Περιφέρειες - Δήμοι Πολιτική

Ο Γενικός Γραμματέας ΥΠΕΣ και η νέα ΚΕΔΕ μιλούν στο «Π» για το στοίχημα κυβέρνησης-αυτοδιοίκησης

Με την εκλογή του νέου προεδρείου στο ανώτερο συλλογικό όργανο της Αυτοδιοίκησης Α΄ Βαθμού, αυτό της ΚΕΔΕ, ολοκληρώνονται εκλογικές διαδικασίες για αυτή την αυτοδιοικητική περίοδο. Οι ίδιοι οι αυτοδιοικητικοί εξέλεξαν επίσημα ως πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Αττικής τον δήμαρχο Τρικκαίων Δημήτρη Παπαστεργίου, ενώ στην ειδική συνεδρίαση της ΚΕΔΕ εξελέγησαν ως Α΄ αντιπρόεδρος ο δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου, ως Β΄ αντιπρόεδρος ο δήμαρχος Καλλιθέας Δημήτρης Κάρναβος και ως γενικός γραμματέας ο δημοτικός σύμβουλος Πύλου-Νέστορος Δημήτρης Καφαντάρης.

Το νέο προεδρείο της ΚΕΔΕ αλλά και μέλη του ΔΣ μίλησαν στο «Π» για την εκλογή τους καθώς και για τις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει η Αυτοδιοίκηση σε αυτή την περίοδο, που ξεκίνησε μόλις πριν από τρεις μήνες περίπου. Παράλληλα, ο γενικός γραμματέας του ΥΠΕΣ, Μιχάλης Σταυριανουδάκης, που παρευρέθηκε από πλευράς του αρμόδιου υπουργείου στην ειδική συνεδρίαση της ΚΕΔΕ, εξήρε τον ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και δήλωσε ότι βρίσκεται μαζί με την πολιτική ηγεσία και «δίπλα» στους αιρετούς. Μάλιστα τόνισε πως «Καλούμαστε υπουργείο, περιφέρειες και δήμοι να αναδείξουμε ακόμη περισσότερο την Αυτοδιοίκηση».

Μιχάλης Σταυριανουδάκης, γενικός γραμματέας ΥΠΕΣ

«Η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει δείξει τα τελευταία χρόνια ότι είναι ο βασικός ιστός που στήριξε την κοινωνία μας τα χρόνια της κρίσης. Ξέρουμε ότι έχει υποστεί πολλούς περιορισμούς. Στην πράξη όμως, οι αυτοδιοικητικοί υπερέβαλαν εαυτόν, με αποτέλεσμα να είναι στους πρώτους δείκτες της κοινωνικής αλληλεγγύης και της αποτελεσματικότητας. Καλούμαστε, υπουργείο, περιφέρειες και δήμοι, να αναδείξουμε ακόμη περισσότερο την Αυτοδιοίκηση».

Δημήτρης Παπαστεργίου, πρόεδρος ΚΕΔΕ – δήμαρχος Τρικκαίων

«Η ΚΕΔΕ εκπροσωπεί το πιο ζωντανό κύτταρο της κοινωνίας, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, που συνέβαλε τα μέγιστα στην περίοδο της κρίσης και κράτησε την κοινωνία όρθια. Δεν τα ξέρω όλα, αλλά έχω την τεράστια διάθεση να μάθω, με τη βοήθεια και σε συνεργασία με τους αντιπροέδρους και με όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, προκειμένου να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων που η σημερινή πραγματικότητα και τα ίδια τα προβλήματα υπαγορεύουν. Υπάρχει μεγάλος ζωτικός χώρος στη Δημόσια Διοίκηση, τον οποίο οι δήμοι, η Αυτοδιοίκηση, πρέπει να τον καταλάβουμε. Καταλαβαίνουμε ότι προκύπτουν καινούργια θέματα, μεταξύ αυτών και ο “Φιλόδημος”, τα οποία θα μας απασχολήσουν. Όλοι μας καλούμαστε εκ των πραγμάτων να κάνουμε συνθέσεις, να προσθέσουμε απόψεις και, όπου διαφωνούμε, να το κάνουμε κόσμια. Είμαστε μαζί και συμπορευόμαστε χωρίς διαχωριστικές γραμμές μεταξύ των δήμων. Αν ξεχωρίζαμε κάποιους αυτοί είναι οι μικροί δήμοι, που παλεύουν με δυσανάλογες με τους μεγάλους δυνατότητες και ευκαιρίες και τα 2/3 των νέων δημάρχων, που προέρχονται από αυτούς τους δήμους, και στους οποίους ως ΚΕΔΕ θα είμαστε αρωγοί στο έργο τους».

Λάζαρος Κυρίζογλου, Α΄ αντιπρόεδρος ΚΕΔΕ – δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης

«Εύχομαι σε όλους και στον πρόεδρο, καλή δύναμη, αντοχές και ανοχές προκειμένου να λύσουμε τα πολύ σοβαρά προβλήματα τα οποία καλούμαστε να επιλύσουμε. Θα αγωνιστούμε για την τιμή της Αυτοδιοίκησης και των αυτοδιοικητικών. Πρέπει να αντισταθούμε στην κυβερνητική αυθαιρεσία σε βάρος της Αυτοδιοίκησης, πρέπει να έχουμε υπ’ όψιν μας ότι σε αυτό το μεταβατικό στάδιο, από την προεκλογική περίοδο στην ΚΕΔΕ μέχρι σήμερα, έχουν προκύψει διάφορα ζητήματα τα οποία θα μας απασχολήσουν στο επόμενο Διοικητικό Συμβούλιο, που δεν είναι καλοί οιωνοί και θα πρέπει σε ορισμένους κυβερνητικούς αξιωματούχους να “κοπεί ο βήχας” αλλά και η φόρα. Θα πρέπει να συνδιαλέγονται μαζί μας για ζητήματα που μας αφορούν. Θα πρέπει, επίσης, να σέβονται στην πράξη την Αυτοδιοίκηση. Τέλος, πρέπει να αποδειχθούμε διαχρονικά αξιόπιστοι. Δεν μπορεί για τα ίδια θέματα με τις προηγούμενες κυβερνήσεις να είμαστε αντίθετοι και με τη σημερινή κυβέρνηση να λέμε άλλα πράγματα. Θα πρέπει να υπερασπιστούμε τις θέσεις μας διαχρονικά».

Δημήτρης Κάρναβος, Β΄ αντιπρόεδρος ΚΕΔΕ – δήμαρχος Καλλιθέας

«Ο κόσμος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι ενωμένος. Θα εργαστούμε σκληρά με ισχυρό διεκδικητικό λόγο και πρόταση, ώστε να δώσουμε στην Τοπική Αυτοδιοίκηση τη θέση που της αξίζει».

Δημήτρης Καφαντάρης, γενικός γραμματέας ΚΕΔΕ – δήμαρχος Πύλου-Νέστορος

«Ευχαριστώ τους συναδέλφους αυτοδιοικητικούς που και σ’ αυτή την κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση ανανέωσαν τη σχέση εμπιστοσύνης προς το πρόσωπό μου και με εξέλεξαν γενικό γραμματέα του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ. Μια σχέση εμπιστοσύνης που οικοδομήθηκε από την προηγούμενη θητεία μου ως Α΄ αντιπροέδρου του κορυφαίου συνδικαλιστικού μας οργάνου. Η προάσπιση των συμφερόντων του κλάδου μας είναι ο απώτερος στόχος όλων των συναδέλφων αυτοδιοικητικών, που όλοι μαζί δεσμευόμαστε να υπηρετήσουμε τις τοπικές κοινωνίες με τον καλύτερο και πιο αποτελεσματικό τρόπο.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ από καρδιάς σε όλες και όλους που με τίμησαν και σ’ αυτή την εκλογική διαδικασία. Υπόσχομαι ότι, για άλλη μια φορά, θα δώσω τον καλύτερο εαυτό μου».

Ηλίας Αποστολόπουλος, μέλος του ΔΣ της ΚΕΔΕ – δήμαρχος Παπάγου-Χολαργού

«Με την ολοκλήρωση των αρχαιρεσιών και την ανάδειξη των νέων συλλογικών οργάνων της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, θα ήθελα καταρχήν να συγχαρώ τον νέο πρόεδρο της ΚΕΔΕ, τον δήμαρχο Τρικκαίων Δημήτρη Παπαστεργίου, καθώς και όλους όσοι έχουν εκλεγεί στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο.

Το σίγουρο είναι ότι ξεκινά μια νέα εποχή για την Αυτοδιοίκηση και σε αυτήν τη φάση δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι. Ήδη, από την πρώτη μέρα, είμαστε όλοι μαζί και συλλογικά θα πορευτούμε με στόχο το καλύτερο αποτέλεσμα. Όλοι μαζί θα δουλέψουμε για την αναβάθμιση του ρόλου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μέσα από ένα σύγχρονο και παραγωγικό μοντέλο λειτουργίας των δήμων.

Προσωπικά, ευχαριστώ τους 122 δημάρχους και δημοτικούς Συμβούλους που με τίμησαν με την ψήφο τους, καθώς και το νέο Διοικητικό Συμβούλιο που με εξέλεξε στην Εκτελεστική Επιτροπή της ΚΕΔΕ».

Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, μέλος ΔΣ – δήμαρχος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης

«Θεώρησα υποχρέωσή μου ως δήμαρχος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης τη συμμετοχή μου στα συλλογικά όργανα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Η συμμετοχή αυτή μάς επιτρέπει να προωθήσουμε τα θέματα του θεσμού της Αυτοδιοίκησης αλλά και των δήμων που εκπροσωπούμε σε όλα τα επίπεδα, και παράλληλα δίνει τη δυνατότητα να ανταλλάσσουμε τεχνογνωσία και να προωθούμε τις καλές πρακτικές που εφαρμόζουμε στις πόλεις μας. Αυτά τα κίνητρα με ώθησαν να θέσω υποψηφιότητα για το κορυφαίο συλλογικό όργανο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη χώρα, την ΚΕΔΕ, και οι συνάδελφοί μου μού έκαναν την τιμή να με εκλέξουν σε μία εκ των πρώτων θέσεων μεταξύ των 120 αυτοδιοικητικών στελεχών που μετείχαν στις εκλογές. Πλέον, θεωρώ χρέος μου να ανταποκριθώ στην εμπιστοσύνη που μου έδειξαν και να συμβάλω με τις δικές μου δυνάμεις στη δημιουργία μιας ισχυρής, πιο διεκδικητικής και πιο αποτελεσματικής Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη χώρα μας».

Νίκος Μελετίου, μέλος ΔΣ της ΚΕΔΕ – δήμαρχος Ασπροπύργου

«Το γεγονός ότι με τίμησαν οι συνάδελφοι από όλη την Ελλάδα στο κορυφαίο αυτοδιοικητικό όργανο αποτελεί για μένα ισχυρή εντολή να συνεχίσω να υπηρετώ αρχές και αξίες που προσπαθώ να διακρίνουν τη αυτοδιοικητική διαδρομή μου. Εκτέθηκα και πάλι στην κρίση των συναδέλφων, έχοντας επίγνωση των αυξημένων υποχρεώσεων στην κοινή προσπάθεια για την προώθηση ενός σύγχρονου αποκεντρωμένου κρατικού μοντέλου, με λόγο και ρόλο στις τοπικές κοινωνίες. Η σημερινή συγκυρία μάς βρίσκει με μία κυβέρνηση που θέλει μια δυνατή και ισχυρή Αυτοδιοίκηση και όχι έναν οικονομικά περιορισμένο θεσμό εγκλωβισμένο σε ανασταλτικές νομοθετικές ρυθμίσεις. Πρώτη μας επιλογή πρέπει να είναι ο επανασχεδιασμός των αρμοδιοτήτων και η αποδοτική λειτουργία των αυτοδιοικητικών υπηρεσιών. Η αποκέντρωση των πόρων των αρμοδιοτήτων αλλά και η ανάληψη ευθυνών αποτελούν προτεραιότητα του στρατηγικού μας σχεδιασμού. Η ενδυνάμωση των πολιτών και η ενθάρρυνση της συμμετοχής τους στη διαχείριση των τοπικών ζητημάτων αποτελούν βασική μας επιδίωξη. Είναι επιτακτική ανάγκη η ανάληψη νομοθετικών πρωτοβουλιών για τη διασφάλιση της κυβερνητικότητας των δήμων, με παράλληλη ενσωμάτωση στρατηγικών ενίσχυσης και προώθησης μιας πολυεπίπεδης διακυβέρνησης απέναντι στο συγκεντρωτικό κράτος. «Όραμά μου είναι μια Τοπική Αυτοδιοίκηση με θεσμοθετημένη οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια μακριά από την παρηκμασμένη πολιτική ελέγχου από το κράτος».

του Γιώργου Λαιμού

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

 

Σχολιάστε ...

NEWSLETTERFocus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa