Περιφέρειες - Δήμοι Συνεντεύξεις

Ο Δήμαρχος Γαλατσίου Γιώργος Μαρκόπουλος στο «Π»:  Η ισχύς εν τη ενώσει… για την ΠΕΔΑ

«Η ισχύς εν τη ενώσει», τονίζει μιλώντας στο «Π» ο δήμαρχος Γαλατσίου Γιώργος Μαρκόπουλος, αναφερόμενος στις εκλογές στην ΠΕΔΑ, στις οποίες η ΝΔ εντέλει θα «κατέβει» με κοινό ψηφοδέλτιο. Ο κ. Μαρκόπουλος, ωστόσο, τοποθετήθηκε και για την επόμενη ημέρα και τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στα συλλογικά όργανα της Αυτοδιοίκησης, δηλώνοντας επίσης «παρών» για την προεδρία.

Αν και είχατε ανακοινώσει την υποψηφιότητά σας για την προεδρία της ΠΕΔΑ, εντέλει και μετά από τη συνάντησή σας με τον γραμματέα Αυτοδιοίκησης της ΝΔ, κατεβαίνετε σε κοινό ενιαίο ψηφοδέλτιο. Ποιοι ήταν οι λόγοι που σας οδήγησαν σε αυτή την απόφαση;

Πιστεύω ακράδαντα ότι «η ισχύς εν τη ενώσει», και αυτό είναι κάτι που εφαρμόζω από την πρώτη κιόλας μέρα μου στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ενώνοντας τις δυνάμεις μας, είναι σίγουρο πως η βοήθεια που μπορούμε να προσφέρουμε στην Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι μεγαλύτερη και ουσιαστικότερη.

Πιθανόν να θυμάστε ότι, πριν αποφασιστεί η κοινή μας κάθοδος, είχα μιλήσει πολύ θετικά για τον κ. Κωνσταντέλλο και είχα πει πως θέλω να βρεθούμε στο ίδιο ψηφοδέλτιο. Έτσι και έγινε λοιπόν. Αυτό βέβαια σαφώς και δεν αλλάζει τα όσα έχω κάνει ήδη γνωστά για την υποψηφιότητά μου και τη διεκδίκηση της προεδρίας. Τι καλύτερο και δημοκρατικότερο, όμως, από το να αποφασίσουν απευθείας οι ίδιοι οι άνθρωποι που γνωρίζουν την Αυτοδιοίκηση εκ των έσω, ποιος είναι ο καταλληλότερος πρόεδρος και ποιος μπορεί να πάει την ΠΕΔΑ ένα βήμα παραπάνω…

Ποιες αλλαγές πιστεύετε ότι χρειάζεται να γίνουν στην ΠΕΔΑ και πώς θα μπορέσετε να ενδυναμώσετε τον ρόλο της;

Η Ελλάδα σήμερα προσπαθεί να αφήσει πίσω της την κρίση που μας ταλαιπώρησε όλα αυτά τα χρόνια. Σε αυτή την προσπάθεια, η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί και πρέπει να παίξει καθοριστικό ρόλο. Μέχρι σήμερα, η ΠΕΔΑ είναι δυστυχώς ένα θηρίο που κοιμάται. Το πρώτο και βασικό που πρέπει να γίνει είναι να λειτουργεί συλλογικά. Ο πρόεδρός της να είναι πρώτος μεταξύ ίσων. Όλοι μας έχουμε τη δική μας πορεία στην Αυτοδιοίκηση, κανείς δεν πρέπει να θεωρεί τον εαυτό του πάνω από τους άλλους.

Από εκεί και πέρα, είναι πολλά αυτά που έχουμε να κάνουμε για να γίνει η ΠΕΔΑ αυτό που πραγματικά χρειάζονται οι δήμοι μας: Να γίνει χώρος γόνιμης ανταλλαγής απόψεων, εμπειριών και καλών πρακτικών, ώστε τα επιτεύγματα του ενός να μπορούν άμεσα να γίνονται διδάγματα για όλους. Να αξιοποιεί προς όφελος όλων κάθε πολιτική δυνατότητα κοινών δράσεων με την κυβέρνηση, αλλά και να μπορεί να ασκεί αποτελεσματικά πίεση, όποτε χρειαστεί. Να προάγει τη συνεργασία μεταξύ μας και τις κοινές μας δράσεις, αλλά και την αποτελεσματική συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής, καθώς και με φορείς του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα. Να αντιμετωπίσει πάγια και διαρκή προβλήματα που ταλαιπωρούν τους δήμους μας στην καθημερινή τους λειτουργία. Να διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο στο να επιλυθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο προβλήματα που ταλανίζουν την Αττική, με κυριότερα τη διαχείριση των απορριμμάτων και την υπεύθυνη περιβαλλοντική πολιτική. Να ευνοεί τη διεθνή μας εκπροσώπηση, αλλά και να εισάγει προς όλους μας, έγκυρα και έγκαιρα, υψηλού επιπέδου τεχνογνωσία από το εξωτερικό, καλές πρακτικές και νέες ιδέες. Να βοηθά όλα τα μέλη της να ανοίξουν τις πόρτες για να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση για προγράμματα και δράσεις που θα κάνουν καλύτερη τη ζωή των πολιτών.

Κι αυτά που σας λέω δεν προκύπτουν μόνο από την προσωπική μου εμπειρία τόσα χρόνια στην Αυτοδιοίκηση. Τον τελευταίο καιρό έχω συζητήσει σχεδόν με όλους τους δημάρχους της Αττικής και των νησιών κι έχω επιβεβαιώσει ότι αυτά νιώθουν πως μπορεί να προσφέρει η ΠΕΔΑ στους δήμους τους.

Σε πρόσφατη ερεύνα της εταιρείας Opinion Poll, το 88% των πολιτών της Αττικής δεν γνωρίζει την ΠΕΔΑ. Πώς θα ενισχύσετε την εξωστρέφεια σε αυτό το συλλογικό όργανο της Αυτοδιοίκησης;

Να σας πω την αλήθεια; Μου κάνει εντύπωση και αυτό το 12% που εμφανίζεται να γνωρίζει την ΠΕΔΑ. Η προσωπική μου αίσθηση είναι ότι το ποσοστό είναι ακόμα μικρότερο. Και τελικά, για να είμαστε ειλικρινείς, αυτό δείχνει κι ότι δεν έχει νόημα μια δημοσκόπηση για ένα όργανο το οποίο δεν το γνωρίζει ο κόσμος… Εκείνο που έχει νόημα είναι αυτό που σωστά επισημάνατε: η εξωστρέφεια. Να πάμε απευθείας στον πολίτη.

Ξέρετε, εγώ δεν είμαι ένας δήμαρχος κλεισμένος στο δημαρχείο… Ο συνδυασμός μας στο Γαλάτσι λέγεται «Αυτοδιοίκηση για τον Άνθρωπο», γιατί πιστεύουμε ότι τότε μόνο έχει νόημα η Αυτοδιοίκηση, όταν όλα όσα κάνεις ωφελούν απευθείας τον άνθρωπο. Και σε έναν δήμο που μόνο της «ελίτ» δεν είναι, έχουμε μάθει να παλεύουμε με τα προβλήματα και να δίνουμε λύσεις. Αυτό ακριβώς ετοιμαζόμαστε να κάνουμε και στην ΠΕΔΑ. Να μεταφέρουμε στις τοπικές κοινωνίες μας το πνεύμα ανάτασης και συνένωσης δυνάμεων, που είναι αναγκαίο για να χαράξουμε την πορεία μας στο μέλλον, όλοι μαζί.

Για να περάσουμε και στα του Δήμου Γαλατσίου αλλά και στα της Αυτοδιοίκησης. Ποιες είναι οι προτεραιότητες και οι στόχοι που έχετε θέσει για αυτήν τη δημοτική θητεία, που άρχισε πριν από μικρό χρονικό διάστημα;

Το στοίχημα της Αυτοδιοίκησης κερδίζεται όταν δίνει λύσεις πρακτικές, άμεσες, χειροπιαστές, στα μικρά και μεγάλα ζητήματα της καθημερινότητας. Αυτό μετράει, όχι η «υψηλή πολιτική». Εμείς με αυτό το σκεπτικό ξεκινήσαμε και με αυτό θα συνεχίσουμε αδιάκοπα και σε αυτήν τη θητεία. Καθαριότητα, κοινωνική πρόνοια, υποδομές, πολιτισμός, εξυπηρέτηση του δημότη, ασφάλεια, αξιοποίηση του «Παλαί», χώροι και υπηρεσίες για τα παιδιά και τους νέους μας βρίσκονται πάντα ψηλά στις προτεραιότητές μας.

Στη δεύτερη 4ετία μας, οφείλουμε παράλληλα να δουλέψουμε και για μεγαλόπνοους στόχους που έχουμε θέσει για το Γαλάτσι, την παρακαταθήκη για το μέλλον των παιδιών μας. Ιδίως για ένα σημείο αναφοράς της πόλης μας με τη δημιουργία της κεντρικής πλατείας στη συμβολή των λεωφόρων Γαλατσίου και Βεΐκου, που ήταν ένα χρόνιο αίτημα των πολιτών, για το οποίο πλέον μπαίνει το νερό στο αυλάκι.

Κερδίσατε στις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές με το υψηλό ποσοστό 61,34% από την α΄ Κυριακή. Γιατί θεωρείτε ότι σας επιβράβευσαν οι πολίτες συντριπτικά και τι πιστεύετε ότι περιμένουν από τη Δημοτική Αρχή στη νέα θητεία;

Σίγουρα, πολλά έπαιξαν ρόλο για να έρθει αυτό το ποσοστό, που αποτελεί τιμή και ευθύνη. Όμως νομίζω το κυριότερο είναι ότι ποτέ ούτε εγώ προσωπικά ούτε οι συνεργάτες μου δεν μείναμε πίσω από τις κλειστές πόρτες και τα μεγάλα γραφεία. Αγαπάμε αυτό που κάνουμε και θέλουμε το καλύτερο για τον δήμο μας. Πολλές φορές με συναντούν συμπολίτες μου στον δρόμο πρωί, μεσημέρι, βράδυ και με ρωτάνε… «πότε κοιμάσαι, δήμαρχε;». Αυτή η ερώτηση, όσο απλή κι αν μοιάζει, μου δείχνει ότι η δουλειά μας έχει αντίκρισμα. Όταν αποφάσισα να είμαι υποψήφιος δήμαρχος, το αποφάσισα ξέροντας πως θα είμαι δήμαρχος 24ωρών και 365 ημερών, χωρίς διαλείμματα, χωρίς διακοπές και αργίες. Δουλειά και μόνο δουλειά. Ξέρετε, κάθε μέρα δέχομαι κόσμο στο γραφείο μου, χωρίς ραντεβού. Είναι λάθος αν κάποιος νομίζει ότι ερχόμενος σε μια θέση εξουσίας μπορεί να απομακρύνεται από τα καθημερινά της πόλης του και να δίνει λύσεις αφ’ υψηλού. Η μάχη είναι καθημερινή, είναι έξω, κοντά στον κόσμο και τα προβλήματά του.

Συνέντευξη στον Γιώργο Λαιμό

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

Σχολιάστε ...

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Παρασκήνιο» σε μορφή PDF

NEWSLETTERFocus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa