Κοινωνία

Οριστικό: Τι ισχύει για το εμβόλιο της Astrazeneca στους κάτω των 60 ετών

Να σταματήσει η χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca στους πολίτες ηλικίας κάτω των 60 ετών στην Ελλάδα αναμένεται να εισηγηθεί η Επιτροπή Εμβολιασμού.

Η εισήγηση της Επιτροπής φέρεται να στηρίζεται στο γεγονός ότι υπάρχει πλέον επάρκεια εμβολίων στην Ελλάδα και οι πολίτες μπορούν να επιλέξουν ένα από τα άλλα τρία εμβόλια, της Pfizer, της Moderna και της Johnson & Johnson. Μάλιστα, αναμένεται πως η εισήγηση της επιτροπής αφορά ακόμα και εκείνους που έχουν ήδη κλεισμένο ραντεβού με AstraZeneca.

Από την επιτροπή εμβολιασμών αναφέρουν πως οι αποφάσεις λαμβάνονται με βάση την πορεία της επιδημιολογίας της χώρας, την εκτίμηση ρίσκου-οφέλους, νεότερα δεδομένα ασφάλειας και με τη διαθεσιμότητα των εμβολίων.

Τις σχετικές ανακοινώσεις πάντως θα τις κάνουν στις 18:00 η πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμού Μαρία Θεοδωρίδου και ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

 

Χθες ο επικεφαλής της ειδικής ομάδας COVID-19 της ρυθμιστικής αρχής φαρμάκων της Ευρωπαϊκής Ενωσης ανακοίνωσε πως οι χώρες θα πρέπει να αποφύγουν τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca κατά του κορωνοϊού και σε άτομα άνω των 60 ετών.

Σύμφωνα με το Reuters, o Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) θεωρεί ότι το εμβόλιο AstraZeneca είναι ασφαλές για όλες τις ηλικιακές ομάδες. Ωστόσο, αρκετά κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν σταματήσει να το χορηγούν σε άτομα που βρίσκονται κάτω από συγκεκριμένη ηλικία, η οποία συνήθως κυμαίνεται από τα 50 έως τα 65 έτη, περιορίζοντας τη χρήση του στον ηλικιωμένο πληθυσμό.

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

NEWSLETTER