Περιφέρειες - Δήμοι Συνεντεύξεις

Ο Δήμαρχος Καισαριανής Χρήστος Βοσκόπουλος στο «Π»: Στόχος μας να αλλάξουμε την πόλη μας

Τον σχεδιασμό του ώστε να «βγει η Καισαριανή από την αφάνεια», όπως χαρακτηριστικά τονίζει, αναπτύσσει, μιλώντας στο «Π», ο δήμαρχος της πόλης Χρήστος Βοσκόπουλος. Ο κ. Βοσκόπουλος αναφέρεται στα έργα που έχουν προγραμματιστεί, στη δύσκολη διαχείριση της πανδημίας του κορονοϊού αλλά και στις προωθούμενες από την κυβέρνηση αλλαγές στον εκλογικό νόμο.

Στο μέτωπο του κορονοϊού, ποια είναι η κατάσταση στον Δήμο Καισαριανής; Ποιες πιστεύετε πως θα είναι οι συνέπειες στους ΟΤΑ;

Η Καισαριανή είναι ένας μικρός πληθυσμιακά δήμος, με περιορισμένους οικονομικούς πόρους. Ωστόσο, από το ξέσπασμα της πανδημίας μέχρι σήμερα έχουμε διοργανώσει, σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ, επτά δωρεάν διεξαγωγές Covid-19 τεστ, με τη συμμετοχή εκατοντάδων συμπολιτών μας. Η συντριπτική πλειοψηφία των τεστ βγαίνει αρνητική, με χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό της 5ης Μαρτίου 2021, κατά το οποίο εξετάστηκαν 350 άτομα και μόνο δύο βγήκαν θετικά. Οι συνέπειες της πανδημίας είναι δύσκολο να προβλεφθούν, όχι μόνο για τον δήμο μας, αλλά για το σύνολο της χώρας και της παγκόσμιας οικονομίας εν γένει. Εμείς καταβάλλουμε τεράστια προσπάθεια να εξασφαλίσουμε κονδύλια που θα μας επιτρέψουν να παραγάγουμε έργο, να διατηρήσουμε και να αυξήσουμε τις θέσεις εργασίας και να στηρίξουμε την τοπική οικονομία.

Η τοπική κοινωνία χρειάζεται στήριξη; Ενδεχομένως πρέπει να ενισχυθούν οι κοινωνικές δομές; Σε τι επίπεδο βρίσκονται αυτές του δικού σας δήμου;

Η κοινωνική υπηρεσία του δήμου «τρέχει» πλήθος προγραμμάτων. Το Κοινωνικό Συσσίτιο προσφέρεται ημερησίως σε 150-160 άτομα, το Κοινωνικό Παντοπωλείο εξυπηρετεί 120 οικογένειες μηνιαίως, με διανομή βασικών τροφίμων, με τη στήριξη των τοπικών επιχειρήσεων εστίασης και εμπορίας τροφίμων, τους οποίους ευχαριστούμε θερμά. Το Κοινωνικό Φαρμακείο προσφέρει μηνιαίως φαρμακευτική αγωγή με μηδενική συμμετοχή σε περίπου 100 άτομα, τα ΚΑΠΗ προσφέρουν υπηρεσίες οικογενειακού βοηθού, όπως υπηρεσίες καθαριότητας, παροχή φαρμάκων, διανομή τροφίμων σε περίπου 81 άτομα τρίτης ηλικίας. Ο δήμος συμμετέχει επίσης στο επιχειρησιακό πρόγραμμα ΤΕΒΑ, με διανομή επισιτιστικής βοήθειας σε 400 άτομα, και στο πρόγραμμα Πρόληψης και Προ-συμπτωματικού Ελέγχου στη Δημόσια Υγεία της Περιφέρειας Αττικής. Το Κέντρο Υγείας του Παιδιού παρέχει πρωτοβάθμια φροντίδα στα παιδιά, με παιδίατρο, αναπτυξιολόγο και ψυχολόγο, και το Κέντρο Κοινότητας διανέμει τα διάφορα επιδόματα (κοινωνικής αλληλεγγύης, στέγασης, τα αναπηρικά επιδόματα κ.λπ.).

Ποια είναι η θέση σας για τις αλλαγές που προωθούνται στον εκλογικό νόμο από το ΥΠΕΣ;

Ήμασταν υπέρ της απλής αναλογικής με τις προϋποθέσεις που είχαν αρχικά τεθεί, ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει. Αποδείχθηκε ότι δεν λειτούργησε όπως έπρεπε, με αποτέλεσμα να ακολουθήσει κάτι χειρότερο από αυτό που αρχικά ήθελε να αντικαταστήσει και εννοώ τις οικονομικές ρυθμίσεις για την οικονομική επιτροπή κ.λπ. Είναι βέβαιο ότι το καινούριο σύστημα, όπως ακριβώς και η πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ για την απλή αναλογική, χωρίς εμβάθυνση των ιδιοσυνθηκών και με παραταξιακό χαρακτήρα να βοηθήσει τους οικείους, δεν ξεφεύγει από αυτήν τη λογική. Αυτό το σύστημα είναι φτιαγμένο για να ευνοήσει τους νυν δημάρχους. Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι θα ήταν δικαιότερο να κατατεθεί ένα αναλογικό εκλογικό σύστημα, που σημαίνει 50% συν μία ψήφος, γιατί είναι δημοκρατικό και δίκαιο, όμως με τρόπο τέτοιον ώστε να εξασφαλίζει την κυβερνησιμότητα. Αν παρ’ ελπίδα περάσει το 43%, τουλάχιστον ας απέχει πέντε ποσοστιαίες μονάδες ο δεύτερος από τον πρώτο. Δεν συμφωνούμε βεβαίως με τη μείωση του ποσοστού των γυναικών ούτε των δημοτικών συμβούλων, γιατί, αν αυτό συμβεί, θα αλλάξει το εκλογικό μέτρο. Να πω όμως ότι το εκλογικό σύστημα είναι το τελευταίο που θα έπρεπε να μας ενδιαφέρει, αφού ακόμη δεν έχουν απαντηθεί τα φλέγοντα ζητήματα της Αυτοδιοίκησης. Χρόνια τώρα «σέρνεται» η πολυσυζητημένη μεταρρύθμιση, χωρίς να πραγματοποιείται. Αν δεν μεταρρυθμιστεί το κράτος, πώς θα μεταρρυθμιστεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση και εν τέλει πώς θα καταλήξει στο εκλογικό της σύστημα; Μιλάμε δηλαδή για γενναία μεταρρύθμιση του κράτους, επιτελικό κράτος… Αυτός ο διάλογος πρέπει να γίνει και ελπίζω να μην έχουμε χάσει την ευκαιρία που μας έδωσε ο Covid-19.

Είστε μια νέα δημοτική αρχή που κληθήκατε αρχικά να αντιμετωπίσετε τις «παρενέργειες» της απλής αναλογικής και στη συνέχεια την πανδημία του κορονοϊού. Πώς εξελίσσεται το δημοτικό σας έργο με αυτές τις συνθήκες;

Με την παρούσα διανομή συμβούλων, η πανδημία είναι μακράν η χειρότερη δυνατή πρόκληση. Παρ’ όλα αυτά θεωρώ ότι ανταποκρινόμαστε γενναία. Δημιουργήσαμε σώμα εθελοντών για παροχή βοήθειας στο σπίτι, ενισχύσαμε το συσσίτιο, συντονίσαμε πλήθος απολυμάνσεων, επισπεύσαμε τον εκσυγχρονισμό των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του δήμου, ενώ ταυτόχρονα αναδιοργανώσαμε τα συστήματα αποκομιδής απορριμμάτων, ανανεώσαμε τον στόλο και τους κάδους και τοποθετήσαμε καφέ και κόκκινους κάδους για βιοαπόβλητα και ρούχα α­ντίστοιχα. Εξασφαλίσαμε τρία νέα ηλεκτροκίνητα λεωφορεία για τη δημοτική συγκοινωνία, αρχίσαμε πρόγραμμα συλλογής εγκαταλειμμένων οχημάτων, αναμεταδίδουμε ζωντανά τα δημοτικά συμβούλια, χτίσαμε νέες αίθουσες διδασκαλίας, ανακαινίσαμε αθλητικούς χώρους, παιδικές χαρές και το δημοτικό αναψυκτήριο «Τα Ξύλινα» και λειτουργήσαμε με μεγάλη επιτυχία τον θερινό κινηματογράφο «Αιολία».

Ποια έργα υποδομής έχει ανάγκη η Καισαριανή; Μάλιστα ανακοινώθηκε ένα μεγάλο πακέτο έργων πριν από μικρό χρονικό διάστημα. Τι περιλαμβάνει;

Τα έργα υποδομής που έχει ανάγκη η πόλη είναι πολλά. Στόχος της θητείας μου ήταν να θέσω τα θεμέλια για μερικά πολύ σημαντικά: Αποκατάσταση της δημοτικής συγκοινωνίας, δημιουργία Κέντρου Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων, ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Διαχείρισης Απορριμμάτων, ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, ανάπλαση της ιστορικής πλατείας της Καισαριανής και της λεωφόρου, διαμόρφωση του πάρκου του Σκοπευτηρίου σε Πανευρωπαϊκό Αντιφασιστικό Κέντρο, κατασκευή θεάτρου, ανακαίνιση και διεύρυνση του Μουσείου της πόλης, αναστήλωση του ιστορικού «Χαράματος».

Πιστεύετε ότι θα αλλάξει η εικόνα της Καισαριανής;

Στο τέλος του 2020, καταθέσαμε στο ΥΠΕΣ ένα πακέτο έργων προϋπολογισμού 20 εκατ. ευρώ, που περιλαμβάνει μερικά από τα έργα που θέλουμε να δρομολογήσουμε. Στο Σκοπευτήριο θα γίνει αποκατάσταση πτέρυγας όπου θα στεγαστούν βιβλιοθήκη, εκθεσιακός χώρος κ.ά. Το «Χάραμα» θα γίνει χώρος διδασκαλίας μουσικών παραδοσιακών οργάνων, θα στεγάσει αρχείο ρεμπέτικου τραγουδιού, μουσικό ραδιοφωνικό σταθμό κ.ά. Θα διαμορφωθεί πάρκινγκ και ανοιχτό θέατρο 700 θέσεων, θα αναπλαστεί το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης, θα δημιουργηθούν υπαίθρια γυμναστήρια και παιδικές χαρές. Θα γίνουν βελτιώσεις στο Πάρκο Δεσποζόμενων Ζώων. Η πλατεία της Καισαριανής θα αναπλαστεί στο σύνολό της με ψυχρά υλικά, έξυπνο φωτισμό και φύτευση. Στα σημεία των αναπλάσεων θα γίνει και υπογειοποίηση καλωδίων. Η αλλαγή της εικόνας της πόλης είναι στόχος. Η πόλη είναι κυριολεκτικά αφρόντιστη εδώ και δεκαετίες. Δεν έχουν γίνει σημαντικές αναπλάσεις, δεν έχουν αναδειχθεί τα ιστορικά της κτίρια και σημεία. Αυτό θα αλλάξει άρδην.

Πώς οραματίζεστε τον Δήμο Καισαριανής στο τέλος της δημοτικής περιόδου;

Το όραμά μας για την πόλη είναι μέχρι το τέλος της θητείας μας να έχουν ξεκινήσει και να έχουν υλοποιηθεί τα περισσότερα από τα έργα που έχουμε δρομολογήσει. Θέλουμε οι δημότες να νιώθουν ότι ζουν σε μια πόλη που τους σέβεται, που φροντίζει τις ανάγκες τους, που ενδιαφέρεται για την ποιότητα της ζωής τους. Θέλουμε να έχει βγει η Καισαριανή από την αφάνεια, να έχει αναδείξει την ιστορική και πολιτιστική της ταυτότητα και να έχει μπει στον τουριστικό χάρτη της Αθήνας.

Συνέντευξη στον Γιώργο Λαιμό

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

Σχολιάστε ...

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

NEWSLETTER

 

  

 

 

Karfitsa