Πολιτική

Ο αποχαιρετισμός στον Βαγγέλη Μπούτα από τους πολιτικούς του αντιπάλους

Με θερμά λόγια αποχαιρετούν τον γνωστό συνδικαλιστή και πρώην βουλευτή του ΚΚΕ Βαγγέλη Μπούτα πολιτικά πρόσωπα της Νέας Δημοκρατίας τα οποία βρίσκονται ή βρέθηκαν σε κυβερνητικές ή κομματικές θέσεις και είχαν σκληρή αντιπαράθεση μαζί του σε αρκετές περιόδους που οι διαμαρτυρίες του αγροτικού κόσμου που εκπροσωπούσε ο εκλιπών ήταν έντονες και διαρκείς. Παραθέτουμε ορισμένες από τις δηλώσεις αυτές ακολούθως:

Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Σκρέκας αναφέρει σε δήλωσή του:

Με λύπη αποχαιρετούμε μια εμβληματική φυσιογνωμία του αγροτικού κινήματος της χώρας μας, τον γνωστό συνδικαλιστή και πρώην Βουλευτή του ΚΚΕ, Βαγγέλη Μπούτα.

Ο Βαγγέλης Μπούτας υπήρξε ένας έντιμος αγωνιστής που αφιέρωσε τη ζωή του στην υπηρεσία των Ελλήνων αγροτών. Υπήρξε αγαπητός σε φίλους και αντιπάλους, καθώς ήταν ανιδιοτελής και πιστός στις αρχές και τις αξίες του.

Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που τον σκεπάζει.

Στο συλλυπητήριο μήνυμά του ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός αναφέρει για το θάνατο του Βαγγέλη Μπούτα:

Ο Βαγγέλης Μπούτας που έφυγε τόσο πρόωρα από τη ζωή, θα μείνει στη συλλογική μνήμη ως ένας αγωνιστής του αγροτικού κινήματος. Ένας ανιδιοτελής και ανυποχώρητος αγωνιστής, δυναμικός και χειμαρρώδης. Μια εμβληματική φυσιογνωμία που με την συνεπή παρουσία του σημάδεψε τα αγροτικά μπλόκα και τους διαχρονικούς αγώνες των αγροτών και των κτηνοτρόφων της Θεσσαλίας και όλης της χώρας που διεκδικούν καλύτερες συνθήκες ζωής και παραγωγής. Τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του.

«Έφυγε ένας συνεπής και δυναμικός αγωνιστής», αναφέρει ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Καρασμάνης και προσθέτει:

“Εκφράζω τη βαθειά λύπη μου για το θάνατο Βαγγέλη Μπούτα, ενός δυναμικού αγωνιστή για τα συμφέροντα του αγροτικού μας κόσμου, στα οποία αφιερώθηκε με συνέπεια στις ιδέες του και στις αρχές του.

Γνωριζόμασταν από παλιά, και μας συνέδεε η αλληλοεκτίμηση και ο αμοιβαίος σεβασμός.

Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του”.

Με ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας και πρώην αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάξιμος Χαρακόπουλος αποχαιρετά τον εκλιπόντα εμβληματικό αγροτοσυνδικαλιστή και πρώην βουλευτή του ΚΚΕ Βαγγέλη Μπούτα με ανάρτησή του στην οποία σημειώνει τα εξής:

«Αποχαιρετισμός στα όπλα… Μια από τις πιο εμβληματικές μορφές του αγροτικού κινήματος, που στο διάβα του άφησε έντονο το χνάρι του. Ανήκε στη γενιά του κάμπου που με τα “μπλόκα της αγροτιάς” έκαναν το “κράτος των Αθηνών“ να ακούσει τη φωνή του αγρότη. Ο άλλος μεγάλος πρωταγωνιστής αποτραβήχτηκε εδώ και χρόνια. Ο Βαγγέλης με το μαλλιότο, την κάπα στους ώμους επέμενε μέχρι τα στερνά στα μπλόκα, που πλέον συγκινούσαν όλο και λιγότερους αγρότες, ενώ από καιρό έπαψαν να προκαλούν δέος στους ένοικους του Μαξίμου.

Στο διάστημα που βρέθηκα στο υπουργείο και τυπικά είμασταν απέναντι, στις αγροτικές κινητοποιήσεις του χειμώνα του ’13 και του ’14, ήξερα ότι είχα έναν έντιμο συνομιλητή. Ίσως βοηθούσε ότι μιλούσαμε την ίδια γλώσσα του κάμπου με κοινά ακούσματα και βιώματα κάτω από τον καυτό ήλιο της Θεσσαλίας. Όσο κι αν διαφωνούσε κανείς με τα πιστεύω του Μπούτα δεν μπορούσε παρά να αναγνωρίσει την ανιδιοτέλεια και τη θυμοσοφία του και κυρίως τη ντομπροσύνη του, που δυστυχώς δεν περισσεύει στις μέρες μας…

Καλό ταξίδι Βαγγέλη!

Οι αγρότες, ανεξαρτήτως χρώματος, θα σε θυμούνται με αγαθή ανάμνηση».

Η πολιτική κηδεία του Βαγγέλη Μπούτα θα γίνει τη Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου στη Μητρόπολη Καρδίτσας. Ο εκλιπών, υπήρξε μια εμβληματική μορφή του ΚΚΕ, αλλά και του αγροτικού κινήματος. Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 66 ετών, έπειτα από σκληρή μάχη με τον καρκίνο και με επιβάρυνση της υγείας του λόγω σοβαρού ατυχήματος στην εργασία του. Ο Βαγγέλης Μπούτας ήταν μία από τις πιο χαρακτηριστικές φυσιογνωμίες των αγροτικών κινητοποιήσεων των τελευταίων δεκαετιών, ειδικά στο θεσσαλικό Κάμπο. Αναγνωριζόταν ευρύτερα ως ειλικρινής και μαχητικός εκπρόσωπος ενός τμήματος των αγροτών, που τα τελευταία χρόνια συγκεντρώνονταν στο «Μπλόκο της Νίκαιας».

Ο Βαγγέλης Μπούτας γεννήθηκε το 1954 στη Μητρόπολη Καρδίτσας από γονείς αγρότες, ενώ και ο ίδιος εργάστηκε στην αγροτική παραγωγή. Το 1977 εντάχθηκε στην ΚΝΕ και στο ΚΚΕ και από το 1980 αναδείχθηκε σε όργανο του κόμματος στην περιοχή. Το 1991, στο 13ο συνέδριο του ΚΚΕ (όταν αποχώρησε το κομμάτι που έμεινε στον Συνασπισμό) ο Βαγγέλης Μπούτας εκλέχθηκε μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του Κόμματος, στην οποία επανεκλεγόταν μέχρι και σήμερα. Υπήρξε βουλευτής Καρδίτσας του ΚΚΕ την τετραετία 1996-2000, ενώ εξελέγη και στη βραχύβια βουλή του Μαΐου του 2012. Συμμετείχε σταθερά στα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ σε πολλές εκλογές, βουλευτικές, ευρωεκλογές, δημοτικές κ.λπ.

Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ με ανακοίνωσή της «αποχαιρετά με βαθιά θλίψη τον σύντροφο Βαγγέλη Μπούτα». Ο Β. Μπούτας ήταν «εμβληματική μορφή του αγροτικού κινήματος της χώρας μας, ένας αυθεντικός, λαϊκός άνθρωπος, σεμνός, πρωτοπόρος αγωνιστής», τονίζει η Κ.Ε. του κόμματος.

 

Σχολιάστε ...

NEWSLETTER

 

 

 

 

 
 

 

 

 

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa