Άρθρα Θανάσης Παπαμιχαήλ

Ούτε που πέρναγε από το μυαλό!

Ούτε που πέρναγε από το μυαλό πως μπορεί κάποιος νέος πολιτικός να διαχειριστεί την αυτόματη άνοδο του επιπέδου σοβαρότητας στο Κοινοβούλιο. Μετά το «στα τέσσερα», το απύθμενο θράσος γνωστών πολιτικών ανδρών, τα τσιτάτα και τους βερμπαλισμούς, ένας σύγχρονος πολιτικός λόγος παίρνει τη θέση στη νέα Βουλή. Αν θα διατηρηθεί η ανανέωση του πολιτικού λόγου, κοντός ψαλμός.

Ούτε που πέρναγε από το μυαλό ότι μια νέα κυβέρνηση ολίγων ημερών θα μπορούσε να αντεπεξέλθει άμεσα σε δύο σημαντικές φυσικές καταστροφές. Στη Χαλκιδική και στον σεισμό που χτύπησε την Αττική. Άψογος συντονισμός με τους αρμόδιους φορείς, αποφυγή δημιουργίας επικοινωνιακού σκηνικού, με πειθαρχία και συγκεκριμένες οδηγίες, έφεραν θετικά αποτελέσματα. Αντιμετώπιση των ακραίων φυσικών φαινομένων, χωρίς παρατράγουδα.

Ούτε που πέρναγε από το μυαλό ότι θα μπορούσε να βρεθεί στο τιμόνι της κυβέρνησης ένας που μπορεί επάξια να ανταγωνιστεί στην ταχύτητα τον Σούπερμαν. Κατακαλόκαιρο, η Βουλή ανοιχτή και όλα τα επίμαχα νομοσχέδια κατατίθενται το ένα μετά το άλλο με ταχύτητα φωτός. Από την κατάργηση του ασύλου μέχρι πλήθος φοροαπαλλαγών. «Το αφεντικό τρελάθηκε», που έλεγε και μια παλιά διαφήμιση.

Ούτε που πέρναγε από το μυαλό ότι στη νέα Βουλή θα είναι περισσότεροι οι πρωταγωνιστές της πραγματικής πολιτικής από τους πρωταγωνιστές της παραγωγής μικροπολιτικής. Τα πρώτα δείγματα αποδεικνύουν του λόγου το αληθές.

Ούτε που πέρναγε από το μυαλό ότι η χώρα μας χρειάζεται μια σοβαρή κυβέρνηση και όχι Δεξιά, Αριστερά ή Κεντροαριστερά. Μια σταθερή βάση εξουσίας και όχι σε μια κινούμενη άμμο. Μια κυβέρνηση που λέει τα ίδια, έξω και μέσα. Μιλά δυνατά μπροστά μας και όχι ψιθυριστά πίσω μας. Λέει τη σκάφη σκάφη και τα σύκα σύκα.

Ούτε που πέρναγε από το μυαλό, για να είμαστε και πραγματιστές, ότι η μέχρι χθες κυβέρνηση θα κρατούσε τις δυνάμεις της και μάλιστα με μεγάλο ποσοστό. Αν θα το διατηρήσει ή όχι, θα το δείξουν ο χρόνος και ο τρόπος που θα κάνει αντιπολίτευση. Η διαφορά των 8,4 μονάδων, η αδυναμία ελέγχου κρατικού μηχανισμού, Τοπικής Αυτοδιοίκησης, συνδικαλιστικών ενώσεων, η υπολειτουργία κομματικών τοπικών οργανώσεων αποτελούν αρνητικούς παράγοντες διατήρησης του εκλογικού ποσοστού.

Ούτε που πέρναγε από το μυαλό ότι η νέα κυβέρνηση θα είχε σε λίγες μέρες ένα τέτοιο θετικό πρόσημο εντυπώσεων. Η πρώτη μεγάλη μάχη κερδήθηκε. Προς το παρόν η στρατηγική ήττα του αντιπάλου δεν επετεύχθη. Στο Κοινοβούλιο υπάρχουν ακόμη εστίες πολιτικού σουρεαλισμού και υμνητές παλαιάς κοπής σοσιαλισμού. Όμως η αναδιάταξη του πολιτικού προσωπικού μας δίνει το δικαίωμα να ελπίζουμε στην ανάταξη της χώρας μας. Φτου να μη «ματιάσω»!

Ούτε που πέρναγε από το μυαλό ότι θα γίνουν παρελθόν οι επιδρομές των «μπαχαλάκηδων» σε επιχειρήσεις, η βία στους δρόμους, οι βανδαλισμοί σε δημόσια κτίρια και πρεσβείες και ο «αρρωστημένος» πολιτικός ακτιβισμός.

Ούτε που πέρναγε από το μυαλό ότι θα εξαφανιστούν ως δια μαγείας οι πάγκοι με προϊόντα «μαϊμού» έξω από εκπαιδευτικά ιδρύματα και θα σφραγιστούν όλα τα εργοστάσια παραγωγής μολότοφ από τα υπόγειά τους.

Ούτε που πέρναγε από το μυαλό ότι τεχνοκράτες με «βαριά» βιογραφικά θα στελέχωναν στο «πι και φι» τον κρατικό μηχανισμό. Κλαίνε και οδύρονται οι αποτυχόντες πολιτευτές που ήλπιζαν σε μια «θεσούλα». Ο τυφώνας του βαθέως κομματικού μηχανισμού που ενέσκηπτε στον κρατικό μηχανισμό, συνηθισμένη τακτική από προηγούμενες κυβερνήσεις, εξαφανίστηκε από την κυβέρνηση του Κυριάκου.

Ούτε που πέρναγε από το μυαλό ότι μια νέα κουλτούρα πολιτικής θα ποτίσει όλα τα έδρανα των κομματικών παρατάξεων. Με το «σεις» και με το «σας» το τριήμερο ψήφου εμπιστοσύνης. Σεβασμός, ευγένεια, απουσία προσωπικών χαρακτηρισμών, απ’ όλους τους μονομάχους, κάποιες λεκτικές παρατυπίες που όμως δεν αποτελούν έγκλημα καθοσίωσης πολιτικού πολιτισμού.

«Βρε που φτάσαμε», που θα έλεγε και ο αξέχαστος Αυλωνίτης!

του Θανάση Παπαμιχαήλ, επικοινωνιολόγου

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο 

Σχολιάστε ...

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Παρασκήνιο» σε μορφή PDF

NEWSLETTER

Focus-On


Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa