Περιφέρειες - Δήμοι Συνεντεύξεις

Ο Δήμαρχος Αιγάλεω Γιάννης Γκίκας στο «Π»: Προτεραιότητα η βελτίωση της καθημερινότητας των δημοτών

«Οι δήμοι, όσο τους επιτρέπεται, βοηθούν να διατηρήσουν τον κοινωνικό ιστό σταθερό», τόνισε, μεταξύ άλλων, αναφερόμενος στις συνέπειες της πανδημίας του κορονοϊού, ο δήμαρχος Αιγάλεω Γιάννης Γκίκας, μιλώντας στο «Π». Επίσης, δηλώνει πως βασική του προτεραιότητα είναι η βελτίωση της καθημερινότητας των δημοτών.

Οι δήμοι καλούνται να αντιμετωπίσουν ένα δεύτερο lockdown. Πώς απαντά ο Δήμος Αιγάλεω σε αυτήν την πρόκληση; Αντέχουν οι δήμοι;

Όπως και στο πρώτο κύμα, οι δήμοι ανταποκρίθηκαν με επιτυχία στις ειδικές συνθήκες της πανδημίας και αυτήν τη φορά είμαι σίγουρος ότι θα σταθούν δίπλα στους δημότες τους.

Έχουμε έτοιμα πρωτόκολλα και μεθόδους για να αντιμετωπίσουμε μαζί με τους πολίτες την πρωτοφανή κατάσταση που βιώνουμε. Πρέπει όλοι μαζί να βάλουμε «πλάτη», διοίκηση, εργαζόμενοι και δημότες.

Στο Αιγάλεω, εξαρχής, βρεθήκαμε δίπλα στους ανθρώπους για να τους εξηγήσουμε το έκτακτο της κατάστασης, καλώντας τους να ακολουθούν προσεχτικά τις οδηγίες των Αρχών. Με σεβασμό στους δημότες αλλά και στους εργαζομένους, οι υπηρεσίες του Δήμου προσαρμόστηκαν, ώστε να μην προσέρχονται οι πολίτες στο δημαρχείο, αλλά να διεκπεραιώνουν τις υποθέσεις τους τηλεφωνικά ή μέσω ίντερνετ. Οι υπηρεσίες βοήθειας στο σπίτι και οι κοινωνικές δομές βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή. Κάνουμε περισσότερα από όσα θα πίστευε κανείς ότι θα μπορούσαμε.

Το κενό της κρατικής παρέμβασης στα θέματα πρόνοιας και κοινωνικών δομών, οι δήμοι θα το σηκώσουν με επιτυχία, όπως κάνανε σε όλες τις προηγούμενες κρίσεις.

Είχατε τονίσει στην εκπομπή «Δημοσκοπήσεις», του Attica TV, πως οι δήμοι πρέπει να έχουν ισχυρές κοινωνικές δομές. Θεωρείτε ότι μετά την υγειονομική κρίση θα αντιμετωπίσουμε «κοινωνική και οικονομική» κρίση; Βλέπετε ήδη τέτοια σημάδια;

Στη δύσκολη εποχή που βιώνουμε, είναι λογικό τα κοινωνικά προβλήματα να διογκώνονται. Μαζί με την κοινωνική αυτή κρίση, προστίθενται και οικονομικά προβλήματα, που τα ζούμε όλοι στις οικογένειές μας.

Τα σημάδια ήδη είχαν φανεί από την άνοιξη, με το πρώτο κύμα, και εκτοξεύτηκαν στη δεύτερη απαγόρευση κυκλοφορίας. Οι δήμοι, όσο τους επιτρέπεται, βοηθούν να διατηρήσουν τον κοινωνικό ιστό σταθερό και, όπου μπορούν, στηρίζουν την οικονομική διευκόλυνση των πολιτών, στο πλαίσιο των αποφάσεων της κυβέρνησης.

Τι κάνετε ως δήμος, για να βρίσκεστε δίπλα στους συμπολίτες σας, που έχουν ανάγκη;

Η μετάθεση εργαζομένων από δομές που είναι σε αναστολή, όπως οι παιδικοί σταθμοί και οι σχολικές καθαρίστριες, στη «Βοήθεια στο Σπίτι» έχει ήδη γίνει.

Κανείς, που έχει ανάγκη, δεν πρέπει να μείνει αβοήθητος. Επισιτισμός, φαρμακευτική και ιατρική βοήθεια είναι αναγκαία, πάντα εφαρμόζοντας τα πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ και για τους ωφελούμενους αλλά και τους εργαζομένους.

Γραμμή ψυχολογικής υποστήριξης λειτουργεί όχι μόνο τηλεφωνικά αλλά και διαδικτυακά. Τα άμεσα αιτήματα προς τις υπηρεσίες λειτουργούν με τηλεφωνικά ραντεβού και μια σειρά πιστοποιητικών εκδίδονται ψηφιακά.

Μεγάλο, επίσης, βάρος έχουν αναλάβει οι υπηρεσίες καθαριότητας, πρασίνου και καθημερινότητας για ένα αστικό περιβάλλον αναβαθμισμένο και ανθρώπινο, με γενικές απολυμάνσεις και εξωραϊσμούς των χώρων.

Διαχείριση απορριμμάτων. Ποια είναι η θέση σας; Ποιες κινήσεις έχουν γίνει και ποιες πρέπει να γίνουν;

Είναι ένα θέμα που, αν θέλουμε να το αναλύσουμε, χρειάζονται εκατοντάδες σελίδες.

Τα προηγούμενα χρόνια δυστυχώς δεν έχει γίνει τίποτα. Χρειάζεται αναθεώρηση του περιφερειακού σχεδιασμού με δημιουργία χωροθέτησης νέων ΧΥΤΥ και εργοστασίων επεξεργασίας απορριμμάτων. Εντατικοποίηση της ανακύκλωσης με τη δημιουργία ξεχωριστών ρευμάτων. Επίσης, η συλλογή των βιοαποβλήτων είναι επιτακτική. Από τη μεριά μας έχει μπει άμεσα σε εφαρμογή ο σχεδιασμός για συλλογή βιοαπόβλήτων, αλλά χρειάζεται συλλογική προσπάθεια.

Για να επιτευχθούν αυτά, σε πρώτη φάση χρειάζεται τεχνολογική υποστήριξή των δήμων και του ΕΣΔΝΑ, αλλά και ευαισθητοποίηση των πολιτών.

Ομολογώ ότι τον τελευταίο χρόνο έχουν γίνει καίρια βήματα και από την Πολιτεία και την Περιφέρειά στην προμήθεια μηχανημάτων, αλλά μένουν να γίνουν ακόμα πολλά. Χρειάζεται ολιστική αντιμετώπιση εκμεταλλευόμενοι τις χρηματοδοτήσεις μέσω ΕΣΠΑ.

Πάντως η αρχή έγινε και το πρόσημο είναι θετικό.

Πώς εξελίσσεται ο σχεδιασμός σας; Ποια έργα έχουν δρομολογηθεί και ποια έχετε προγραμματίσει;

Η χρηματοδότηση των δήμων για τα έργα τους εξασφαλίζεται είτε από το ΕΣΠΑ, μέσω Περιφερείας, είτε από την Πολιτεία, με προγράμματα των υπουργείων.

Στον δήμο μας, αρκετά από τα έργα που ήταν ενταγμένα στο ΕΣΠΑ έχουν ολοκληρωθεί, ενώ κάποια ακόμη βρίσκονται σε εξέλιξη. Το ίδιο ισχύει και για τα έργα του προγράμματος «Φιλόδημος» Ι και ΙΙ.

Επίσης, είμαστε σε μελετητικό στάδιο για ένταξη νέων έργων.

Μεγάλο χρηματοδοτικό εργαλείο είναι το νέο πρόγραμμα του υπουργείου Εσωτερικών με την επωνυμία «Αντώνης Τρίτσης», με εξασφαλισμένα κονδύλια ύψους 2,5 δισ. ευρώ.

Θα καταθέσουμε προτάσεις σχεδόν σε όλους τους τομείς, προτεραιοτήτων, όπως αναπλάσεις, υποδομές, «έξυπνη πόλη», σχολεία, μελέτες, αντισεισμική προστασία, κ.λπ., αναμένοντας όμως και την αναθεώρηση του νόμου 4412 για τις δημόσιες συμβάσεις και την απλοποίηση των διαδικασιών, ευελπιστώντας για το καλύτερο δυνατό. Αν το θεσμικό πλαίσιο γίνει πιο λειτουργικό, θα αναζωογονηθεί και η οικονομική δραστηριότητα.

Ποιες είναι οι προτεραιότητες για τον δήμαρχο Γιάννη Γκίκα μέχρι την ολοκλήρωση αυτής της θητείας;

Πρώτα από όλα, πρέπει να είμαστε όλοι μαζί και υγιείς, μετά την υγειονομική κρίση που περνάμε.

Βασική μου προτεραιότητα είναι η βελτίωση της καθημερινότητας των δημοτών. Αυτό επιτυγχάνεται με μικρά παρεμβατικά έργα, αλλά και μεγάλα, με σχεδιασμό και όραμα.

Ο σεβασμός του περιβάλλοντος και η αύξηση του πρασίνου μαζί με την καθαριότητα είναι δείγμα πολιτισμού.

Ζούμε στην ψηφιακή εποχή και η ανάπτυξη «έξυπνων λύσεων» είναι επιτακτική. Οι ψηφιακές εφαρμογές σε μια «έξυπνη πόλη» διευκολύνουν την ζωή των δημοτών, αλλά και των υπηρεσιών. Μπορούν πλέον να συμμετέχουν οι πολίτες στις δράσεις του δήμου. Οι δημότες μας στέλνουν τις προτάσεις τους σε πραγματικό χρόνο, μέσω ειδικού προγράμματος, ώστε να βελτιώνουμε τον δημόσιο χώρο. Στο Αιγάλεω προσπαθούμε όλοι μαζί για μία καθαρή πόλη.

Οι ενεργοί πολίτες μπορούν να ελέγχουν και να προτείνουν, σε μια αμφίδρομη σχέση διοίκησης – δημοτών, με στόχο την εμβάθυνση των δημοκρατικών διαδικασιών.

Η συνεργασία επίσης με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής για τα ευρωπαϊκά προγράμματα είναι σημαντική. Το Αιγάλεω είναι Πανεπιστημιούπολη και χρειαζόμαστε την τεχνογνωσία του Πανεπιστήμιου, αλλά και τις φρέσκιες ιδέες των φοιτητών σε έναν ανοιχτό δήμο, με το άνοιγμα του πανεπιστημίου στην κοινωνία.

Βασιζόμενος σε αυτούς τους άξονες μαζί με τους συνεργάτες μου και έχοντας δίπλα μας τους εργαζομένους, που πιστέψτε με δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό, αλλά και την πόρτα μας ανοιχτή στους πολίτες, σεβόμενοι τις προτάσεις, τις επιθυμίες αλλά και την κριτική τους, πιστεύω θα καταφέρουμε το Αιγάλεω να είναι μια πόλη σύγχρονη και δημιουργική, ξεπερνώντας όλοι μαζί τις προκλήσεις που παρουσιάζονται.

Συνέντευξη στον Γιώργο Λαιμό

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

Σχολιάστε ...

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

NEWSLETTER

 

  

 

 

Karfitsa