Περιφέρειες - Δήμοι Συνεντεύξεις

Ο Δήμαρχος Γλυφάδας Γιώργος Παπανικολάου στο «Π»: Ποτέ μου δεν έχω αισθανθεί πιο δημιουργικός 

Τον προγραμματισμό του και τα σχέδιά του για το μέλλον «ξεδιπλώνει», μιλώντας στο «Π», ο δήμαρχος Γλυφάδας Γιώργος Παπανικολάου. Ένας δήμαρχος που συνηθίζει να εκπλήσσει ευχάριστα με το έργο και τη δημιουργικότητα εκείνου και των συνεργατών του. Παράλληλα, ερωτηθείς σε ποιον θεσμό είναι εγγύτερα, ανάμεσα σε Αυτοδιοίκηση, Βουλή και Ευρωβουλή, τονίζει πως «ποτέ μου δεν έχω αισθανθεί πιο δημιουργικός σε όλη μου την πορεία ενασχόλησης με τα κοινά από ό,τι στον Δήμο Γλυφάδας».

Ποιο ήταν το αποτύπωμα της «Μήδειας» στη Γλυφάδα;

Η βαριά κακοκαιρία χτύπησε και τη Γλυφάδα μας και χρειάστηκε να επέμβουμε σε αρκετά σημεία, για να απομακρύνουμε δέντρα και μεγάλα κλαδιά, για να ρίξουμε αλάτι όπου απαιτήθηκε και για να κάνουμε ό,τι άλλο κρίθηκε αναγκαίο. Κρατήσαμε ανοιχτό όλο το 24ωρο το Διασχολικό Κέντρο, έναν μεγάλο και διαρκώς θερμαινόμενο χώρο, για να φιλοξενήσουμε ανθρώπους που είχαν ανάγκη, με ασφάλεια σε σχέση με τον κορονοϊό, ενώ σε 24ωρη βάση λειτουργεί η γραμμή 15464 του δήμου μας. Όλα λειτούργησαν όπως έπρεπε και οι ζημιές από την κακοκαιρία περιορίστηκαν στο ελάχιστο δυνατό.

Αν και δεν είστε από τους δήμους που φάνηκαν οι «παρενέργειες» της απλής αναλογικής, ποια είναι η θέση σας για τις αλλαγές που προωθούνται από το ΥΠΕΣ στον εκλογικό νόμο;

Είχαμε την τιμή να μας εμπιστευθεί με την ψήφο της η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών της Γλυφάδας. Αλλά προσέξτε: Και στην προηγούμενη θητεία της δημοτικής μας αρχής και σε αυτήν, αναζητούμε συνθέσεις. Τα προβλήματα της πόλης μας μάς ενώνουν, δεν μας χωρίζουν. Η σύνθεση απόψεων είναι αρετή στην Αυτοδιοίκηση και πάντα την επιδιώκουμε. Αλλά είναι μεγάλο λάθος να προσπαθήσεις να την επιβάλλεις από «πάνω», με το έτσι θέλω. Οδηγεί σε άλλα, μεγάλα προβλήματα, όπως έχουμε δει σε πολλούς δήμους στη χώρα. Η δημιουργία ενός εκλογικού συστήματος που διασφαλίζει την κυβερνησιμότητα σε κάθε δήμο είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και θα βοηθήσει συνολικά την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Στο μέτωπο του κορονοϊού, ποια είναι η κατάσταση στον Δήμο Γλυφάδας; Ποιες πιστεύετε πως θα είναι οι συνέπειες τόσο στους ΟΤΑ όσο και στην τοπική σας κοινωνία;

Εδώ και έντεκα μήνες τώρα, είμαστε σε πλήρη εγρήγορση και επιφυλακή καθημερινά. Κάνουμε τεστ όπου χρειάζεται με δική μας δαπάνη, έχουμε εξαρχής αυξήσει τις βάρδιες καθαρισμού, βάλαμε θερμικές πύλες σε όλα τα σχολεία, κάνουμε απολυμάνσεις, όπου είναι απαραίτητο. Και παράλληλα συνεχίζουμε το τεχνικό μας πρόγραμμα με αμείωτη ένταση – δεν μπορούν να μείνουν πίσω έργα που τα έχει ανάγκη η Γλυφάδα. Όλα αυτά, σε συνδυασμό με τη μειωμένη ρευστότητα λόγω των lockdown, δημιουργούν μεγάλη πίεση στα οικονομικά του δήμου. Παλεύουμε με τρόπο οργανωμένο και μεθοδικό να αντεπεξέλθουμε στις προκλήσεις και να στεκόμαστε διαρκώς δίπλα στους κατοίκους και τις επιχειρήσεις της Γλυφάδας μας.

Μας έχετε συνηθίσει ως δήμαρχος, αλλά και ως δημοτική αρχή, σε εκπλήξεις. Τι μας επιφυλάσσετε για το 2021; Ποιες είναι οι προτεραιότητες και ποιοι οι στόχοι σας;

Ο μεγαλύτερος στόχος για το 2021 είναι η κατασκευή του πρώτου ειδικού σχολείου Γλυφάδας. Ένα σχολείο που θα στεγάσει τα όνειρα και τις φιλοδοξίες των παιδιών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες από όλη την Αττική. Που θα δώσει μια τεράστια ανάσα στις οικογένειές τους. Που θα αποδείξει στην πράξη ότι δεν υπάρχουν παιδιά δύο ταχυτήτων. Όλοι δικαιούνται ίσες ευκαιρίες στην εκπαίδευση! Πιστεύω πραγματικά βαθιά ότι το νέο ειδικό δημοτικό και νηπιαγωγείο Γλυφάδας, ένα κομψοτέχνημα αρχιτεκτονικά και λειτουργικά, θα αλλάξει συνολικά τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζουμε την ειδική αγωγή και εκπαίδευση στη χώρα μας. Από εκεί και πέρα, φυσικά συνεχίζουμε την τεράστια προσπάθεια αναβάθμισης κάθε γειτονιάς της πόλης μας κι ετοιμάζουμε μια δεύτερη μεγάλη «έκπληξη», την ανάπλαση του παραλιακού μας μετώπου, ένα έργο πνοής που θα ξεκινήσει να υλοποιείται τις επόμενες εβδομάδες.

Ο «Δρόμος των ποιητών» θεωρείται δικαίως ένα εμβληματικό έργο για τον δήμο σας. Πώς προέκυψε η αρχική ιδέα και γιατί πιστεύετε ότι ξεχώρισε;

Η ανάπλαση της Λαμπράκη ήταν από καιρό στον προγραμματισμό μας. Θέλαμε να μετατρέψουμε μια απροσπέλαστη ουσιαστικά για τους πεζούς και «ταλαιπωρημένη» νησίδα σε ένα σύγχρονο πεζόδρομο που οδηγεί στην παραλία, στο πρότυπο της περίφημης Las Ramblas στη Βαρκελώνη. Εκεί ωστόσο υπήρχαν οι προτομές των δύο κορυφαίων μας ποιητών, του Ελύτη και του Σεφέρη, παρατημένες από τη δεκαετία του ’90. Σκεφτήκαμε ότι η ανάπλαση ήταν μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία όχι μόνο να αποκαταστήσουμε τις προτομές, αλλά να «απλώσουμε» τη νεοελληνική ποίηση σε όλο τον πεζόδρομο! Κι έτσι κάναμε. Τα αυτοκίνητα δεν σταθμεύουν πλέον στη μέση της νησίδας αλλά σε θέσεις που δημιουργήσαμε περιμετρικά. Έτσι, στη μέση της νησίδας δημιουργείται ένας υπέροχος πεζόδρομος και ποδηλατόδρομος. Η Λαμπράκη είναι πλέον στρωμένη με πρωτότυπους κυβόλιθους, με νέα δέντρα, καινούργια φωτιστικά με λάμπες LED τελευταίας γενιάς, καθιστικά αλλά –κυρίως– είναι στρωμένη με τον πλούτο και τη σοφία της ελληνικής ποίησης. Όσοι την περπατούν βλέπουν στο διάβα τους το μεγαλείο της ελληνικής ποίησης: Σεφέρης, Ελύτης, Ρίτσος, Καβάφης, Σολωμός, Παλαμάς, Καρυωτάκης και άλλοι σπουδαίοι. Η ανταπόκριση του κόσμου πραγματικά μάς έχει συγκινήσει. Πολλά παιδιά μάλιστα, όπως μας λένε οι γονείς, διαβάζουν έναν στίχο και μετά αναζητούν πληροφορίες για τον ποιητή στο διαδίκτυο, κάτι που τα φέρνει πιο κοντά στη νεοελληνική ποίηση και μας χαροποιεί ιδιαίτερα.

Το «Drive-in» Φεστιβάλ έγινε θεσμός το περασμένο καλοκαίρι, καθώς και πόλος έλξης αλλά και διέξοδος για τους πολίτες. Επεξεργαζόσαστε σχέδια ώστε να λειτουργήσει και φέτος;

Είμαστε πολύ περήφανοι γιατί καταφέραμε και το περασμένο καλοκαίρι, μέσα σε αυτές τις πρωτόγνωρες συνθήκες, να προσφέρουμε στον κόσμο ποιοτική διασκέδαση με απόλυτη ασφάλεια. Το πρώτο «Drive-in» Φεστιβάλ του Δήμου Γλυφάδας ξεκίνησε ως «τέκνο» της συνθήκης που ζούμε όλο αυτό το διάστημα, αλλά και της νοσταλγίας για μια γλυκιά εποχή του παρελθόντος. Χιλιάδες συμπολίτες μας παρακολούθησαν τις συναυλίες και τις κινηματογραφικές ταινίες και ευχαριστήθηκαν πραγματικά την εμπειρία αυτή. Φέτος το καλοκαίρι θα ζυγίσουμε τα δεδομένα και ίσως το επαναλάβουμε.

Συμπληρώνονται, φέτος, 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. Υπάρχει προγραμματισμός δράσεων από τον Δήμο Γλυφάδας;

Υπάρχει πλήρης προγραμματισμός, που φυσικά αναπροσαρμόζεται διαρκώς λόγω των συνθηκών. Δεν θα αφήσουμε όμως ούτε τον κορονοϊό να επιτρέψει να παραμελήσουμε την επέτειο αυτή, την επέτειο τιμής και μνήμης για τους ήρωες του 1821 και τον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα των Ελλήνων, αλλά και την ευκαιρία αναστοχασμού για τους δύο αιώνες που έχουν περάσει από τότε που άναψε η σπίθα της λευτεριάς. Σύντομα θα έχουμε περισσότερα να πούμε γύρω από το πρόγραμμα των επετειακών εκδηλώσεων στη Γλυφάδα.

Αν σας ζητούσα να μου πείτε, ανάμεσα σε Βουλή, Αυτοδιοίκηση και Ευρωβουλή, ποιον θεσμό θα επιλέγατε, σε ποιον θεωρείτε πως νιώθετε εγγύτερα;

Ποτέ μου δεν έχω αισθανθεί πιο δημιουργικός σε όλη μου την πορεία ενασχόλησης με τα κοινά από ό,τι στον Δήμο Γλυφάδας, στην πόλη όπου μεγάλωσα και σήμερα μεγαλώνουν τα παιδιά μου.

Είναι τεράστιας σημασίας να μπορείς να βελτιώνεις την ποιότητα ζωής και την καθημερινότητα των συμπολιτών σου, να μπορείς με έργα και παρεμβάσεις ουσίας να αναμορφώνεις προς το καλύτερο κάθε γειτονιά και κάθε γωνιά του δήμου.

Η μεγαλύτερη πρόκληση για τη δημοτική μας ομάδα αλλά και για εμένα προσωπικά είναι να συνεχίσουμε να είμαστε το ίδιο δημιουργικοί και να ανταποκρινόμαστε διαρκώς στις αυξανόμενες προσδοκίες των συμπολιτών μας.

Συνέντευξη στον Γιώργο Λαιμό

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

Σχολιάστε ...

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

NEWSLETTER

 

  

 

 

Karfitsa