Slider Πολιτική

Οι πρώτες 30 μέρες-φωτιά της κυβέρνησης Μητσοτάκη

Κυριακή κοντή γιορτή. Αυτό είναι το συμπέρασμα από το επιτελείο της ΝΔ, όπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι στενοί του συνεργάτες μελετούν τα τελευταία στοιχεία και προβαίνουν στις τελικές τους εκτιμήσεις για την έκβαση της μάχης της Κυριακής.

Ο πρόεδρος της ΝΔ, άλλωστε, πηγαίνει στην κάλπη με τη μέγιστη δυνατή συσπείρωση δυνάμεων των ψηφοφόρων του κόμματος, αλλά και με εισροή αρκετών καινούργιων ψηφοφόρων, όπως έδειξε τόσο η συγκέντρωση του κόμματος στον πεζόδρομο της Αποστόλου Παύλου, στην καρδιά της Αθήνας, όσο και οι περιοδείες του κ. Μητσοτάκη ανά την Ελλάδα, με τον ίδιο να γίνεται δεκτός με θέρμη, όπου κι αν πηγαίνει.

Επί του πρακτέου, πάντως, μπορεί ο πρόεδρος της ΝΔ να επισημαίνει σε κάθε ευκαιρία ότι η κάλπη είναι άδεια και ουχί μισογεμάτη από τα ψηφοδέλτια των ευρωεκλογών, ελάχιστοι, όμως, ακόμα και εντός του ΣΥΡΙΖΑ, πραγματικά πιστεύουν ότι υπάρχει περιθώριο ανατροπής των διαμορφωμένων συσχετισμών. Μπορεί, λοιπόν, ο Αλέξης Τσίπρας στα χρόνια της…αθωότητας να έλεγε«Στις 25 ψηφίζουμε, στις 26 φεύγουν», στη ΝΔ, όμως, φαίνεται πως έχουν κάπως παραλλάξει το εν λόγω σύνθημα: «Στις 7 ψηφίζουμε, στις 8…τρέχουμε».

Αυτό θα μπορούσε να λέει ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενόψει των εκλογών της Κυριακής. Και αυτό, γιατί ο πρόεδρος της ΝΔ, κατά τις πληροφορίες του «Π», έχει αποκρυσταλλώσει με σαφήνεια το χρονοδιάγραμμα που θα εφαρμόσει για τις πρώτες μέρες της διακυβέρνησής του, εφόσον κερδίσει φυσικά στις 7 Ιουλίου και έχει αυτοδυναμία, όπως επαναλαμβανόμενα ζητά με τη φράση «ισχυρή εντολή». Και αυτό γιατί, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΝΔ, χρόνος για χάσιμο δεν υπάρχει, ενώ και ο ίδιος έχει ένα σαφές πλάνο στο μυαλό του, για το σημείο στο οποίο θέλει η χώρα να είναι στο τέλος του 2019, όταν η νέα κυβέρνηση θα έχει συμπληρώσει 6 μήνες θητείας και θα έχει περάσει και τον πρώτο της Προϋπολογισμό. Πρόκειται, δε, για ένα άκρως κρίσιμο διάστημα, μια και ο κ. Μητσοτάκης επιδιώκει να «χτίσει» εμπιστοσύνη και με την πλευρά των δανειστών σε αυτήν τη χρονική συγκυρία, προκειμένου να μπορέσει να ανοίξει τη συζήτηση για το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Με βάση τον σχεδιασμό, λοιπόν, εφόσον η ΝΔ κερδίσει τις εκλογές το βράδυ της 7ης Ιουλίου, την επόμενη μέρα, στις 8 Ιουλίου, θα λάβουν χώρα δύο τινά: Η ορκωμοσία του κ. Μητσοτάκη ενώπιον του κ. Παυλόπουλου ως πρωθυπουργού, αλλά και η αναγγελία των ονομάτων που θα απαρτίζουν το Υπουργικό Συμβούλιο και του προσώπου που θα προταθεί για την προεδρία της Βουλής. Εν συνεχεία, στις 9 Ιουλίου, θα λάβει χώρα η ορκωμοσία των νέων μελών του Υπουργικού Συμβουλίου και μετέπειτα η συνέχεια θα δοθεί με τις σχετικές τελετές παράδοσης-παραλαβής, οι οποίες, σε ορισμένες περιπτώσεις υπουργείων, θα έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Ποιοι θα αξιοποιηθούν

