Περιφέρειες - Δήμοι Συνεντεύξεις

Ο Δήμαρχος Καλλιθέας Δημήτρης Κάρναβος στο «Π»: Βγήκαμε μπροστά στην κρίση

Για την «πρότυπη», όπως χαρακτηρίστηκε από τον υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο –αλλά και για τα εύσημα που πήρε από τον ίδιο των Κυριάκο Μητσοτάκη γι’ αυτήν–, λειτουργία της δομής «Βοήθεια στο Σπίτι» εν μέσω κρίσης του κορονοϊού μίλησε, μεταξύ άλλων, στο «Π» ο δήμαρχος Καλλιθέας και αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Κάρναβος. Ο κ. Κάρναβος ανέπτυξε τον σχεδιασμό αλλά και τις πρωτοβουλίες που ανέλαβαν ο ίδιος και η Τοπική Αυτοδιοίκηση για την αντιμετώπιση αυτής της υγειονομικής κρίσης, αλλά αναφέρθηκε και στους προβληματισμούς για την επόμενη ημέρα.

Πριν από μερικές ημέρες συνομιλήσατε μέσω τηλεδιάσκεψης με τον ίδιο τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εσωτερικών, με σημείο αναφοράς την «πρότυπη», όπως την χαρακτήρισαν, λειτουργία των κοινωνικών δομών. Μιλήστε μας περισσότερο για το τι συζητήθηκε, αλλά κυρίως για τη λειτουργία των δομών.

Πιστεύω ότι ως διοίκηση ανταποκριθήκαμε γρήγορα στις απαιτήσεις που δημιούργησε η πανδημία. Αναλάβαμε άμεσα μια σειρά από πρωτοβουλίες που αφορούσαν και το υγειονομικό θέμα αλλά και την κοινωνική στήριξη.

Βασικό πρόγραμμα είναι το νέο «Βοήθεια στο Σπίτι», μέσω του οποίου στέλνουμε τρόφιμα, φάρμακα και αλλά είδη ανάγκης σε πάνω από 700 συμπολίτες μας, στο σπίτι τους και σε καθημερινή βάση. Επίσης παρέχουμε κατ’ οίκον πιστοποιητικά των ΚΕΠ στους δημότες μας. Στηρίζουμε δηλαδή άμεσα αυτές τις ημέρες κάθε συμπολίτη μας που δεν μπορεί να μετακινηθεί από το σπίτι του. Λειτουργήσαμε, επίσης, τηλεφωνική γραμμή ψυχολογικής υποστήριξης.

Ταυτόχρονα, έχουμε μέσω του τομέα καθαριότητας προχωρήσει σε πυκνές απολυμάνσεις δημόσιων χώρων, ενώ στην υπηρεσία των ελέγχων είναι πλήρως κινητοποιημένη και η Δημοτική μας Αστυνομία.

Έχουμε κινητοποιήσει κάθε σχεδόν υπηρεσία του δήμου μας, ώστε να στηρίξει έμπρακτα την κοινωνία της Καλλιθέας και τη δημόσια Υγεία.

Αποτελεί τιμή για εμάς που λάβαμε για την προσπάθεια μας αυτή τα συγχαρητήρια του πρωθυπουργού και οφείλω και εγώ με την σειρά μου να συγχαρώ τους εθελοντές και τους εργαζομένους του δήμου μας για τον καθημερινό αγώνα που κάνουν.

Στις πρωτόγνωρες καταστάσεις της αντιμετώπισης του κορονοϊού, θεωρείτε πως η Αυτοδιοίκηση έμεινε όρθια; Συνέβαλε και συμβάλλει στην ανάσχεση της κρίσης;

Θα ήθελα να σας υπενθυμίσω ότι η Αυτοδιοίκηση ήταν αυτή που πρώτη «έβαλε πλάτη» στη μεγάλη οικονομική κρίση που πέρασε και που περνάει η χώρα μας. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει αποδείξει ότι είναι ένας θεσμός που βρίσκεται δίπλα στον πολίτη σε κάθε συγκυρία και, πολύ περισσότερο, στις περιόδους κρίσεων.

Και αυτό, γιατί διαθέτει τις «μετωπικές δομές», τις ανάλογες υπηρεσίες, αλλά και την ευαισθησία, το ανθρώπινο δυναμικό, την ευελιξία αλλά, σε τελική ανάλυση, και την ετοιμότητα για να αναλάβει τις ευθύνες της. Ξέρετε, δεν είναι εύκολο για έναν δήμαρχο «να σφυρίζει αδιάφορα» όταν κάτι κακό συμβαίνει στην πόλη του.

Οι πιέσεις που ασκούνται στους δήμους αυτή την περίοδο είναι μεγάλες. Χρειάζονται αυτοί, πιστεύετε, περαιτέρω στήριξη για να μπορούν να αντεπεξέλθουν;

Οι δήμοι της χώρας δουλεύουν με πολύ λίγα μέσα και πόρους. Ιδιαίτερα μετά τα μνημόνια, όπου δεχθήκαμε μια βίαιη μείωση των εσόδων μας, αλλά και του προσωπικού μας. Παρ’ όλα αυτά σταθήκαμε στο ύψος των περιστάσεων. Όμως, είναι σαφές ότι χρειαζόμαστε άμεση ενίσχυση σε πόρους και σε ανθρώπινο δυναμικό, ενόψει και των νέων δυσκολιών που φέρνει στην χώρα η μετά τον κορονοϊό εποχή.

Η κυβέρνηση οφείλει να κάνει μια στρατηγική επιλογή και να καταστήσει τους δήμους της χώρας τον κύριο άξονα των κοινωνικών πολιτικών. Έχουμε αποδείξει ότι σε εμάς τα χρήματα των φορολογουμένων «πιάνουν τόπο» και μετατρέπονται σε έργο απτό για τους πολίτες.

Από την πλευρά σας, ποιες είναι οι δράσεις και πρωτοβουλίες που αναλάβατε ως δήμαρχος Καλλιθέας;

Αναφέρθηκα ανωτέρω σε βασικές πρωτοβουλίες που πήραμε, όπως το νέο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», τη γραμμή ψυχολογικής στήριξης, το πρόγραμμα των απολυμάνσεων. Παράλληλα, όμως, έχουμε αναπτύξει ένα πλήρες πακέτο δράσεων σε όλους σχεδόν τους τομείς όπου εμπλέκεται ο δήμος. Πέραν από τη διανομή ειδών πρώτης ανάγκης και τροφίμων από το κοινωνικό μας παντοπωλείο, συμμετέχουμε στη διανομή τροφίμων που παρέχει η Περιφέρεια. Είμαστε από τους πρώτους δήμους που διοργάνωσαν εθελοντική αιμοδοσία. Πολλαπλασιάζουμε τα «εξ αποστάσεως πιστοποιητικά» ξεπερνώντας τα 10 διαφορετικά πιστοποιητικά. Δημιουργήσαμε και δημιουργούμε μια σειρά ψυχαγωγικών και επιμορφωτικών βίντεο καθώς και μια σειρά μαθημάτων δημιουργικής απασχόλησης μέσω του νέου καναλιού youtube του δήμου μας. Το ωδείο μας συνεχίζει την παροχή μαθημάτων διαδικτυακά. Επιτηρούμε τις κλειστές παιδικές χαρές, ενώ απομακρύναμε όσα παγκάκια ήταν δυνατόν από τις πλατείες μας. Παράλληλα κάνουμε μια μεγάλη εκστρατεία επικοινωνίας και ενημέρωσης των πολιτών για την υγειονομική κρίση.

Βοηθούμε τους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις της πόλης μας με την απαλλαγή ανταποδοτικών τελών και την απαλλαγή καταβολής των τελών κατάληψης κοινόχρηστων χώρων.

Σεβόμενοι απόλυτα την ανάγκη για τη λήψη των μέτρων προστασίας για τους εργαζομένους και τη χορήγηση αδειών λόγω της κρίσης, προσλάβαμε 74 άτομα ως έκτακτο προσωπικό για το επόμενο τετράμηνο, αξιοποιήσαμε την τηλεργασία, ενώ έχουμε καθιερώσει την τηλεδιάσκεψη για τα συλλογικά όργανα του δήμου μας.

Σας προβληματίζει η επόμενη ημέρα μετά την αντιμετώπιση του κορονοϊού; Κυρίως οι οικονομικές επιπτώσεις αλλά και η εξέλιξη του έργου σας σε αυτήν τη δημοτική περίοδο;

Προφανώς και μας προβληματίζουν οι οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες της επόμενης μέρας. Όμως, μέχρι να έρθει εκείνη η μέρα, πρέπει να βγούμε νικητές από τη μάχη που δίνουμε τώρα για τη συγκράτηση της πανδημίας και την ελαχιστοποίηση των ανθρωπίνων απωλειών. Τώρα πρέπει όλοι να επικεντρωθούμε σε αυτό.

Τι συνιστάτε στους πολίτες; Τι μήνυμα θα θέλατε να στείλετε;

Οι πολίτες επέδειξαν όλη αυτή την περίοδο, στην συντριπτική τους πλειοψηφία, μια αξιέπαινη στάση. Οι Έλληνες δείξαμε κοινωνική υπευθυνότητα και σταθήκαμε στο ύψος της περίστασης.

Πιστεύω ότι πρέπει να δείξουμε τώρα λίγη ακόμη υπομονή και να συνεχίσουμε να δρούμε υπεύθυνα και συνετά, ακολουθώντας τις οδηγίες των υπευθύνων. Έχουμε πλέον διανύσει σημαντικό τμήμα της απόστασης και έχουμε βγει νικητές. Ας συνεχίσουμε έτσι μέχρι τον τερματισμό.

Συνέντευξη στον Γιώργο Λαιμό

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

Σχολιάστε ...

NEWSLETTERFocus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa