Άρθρα Θανάσης Παπαμιχαήλ

Οι πεισματάρες αλήθειες

Οι εκλογές τελείωσαν και μέχρι σήμερα δεν «άνοιξε μύτη»! Όλα κυλάνε ήρεμα και ομαλά. Άλλωστε είμαστε στους μήνες της θερινής ραστώνης και μπαίνουμε στον μήνα που διαχρονικά δεν υπάρχουν πολιτικά νέα.

Η κυβέρνηση ξεκίνησε επιθετικά, σαν να ήταν έτοιμη από καιρό. Στα χαρτιά τουλάχιστον. Γρήγορες τοποθετήσεις υψηλών στελεχών σε καίριες πολιτικές θέσεις, καλλιέργεια υψηλών προσδοκιών και καταθέσεις νομοσχεδίων σε χρόνο-αστραπή, για διόρθωση αρκετών λαθών της προηγούμενης κυβέρνησης. Όμως, κανένας δεν αμφιβάλλει ότι η επόμενη μέρα δεν θα είναι εύκολη. Παραμένουν οι πεισματάρες αλήθειες, που συνοδεύουν κάθε νέα κυβέρνηση και δεν θα πρέπει να υποτιμούνται.

Πεισματάρα αλήθεια είναι ότι, αντίθετα με την πολιτική, στη ζωή η αρχή είναι το ήμισυ του παντός. Στην πολιτική το δεύτερο ήμισυ παίζει τον καθοριστικό ρόλο της επιβίωσης ενός πολιτικού προσώπου – κόμματος. Καλές οι προθέσεις, αλλά εκείνο που μετράει είναι η πραγμάτωσή τους. Ο κόσμος θέλει από τον καπετάνιο να οδηγήσει τον «Τιτανικό» σε ασφαλές λιμάνι, λαμβάνοντας μέριμνα για τα παγόβουνα που θα παρουσιαστούν στο διάβα του.

Πεισματάρα αλήθεια είναι ότι δεν γνωρίζεις τι θα συμβεί στη «βάρδια» σου, σαν βγεις στον πηγαιμό της πολιτικής διαδρομής. Πολλά τα παραδείγματα από πρωταγωνιστές πολιτικούς και την πορεία «διάττοντα αστέρα» που ακολούθησαν στη συνέχεια.

Πεισματάρα αλήθεια είναι ότι ο τρόπος που θα κινηθεί η αντιπολίτευση είναι απρόβλεπτος. Κανείς δεν εγγυάται ότι δεν θα επαναληφθούν τα φαινόμενα του ακραίου λαϊκισμού, οι καθημερινές διαδηλώσεις για «ψύλλου πήδημα» και η ρητορική των αρχών της εποχής των «αγανακτισμένων» με νέο μανδύα. Οι περιπτώσεις της σύμπλευσης και συνεργασίας με την αντιπολίτευση θα μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού, γιατί «κι αν κελαϊδάει η οχιά, δεν είναι παραδείσιο πουλί».

Πεισματάρα αλήθεια είναι ότι οι κρίσεις καιροφυλακτούν. Οικονομικές, κοινωνικές, εθνικές. Απαιτείται η ύπαρξη έτοιμων σχεδίων, συνεργασία και συντονισμός πολλών φορέων και εμπλεκομένων δημόσιων υπηρεσιών. Προπάντων απαιτούνται στελέχη με ψυχή λιονταριού και όχι καρδερίνας, σύμφωνα με τη ρήση του αείμνηστου Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

Πεισματάρα αλήθεια είναι ότι θα επανέλθει αργά ή γρήγορα η πιο ξεκούραστη σκέψη των κυβερνώντων. Επικοινωνία μέσω των «κλισέ»! Φταίνε η γραφειοκρατία, οι προηγούμενοι, η διεθνής κατάσταση και άλλες τέτοιες φανφάρες. Τα χιλιοειπωμένα τσιτάτα θα επανέλθουν στην πολιτική καθημερινότητα.

Πεισματάρα αλήθεια είναι ότι η νόσος της επαχθούς καταξίωσης μεγάλης μερίδας των νέων αξιωματούχων δεν θα αργήσει να κάνει την εμφάνισή της. Ο στόχος, σύμπασας της ελληνικής ανθρωπότητας, θα πρέπει να είναι στρατευμένη στην εκτόξευση του μεγαλείου της δόξης, των εχόντων την εξουσία. Είναι η χειρότερη επιδημία που μπορεί να πλήξει την αιρετή διοίκηση. Μια ματιά στην προηγούμενη κυβέρνηση θα πείσει κάθε δύσπιστο.

Πεισματάρα αλήθεια είναι ότι μπήκε ο Αύγουστος, είναι παχιές οι μύγες και τα περισσότερα «ανοιχτά μυαλά» της πολιτικής πρέπει να κλείσουν για επισκευή. Καλές διακοπές!

του Θανάση Παπαμιχαήλ, επικοινωνιολόγου

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο 

Σχολιάστε ...

NEWSLETTERFocus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa