θεωρείται δεδομένη, η έκθεσή του στη λαϊκή ψήφο στην περιφέρεια της Α’ Αθηνών, δεν είναι σίγουρα δώρο για τον κ. Τζανακόπουλο.

Οι δύσκολες ισορροπίες των ψηφοδελτίων

Οι επιλογές του Αλέξη Τσίπρα έχουν να κάνουν και με την απόφαση του να ολοκληρώσει μετά τις εκλογές, την μετεξέλιξη του κόμματος σε ένα πιο σοσιαλιστικό, λιγότερο ριζοσπαστικό κόμμα της αριστεράς αλλά και με τις εσωκομματικές ισορροπίες της επόμενης των εκλογών.

Βασικός στόχος του Αλέξη Τσίπρα είναι να ενισχύσει την «πασοκογενή» πτέρυγα σε βάρος των ακραιφνών αριστερών, αλλά φυσικά έχει να διαχειριστεί τις εσωκομματικές ισορροπίες. Ορισμένες από τις επιλογές μοιάζουν περισσότερο με αποστρατείες, παρά με δημοκρατικές επιλογές.

Έτσι όλοι οι «πρόθυμοι» που με αφορμή τις Πρέσπες έσπευσαν να συνταχθούν με τον ΣΥΡΙΖΑ και να βρουν θέση στα ψηφοδέλτια, θα πρέπει να δώσουν τη μάχη του σταυρού, δίπλα δίπλα με τους νέους τους συντρόφους.

Η Μυρσίνη Ζορμπά στην Α’ Αθηνών, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου στον Βόρειο Τομέα της Β’ Αθηνών, στον Δυτικό τομέα ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, στην Α’ Πειραιά η Μαρία Ρεππούση και στην Β’ Πειραιά ο Γιάννης Ραγκούσης. Ακόμα και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, που πολύ θα ήθελε μια θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, αναγκάζεται να αναζητήσει την ψήφο του λαού στον Νότιο Τομέα της Β’ Αθηνών.

Τι θα κάνει ο Πάνος Σκουρλέτης

Ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης δεν ανακοινώθηκε χθες μεταξύ των ονομάτων εκείνων που θα επιδιώξουν την εκλογή τους με σταυρό. Από ό, τι φαίνεται θα βρίσκεται στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Το αν όμως θα βρίσκεται σε εκλόγιμη θέση δεν θεωρείται σίγουρο, αφού στις πρώτες 4 θέσεις που θεωρούνται ασφαλείς, δυο πρόσωπα θα προέρχονται από τον «βαθύ» ΣΥΡΙΖΑ και δυο θα συμβολίζουν τη διεύρυνση που επιζητεί ο κ. Τσίπρας. Η μια θέση, όπως αναφέραμε, ανήκει ήδη στην Εφη Αχτσιόγλου.

Το αν ο κ. Τσίπρας έχει αποφασίσει σε ριζικές αλλαγές για το πολιτικό μέλλον της «παλαιάς φρουράς» του ΣΥΡΙΖΑ, θα το μάθουμε όταν θα ανακοινωθεί και επισήμως, το ψηφοδέλτιο Επικρατείας.

Διαβάστε ακόμα

Το ερώτημα του Κοτζιά στον ΣΥΡΙΖΑ μετά το «διαζύγιο»

Σχολιάστε ...

NEWSLETTERFocus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa