Άρθρα

Οι φυλές των πολιτικών, καθρέφτης των πολιτών

Στην πολιτική ιστορία της χώρας μας δεν έλειψαν οι πάσης φύσεως χαρακτήρες των πολιτικών. Από ειλικρινείς, ικανούς, οξυδερκείς, αλλά και ιδιοτελείς και διψασμένους για εξουσία.

Κάποιοι απολιτίκ, άλλοι αποτέλεσμα του μεταμοντέρνου life style της μεταπολιτευτικής εποχής. Άλλοι με ιδεολογικά κίνητρα και άλλοι εκμεταλλευόμενοι την πολιτική ενασχόληση για να βελτιώσουν την επαγγελματική ή κοινωνική θέση τους, ή ακόμη και για να εξασφαλίσουν άμεσα υψηλές αμοιβές και προνόμια. Με μια γρήγορη ματιά σε ολόκληρο τον χώρο της ελληνικής πολιτικής σκηνής, θα μπορούσαμε να διαπιστώσουμε τις εξής φυλές των πολιτικών.

Επαγγελματίες πολιτικοί, με μακροημέρευση άνω των τριών ή τεσσάρων θητειών σε θώκους εξουσίας της κεντρικής πολιτικής σκηνής ή στην Αυτοδιοίκηση. «Κολλημένοι» στην εξουσία για λόγους «επαγγελματικής» ενασχόλησης. Αδιάψευστοι μάρτυρες οι προερχόμενοι εκ οικογενειοκρατίας, πελατειακών σχέσεων, σχέσεων διαπλοκής, συνδικαλισμού. Άρρηκτη, ζέουσα και διαχρονική η σχέση τους με την εξουσία.

Οι πολιτικοί μιας χρήσεως, που για συγκεκριμένους λόγους εποχής, ιδεολογικούς, οικονομικούς, κοινωνικούς, ακόμη και εκλογικού συστήματος, κατάφεραν να πείσουν τους πολίτες και να εκλεγούν. Όσοι ασχολήθηκαν έμπρακτα με το καλό των υπολόγων που τους ψήφισαν παρέμειναν για μία ακόμη θητεία. Όσοι «παρασύρθηκαν» από τα μεγαλεία της θέσης έγιναν «κομπάρσοι» στο πολιτικό σύστημα.

Οι «αιώνιοι» πολιτευτές, οι λεγόμενοι στο Τwitter «followers», ακόλουθοι των κομμάτων, που συμπληρώνουν τα ψηφοδέλτια και που πιθανόν κάποτε να έφτασαν… στην πηγή να πιούν νερό, αλλά έγινε ξαφνική διακοπή! Είναι η πολυπληθέστερη μάζα των πολιτικών που συνωστίζεται σε κομματικές συγκεντρώσεις, στους προθαλάμους κομματικών γραφείων και γύρω από πρωτοκλασάτα στελέχη κομμάτων, ελπίζοντας να καταλάβουν μια θέση ευθύνης στις χιλιάδες πολιτικές θέσεις που ελέγχει το κόμμα εξουσίας.

Παρατρεχάμενοι και νεροκουβαλητές. Το είδος ευδοκιμεί κυρίως σε κόμματα εξουσίας. Υπάρχουν εκείνοι που πιστεύουν ότι θα βρουν στο διάβα τους «κόκκινα χαλιά». Δεν είχαν ακούσει οι αφελείς για τον λεγόμενο κομματικό μηχανισμό που προωθεί τα «δικά» του παιδιά, αφήνοντας στο παρασκήνιο τους «νεροκουβαλητές» αφισών, ψηφοδελτίων και άλλων κομματικών εντύπων. Κάποιες φορές συμπληρώνουν και τα ψηφοδέλτια παίρνοντας ελάχιστους σταυρούς, μια και ο «εκλεκτός» του κόμματος θα είναι ο μόνος εκλεγμένος. Οι παρατρεχάμενοι και νεροκουβαλητές διαφέρουν από την κατηγορία των «γκρουπούσκουλων», δεδομένης της αδυναμίας τους να έχουν διαφορετική άποψη σε θέματα ιδεολογικά, οργανωτικά, κοινωνικά.

Όσο για τη «θρυλούμενη» ανανέωση στο ποιος θα κάθεται στις καρέκλες εξουσίας, αυτή γίνεται σε ένα σημαντικό ποσοστό στα πρόσωπα, αλλά καθόλου στις ιδέες και στον τρόπο διακυβέρνησης. Το γνωστό σε όλους μας πολιτικό κόστος είναι τροχοπέδη σε κάθε νέα πρωτοβουλία και προσέγγιση ενός ακανθώδους προβλήματος.

Νέοι και παλιοί πολιτικοί σιωπούν, κάθε φορά που χρειάζεται να υψώσουν το ανάστημά τους, στρογγυλεύοντας τον λόγο, αποκρύπτοντας τη γνώμη τους.

Πολλές φορές η διαφοροποίηση του πολιτικού εντός του κόμματός του έχει ως στόχο την εξαργύρωση με θέση και αξιώματα.

Η ρήση του αείμνηστου πολιτικού Ευάγγελου Αβέρωφ, «όποιο αρνί ξεφύγει από το μαντρί το τρώει ο λύκος», αναβάλλει ακόμα και τη σκέψη για διαφοροποίηση.

Στην εποχή μας, όπως έχει «ρωγμές» ο πολιτικός καθρέφτης, λόγω απαξίωσης, με τον ίδιο τρόπο πληρώνουν και οι πολίτες τα λάθη των πολιτικών επιλογών τους.

Η δημοσιονομική και οικονομική ασφυξία που μας επιβάλλεται από τους «δανειστές» μάς υποχρεώνει στην υλοποίηση μεταρρυθμιστικών μέτρων από σοβαρούς πολιτικούς και όχι από τους φωνακλάδες θαμώνες των πρωινάδικων εκπομπών, οι φυλές των οποίων έχουν αναλυθεί σε προηγούμενο άρθρο μου.

Άρθρο του Θανάση Παπαμιχαήλ, επικοινωνιολόγου

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο που κυκλοφόρησε το Σάββατο 16/12

Σχολιάστε ...

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Παρασκήνιο» σε μορφή PDF

NEWSLETTERFocus-On


Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa