Πολιτική

Ολοκληρώθηκε η πρώτη μέρα κατάθεσης Παπαγγελόπουλου – Ο Ελ Σιντ και η επιβαρυμένη υγεία του

Ολοκληρώθηκε σήμερα η πρώτη μέρα κατάθεσης του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου στην ειδική Προανακριτική επιτροπή της Βουλής. 

Συγκεκριμένα ο κ. Παπαγγελόπουλος αναφέρθηκε στην ζημιά που θα προκαλέσει η υπόθεση τόσο στην δική του υγεία, όσο και σε εκείνη του συνηγόρου του, Δημήτρη Τσοβόλα. Αρχικά ο κ. Παπαγγελόπουλος παρομοίασε τον εαυτό του με τον καστιλιάνο στρατηγό Ελ Σιντ, λέγοντας στους βουλευτές ότι ακόμα κι αν εξοντωθεί τόσο ίδιος όσο και ο Δημήτρης Τσοβόλας, θα τους κυνηγούν οι συγγενείς τους.

Ο κ. Παπαγγελόπουλος είπε στη συνέχεια ότι «Υπάρχει μια ταινία που ένας αρχηγός Αράβων σκοτώθηκε και παρόλα αυτά, τον έβαλαν πάνω σε ένα άλογο και τον πήγαν στη μάχη. Έτσι θα έρθω κι εγώ εδώ να καταθέσω, σαν τον Ελ Σιντ. Όλα αυτά τα λέω γιατί ξενυχτώ για να διαβάσω. Ο κ. Τσοβόλας είναι πιο ακμαίος από εμένα αλλά έτσι όπως ‘πάτε θα μας εξοντώνετε και τους δύο. Θα είμαι σαφής και λιτός. Θέλω, όμως, να πω ότι επειδή ξενυχτώ για να διαβάσω όλα αυτά τα έγγραφα και επειδή είμαι μιας προχωρημένης ηλικίας πρέπει να δεσμεύσω τους κληρονόμους, αν μου συμβεί κάτι λόγω αυτής της ταλαιπωρίας, να στραφούν εναντίον αυτής της Επιτροπής. Ακούγεται ως ευφυολόγημα αυτό αλλά έχει μεγάλη δόση αλήθειας. Οι ρυθμοί για την ανάγνωση του υλικού είναι εξαντλητικοί. Για οποιοδήποτε, αλλά και ιδίως για μένα λόγω υγείας και ηλικίας».

Από την άλλη μεριά ο συνήγορός του, Δημήτρης Τσοβόλας ανέφερε ότι επιμένει στην ακυρότητα της κλήσης του πελάτη του αλλά και στην κατά αντιπαράσταση εξέταση του Δημήτρη Παπαγγελοπούλου με τον Αντώνη Σαμαρά και στην κλήτευση βασικών κατά την άποψή του μαρτύρων.

«Επιμένουμε στην κλήτευση βασικών μαρτύρων όπως οι εισαγγελείς Ζαγοραίος και Καλούδης οι οποίοι είναι ουσιώδεις μάρτυρες. Και επαναλαμβάνουμε για μια ακόμη φορά ότι πρέπει να κληθεί και ο μηνυτής μας, ο κ. Σαμαράς. Και για κατ’ αντιπαραστάση εξέταση. Επίσης να κληθούν Παπαδάκου και Φιλιππάκης. Θα ξεχάσουμε τα νομικά εδώ μέσα. Ποια διάταξη προβλέπει ότι δεν μπορούν να κληθούν ως μάρτυρες; Η εξέταση του μάρτυρα δεν είναι ανακριτική πράξη» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαγγελόπουλος.

Στη συνέχεια ο κ. Παπαγγελόπουλος θυμήθηκε μια ιστορία από τα χρόνια της κατοχής και εκείνη τη στιγμή έγινε ο εξής διάλογος:

Δ. Παπαγγελόπουλος: «Θυμήθηκα χθες μια ιστορία με αφορμή ένα άρθρο. Στις 21 Αυγούστους 1941 δολοφονήθηκε απο κάποιον άγνωστο ένας Γερμανός αξιωματικός. Οι Γερμανοί απαίτησαν να θανατωθούν έξι αναρχικοί που είχαν κατηγορηθεί για πλημμελήματα αλλιώς θα εκτελούσαν 50 ομήρους. Πράγματι οι Γάλλοι στρατολόγησαν δικαστές, μετέτρεψαν τις κατηγορίες για τους έξι σε κακουργήματα και θανάτωσαν, εντός της ναζιστικής προθεσμίας, τους τρεις υπακούοντας στις εντολές των ΝΑΖΙ. Ακόμη και οι δωσίλογοι Γάλλοι δεν υπάκουσαν στο σύνολο των ναζιστικών απαιτήσεων. Αυτή η ιστορία είναι εντελώς συμπτωματική αλλά την αναφέρω γιατί κάποιοι πιέζουν να ολοκληρώσετε τις εργασίες σας».

Ι. Μπούγας: «Η Επιτροπή το έχει αποφασίσει αυτό. Τι είναι αυτά που λέτε;»

Δ. Παπαγγελόπουλος: «Οχι, δεν εννοώ την Βουλή. Και από την ναζιστική κατοχή έφτασε στην χούντα για να συγκρίνει τον τρόπο με τον οποίο έγινε η διεύρυνση του κατηγορητηρίου εναντίον του. Θυμάμαι τα δημοψηφίσματα επί Χούντας. Στην Αθήνα, ο χωροφύλακας ήταν έξω από την αίθουσα και κοίταζε ποιος μπαίνει και ποιος βγαίνει. Χωροφύλακα όμως πάνω από την κάλπη δεν είδα! Είδα όμως τον «χωροφύλακα», σχεδόν πάνω από την κάλπη (δείχνει Γκεγκέρογλου). Ένα λάθος έκανε ο άνθρωπος που έριξε την ψήφο χωρίς φάκελο. Αλλά δεν ήταν ότι φοβόσασταν μην πάει χαμένη η ψήφος. Απλά αυτή είναι η νοοτροπία σας. Ανοίξατε την κάλπη (Υψηλάντης) και παραβιάζατε την μυστικότητα. Όλα αυτά έχουν καταγραφεί, σε ποια ευρωπαϊκά όργανα θα σταθούν όλα αυτά; «Δεν θα μας δει κανείς», ακούστηκε να λέει ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, κ. Αρβανιτίδης. «Δεν θα το καταλάβει κανείς», παραδέχεται την παρανομία!
«Εγώ με τον Φιλιππάκη έτρωγα σε ταβέρνες, οι συμμορίτες τρώνε ή σε γιάφκες ή σε σπηλιές»
Σε ό,τι αφορά την κατηγορία για σύσταση συμμορίας ο κ. Παπαγγελόπουλος ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η πόρτα του γραφείου μου ήταν πάντοτε ανοικτή. Ούτε αστυνομικοί ούτε τίποτε. Το γραφείο μου ήταν μπάτε σκύλοι αλέστε. Κι ακόμη εγώ με τον Φιλιππάκη έτρωγα σε ταβέρνες. Οι συμμορίτες τρώνε ή σε γιάφκες ή σε σπηλιές».

Τέλος η όλη κατάθεση για πρώτη μέρα ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 16:00. Πηγές της Νέας Δημοκρατίας σχολίασαν με αιχμηρό τρόπο την σημερινή παρουσία του κυρίου Παπαγγελόπουλου στην Επιτροπή της Βουλής.

 

Σχολιάστε ...

NEWSLETTER

 

 

   

 

 

 

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa