Περιφέρειες - Δήμοι Συνεντεύξεις

Ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αθήνας Ανδρέας Λεωτσάκος στο «Π»: Tο στοίχημα της Περιφέρειας Αττικής για το «Αντώνης Τρίτσης»

Στο εμβληματικό «Πάρκο Τρίτση», την κατάσταση που το παρέλαβε η σημερινή διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής, αλλά και στους επόμενους στόχους αναφέρθηκε, μιλώντας στο «Π», ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αθήνας Ανδρέας Λεωτσάκος.

Σε ποιο σημείο βρίσκεται η αξιοποίηση του εμβληματικού Πάρκου «Αντώνης Τρίτσης»;

Το Πάρκο «Αντώνης Τρίτσης» είναι ένα μητροπολιτικό πάρκο και με πρωτοβουλία του περιφερειάρχη Αττικής Γιώργου Πατούλη και προτροπή προς την κεντρική εξουσία μεταφέρθηκαν οι αρμοδιότητες στην Περιφέρεια Αττικής. Από την αρχή ξεκινήσαμε να γίνει η σύσταση του φορέα και του διοικητικού συμβουλίου. Η πρώτη κίνηση ήταν να δημιουργηθεί καταστατικό, για το προσωπικό για τους εργαζομένους. Λειτουργούσε μόνο με οκτάμηνα. Αυτήν τη στιγμή υπάρχουν μόνιμοι υπάλληλοι, έτσι ώστε να μπορούν να γίνονται όλες οι απαραίτητες διαδικασίες συντήρησης του πάρκου. Το ότι δεν υπήρχαν ένα θεσμικό πλαίσιο και διοίκηση που να έχει διάρκεια έφερε το πάρκο να έχει όλα αυτά τα προβλήματα. Παραλάβαμε πραγματικά ένα εγκαταλελειμμένο πάρκο.

Όταν λέτε εγκαταλελειμμένο, τι εννοείται;

Δεν υπήρχε περίφραξη, δεν υπήρχε ασφάλεια, ήταν σπασμένος όλος ο ηλεκτροφωτισμός, δεν υπήρχε καμία προσβασιμότητα για ΑμεΑ. Οι έξι τεχνικές λίμνες έπρεπε να βρέξει για να έχουν νερό. Καταστάσεις που θύμιζαν άλλες εποχές.

Η υδροδότηση των λιμνών αποκαταστάθηκε, κ. αντιπεριφερειάρχη;

Αποκαταστάθηκε πρόσφατα. Υδροδοτήθηκαν οι λίμνες με περίπου 1.000 κυβικά νερό την ημέρα. Ήδη, τις τρεις πρώτες ημέρες αποδείξαμε πως οι τέσσερις από τις έξι λίμνες γέμισαν. Ήταν μία δύσκολη διαδικασία. Πρέπει να εξάρω και τη συνεισφορά του Δήμου Ιλίου, γιατί από εκεί προέρχεται το νερό, από πηγάδι του δήμου. Στα παράδοξα να συμπληρώσω ότι ο φορέας διαχείρισης του πάρκου κλήθηκε να πληρώσει πρόστιμο στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, γιατί δεν είχαν αδειοδοτηθεί οι γεωτρήσεις που υπήρχαν μέσα στο πάρκο. Εμείς αδειοδοτήσαμε και συνδέσαμε όλες τις γεωτρήσεις, ώστε να λύσουμε μια για πάντα το πρόβλημα υδροδότησης.

Τι περιμένουμε από εδώ και πέρα σε σχέση με το Πάρκο «Τρίτση»;

Το πάρκο συντηρείται, είναι καθαρό –μπορεί αυτό να θεωρείται αυτονόητο, αλλά δεν είναι–, φυλάσσεται 24 ώρες το εικοσιτετράωρο με οχήματα και βιντεοεπιτήρηση. Φτιάξαμε το δίκτυο πυρασφάλειας, που είναι πολύ σημαντικό για αυτά τα περίπου 1.400 στρέμματα που είναι πνεύμονας πρασίνου για όλο το Λεκανοπέδιο της Αττικής. Αυτό που έχει θέσει ως προτεραιότητα ο περιφερειάρχης Αττικής, και είναι ψηλά στην ατζέντα, είναι το πάρκο σε σύντομο χρονικό διάστημα να προάγει την ιστορία, το περιβάλλον, την εκπαίδευση και τον πολιτισμό. Διεκδικήσαμε και εξασφαλίσαμε χρηματοδότηση 3 εκατ. ευρώ από το Πράσινο Ταμείο. Αμέσως δρομολογήθηκε μελέτη για τη βιοκλιματική του ανάπλαση, που θα έχει έξυπνες διαδρομές, ειδικό δάπεδο, ενώ δίνουμε έμφαση στην προσβασιμότητα ΑμεΑ. Από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», έχει γίνει μελέτη για τη σήμανση του πάρκου. Στόχος μας είναι ένα βιώσιμο πάρκο, με ελεύθερη πρόσβαση ώστε να μπορούν να το απολαύσουν όλοι οι κάτοικοι της Αττικής.

Συνέντευξη στον Γιώργο Λαιμό

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο 

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

NEWSLETTER