Πολιτική

Οι 365 ημέρες διακυβέρνησης Μητσοτάκη που άλλαξαν την Ελλάδα – Κωδικός «restart» με αφετηρία την 7η Ιουλίου

Η7η Ιουλίου είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό ορόσημο για τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Πέρυσι, τέτοια εποχή, η ΝΔ ολοκλήρωνε μια επιβλητική επικράτηση έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, με το πρώτο κεφάλαιο να έχει γραφτεί στις ευρωεκλογές που προηγήθηκαν. Με τον αέρα της πρωτιάς, ο κ. Μητσοτάκης κατάφερε όχι απλά να επικρατήσει του Αλέξη Τσίπρα, αλλά να επαναφέρει και τη ΝΔ σε ποσοστά που είχε να δει από τις μέρες του Κώστα Καραμανλή το 2007, διασφαλίζοντας άνετη αυτοδυναμία και τη δυνατότητα διακυβέρνησης χωρίς εσωτερικούς διαγκωνισμούς και… τραβήγματα του μανικιού από διαφορετικές πλευρές.

Πλέον, με τη συμπλήρωση ενός έτους διακυβέρνησης την ερχόμενη Τρίτη, η κυβέρνηση θέλει να περάσει σε μια νέα φάση. Ο κωδικός στο Μαξίμου τιτλοφορείται «restart», όχι γιατί η κυβέρνηση σταμάτησε ποτέ τους τελευταίους μήνες να παράγει πολιτική, αλλά γιατί τώρα έρχεται η ώρα να βάλει ξανά ατζέντα, αυτήν τη φορά με τη δρομολόγηση μεταρρυθμίσεων, πέρα από εξωγενείς κρίσης. Μετά από μήνες αναταραχής, λόγω του μεταναστευτικού και της κρίσης τον Έβρο, αλλά και εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού και του «lockdown», ο κυβερνητικός βίος επανέρχεται σε μια νέα κανονικότητα, βεβαίως με τον αστερίσκο ότι η επαναλειτουργία του τουρισμού είναι μείζον υγειονομικό και οικονομικό στοίχημα. Για την κυβέρνηση, λοιπόν, είναι κρίσιμο να ξαναπιάσει τον μεταρρυθμιστικό βηματισμό, με τον κ. Μητσοτάκη να δίνει το σήμα στο Υπουργικό Συμβούλιο της περασμένης Τρίτης ότι ακόμα και εντός Ιουλίου, μέχρι να κλείσει η Βουλή, το νομοθετικό και κυβερνητικό έργο θα είναι πυκνό.

Πάνω από 10 νομοσχέδια, άλλωστε, έχουν ήδη πάρει τον δρόμο προς τη Βουλή ή θα τον… βρουν τις επόμενες μέρες, έως το τέλος του μήνα, καθώς ο κ. Μητσοτάκης έχει δώσει σαφές μήνυμα στους υπουργούς ότι τα μολύβια δεν πρόκειται να κατέβουν, παρά το θέρος. Και, βεβαίως, ο ίδιος ο πρωθυπουργός, παρά τη σύντομη ανάπαυλα του Αυγούστου, προετοιμάζεται για τη ΔΕΘ, όπου στις 5 Σεπτεμβρίου θα περιγράψει το σχέδιο για το αναπτυξιακό «rebound» της νέας χρονιάς.

H Σύνοδος Κορυφής

Βεβαίως, υπάρχει και το ενδιάμεσο βήμα της Συνόδου Κορυφής στις 18-19 Ιουλίου για το Ταμείο Ανάκαμψης, με αρκετούς να εκτιμούν ότι μπορεί να υπάρξει και μια δεύτερη Σύνοδος Κορυφής στο τέλος Ιουλίου, εφόσον δεν έχουν επιλυθεί οι υπαρκτές διαφορές μεταξύ των κρατώνμελών. Παράλληλα, στο Μαξίμου αναμένεται και η πρώτη εισήγηση της «Επιτροπής Πισσαρίδη», κατά πάσα πιθανότητα αυτή την εβδομάδα, καθώς έχει επιφορτιστεί με το καθήκον να προτείνει τομείς και τρόπους αξιοποίησης και των ευρωπαϊκών κεφαλαίων που θα έρθουν, ώστε να δημιουργηθεί ένα αναπτυξιακό master plan για τη χώρα, με ορίζοντα τριετίας ή τετραετίας.

Ενδεικτικό της προσήλωσης της κυβέρνησης στο μεταρρυθμιστικό σπριντ, παράλληλα, είναι και το γεγονός ότι ήδη οι υπουργοί έλαβαν τις αναπροσαρμογές στους ετήσιους στρατηγικούς στόχους που είχαν τεθεί από το τέλος Ιανουαρίου. Στο Υπουργικό Συμβούλιο τότε είχαν δοθεί οι περίφημοι «μπλε φάκελοι», οι οποίοι ήταν για όλο το 2020, με τις στρατηγικές προτεραιότητες των υπουργείων, όμως, να έχουν έκτοτε ανατραπεί άρδην. Έτσι, σε αρκετές περιπτώσεις η Προεδρία της Κυβέρνησης και ο αρμόδιος υφυπουργός Άκης Σκέρτσος προχώρησαν στις δέουσες αναπροσαρμογές, με τον επικαιροποιημένο προγραμματισμό να συζητείται στο πρόσφατο Υπουργικό Συμβούλιο της Τρίτης.

Όπως αναφέρει κεντρική κυβερνητική πηγή στο «Π», σε αρκετά υπουργεία έγιναν πολλές δράσεις πολύ γρήγορα, με αποτέλεσμα να προστεθούν στόχοι για το τρέχον έτος, ενώ ήδη τέθηκαν οι κεντρικές στρατηγικές προτεραιότητες για το 2021. Άλλωστε, στην Προεδρία της Κυβέρνησης έχουν ήδη ξεκινήσει να δουλεύουν τους φακέλους για του… χρόνου, ενώ μπορεί ο κ. Σκέρτσος να μην μπήκε σε πολλές λεπτομέρειες ως προς τους στρατηγικούς στόχους του 2021, αλλά και μόνο αυτός ο εμπροσθοβαρής σχεδιασμός δείχνει ότι η κυβέρνηση δουλεύει με προσήλωση στο χρονοδιάγραμμα που έχει κεντρικά τεθεί.

Οι αλλαγές στην κυβέρνηση

Παράλληλα, έχει ξεκινήσει και η αντίστροφη μέτρηση για τις στοχευμένες αλλαγές που θα γίνουν στο κυβερνητικό σχήμα. Μπορεί ο κ. Μητσοτάκης να κάλεσε τους υπουργούς να μην κατεβάσουν τα μολύβια, ο ίδιος όμως φέρεται να έχει πάρει τις αποφάσεις του ως προς το εύρος των αλλαγών, αλλά και ως προς τα πρόσωπα που θα αλλάξουν. Λίγοι υπουργοί αναμένεται να μετακινηθούν ή να εξέλθουν του κυβερνητικού σχήματος, ενώ περισσότερες, αλλά όχι πολλές, θα είναι οι αλλαγές στο επίπεδο των υφυπουργών. Κάποιοι εκτιμούν ότι αλλαγές γίνουν ίσως και αυτή την εβδομάδα, αν και αρκετοί εκτιμούν ότι ο χρόνος αυτών τοποθετείται στο μέσον του
Ιουλίου.

Άλλωστε, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης έχει εξηγήσει πως έχουμε περάσει στον «ουδέτερο χρόνο», μετά και το άνοιγμα των
συνόρων, οπότε αλλαγές μπορούν να γίνουν, αν και όχι σε πόστα που είναι νευραλγικά ως προς τη διαχείριση του κορονοϊού.

ΤΟ ΝEΟ ΠΑΚEΤΟ ΣΤHΡΙΞΗΣ

Μια σειρά νέων μέτρων στήριξης ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός στη Βουλή, απαντώντας σε ερώτηση της προέδρου του ΚΙΝΑΛ, Φ.
Γεννηματά. Συγκεκριμένα:

1 Η προκαταβολή φόρου μηδενίζεται φέτος, για τις επιχειρήσεις των οποίων ο τζίρος του πρώτου εξαμήνου του 2020 ήταν κατά 35% τουλάχιστον μικρότερος από εκείνον του α’ εξαμήνου του 2019. Μειώνεται από 30% έως 70% για τις υπόλοιπες. Το ίδιο θα ισχύσει συνολικά για τον κλάδο των αεροπορικών και των ακτοπλοϊκών μεταφορών. Αλλά και για εποχικές επιχειρήσεις, που καταγράφουν το 50% του τζίρου τους στο 3ο τρίμηνο του έτους. Με βάση τη συρρίκνωση
του κύκλου εργασιών του α’ εξαμήνου σε σχέση με το 2019, έκπτωση στην προκαταβολή θα έχουν και όλες οι εταιρείες, ανάλογα με τις
απώλειές τους. Η οποία θα είναι 30% για όσες είχαν τη μικρότερη μείωση στον τζίρο τους. Μισή προκαταβολή, θα καταβάλουν και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που δεν υπόκεινται σε ΦΠΑ. Πρόκειται για μία γενναία πρωτοβουλία, συνολικού κόστους 1,5 δισ. ευρώ.

2Εγκαινιάζεται και 3ος κύκλος Επιστρεπτέας Προκαταβολής, ύψους 1 δισ. ευρώ. Η ευνοϊκή αυτή χρηματοδότηση θα αφορά, πλέον, και τις ατομικές επιχειρήσεις χωρίς εργαζομένους και χωρίς ταμειακή μηχανή. Κυρίως, δηλαδή, ανθρώπους σε εποχικά καταλύματα και δραστηριότητες του τουριστικού κλάδου.
Και θα καταβάλλεται με βάση τον τζίρο ΙουνίουΙουλίου-Αυγούστου.

3 Η επιδότηση κατά 60% από την Πολιτεία όλων των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών στο πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ επεκτείνεται και για τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο έως τον Οκτώβριο. Πρόκειται για μέτρο κόστους περίπου 600 εκατομμυρίων.

4Επιχειρήσεις, υποκείμενες σε ΦΠΑ, που πραγματοποίησαν κατά το 3ο τρίμηνο του 2019 άνω του 50% του ετήσιου τζίρου και οι οποίες ανήκουν σε πληττόμενους κλάδους. Δηλαδή κατεξοχήν οι εποχικές επιχειρήσεις του τουρισμού και της εστίασης δεν θα πληρώσουν καθόλου εργοδοτικές εισφορές για το τρίμηνο Ιούλιος-Σεπτέμβριος του 2020. Η ρύθμιση αυτή θα φτάσει επίσης τα
600 εκατομμύρια.

5Επεκτείνεται η δυνατότητα αναστολής σύμβασης εργασίας των εργαζομένων σε επιχειρήσεις τουρισμού. Κάτι που αφορά περισσότερους από 50.000 απασχολούμενους σε ξενοδοχεία, εποχικά καταλύματα, τουριστικά γραφεία και το εμπόριο τουριστικών ειδών. Η παράταση αυτού του δικαιώματος θα διαρκέσει έως τον Σεπτέμβριο. Και το ύψος της υπολογίζεται στα 40 εκατομμύρια.

Οι 10 «σταθμοί» του πρώτου έτους

1 Το νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος, ο πρώτος νόμος της κυβέρνησης Μητσοτάκη.
2 Οι αλλαγές στο Ασφαλιστικό μετά τον «νόμο Κατρούγκαλου».
3 Η πρώτη μείωση φόρων, με μειώσεις σε ΕΝΦΙΑ και φόρο επιχειρήσεων.
4 Η αλλαγή της νομοθεσίας ασύλου για πρόσφυγες και μετανάστες.
5 Η ψηφιοποίηση του Δημοσίου, με κορωνίδα το gov.gr.
6 Η αλλαγή του εκλογικού νόμου, με κατάργηση της απλής αναλογικής.
7 Η επιτυχημένη διαχείριση της κρίσης στα σύνορα του Έβρου, στις αρχές Μαρτίου.
8 Η απόφαση για «lockdown» τον Μάρτιο, νωρίτερα από πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
9 Η διαχείριση του πρώτου κύματος της πανδημίας.
10 Το σταδιακό άνοιγμα της χώρας, από τις αρχές Μαΐου έως και την 1η Ιουλίου.

Του Γιώργου Ευγενίδη

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο το Σάββατο 4 Ιουλίου

Σχολιάστε ...

NEWSLETTERFocus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa