Άρθρα Φώτης Σιούμπουρας

Οι παροχές θα αντιστρέψουν το αρνητικό κλίμα;

Θα στήσει κάλπες για εθνικές εκλογές στις 23 Ιουνίου ο Αλέξης Τσίπρας; Το ερώτημα διατυπώνεται τώρα περισσότερο έντονα, μετά την εξαγγελία του συνόλου σχεδόν των φιλολαϊκών μέτρων, που μπορούσε να πάρει ο πρωθυπουργός, χωρίς ανοιχτή σύγκρουση με τους «θεσμούς».

Δεν κινήθηκε κόντρα στην παραδοσιακή αντίληψη του πολιτικού χρόνου που θα επέβαλε κάποια μέτρα να κρατηθούν ως δυνάμει «λαγοί στο καπέλο» για τις παραμονές των εκλογών του φθινοπώρου. Αντίθετα, το εύρος των εξαγγελιών παραπέμπει πολύ περισσότερο σε ετοιμότητα, ακόμη και για εκλογές στο τέλος του Ιουνίου. Ένα σενάριο που καταλαμβάνει τώρα όλο και μεγαλύτερο χώρο στο τραπέζι συσκέψεων του πρωθυπουργικού γραφείου.

Προφανώς τα μέτρα αυτά απέχουν από το να καλύψουν τα βάρη και τις απώλειες των προηγούμενων εννέα ετών. Απώλειες και βάρη που –γνωρίζουν πολύ καλά οι πολίτες– οφείλονται και στην υπερφορολόγηση, που είχε επιβάλει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και στο «φορτίο» των 90 δισ. ευρώ, που τους επιβλήθηκε με την υπογραφή του τρίτου μνημονίου το καλοκαίρι του 2015. Από μόνα τους βέβαια τα μέτρα δεν μπορεί να συμβάλουν σε μια εκρηκτική ανάκαμψη. Όμως, σηματοδοτούν μια κάποια βελτίωση της θέσης αρκετών στρωμάτων.

Το εάν και κατά πόσο θα μπορέσουν να αντιστρέψουν μια γενικότερη δυσπιστία απέναντι στην κυβέρνηση ή να αντισταθμίσουν τη δυσαρέσκεια για διάφορες επιλογές, όπως η Συμφωνία των Πρεσπών και ο τρόπος διακυβέρνησης, είναι κάτι που μένει να φανεί στις κάλπες. Το ερώτημα που προκύπτει είναι πώς συνδέονται με τον χρόνο των εκλογών. Γιατί ουσιαστικά δεν υπάρχουν άλλα σημαντικά οικονομικά μέτρα που θα μπορούσε να εξαγγείλει μέχρι το φθινόπωρο. Το μόνο κρίσιμο μέτρο που απομένει είναι η εξαγγελία διορισμών για την εκπαίδευση και άλλους χώρους του Δημοσίου, που έχει ουσιαστικά προαναγγελθεί. Με αυτή την έννοια, ο πρωθυπουργός δεν δείχνει αυτήν τη στιγμή να μπορεί, π.χ. τον Σεπτέμβρη, να έχει κάποιο ακόμη «ηχηρό» μέτρο να εξαγγείλει. Αυτό, όμως, με τη σειρά του εντείνει το ενδεχόμενο ο πρωθυπουργός να έχει αποφασίσει να παίξει τώρα όλα τα χαρτιά του και να προσπαθήσει να πάει σε εκλογές στο τέλος Ιουνίου, επενδύοντας στο θετικό κλίμα που κατά τη γνώμη του επιτελείου του ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσαν να διαμορφώσουν αυτές οι εξαγγελίες.

Σε τελική ανάλυση, με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσε να αποφύγει και το πρόβλημα μιας μακράς προεκλογικής εκστρατείας, στην οποία θα βαραίνει η αναμενόμενη δεύτερη θέση στις ευρωεκλογές, την ώρα που προφανώς και στον ΣΥΡΙΖΑ επενδύουν στο ότι αυτό το μέτρο θα μπορούσε να περιορίσει και τις απώλειες και στις ίδιες τις ευρωεκλογές. Και το πόσο σημαντικές θα είναι οι απώλειες θα παίξει ρόλο για τον χρόνο προσφυγής στις κάλπες για τις εθνικές εκλογές.

«Αν το ποσοστό της Νέας Δημοκρατίας στις ευρωεκλογές δεν προσεγγίζει τα υψηλά ποσοστά των δημοσκοπήσεων, ο πρωθυπουργός οφείλει να πάει αμέσως σε εκλογές», λέει προς τους συνομιλητές του υπουργός, από εκείνους που συνοδεύουν εσχάτως τον Αλέξη Τσίπρα στις περιοδείες του. Η προσέγγιση αυτή έχει αυτονόητο συλλογισμό από πίσω της: Αν η Νέα Δημοκρατία κινηθεί σε επίπεδα στα οποία δεν μπορεί να γίνει προβολή αυτοδυναμίας, η άμεση προσφυγή στις κάλπες είναι προς το συμφέρον του ΣΥΡΙΖΑ, εκτός και αν τα ποσοστά του υποχωρήσουν πέρα και από τις πιο απαισιόδοξες εκτιμήσεις – αλλά τότε θα μιλάμε για ένα εντελώς νέο σκηνικό.

Από την άλλη, αν η κάλπη βγάλει πολύ υψηλά ποσοστά για τη Νέα Δημοκρατία, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα εξαντλήσει την τετραετία, επιδιώκοντας να κλείσει, όσο μπορεί, την ψαλίδα. Εν κατακλείδι, αν το ποσοστό της Νέας Δημοκρατίας είναι σε ύψος που δείχνει δυναμική αυτοδυναμίας και μέγιστη συσπείρωση ψηφοφόρων, ο πρωθυπουργός δεν έχει κανέναν λόγο να παραδώσει πρόωρα τα κλειδιά του Μαξίμου. Θα το πάει μέχρι τέλους, προσδοκώντας σε ένα καλό καλοκαίρι και σε πολιτική κεφαλαιοποίηση και άλλων παροχών και ρυθμίσεων, μήπως και περιορίσει το άνοιγμα. Ή ακόμη και «να το πάει σε ντέρμπι», κατά πώς λένε στο Μαξίμου.

του Φώτη Σιούμπουρα

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

Σχολιάστε ...

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Παρασκήνιο» σε μορφή PDF

NEWSLETTERFocus-On


Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa