Περιφέρειες - Δήμοι Συνεντεύξεις

Ο Δήμαρχος Ελληνικού-Αργυρούπολης Γιάννης Κωνσταντάτος στο «Π»: Η επένδυση του Ελληνικού θα αλλάξει το προφίλ μας

Για τα μεγάλα οφέλη στην εθνική οικονομία, στην Αττική αλλά φυσικά και στα νότια προάστια, από την επένδυση του Ελληνικού, μίλησε στο «Π» ο Γιάννης Κωνσταντάτος. Ο δήμαρχος Ελληνικού-Αργυρούπολης τόνισε πως η επένδυση «χαρακτηρίζεται ως “Game Changer” και θα αλλάξει το επενδυτικό προφίλ ολόκληρης της χώρας». Ωστόσο, επεσήμανε πως «προκειμένου να προχωρήσει ομαλά η επενδυτική διαδικασία, εκκενώσαμε ως δήμος 100 περίπου στρέμματα διοικητικών εγκαταστάσεων και υποδομών που βρίσκονται μέσα στο πρώην Αεροδρόμιο».

Ξεκίνησε πλέον η μεγάλη επένδυση του Ελληνικού. Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα που υπάρχει;

Ήδη έχουν ξεκινήσει οι πρόδρομες διαδικασίες κατεδαφίσεων παλαιών κτιρίων σε 4 σημεία του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού. Από όσο είμαι σε θέση να γνωρίζω, προς το τέλους του χρόνου θα έχει πραγματοποιηθεί η μεταβίβαση των μετοχών στον ανάδοχο του έργου ώστε να ξεκινήσει το κυρίως κατασκευαστικό έργο.

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση, στην πρώτη πενταετία θα έχει ολοκληρωθεί το IRC (Intergrated Resort Casino), το παραλιακό μέτωπο, ένα μεγάλο μέρος του πάρκου και κάποια κτίρια με επιχειρηματικό και εμπορικό χαρακτήρα επί της Λεωφόρου Βουλιαγμένης μέσα στα διοικητικά όρια του δήμου μας.

Πόσο σημαντικό είναι το έργο για τον δήμο σας, την ευρύτερη περιοχή αλλά και την εθνική οικονομία;

Στα όρια του δήμου μας, τα τελευταία 20 χρόνια, υπήρχε μία τεράστια περιοχή που ήταν τελείως εγκαταλελειμμένη, με ένα παραλιακό μέτωπο ανεκμετάλλευτο, που, αντί εσόδων, στον δήμο έφερνε μονάχα προβλήματα, εν αντιθέσει με τους όμορους σε εμάς δήμους που έχουν πολλά έσοδα από την εκμετάλλευση των παραλιών και των μαρινών τους.

Το έργο λοιπόν αυτό είναι καθοριστικό για την ελληνική οικονομία, για την Αττική και φυσικά για τα νότια προάστια. Χαρακτηρίζεται ως «Game Changer» και θα αλλάξει το επενδυτικό προφίλ ολόκληρης της χώρας.

Χωροταξικά και διοικητικά, μας ανήκει το 90%, συνεπώς το έργο αυτό είναι ουσιαστικά η επέκταση της σημερινής μας πόλης.

Επιπλέον, η συγκρότηση ενός νέου πόλου με μεικτές χρήσεις (εμπόριο, κατοικία, αναψυχή), η δημιουργία του μεγαλύτερου μέχρι σήμερα πάρκου στην Αττική και ενός από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη, καθώς και η ανάδειξη με νέες χρήσεις του παράκτιου μετώπου, θα οδηγήσουν σε δομικές αλλαγές που θα επηρεάσουν με θετικό πρόσημο τον δήμο.

Τι θα γίνει με τις δομές του δήμου σας που βρίσκονται μέσα στον χώρο του παλαιού αεροδρομίου και τις παραχωρήσατε για να προχωρήσει η επένδυση;

Ως δημοτική αρχή συνεργαστήκαμε με την κυβέρνηση με καλή πίστη.

Δεν εκβιάσαμε ούτε ταμπουρωθήκαμε μέσα στις εγκαταστάσεις του πρώην Αεροδρομίου ώστε με παρελκυστικό τρόπο να πάρουμε αυτά που δικαιούμαστε ως δήμος.

Προκειμένου να προχωρήσει ομαλά η επενδυτική διαδικασία, εκκενώσαμε ως δήμος 100 περίπου στρέμματα διοικητικών εγκαταστάσεων και υποδομών που βρίσκονται μέσα στο πρώην Αεροδρόμιο του Ελληνικού (Δημαρχείο, Αμαξοστάσιο, Πολιτιστικό Κέντρο, Κλειστό Γήπεδο Μπάσκετ, Παιδικός Σταθμός, Ανοιχτές Αθλητικές Εγκαταστάσεις κ.ά.).

Γίνεται αντιληπτό ότι η ομαλή λειτουργία του δήμου μας και η άμεση αποκατάσταση των υπηρεσιών του είναι βασική προτεραιότητα της διοίκησης το επόμενο διάστημα. Αυτήν τη στιγμή, 150 υπάλληλοί μας στεγάζονται σε κοντέινερ κάτω από δύσκολες συνθήκες ενώ αθλητικά σωματεία, πολιτιστικοί σύλλογοι και τμήματα του δήμου αναζητούν χώρους για στέγαση.

Στα οικόπεδα που παραδώσαμε, ο δήμος θα πρέπει να επιστρέψει προκειμένου να φτιάξουμε το Δημαρχείο μας, το Μέγαρο Ποντιακού Ελληνισμού, τον νέο μας Παιδικό Σταθμό, αθλητικές εγκαταστάσεις κ.ά.

Να περάσουμε και στα αυτοδιοικητικά και στα του δήμου σας. Ποια έργα είναι σε εξέλιξη και ποια έχετε προγραμματίσει;

Αυτήν τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη η κατασκευή της μεγάλης Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων του Ελληνικού, ένα έργο 2,5 εκατομμυρίων ευρώ που θα αναβαθμίσει την περιοχή του Ελληνικού και το έργο των πολιτιστικών συλλόγων της περιοχής.

Στα δύο μεγάλα μας γήπεδα, στο Ελληνικό και στην Αργυρούπολη, εκτελούνται εργασίες αντικατάστασης του χλοοτάπητα με νέο σύγχρονο, προδιαγραφών FIFA, ενώ παράλληλα αλλάζεται ολόκληρος ο φωτισμός της πόλης με την τοποθέτηση λαμπτήρων Led, μέσω ενός αυτοχρηματοδοτούμενου προγράμματος 8 εκατ. ευρώ, το οποίο καλύπτει εξ ολοκλήρου ο ανάδοχος.

Στο τέλος της σύμβασης, ο δήμος μας θα έχει όφελος και 1,5 εκατ. ευρώ, ενώ ο ανάδοχος, παράλληλα με τα νέα φωτιστικά, χωρίς επιπλέον επιβάρυνση, θα εγκαταστήσει μια υπερ-σύγχρονη πλατφόρμα διαχείρισης με smart εφαρμογές, που θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των δημοτών μας.

Διαχείριση απορριμμάτων. Ποια είναι η θέση σας; Ποιες κινήσεις έχουν γίνει και ποιες πρέπει να γίνουν;

Η θέση μας είναι ξεκάθαρη. Μέσα στο αεροδρόμιο θα πρέπει να δημιουργηθεί ένας κοινός σταθμός διαχείρισης απορριμμάτων για τους δήμους της περιοχής, μαζί με την επένδυση. Έχουμε ως δήμος εναλλακτικά σενάρια, αλλά εμμένουμε σε αυτό ως βασική μας επιδίωξη.

Αποτελεί «αγκάθι» για την επένδυση του Ελληνικού το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, μια και θα δημιουργηθεί μία πόλη μέσα στην πόλη σας;

Πρώτα απ’ όλα θέλω να ξεκαθαρίσω κάτι. Η νέα συνοικία της πόλης μας, που θα δημιουργηθεί μέσα στο πρώην Αεροδρόμιο του Ελληνικού, θα έχει κατοίκους εγγεγραμμένους στα μητρώα του δήμου μας, θα ψηφίζουν για δήμαρχο Ελληνικού-Αργυρούπολης και θα έχουν όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των σημερινών δημοτών μας. Δεν θα υπάγονται σε διαφορετικό καθεστώς.

Αυτό θα ισχύει και για τη διαχείριση απορριμμάτων. Δεν είναι δυνατόν να μαζεύονται με διαφορετικό τρόπο τα σκουπίδια των κατοίκων της ίδιας πόλης, διότι έτσι δημιουργείται διζωνικό καθεστώς καθορισμού τελών.

Εμείς ως δημοτική αρχή έχουμε καταθέσει σε όλους τους αρμόδιους φορείς συνολική πρόταση ώστε να γίνει ο νέος σύγχρονος σταθμός διαχείρισης απορριμμάτων μέσα στον χώρο του πρώην Αεροδρομίου και να εξυπηρετεί και τους τρεις δήμους που στα διοικητικά τους όρια θα γίνει η επένδυση. Εμείς ως δήμος, που το 90% της νέας πόλης θα αναπτυχθεί στα δικά μας διοικητικά όρια, είμαστε τεχνικά έτοιμοι να καταθέσουμε συγκεκριμένες προτάσεις προς όφελος όλων.

Πώς οραματίζεστε τον Δήμο Ελληνικού-Αργυρούπολης στο τέλος αυτής της δημοτικής περιόδου;

Έναν δήμο ακόμα πιο σύγχρονο, πιο φωτεινό, πιο καθαρό, πιο λειτουργικό για τους πολίτες του με ταχύτατη εξυπηρέτηση, με κοινωνικό πρόσωπο, έναν δήμο που να αγκαλιάζει τους πολίτες όλων των ηλικιών και να τους προσφέρει εναλλακτικές επιλογές αναψυχής, μάθησης, ψυχαγωγίας.

Συνέντευξη στον Γιώργο Λαιμό

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

Σχολιάστε ...

NEWSLETTERFocus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa