Περιφέρειες - Δήμοι Συνεντεύξεις

Ο Δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης στο «Π»: Στοίχημά μας να ξεκολλήσουμε από τη μιζέρια

Τον προγραμματισμό και τα σχέδιά του για το επόμενο διάστημα ανέλυσε, μιλώντας στο «Π», ο δήμαρχος Αρταίων και μέλος του ΔΣ της ΚΕΔΕ Χρήστος Τσιρογιάννης. Ο δήμαρχος αναφέρθηκε στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής του, στην επιδημιολογική κατάσταση, καθώς και στον νέο εκλογικό νόμο.

Σχετικά με το κορονοϊό, ποια είναι η επιδημιολογική κατάσταση στον Δήμο Αρταίων;

Εδώ και ενάμιση χρόνο, πολίτες και δήμος δεν εφησυχάσαμε ούτε στιγμή. Σε όλο αυτό το διάστημα, με εξαίρεση μία μικρή περίοδο στο δεύτερο κύμα της πανδημίας, η Άρτα είχε σταθερά μία πολύ καλή επιδημιολογική εικόνα. Έχουμε δουλέψει πολύ για αυτό, αφού αναπτύξαμε ένα ολόκληρο πλέγμα υπηρεσιών. Και αυτό αφορά τόσο ενέργειες που ήμασταν υποχρεωμένοι να κάνουμε, όσο και ενέργειες που χρηματοδοτήθηκαν από δικούς μας πόρους και από το δικό μας στελεχιακό δυναμικό. Σήμερα, η εικόνα εξακολουθεί να είναι πολύ ικανοποιητική και έχουμε κάθε λόγο να αισιοδοξούμε ότι τα πολύ δύσκολα είναι πίσω μας.

Ποια έργα έχει ανάγκη ο δήμος σας και ποια έχουν υλοποιηθεί; Πώς εξελίσσεται ο προγραμματισμός σας;

Η τριετία 2020-2023 είναι πολύ σημαντική για να καταφέρει η Άρτα να αλλάξει ταχύτητα σε όλα τα επίπεδα. Δουλεύουμε πολύ μεθοδικά όλα αυτά τα χρόνια για να το πετύχουμε αυτό, με τις δεδομένες αντικειμενικές δυσκολίες που προκαλεί και η πανδημία. Με αυτή την παραδοχή, έχουμε σε εξέλιξη πολύ σημαντικά έργα, που αναδιαμορφώνουν την ταυτότητα της πόλης μας και θα αλλάξουν ριζικά την καθημερινότητα των πολιτών.

Αναφέρω χαρακτηριστικά το «άνοιγμα» της Άρτας στο παραποτάμιο πάρκο με πράσινες διαδρομές και χώρους για αθλητικές δραστηριότητες, την οριοθέτηση και την αντιπλημμυρική προστασία του ποταμού Αράχθου, τις αναπλάσεις σε Παρηγορήτρια και Κάστρο –που αποτελεί τοπόσημο της βυζαντινής ιστορίας της πόλης μας– και, φυσικά, το «Ξενία», για το οποίο ύστερα από τριάντα χρόνια πετύχαμε χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, ώστε να δημιουργήσουμε εκεί ένα μικρό «Σταύρος Νιάρχος». Παράλληλα, δίνουμε πολύ μεγάλη έμφαση στα ζητήματα της καθημερινότητας, από τις ασφαλτοστρώσεις αγροτικής οδοποιίας μέχρι τα πεζοδρόμια, καθώς και στα έργα που θα αναβαθμίσουν την τοπική επιχειρηματικότητα, όπως είναι το Ανοιχτό Κέντρο Εμπορίου – open mall. Χωρίς υπερβολή, λοιπόν, ο δήμος μας είναι ένας δήμος σε δράση, και αυτή την εποχή η Άρτα είναι ένα απέραντο εργοτάξιο.

Ποια είναι τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του Δήμου Αρταίων;

Η Άρτα διαθέτει σταθερά πλεονεκτήματα αλλά και «πρόσφατα», που τα ανακαλύψαμε λόγω της πανδημίας. Ξεκινώντας από το τελευταίο, θα σας έλεγα ότι ο συνδυασμός του επιπέδου των κοινωνικών υπηρεσιών που προσφέρουμε στους δημότες μας και το γεγονός ότι δεν είμαστε κορεσμένοι τουριστικά μας κάνει έναν ιδανικό προορισμό για διακοπές. Από την άλλη, έχουμε έναν πολύ αναπτυγμένο αγροδιατροφικό τομέα, σημαντικά βυζαντινά μνημεία αφού η Άρτα ήταν η πρωτεύουσα του Δεσποτάτου της Ηπείρου, ζωντανή μουσική κληρονομιά – θυμίζω ότι η Άρτα έχει πολλούς πολιτιστικούς συλλόγους αλλά και την Πανεπιστημιακή Μουσική Σχολή που αναβιώνουν τα παραδοσιακά μας ακούσματα. Την ίδια ώρα, η πρόσβαση είναι πολύ εύκολη από διάφορα σημεία της χώρας, αφού έχουμε άμεση διασύνδεση με δύο μεγάλους αυτοκινητόδρομους, το λιμάνι της Ηγουμενίτσας και τα αεροδρόμια Ακτίου και Ιωαννίνων. Μαζί με όλα αυτά, συνυπολογίστε τον γαστρονομικό πλούτο, τις φυσικές διαδρομές, τον ανεξερεύνητο αλλά τόσο πλούσιο βιότοπο της Κορωνησίας. Όλα αυτά και πολλά ακόμη καθιστούν την Άρτα μία επιλογή ζωής για τους επισκέπτες και τους μόνιμους κατοίκους της.

Ποιος είναι ο σχεδιασμός σας, ως Δημοτική Αρχή, για περαιτέρω προβολή αλλά και εξωστρέφεια, όταν φυσικά οι επιδημιολογικές συνθήκες το επιτρέψουν;

Ο σχεδιασμός μας είναι συνεχής, αλλά δεν σας κρύβω ότι υπάρχουν και δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε χρόνια τώρα. Για παράδειγμα, για την Άρτα εδώ και δεκαετίες δεν έχει υπάρξει μια συστηματική προβολή από τον ΕΟΤ ή άλλους φορείς που προωθούν το τουριστικό προϊόν της Ηπείρου. Έχουμε συνηθίσει να συνδέουμε την Ήπειρο με συγκεκριμένες καρτποσταλικές φωτογραφίες και περιοχές. Δεν χρειάζεται να αναφέρω κάτι πιο συγκεκριμένο, αλλά όλοι αντιλαμβανόμαστε σε τι αναφέρομαι.

Ωστόσο, από την πλευρά μας κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε. Συνεργαζόμαστε με τους εμπλεκόμενους φορείς και τους κοινωνικούς εταίρους, συμμετέχουμε σε εκθέσεις ακόμη και διαδικτυακά, διοργανώνουμε εκδηλώσεις πανελλήνιας εμβέλειας, όπως πέρυσι το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ποδηλασίας και τον Κολυμβητικό Διάπλους του Αμβρακικού και το Τρίαθλο, όπου συμμετέχουν αθλητές από όλη την Ελλάδα.

Ένα είναι βέβαιο, ότι για να αλλάξουν τα στερεότυπα πρέπει να συνδράμουμε όλοι.

Θεωρείτε πως οι αλλαγές στον εκλογικό νόμο για τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι θετικές; Ποια είναι τα σοβαρά ζητήματα που αντιμετωπίζει ο Α΄ Βαθμός Αυτοδιοίκησης, πέραν του εκλογικού νόμου;

Η αξιόπιστη και αποτελεσματική Αυτοδιοίκηση και ο διαχωρισμός των αρμοδιοτήτων εξακολουθούν να είναι ένα βασικό ζητούμενο. Το σχέδιο νόμου προσθέτει πόντους κυβερνησιμότητας χωρίς να αφαιρεί τίποτα από τη δημοκρατική εκπροσώπηση των πολιτών –είναι βέβαιο αυτό–, αλλά την ίδια ώρα τα θέματα της αλληλοεπικάλυψης αρμοδιοτήτων, όπως φάνηκε και στην περίπτωση του χιονιά, παραμένουν. Η εκτίμησή μου, λοιπόν, είναι πως θα πρέπει να «τρέξουν» και αυτά τα δύο ζητούμενα ταυτόχρονα, ειδικά τώρα που η υγειονομική κρίση απέδειξε και πόσο στηρίζονται οι πολίτες στους δήμους τους, αλλά και το εύρος των πρωτοβουλιών που μπορεί να αναλάβει μια Δημοτική Αρχή. Η πανδημία ανέδειξε τα αντανακλαστικά των δήμων, και αυτό θα πρέπει να είναι οδηγός για τις όποιες εξελίξεις από εδώ και στο εξής.

Πώς οραματίζεστε τον Δήμο Άρτας στο τέλος αυτής της δημοτικής περιόδου;

Θα είμαι ευτυχής αν αυτή δημοτική περίοδος συνοδευτεί από έργα που θα αλλάξουν την ταχύτητα της πόλης μας. Είτε πρόκειται για το άνοιγμα προς το ποτάμι, είτε πρόκειται για ιστορικά τοπόσημα που ξαναμπαίνουν στη ζωή των Αρτινών, είτε πρόκειται για ψηφιακές υποδομές, το στοίχημα είναι ένα: Να «ξεκολλήσουμε» από μια μίζερη νοοτροπία και να βρούμε έναν νέο, κοινό βηματισμό στα χρόνια που θα έρθουν.

Συνέντευξη στον Γιώργο Λαιμό

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

 

 

 

Σχολιάστε ...

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

NEWSLETTER

 

  

 

 

Karfitsa