Οικονομία

Οι στόχοι του ΥΠΟΙΚ μετά την επιτυχή έξοδο στις αγορές

Αγώνα δρόμου για νέες εκδόσεις ομολόγων με κύρια έμφαση στο δεκαετές, αναβάθμιση από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης κατά δύο βαθμίδες μέσα στο 2019 και πιστή εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων αποτελούν το στοίχημα του υπουργείου Οικονομικών προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για σταθερή και συστηματική έξοδο στις αγορές και την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Η επιτυχημένη έκδοση του επταετούς ομολόγου με επιτόκιο κάτω από το 2% και με προσφορές πάνω από 12 δισ. ευρώ ανοίγει την… όρεξη στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, ώστε να επιχειρήσει εντός των προσεχών μηνών μια «καθαρή έξοδο» στις αγορές με την έκδοση 10ετούς ομολόγου και επιτόκιο κάτω του 2%. Το μήνυμα της έκδοσης του 7ετούς ομολόγου είναι ότι οι ελληνικοί τίτλοι προσελκύουν πλέον ποιοτικά επενδυτικά κεφάλαια, λόγω αυξημένης εμπιστοσύνης στο πρόγραμμα της νέας κυβέρνησης. Επιπλέον, το επιτόκιο του 7ετούς ομολόγου για την κάλυψη δανείου ύψους 2,5 δισ. ευρώ έρχεται στη συνέχεια της ακριβής έκδοσης του περασμένου Φεβρουαρίου, όπου το επιτόκιο είχε διαμορφωθεί στο 3,5%. Πρέπει να σημειωθεί ότι το υπουργείο Οικονομικών και ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους είχαν θέσει τον στόχο του επιτοκίου για έκδοση του 7ετούς ομολόγου στο 2,1%.

Η τελευταία επιτυχημένη έκδοση αποτελεί… προθέρμανση για την έκδοση του 10ετούς, το επιτόκιο του οποίου διατηρείται σήμερα στην περιοχή του 2,20%-2,40%. Στο υπουργείο Οικονομικών υπάρχει αισιοδοξία ότι μια έκδοση τέτοιου ομολόγου θα στεφθεί επίσης με επιτυχία και πτώση του επιτοκίου κάτω από το 2%, καθώς οι επενδυτές αναμένεται να πειστούν ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση επιτυγχάνει τους δημοσιονομικούς στόχους με τη σύμφωνη γνώμη των δανειστών και ταυτόχρονα προωθεί με… καταιγιστικούς ρυθμούς τις μεταρρυθμίσεις στην οικονομία και στο κράτος, με έμφαση στις ιδιωτικοποιήσεις, στην απελευθέρωση αγορών και επαγγελμάτων και στην απλοποίηση των γραφειοκρατικών διαδικασιών για την προσέλκυση επενδύσεων.

Από την άλλη πλευρά, η δήλωση του επικεφαλής του EuroWorking Group, Χανς Φάιλμπριφ, στο συνέδριο του Economist «πρώτα οι μεταρρυθμίσεις και μετά η συζήτηση για τα πλεονάσματα», αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να λάβει η κυβέρνηση το «πράσινο φως» για μείωση του στόχου από το 2020. Η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται τον μακρύ και δύσκολο δρόμο που καλείται να βαδίσει προκειμένου να καλύψει τις αποκλίσεις της προηγούμενης διακυβέρνησης και να επιτύχει τον φετινό στόχο με ταυτόχρονη βελτίωση των αναπτυξιακών προοπτικών της χώρας.

«Κλειδί» οι ξένοι οίκοι αξιολόγησης

Κριτής των κινήσεων της κυβέρνησης θα είναι οι οίκοι αξιολόγησης, οι οποίοι από τον επόμενο μήνα θα δημοσιοποιήσουν τις σχετικές εκθέσεις για την ελληνική οικονομία.

Πιο συγκεκριμένα, η επόμενη αξιολόγηση για την Ελλάδα αναμένεται στις 2 Αυγούστου από τον οίκο Fitch (μας έχει κατατάξει έως τώρα στην κατηγορία ΒΒ-), ενώ θα ακολουθήσει στις 23 του ιδίου μηνός από τη Moody’s, η οποία έχει αφήσει να εννοηθεί ότι θα αναβαθμίσει την Ελλάδα στην κατηγορία «Ba3». Η αξιολόγηση από τον οίκο S&P στις 25 Οκτωβρίου αναμένεται να γίνει σε ένα περιβάλλον όπου θα έχουν ξεκαθαρίσει τα πάντα μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών, ενώ ακολουθεί λίγες μέρες μετά, την 1η Νοεμβρίου, η αξιολόγηση από τον οίκο DBRS, ο οποίος φέρεται διατεθειμένος να αναβαθμίσει το ελληνικό αξιόχρεο στην κατηγορία «ΒΒ».

Σύμφωνα με το πλάνο που έχει ήδη διαμορφώσει το υπουργείο Οικονομικών, η Ελλάδα μπορεί να αναβαθμιστεί μέσα στους επόμενους μήνες σε «επενδύσιμη χώρα», και αυτό αναμένεται να οδηγήσει σε ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την επόμενη χρονιά. Σύμφωνα με την προ ημερών συνέντευξη του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα σε εφημερίδα, αυτήν τη στιγμή είναι πρόωρο να υπολογιστεί ο χρόνος απόκτησης υψηλής επενδυτικής βαθμίδας για την ελληνική οικονομία, στέλνοντας το μήνυμα προς την κυβέρνηση ότι έχει μπροστά της πολύ δρόμο.

του Λουκά Γεωργιάδη

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

 

 

Σχολιάστε ...

NEWSLETTERFocus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa