Περιφέρειες - Δήμοι Συνεντεύξεις

Ο Δήμαρχος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης Γρηγόρης Κωνσταντέλλος στο «Π»: Θα διεκδικήσουμε όλα όσα ανήκουν στην πόλη

Στο μεγάλο ζήτημα που έχει προκύψει σχετικά με εκατοντάδες στρέμματα τα οποία βρίσκονται στον Δήμο-Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης –και, σύμφωνα με δημόσια πρόσκληση, η Εκκλησία της Ελλάδος αναζητά επίδοξους επενδυτές προς αξιοποίηση– αναφέρθηκε ο δήμαρχος της πόλης Γρηγόρης Κωνσταντέλλος. Ο ίδιος τόνισε πως θα «εξαντλήσει» ως δήμαρχος όλα τα νομικά μέσα ώστε να αποτρέψει αυτούς τους σχεδιασμούς, ενώ ανέλυσε διεξοδικά όλη την κατάσταση.

Η Εκκλησία με δημόσια πρόσκληση έχει ανακοινώσει την πρόθεσή της να παραχωρήσει εκτάσεις και ακίνητα που εκτείνονται σε 190 στρέμματα στον δήμο σας –που φέρεται ότι της ανήκουν– σε επενδυτές για αξιοποίηση. Ποιο είναι το σκεπτικό της απόφασης αυτής;

Η δημόσια πρόσκληση δεν αφορά μόνο τα 190 στρέμματα που αναφέρατε στον δικό μας δήμο αλλά και εκτάσεις στους Δήμους Κηφισιάς, Αχαρνών, Μοσχάτου, Αθηνών και Θεσσαλονίκης. Παράλληλα, διεκδικεί την άρση απαλλοτρίωσης του οικοπέδου που φιλοξενεί το Ασκληπιείο Βούλας, ενώ έχουν γίνει και απόπειρες αξιοποίησης εκτάσεων στην περιοχή Φασκομηλιά, τα γνωστά λιμανάκια Βουλιαγμένης, η οποία είναι περιοχή υψηλής περιβαλλοντικής προστασίας Natura, δασική έκταση και επιπλέον υπάγεται στο διάταγμα προστασίας της Λίμνης Βουλιαγμένης. Όλα αυτά δείχνουν πως η σημερινή ηγεσία της Εκκλησίας έχει υιοθετήσει μία ατζέντα που χαρακτηρίζεται από επιχειρηματικά και οικονομικά κριτήρια, εγκαταλείποντας τις προτεραιότητες ανάδειξης και προστασίας του περιβάλλοντος, θέμα που έχει αναδείξει το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο με την παγκόσμια πρωτοβουλία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου.

Δεν μπορώ να απαντήσω εγώ για το σκεπτικό της απόφασης της ηγεσίας της Εκκλησίας να χτίσει όλα τα αδόμητα οικόπεδά της, αλλά οι προθέσεις και τα σχέδια «αξιοποίησης» υπάρχουν τουλάχιστον από τον Σεπτέμβριο του 2018, όταν ο σημερινός Μητροπολίτης Αντώνιος, τότε διευθυντής της Οικονομικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας (ΕΚΥΟ), είχε δηλώσει σε τοπική εφημερίδα τις προθέσεις του και μάλιστα είχε κάνει την κυνική ομολογία πως ήδη έχει δεχτεί η Εκκλησία προτάσεις από Ρώσους και Άραβες επενδυτές για τις εκτάσεις της Βουλιαγμένης.

Είναι στην ιδιοκτησία της Εκκλησίας αυτές οι εκτάσεις και πώς μπορούν να αξιοποιηθούν;

Το ιδιοκτησιακό καθεστώς των εκτάσεων αυτών έχει εν μέρει λυθεί στα δικαστήρια και, πράγματι, φέρεται ως ιδιοκτήτης η Εκκλησία της Ελλάδος. Υπάρχουν, όμως, αρκετές εκκρεμότητες που θα συζητηθούν στο προσεχές χρονικό διάστημα που αφορούν τη νόμιμη απόδοση εκτάσεων σε κοινή χρήση, τη διατήρηση του πράσινου ισοζυγίου στην πόλη και τους όρους δόμησης. Θεωρούμε πως η Εκκλησία παρουσιάζει ως ιδιοκτησία της περισσότερες εκτάσεις απ’ όσες νομικά προβλέπονται, ή μάλλον, ότι η Εκκλησία έχει πάρει από τη Βουλιαγμένη περισσότερα απ’ όσα δικαιούται.

Αυτή η περιοχή στην οποία αναφερόμαστε τι χαρακτηριστικά έχει:

·     Τα ακίνητα που περιλαμβάνονται στην πρόσκληση της Εκκλησίας, σε ό,τι αφορά τον Δήμο Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, είναι συνολικά 23. Από αυτά τα 5 ακίνητα συνολικής έκτασης περίπου 9 στρεμμάτων, αναγνωρισμένα ως ιδιοκτησία της Εκκλησίας, είναι πολεοδομικά ρυθμισμένα για οικιστική χρήση και ποτέ μέχρι σήμερα δεν είχαν δεσμευτεί προς απαλλοτρίωση.

·      Ένα ακίνητο 4,6 στρεμμάτων και συγκεκριμένα στο ΟΤ 13Β έχει συμπεριληφθεί εσφαλμένα μαζί με τα πολεοδομικά ρυθμισμένα της προηγούμενης περίπτωσης.

·     17 ακίνητα συνολικής έκτασης 190 στρεμμάτων μέχρι το 2004 ήταν δεσμευμένα προς απαλλοτρίωση και πλέον έχουν αποδεσμευτεί με σειρά δικαστικών αποφάσεων, αλλά είναι πολεοδομικά αρρύθμιστα, δηλαδή δεν έχουν οικοδομικές γραμμές, χρήσεις γης και όρους δόμησης. Σημειώνουμε πως, για να ολοκληρωθεί μια διαδικασία για την πολεοδομική ρύθμιση αστικής περιοχής, απαιτούνται, ακόμα και με τη συναίνεση όλων των φορέων, αρκετά χρόνια.

Πώς απαντάτε ως δήμος σε αυτήν την κίνηση; Υπάρχουν αρκετά «βέλη» στη νομική σας φαρέτρα, ώστε να μπλοκάρετε αυτόν τον σχεδιασμό;

Έχουμε δηλώσει επανειλημμένα πως θα εξαντλήσουμε όλα τα νομικά μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας για να διατηρήσουμε τη φυσιογνωμία της πόλης. Θεωρούμε καταστροφική την πρόθεση της ηγεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος να χτίσει εντός των ορίων του δήμου μας περισσότερα από 200 στρέμματα ακινήτων, πολλά από τα οποία είναι δασωμένα και δημιουργούν τη μαγική εικόνα της Βουλιαγμένης, που έχουμε μάθει και έχουμε αγαπήσει όλοι.

Ήδη από το 2018 έχουμε πλαισιώσει τη νομική υπηρεσία του δήμου μας με ομάδα έγκριτων πανεπιστημιακών νομικών και έχουμε δημιουργήσει μία πλούσια νομική εργαλειοθήκη, με εξειδικευμένες μελέτες πανεπιστημιακών και άλλων οργανισμών αυξημένου κύρους, που θωρακίζει τις εκτάσεις και προστατεύει τον κοινόχρηστο πράσινο χαρακτήρα τους. Παράλληλα, αμφισβητούμε με σειρά ισχυρών νομικών επιχειρημάτων τη δυνατότητα της Εκκλησίας να αξιοποιήσει ή να εκποιήσει μεγάλο τμήμα της έκτασης που σήμερα φέρεται ότι της ανήκει.

Δίνουμε έναν μεγάλο αγώνα για τη διάσωση του φυσικού μας περιβάλλοντος, έχοντας ως σύμμαχους όλες τις πολιτικές δυνάμεις της πόλης αλλά και το σύνολο της κοινωνίας. Έχω την απόλυτη πεποίθηση πως στο τέλος θα επικρατήσει η λογική και θα κερδίσει το πράσινο, γεγονός που θα μας επιτρέψει να κληροδοτήσουμε στις επόμενες γενιές μία πόλη πράσινη, με ελεύθερους χώρους και συνθήκες υψηλής ποιότητας ζωής.

Συνέντευξη στον Γιώργο Λαιμό

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

Σχολιάστε ...

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

NEWSLETTER

 

  

 

 

Karfitsa