Άρθρα Θανάσης Παπαμιχαήλ

Ο Αλέξης ξέμεινε από άσους!

Στις προηγούμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, τα ποσοστά του άγγιξαν το «ταβάνι» για τα δεδομένα ενός κόμματος αντιπολίτευσης. Πήρε και δήμους και περιφέρειες, με πρώτη και καλύτερη την Περιφέρεια Αττικής, με τη Ρένα Δούρου. Και σίγουρα στον Δήμο της Αθήνας θα είχε καλύτερη τύχη,αν το νέο πρόσωπο, που επιλέχθηκε, με τις δηλώσεις του την τελευταία στιγμή, δεν απέτρεπε αρκετές ψήφους.

Σήμερα, πέντε χρόνια μετά από τις αυτοδιοικητικές εκλογές και τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, υπάρχει απροθυμία των πρωτοκλασάτων στελεχών αλλά και ένδεια τοπικών στελεχών να δοκιμαστούν στον εκλογικό στίβο των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Επιθυμούν να μείνουν «αλώβητοι» από μια πιθανή εκλογική συντριβή τους στον χώρο της Αυτοδιοίκησης.

Η μόνη, προς τιμήν της, που πήρε το ρίσκο να ξαναμετρηθεί είναι η περιφερειάρχης Αττικής, ενώ αρκετά από τα άλλοτε πρωτοκλασάτα στελέχη της πήραν την άγουσα για άλλες αυτοδιοικητικές περιοχές, για πιο σίγουρη και ασφαλή αυτοδιοικητική πορεία. Αυτή είναι η αλήθεια, κι αν μπορεί για τον ΣΥΡΙΖΑ να επαναληφθεί το πετυχημένο μοντέλο των προηγούμενων αυτοδιοικητικών εκλογών, θα το δείξει η κάλπη. Όμως οι καιροί έχουν αλλάξει, τα σφάλματα που βαρύνουν την εξουσία είναι μεγάλα και οι ψηφοφόροι οργισμένοι και αρκετά δύσπιστοι.

Με το νέο εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής πήξαμε σε «αυτοπροτεινόμενους» υποψηφίους, δηλώνοντας ανεξάρτητη κάθοδο στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου, προσδοκώντας ένα ποσοστό που θα τους επιτρέψει να παίξουν τον ρόλο του ρυθμιστή την επόμενη μέρα.

Η τακτική του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης να δώσει επιλεκτικά στηρίξεις, μόνο στους μεγάλους δήμους, απελευθέρωσε δεκάδες στελέχη του με ισχυρά τοπικά ερείσματα να δηλώσουν την υποψηφιότητά τους. Αποτέλεσμα, να υπάρχει σε πολλούς δήμους μεγάλος αριθμός υποψηφιοτήτων από το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας.

Αντίθετα, για το κυβερνών κόμμα, καταγράφονται υποψηφιότητες χαμηλού ενδιαφέροντος στις προτιμήσεις των πολιτών.

Η δημοσκοπική καθίζηση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ αποθαρρύνει πολλά στελέχη του να δοκιμάσουν την τύχη τους στην αυτοδιοικητική αρένα. Ούτε λόγος βέβαια για τα πρωτοκλασάτα στελέχη του. Δεν αποτελεί η κάθοδός τους τεκμήριο σωφροσύνης και επίγνωσης, με αποτέλεσμα ο φαύλος κύκλος των «χαμένων άσων», για τον Αλέξη, να διευρύνεται.

Και στις αυτοδιοικητικές εκλογές τα κόμματα εξουσίας θα νιώσουν εκλογικά τους κραδασμούς από τις πολιτικές επιλογές που οι πολίτες τούς χρεώνουν.

Συμφωνία Πρεσπών, άγρια φορολόγηση, προστασία πρώτης κατοικίας θα δυσκολέψουν σε μεγάλο βαθμό τις επιλογές των πολιτών.

Επιμύθιο: Οι αυτοδιοικητικές εκλογές θα είναι και το 2019 αρένα κομματικής αντιπαράθεσης, μαζί με τις ευρωεκλογές. Η διπολική ατμόσφαιρα μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, που θα διαμορφωθεί, θα δώσει δημοσκοπικό χαρακτήρα, επιβεβαιώνοντας για μια ακόμα φορά το «εκλογές ίσον πόλεμος».

Η κλεψύδρα του χρόνου ξεκίνησε να μετρά αντίστροφα και σύντομα θα πάρουμε τις απαντήσεις.

του Θανάση Παπαμιχαήλ, επικοινωνιολόγου

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

 

Σχολιάστε ...

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Παρασκήνιο» σε μορφή PDF

NEWSLETTERFocus-On
reportaznet


Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