Περιφέρειες - Δήμοι Συνεντεύξεις

Ο Δήμαρχος Μάνδρας-Ειδυλλίας Χρήστος Στάθης στο «Π»: Δεν έχουμε χάσει την πυξίδα λόγω κορονοϊού

Τους παράγοντες που οδήγησαν τον Δήμο Μάνδρας-Ειδυλλίας να εξέλθει από τους αυστηρούς περιορισμούς που έχουν επιβληθεί στη Δυτική Αττική εξήγησε, μιλώντας στο «Π», ο δήμαρχος της πόλης, Χρήστος Στάθης. Ο κ. Στάθης αναφέρθηκε, επίσης, στον σχεδιασμό του, στα έργα που υλοποιούνται στην περιοχή αλλά και στα συγκριτικά πλεονεκτήματα του δήμου του.

Η πανδημία του κορονοϊού έχει «χτυπήσει» όλη τη χώρα αλλά και τη Δυτική Αττική. Ποια είναι η κατάσταση στον Δήμο Μάνδρας-Ειδυλλίας;

Πριν σας περιγράψω την κατάσταση στον δήμο μας, θέλω να υπενθυμίσω ότι είναι αναγκαίο όλοι μας να συνεχίσουμε να τηρούμε ευλαβικά τα μέτρα πρόληψης και ατομικής προστασίας, παραμένοντας σε εγρήγορση απέναντι στον ιό SARS-CoV-2 . Έχουμε ακόμη δρόμο μπροστά μας, παρότι είναι αλήθεια ότι βλέπουμε πια φωτεινό ορίζοντα…

Ο δήμος μας παραμένει, δόξα τω Θεώ, ένας από εκείνους που έχουν καταφέρει να περιορίσουν τη διασπορά του ιού και να παραμείνουν σε χαμηλό αριθμό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, γι’ αυτό και εξήλθε από το αυστηρό lockdown μετά την πρώτη εβδομάδα επιβολής του στη Δυτική Αττική.

Είναι αποτέλεσμα της ατομικής ευθύνης και της κοινωνικής αλληλεγγύης που επιδεικνύουν οι πολίτες μας, καθώς και των συντονισμένων ενεργειών που καταβάλλουμε ως Δημοτική Αρχή από την αρχή της πανδημίας.

Πόσο σημαντικός πιστεύετε πως είναι ο εμβολιασμός; Θα εμβολιαστείτε ο ίδιος;

Θα αρχίσω από το δεύτερο σκέλος του ερωτήματός σας. Ναι, και βέβαια θα εμβολιαστώ, αναμένοντας την ώρα που θα προβλέπεται για εμένα από τον εθνικό σχεδιασμό. Μην ξεχνάμε υπάρχουν οι «ήρωες» –όπως τους έχουμε όλοι μας χαρακτηρίσει– του υγειονομικού κλάδου, που έδωσαν και συνεχίζουν να δίνουν μια μάχη άνευ προηγουμένου. Υπάρχουν οι συνάνθρωποί μας με προβλήματα υγείας και οι μεγαλύτεροι σε ηλικία, που προηγούνται. Συνεχίζω λοιπόν να τηρώ τα μέτρα προστασίας και περιμένω τη σειρά μου.

Σχετικά με τη σημασία του εμβολιασμού, για την οποία με ρωτάτε, έχω την εντύπωση, ότι από τη στιγμή που η παγκόσμια ιατρική κοινότητα υπογραμμίζει ότι πρόκειται για ζήτημα «ζωής ή θανάτου», δεν μπορεί κανείς να μιλά για κάτι λιγότερο.

Κάθε «όπλο» στη μάχη απέναντι σε αυτόν τον σκληρό και αόρατο εχθρό είναι χρήσιμο. Ελπίζω ότι στο μέλλον θα έχουμε ακόμη περισσότερα για να τον αντιμετωπίσουμε.

Ποιες πιστεύετε ότι θα είναι οι επιπτώσεις του κορονοϊού στις τοπικές κοινωνίες και στους ΟΤΑ; Ειδικά στον δικό σας δήμο, όπου εφαρμόστηκαν αυξημένα περιοριστικά μέτρα;

Είναι ξεκάθαρο ότι προκύπτει σοβαρότατο πρόβλημα για τους μικρούς επιχειρηματίες των μικρών κοινωνιών. Γι’ αυτό και με επιστολή μου προς τους υπουργούς Εσωτερικών, Οικονομικών, Εργασίας, Ανάπτυξης & Επενδύσεων, πρότεινα δέσμη δώδεκα μέτρων υποστήριξης των μικρών επαγγελματιών, εμπόρων και αυτοαπασχολούμενων, της Δυτικής Αττικής.

Τι κάνετε ως δήμος για να βρίσκεστε δίπλα στους συμπολίτες σας που έχουν ανάγκη;

Από τον περασμένο Μάρτιο, μέσω της Επιτροπής Διαχείρισης της πανδημίας που δημιουργήσαμε, επιχειρήσαμε συντονισμένα να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση. Συνοπτικά σάς αναφέρω:

Πραγματοποιήσαμε και συνεχίζουμε να πραγματοποιούμε απολυμάνσεις δημόσιων κτιρίων, σχολείων, κάδων, κοινόχρηστων χώρων ενώ προμηθευτήκαμε μηχανήματα ψυχρής εκνέφωσης, ώστε οι απολυμάνσεις να εκτελούνται από την Υπηρεσία Καθαριότητας του δήμου.

Αναστείλαμε την είσπραξη τελών κατάληψης κοινόχρηστων χώρων από τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Ενισχύσαμε τη λειτουργία του περιφερειακού ιατρείου Βιλίων, καθώς και την παροχή υγειονομικού υλικού στα σχολεία και το προσωπικό των Υπηρεσιών μας, ενώ ήμασταν από τους πρώτους είκοσι δήμους που εντάχθηκαν στην «Εξ αποστάσεως Εξυπηρέτηση» myKEPlive.

Ενισχύσαμε την Κοινωνική μας Υπηρεσία και καταρτίσαμε πρόγραμμα κατ’ οίκον υποστήριξης των ευπαθών ομάδων, καθώς ο δήμος δεν διέθετε το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι».

Υποστηρίξαμε με επιπλέον γεύματα από δωρεές το πρόγραμμα διανομής γευμάτων της Περιφέρειας.

Προχωρήσαμε σε συνεργασία με τους διευθυντές των σχολείων στην παροχή laptop και tablet σε μαθητές, σύμφωνα με τα κριτήρια του υπουργείου Παιδείας.

Μείναμε σε επαφή με τους πολίτες, με την έκδοση εντύπου για τον Covid-19 και με διαδικτυακές συναντήσεις ψυχολογικής υποστήριξης, και συνάψαμε σύμβαση με διαγνωστικό κέντρο για την πραγματοποίηση μοριακών τεστ στο προσωπικό μας.

Θα συνεχίσουμε, με όπλο τη συνέπεια των πολιτών μας, την καθημερινή μάχη κόντρα στον κορονοϊό, που δεν χωρά σε λέξεις.

Πώς εξελίσσεται ο σχεδιασμός σας; Ποια έργα έχουν δρομολογηθεί και ποια έχετε προγραμματίσει;

Όπως όλος ο πλανήτης, έτσι και οι τοπικές κοινωνίες κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν κάτι πρωτόγνωρο. Θεωρώ όμως ότι οι άνθρωποι του δήμου μας προσαρμόστηκαν πολύ γρήγορα στις απαιτήσεις και δίνουν τον καλύτερο τους εαυτό για να διαχειριστούν ό,τι τούτη την ώρα αποτελεί προτεραιότητα, την προστασία δηλαδή της υγείας των συνανθρώπων μας. Προχωράμε τα σχέδιά μας, έχοντας σε κάποια επιβραδυνθεί ο βηματισμός, αλλά χωρίς να έχουμε χάσει την πυξίδα.

Ποια είναι τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του Δήμου Μάνδρας-Ειδυλλίας;

Απαντώντας σε αυτή την ερώτησή σας, ελλοχεύει κίνδυνος να παρασυρθώ από το συναίσθημα και να παρεξηγηθώ… Όπως έχω δηλώσει και στο παρελθόν, αγαπώ τόσο πολύ τον τόπο στον οποίο γεννήθηκα και μεγάλωσα, που θεωρώ ότι δεν υπάρχει ωραιότερος! Είμαστε ένας δήμος ευλογημένος από τον Θεό. Με πλούσιο φυσικό κάλλος και τόσο κοντά στο κέντρο της Αττικής. Σας παροτρύνω να παρακολουθήσετε το σποτ στο κανάλι του δήμου μας στο YouΤube για να γνωρίσετε τις ομορφιές του. Όσους δε μας έχουν επισκεφθεί τους προτρέπω να το κάνουν, για να συναντήσουν φυσικό κάλλος σε μοναδικές αποχρώσεις που δημιουργούν το γαλάζιο της θάλασσας και το πράσινο των βουνών…

Στις παραλίες, στην Ψάθα, στο Πόρτο Γερμενό, στο Αλεποχώρι, στα μοναδικά χωριά μας των Βιλίων, των Ερυθρών, της Οινόης.

Εκτός όμως από την ομορφιά της φύσης, θα «ακούσετε» την ηχώ της Αρχαίας Ελλάδας στο κάστρο των Ελευθερών, των Αιγόσθενων και στον πύργο της Οινόης. Μπορείτε επίσης να βιώσετε την κατανυκτική ατμόσφαιρα στις μονές της περιοχής, όπως της Παναγίας Γοργοϋπηκόου, του Οσίου Μελετίου, του Προφήτη Ηλία, και στους ναούς των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης και της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, αλλά και να δείτε τα αρχιτεκτονικά δημιουργήματα του Ερνέστου Τσίλερ.

Ποιες είναι οι προτεραιότητές σας για το 2021 και μέχρι την ολοκλήρωση αυτής της θητείας;

Όπως σας ανέφερα σε προηγούμενη ερώτησή σας, δεν έχουμε χάσει την πυξίδα στην κατεύθυνση των έργων μας. Εκτός από τα έργα οδοφωτισμού σε όλη την επικράτεια του δήμου, την ενεργειακή, αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση των δημόσιων κτιρίων και των υπαίθριων χώρων, την ήπια ανάπτυξη του παραλιακού μετώπου, την κατασκευή και επισκευή των αθλητικών εγκαταστάσεων και την ενίσχυση των υποστελεχομένων υπηρεσιών, ιδιαίτερα της τεχνικής και της οικονομικής, θέτω ως προτεραιότητα την εξωστρέφεια του δήμου. Να αποκαταστήσει την εικόνα του στο ψηφιδωτό της ελληνικής Επικράτειας και να βρει τη θέση που του αρμόζει.

Παράλληλα, επιθυμώ να ενισχύσω το αίσθημα ενότητας των τεσσάρων δημοτικών διαμερισμάτων, καθώς ο δήμος έχει έκταση σχεδόν 430 τετραγωνικά χιλιόμετρα, κάτω από ένα όνομα, χωρίς ωστόσο να επηρεαστεί η ονομαστική ταυτότητα κάθε διαμερίσματος.

Συνέντευξη στον Γιώργο Λαιμό

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

 

 

Σχολιάστε ...

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

NEWSLETTER

 

  

 

 

Karfitsa