Στην «πιάτσα» κυκλοφορούν την ίδια ώρα πολλά ονόματα για υπουργικά χαρτοφυλάκια, αν και μόνο ο Κυριάκος Μητσοτάκης γνωρίζει τι πραγματικά θα κάνει. Στους υπουργοποιήσιμους εντάσσονται: Οι δύο αντιπρόεδροι του κόμματος, Κωστής Χατζηδάκης και Άδωνις Γεωργιάδης, ο Γιώργος Κουμουτσάκος, ο Νίκος Δένδιας, η Νίκη Κεραμέως, ο Μάκης Βορίδης, ο Χρήστος Σταϊκούρας, ο Κώστας Αχ. Καραμανλής, ο Βασίλης Κικίλιας, η Όλγα Κεφαλογιάννη, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο Γιάννης Βρούτσης και ο γραμματέας της ΝΔ, Λευτέρης Αυγενάκης. Ακόμα, προς αξιοποίηση εκτιμάται ότι βαίνουν και άλλα στελέχη του κόμματος, όπως ο Κώστας Σκρέκας, ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης ή ο Χρίστος Δήμας. Βεβαίως, σε κρίσιμες θέσεις θα βρεθούν και πρόσωπα εκτός του φάσματος της ΝΔ, όπως, για παράδειγμα, ο προερχόμενος από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ, Κυριάκος Πιερρακάκης, που συζητείται για το νέο υπουργείο Ψηφιακής Μεταρρύθμισης που θα αναβαθμιστεί σε Επικρατείας, ενώ έντονα συζητείται και το όνομα του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Ακόμα, λέγεται ότι προς αξιοποίηση βαίνει και ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Γιάννης Μαστρογεωργίου, αλλά και ο άκρως καταρτισμένος Μιλτιάδης Νεκτάριος.

Παράλληλα, όπως έχει ξαναγράψει το «Π», το Μέγαρο Μαξίμου θα είναι ένας ισχυρός μηχανισμός, με πρόσωπα, όπως ο μέχρι πρότινος γενικός διευθυντής του ΣΕΒ Άκης Σκέρτσος, αλλά και ο Τάκης Θεοδωρικάκος, ενώ μένει να φανεί πού και πώς θα αξιοποιηθούν και ακόμα δύο πρόσωπα από το Επικρατείας της ΝΔ, ο καθηγητής Γιώργος Γεραπετρίτης και ο επίσης καθηγητής Χρήστος Ταραντίλης.

Όσο για τα θεσμικά αξιώματα, για την προεδρία της Βουλής συζητείται έντονα ο Κώστας Τασούλας, ενώ δεδηλωμένο είναι το ενδιαφέρον του Νικήτα Κακλαμάνη, που ήταν τα τελευταία χρόνια αντιπρόεδρος. Ο κ. Μητσοτάκης έχει πει ότι έως το τέλος Ιουλίου θα ανακοινώσει την απόφασή του και για τον επόμενο επίτροπο της χώρας, ενώ για τον ΠτΔ δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του. Άλλωστε, μένει να φανεί και πώς θα προχωρήσει η διαδικασία της Συνταγματικής Αναθεώρησης, στην οποία λέγεται ότι θα έχει σημαντικό ρόλο ο Παναγιώτης Πικραμμένος, καθώς, εφόσον αναθεωρηθεί το άρθρο για την εκλογή ΠτΔ στην κατεύθυνση που το επιδιώκει η ΝΔ, θα μπορεί να εκλεγεί ΠτΔ ακόμα και με 151 ψήφους στον τρίτο γύρο της διαδικασίας – αν και βούληση της ΝΔ είναι να μη συμβεί κάτι τέτοιο, αλλά το «151» να λειτουργήσει αποτρεπτικά, προκειμένου να επιτευχθεί ευρύτερη συναίνεση είτε στον πρώτο (με 200 βουλευτές) είτε στον δεύτερο γύρο (με 180 βουλευτές).

Ραντεβού στη Βουλή

Από εκεί και πέρα, όπως είναι γνωστό από το Προεδρικό Διάταγμα για τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη των εκλογών, η Βουλή θα ανοίξει ξανά στις 17 Ιουλίου για την ορκωμοσία των βουλευτών, ενώ εκτιμάται ότι σε δεύτερη συνεδρίαση, το απόγευμα της ίδιας μέρας, θα λάβει χώρα και η εκλογή Προεδρείου. Εν συνεχεία, το πρόγραμμα περιλαμβάνει τις Προγραμματικές Δηλώσεις της κυβέρνησης και την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, με τον κ. Μητσοτάκη να θέλει να «κολλήσει» τις δύο διαδικασίες και να σχεδιάζει μια τριήμερη διαδικασία που θα ολοκληρωθεί έως το τέλος εκείνης της εβδομάδας.

Από εκεί και πέρα, ξεκινά το «ράλι» του κυβερνητικού έργου, με πρώτο νομοσχέδιο, όπως έχει ξαναγράψει το «Π», να είναι αυτό για την οργάνωση του κράτους και της κυβέρνησης. Αυτό θα γίνει πιθανότατα τη Δευτέρα 22 Ιουλίου, ενώ θα πρόκειται, επί της ουσίας, για ένα «πολυνομοσχέδιο», μια και θα περιλαμβάνει και μια σειρά άλλων κρίσιμων διατάξεων, για μια σειρά θεμάτων. Ο κ. Μητσοτάκης, τέλος, έχει προαναγγείλει ότι η Βουλή θα κλείσει μόλις μία εβδομάδα. Αυτή θα είναι η εβδομάδα του Δεκαπενταύγουστου, άρα από τη Δευτέρα 12 έως την Παρασκευή 16 Αυγούστου, με τις εργασίας να συνεχίζονται κανονικά, χωρίς θερινά τμήματα, από τις 18 Αυγούστου. Πριν από τη θερινή διακοπή εκτιμάται ότι θα έχει έρθει και το νέο φορολογικό νομοσχέδιο με αλλαγές που θα ισχύσουν από 1/1/2020, ενώ, μετά τη σύντομη θερινή ανάπαυλα, σειρά παίρνουν άλλα νομοσχέδια, όπως αυτό για τον νέο αναπτυξιακό νόμο και το νέο αδειοδοτικό περιβάλλον, αλλά και αυτό για την Παιδεία, που θα αφορά κυρίως την τριτοβάθμια εκπαίδευση σε αυτήν τη φάση.

Καθαρό προβάδισμα

Όπως προαναφέρθηκε, τέλος, στη ΝΔ μελετούν επισταμένως και τα αριθμητικά δεδομένα, τα οποία συντείνουν στο σενάριο ότι το κόμμα θα κερδίσει καθαρά και με αυτοδυναμία, σε όλα τα σενάρια σύνθεσης της Βουλής. Αυτό σημαίνει ότι η ΝΔ θα μπορεί να είναι αυτοδύναμη, είτε σε πεντακομματική είτε σε εξακομματική είτε ακόμα και σε επτακομματική Βουλή, που είναι και το ακρότατο σενάριο. Και αυτό, γιατί η ΝΔ δείχνει να έχει σημαντικό ρεύμα εισροών από όλο το φάσμα του πολιτικού συστήματος, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ αδυνατεί να σπάσει το φράγμα του 30%, παρ’ ότι τις τελευταίες μέρες επιδεικνύει και αυτός μια συσπείρωση των δικών του δυνάμεων, υπερβαίνοντας έτσι το χαμηλό του 24%, που κατέγραψε στις ευρωεκλογές. Από την άλλη, καθοδική είναι η τάση για τη Χρυσή Αυγή, αλλά και για την Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου, με τα δύο κόμματα να έχουν στήσει ένα δικό τους «ντέρμπι», καθώς θεωρείται ότι «ψαρεύουν» περίπου από την ίδια δυναμική. Από την άλλη, το ΜέΡΑ 25 του Γιάνη Βαρουφάκη δεν πηγαίνει άσχημα και θεωρείται ότι μπορεί να είναι στην επόμενη Βουλή, αλλά είναι ασαφές πόσο και αν θα επηρεαστεί από την αποχή που όλοι περιμένουν να υπάρξει λόγω εποχής και καλού καιρού. Με τα δεδομένα που καταγράφουν οι μετρήσεις κοινής γνώμης, πάντως, η ΝΔ υπερβαίνει με άνεση το 35% και οδεύει προς την περιοχή του 40%, κάτι που έχει να φανεί σε εκλογικό αποτέλεσμα από το 2009, δείγμα του μεγάλου κύματος εισροών της ΝΔ από πολλές και ετερόκλητες πηγές.

Κατάργηση ασύλου και 4 μείζονες αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα

Στο πρώτο νομοσχέδιο της κυβέρνησής του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης φιλοδοξεί να συμπεριλάβει μια σειρά διατάξεων. Ορισμένες αφορούν, όπως μεταδίδουν από το επιτελείο του, την αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας του κράτους δικαίου αλλά και των θεσμών. Υπό αυτό το πρίσμα, στο νομοθέτημα θα περιλαμβάνεται η άμεση κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, όπως έχει πει πολλές φορές ο πρόεδρος της ΝΔ.

Από εκεί και πέρα όμως, όπως έχει προαναγγείλει ήδη ο κ. Μητσοτάκης, σε αυτό το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνονται σημειακές αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα, όπως αυτές στις διατάξεις που ανοίγουν «παράθυρο» για πολυ-ισοβίτες προκειμένου να βγουν νωρίτερα εκτός φυλακής και έχουν απασχολήσει τις τελευταίες μέρες τη δημόσια συζήτηση. Όπως επισημαίνουν νομικοί κύκλοι, μάλιστα, η επόμενη κυβέρνηση, προκειμένου να διορθώσει κακώς κείμενα που έχουν προκύψει από τον νέο ΠΚ που ψηφίσθηκε άρον-άρον και χωρίς την παρουσία της πλειονότητας των κομμάτων της αντιπολίτευση, θα πρέπει να κινηθεί, όχι απλώς άμεσα, αλλά και με συνδυαστική λογική ως προς τις τροποποιούμενες διατάξεις.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Π», στο επιτελείο της ΝΔ επεξεργάζονται τέσσερις κεφαλαιώδεις αλλαγές που θα αφορούν τη λειτουργία του κράτους δικαίου, σε ό,τι αφορά τον Ποινικό Κώδικα. Πιο συγκεκριμένα, στο νομοθέτημα περιλαμβάνονται σημαντικές παρεμβάσεις, όπως η διάταξη για την επανίδρυση των φυλακών τύπου Γ, που είχαν καταργηθεί ήδη από τους πρώτους μήνες της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Ακόμα, στη ΝΔ έχουν επεξεργαστεί αλλαγές στις διατάξεις που «χαλάρωσαν» το νομικό πλαίσιο για τη χορήγηση αδειών και ειδικά σε καταδικασμένους για ειδεχθή εγκλήματα. Παράλληλα, θα επαναφερθούν οι εξαιρέσεις που καταργήθηκαν για την υφ’ όρων (με περιοριστικούς όρους) απόλυση κρατουμένων. Αυτές οι εξαιρέσεις περιελάμβαναν όσους είχαν καταδικαστεί για πράξεις σχετιζόμενες με την τρομοκρατία, για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, για εσχάτη προδοσία, βιασμό, παιδεραστία και παιδική πορνογραφία. Τέλος, μεταξύ άλλων διορθωτικών παρεμβάσεων που έχει επεξεργαστεί το νομικό επιτελείο της οδού Πειραιώς, έχει αποφασιστεί και η αντιμετώπιση του αδικήματος της χρήσης εκρηκτικών υλών ως κακούργημα. Βεβαίως, όπως επισημαίνουν πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, οι παρεμβάσεις που ετοιμάζει στον ΠΚ ναι μεν δεν θα είναι σαρωτικές, μια και εν πολλοίς η αναθεώρησή του έγινε με βάση τα συμπεράσματα της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής που είχε συσταθεί επί ημερών Χαράλαμπου Αθανασίου στο υπουργείο Δικαιοσύνης, αλλά θα αφορούν και ορισμένες ακόμα διατάξεις.

Υπάρχει, βεβαίως, και ένα αστερίσκος, καθώς μένει να φανεί ποια θα είναι η φόρμουλα για τη βέλτιστη εφαρμογή των βελτιωτικών διατάξεων, μια και η θέση σε ισχύ του νέου Ποινικού Κώδικα από την 1η Ιουλίου παράγει ήδη συνέπειες. Άλλωστε, αρκετοί κρατούμενοι θεμελιώνουν δικαίωμα υποβολής αιτήματος αποφυλάκισης, όπως κατέστη σαφές με τη σχετική αίτηση αποφυλάκισης που κατέθεσαν την Τρίτη τέσσερα μέλη της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς». Και μπορεί το κάθε αίτημα να υπόκειται σε αξιολόγηση του εκάστοτε Δικαστικού Συμβουλίου, όμως, αν μη τι άλλο, έχει διαμορφωθεί ένα νομικό πλαίσιο, εντός του οποίου και τα Συμβούλια ενεργούν και λαμβάνουν αποφάσεις.

του Γιώργου Ευγενίδη

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

 

 

Σχολιάστε ...

NEWSLETTERFocus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa