Περιφέρειες - Δήμοι Συνεντεύξεις

Ο Δήμαρχος Κηφισιάς Γιώργος Θωμάκος στο «Π»: Οι αρμοδιότητες είναι ξεκάθαρες από τον νόμο, αρκεί να ασκούνται

«Το 2020, ο δήμος μας απέστειλε στον Οργανισμό περίπου 200 έγγραφα αιτήματα για κλαδέματα δέντρων πλησίον ηλεκτροφόρων καλωδίων», αποκάλυψε μιλώντας στο «Π» ο δήμαρχος Κηφισιάς Γιώργος Θωμάκος, αναφερόμενος στην πρόσφατη κακοκαιρία «Μήδεια» και στα προβλήματα που προέκυψαν με την ηλεκτροδότηση. Επίσης, ο κ. Θωμάκος αναφέρθηκε στον προγραμματισμό, στις προτεραιότητες και στους στόχους του.

Ποιο ήταν το αποτύπωμα της «Μήδειας» στην Κηφισιά; Γιατί δημιουργήθηκαν τόσα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση και στην υδροδότηση;

Η «Μήδεια» ήταν ένα κύμα κακοκαιρίας ιδιαίτερα πρωτόγνωρο στην Αττική, που άφησε το αποτύπωμά της σε όλα τα βόρεια προάστια με μαζική πτώση δέντρων. Πρόκειται για μια περιβαλλοντική λαίλαπα με σημαντικές συνέπειες για τους ανθρώπους και το περιβάλλον.

Σαράντα χρόνια είχαμε να δούμε τέτοιο χιόνι. Ανεπανάληπτο ιστορικό αποτελούν οι πτώσεις εκατοντάδων δέντρων και όχι κλαδιών. Το τελευταίο συνδέεται με τη διακοπή ρεύματος, που καθόρισε το μέτρο της αντίδρασης και της προσπάθειας του δήμου.

Στον Δήμο Κηφισιάς έπεσαν πάνω από 600 δέντρα. Αρκετά από αυτά έπεσαν σε καλώδια μεταφοράς ηλεκτρικού, με αποτέλεσμα να προκληθούν εκτεταμένες διακοπές ρεύματος. Στην περιοχή μας ήταν εκτός 10 γραμμές μέσης τάσης του ΔΕΔΔΗΕ.

Βλέποντας αυτή την κατάσταση, επανασχεδιάσαμε τις προτεραιότητές μας. Δώσαμε βαρύτητα στην παροχή βοήθειας στα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης. Συνεργεία του δήμου εκχιόνιζαν τους δρόμους, προκειμένου να έχουν πρόσβαση τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ σε δύσβατες περιοχές. Ο στόχος επετεύχθη, καθώς το ρεύμα επανήλθε σε χιλιάδες νοικοκυριά που είχαν βυθιστεί στο σκοτάδι.

Τι μερίδιο ευθύνης αναλογεί στον Δήμο Κηφισιάς; Πρέπει να αποσαφηνιστεί το πλαίσιο των αρμοδιοτήτων;

Οι αρμοδιότητες είναι ξεκάθαρες από τον νόμο, αρκεί να ασκούνται. Αρμοδιότητα του δήμου είναι να κρατήσει ανοιχτό το οδικό δίκτυο και να περισυλλέξει τα πεσμένα δέντρα και κλαδιά. Επίσης, αρμοδιότητα του δήμου είναι η υπόδειξη στον ΔΕΔΔΗΕ σημείων επικίνδυνης γειτνίασης κλαδιών-δέντρων με εναέρια δίκτυα. Το 2020, ο δήμος μας απέστειλε στον Οργανισμό περίπου 200 έγγραφα αιτήματα για κλαδέματα δέντρων πλησίον ηλεκτροφόρων καλωδίων.

Η πτώση εκατοντάδων δέντρων φυσικά και δεν είχε προβλεφθεί. Δεν είμαστε έτοιμοι να την αντιμετωπίσουμε και για τον λόγο αυτόν εκτάκτως προσλάβαμε ιδιώτες για συλλογή πεσμένων δέντρων και τεμαχισμό κορμών.

Με σχεδιασμό και πρόγραμμα, από την Πέμπτη 18/2 πραγματοποιείται η απομάκρυνση πεσμένων δένδρων και κλαδιών που υπάρχουν στο σύνολο του δήμου. 10 φορτωτές JCB, 3 Bobcat και 15 φορτηγά, του δήμου, της περιφέρειας και ιδιωτών, εργάζονται ασταμάτητα συλλέγοντας πάνω από 100 δέντρα κάθε ημέρα.

Στο μέτωπο του κορονοϊού, ποια είναι η κατάσταση στον Δήμο Κηφισιάς; Ποιες πιστεύετε πως θα είναι οι συνέπειες τόσο στους ΟΤΑ όσο και στην τοπική σας κοινωνία;

Τους τελευταίους δύο μήνες υπάρχει αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού σε όλη την Αττική, αλλά και στον δήμο μας, χωρίς ωστόσο να έχει καταστεί κόκκινος. Συνεχώς λαμβάνονται μέτρα πρόληψης σε δημόσιους χώρους και σε σχολεία. Επίσης, διαρκείς είναι οι έλεγχοι και οι συστάσεις από τη Δημοτική Αστυνομία, την Πολιτική Προστασία και την ιδιωτική εταιρεία ασφάλειας που εργάζεται για τον δήμο μας.

Η επιδημία του κορονοϊού, πέρα από την υγεία, απειλεί πλέον τις τοπικές οικονομίες και τους ΟΤΑ. Σε όλους τους δήμους υπάρχει στέρηση εσόδων. Εάν η κατάσταση παραταθεί, πρέπει να αναζητηθούν νέες πηγές εσόδων και κρατική επιχορήγηση.

Ο κορονοϊός «χτύπησε» και την εξωστρέφεια των δήμων. Οι πολιτιστικές εκδηλώσεις έχουν ματαιωθεί. Στον δήμο μας εφαρμόσαμε ροή πολιτιστικών εκδηλώσεων, καλλιτεχνικών μαθημάτων και εβδομαδιαίων διαλέξεων του Ελεύθερου Πανεπιστημίου, διαδικτυακά.

Ποια είναι η θέση σας για τις αλλαγές που προωθούνται στον εκλογικό νόμο από το ΥΠΕΣ;

Προέκυψαν σημαντικές δυσκολίες από την εφαρμογή της απλής αναλογικής, και αυτό είναι εις βάρος των έργων και των πολιτών. Σε αρκετές περιπτώσεις δήμων, η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου επιδιώκει να ματαιώνει τις προθέσεις των δημάρχων.

Συνεπώς με ικανοποιεί, για την ομαλή λειτουργία της Αυτοδιοίκησης, η επιστροφή σε ενισχυμένο σύστημα. Πιστεύω όμως στη διατήρηση της ριζωμένης δημοκρατικής παράδοσης εκλογής του δημάρχου από το 50+% των πολιτών. Είναι αλληλένδετο με τον σεβασμό των πολιτών προς τον θεσμό.

Μας έχετε συνηθίσει ως δήμαρχος, αλλά και ως δημοτική αρχή, σε εκπλήξεις. Τι μας επιφυλάσσετε για το 2021;

Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί δεν είναι ομαλή, με αποτέλεσμα οι καινοτομίες που μπορούν να εφαρμοστούν να ’ναι μόνο ηλεκτρονικά.

Ωστόσο δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στις εξής καινοτομίες:

·     Διαμόρφωση αθλητικού χώρου για την εγκατάσταση πίστας skateboard και BΜΧ, για τον οποίο έχει ολοκληρωθεί η σχετική μελέτη.

·      Ίδρυση Ιστορικού – Λαογραφικού Μουσείου Κηφισιάς, στο κέντρο της πόλης.

·     Προώθηση της ηλεκτροκίνησης μέσω των προγραμμάτων «Αντ. Τρίτσης» και «Φιλόδημος».

Ποια έργα έχουν υλοποιηθεί και ποια έχουν προγραμματιστεί για τον Δήμο Κηφισιάς; Ποιες είναι οι προτεραιότητες και ποιοι οι στόχοι σας;

Πολλά έργα έχουν υλοποιηθεί και πολλά έχουν προγραμματιστεί στον Δήμο Κηφισιάς. Αναφέρω ενδεικτικά:

·     Σύμβαση με εταιρεία ιδιωτικής ασφάλειας, που συνέβαλε ιδιαίτερα στα μέτρα Covid (έλεγχοι και συστάσεις).

·     Ολοκλήρωση επισκευών και αντικατάστασης οργάνων σε 41 παιδικές χαρές.

·     Ολοκλήρωση και έναρξη λειτουργίας του 10ου Νηπιαγωγείου Κηφισιάς.

·     Έναρξη λειτουργίας του 12ου Δημοτικού Βρεφονηπιακού Σταθμού.

·     Εργασίες αποκατάστασης και κατασκευής νέας πτέρυγας στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Νέας Ερυθραίας και δημιουργία νέας πτέρυγας.

·     Δρομολόγηση δημιουργίας πλατείας στην περιοχή των Αδαμών.

Ετήσιες είναι οι εργολαβίες για ασφαλτοστρώσεις, ηλεκτροφωτισμό, διανοίξεις δρόμων και κατασκευές πεζοδρομίων.

Συντονισμένα και μεθοδικά συνεχίζουμε τα έργα στον Δήμο Κηφισιάς:

·     Προτεραιότητά μας είναι η σχολική στέγη. Επιδιώκουμε τη διαρκή πρόοδο των εργασιών στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Νέας Ερυθραίας και στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Κηφισιάς.

·     Η δημοπράτηση για την κατασκευή του Αθλητικού Συγκροτήματος με κολυμβητήριο, στην Κάτω Κηφισιά.

·     Η αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής Μορτερό, με τη δημοπράτηση του μεγάλου έργου στο ρέμα Κοντοχρήστου.

·     Η δημιουργία νέων αθλητικών χώρων. Δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στη μελέτη για τρία νέα κλειστά προπονητήρια και στην αντικατάσταση του χλοοτάπητα του Ζηρινείου Σταδίου.

Πώς οραματίζεστε τον Δήμο Κηφισιάς στο τέλος της δημοτικής περιόδου;

Οραματιζόμαστε και εργαζόμαστε για έναν δήμο πιο σύγχρονο, με σεβασμό στο περιβάλλον και σύνδεση με το μέλλον. Στο τέλος της δημοτικής περιόδου ελπίζουμε να έχουν ενισχυθεί οι υποδομές, τα αντιπλημμυρικά και τα αποχετευτικά έργα.

Συνέντευξη στον Γιώργο Λαιμό

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

 

 

 

Σχολιάστε ...

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

NEWSLETTER

 

  

 

 

Karfitsa