Περιφέρειες - Δήμοι Συνεντεύξεις

Ο Δήμαρχος Μεγαρέων Γρηγόρης Σταμούλης στο «Π»: Προτεραιότητα στην πολιτική μας είναι ο πολίτης

Παρότι ο Δήμος Μεγαρέων ανήκει στη Δυτική Αττική, ο δήμαρχος της πόλης, Γρηγόρης Σταμούλης, δηλώνει ικανοποιημένος από την εξέλιξη της πανδημίας στην περιοχή. Ο κ. Σταμούλης αναφέρεται επίσης στα έργα που είναι σε εξέλιξη και έχουν προγραμματιστεί, ενώ τονίζει πώς ο Δήμος Μεγαρέων είναι «ευλογημένος τόπος».

Η πανδημία του κορονοϊού έχει «χτυπήσει» όλη τη χώρα αλλά και τη Δυτική Αττική. Ποια είναι η κατάσταση στον Δήμο Μεγαρέων;

Ευτυχώς, μέχρι στιγμής η κατάσταση εξελίσσεται σε ικανοποιητικό βαθμό, τηρουμένων βεβαίως των αναλογιών και πάντοτε σε σχέση με το τι γίνεται στον ελλαδικό χώρο και στην Αττική ειδικότερα. Απόδειξη ότι στον δήμο μας πηγαίνουμε καλά είναι το ότι τα αυστηρότερα μέτρα περιορισμού, που εφαρμόστηκαν στη Δυτική Αττική, δεν ισχύουν για τον Δήμο Μεγαρέων, παρότι ανήκει σε αυτήν. Αυτό σημαίνει ότι η τοπική κοινωνία, οι πολίτες του δήμου έδειξαν καλά αντανακλαστικά και εφάρμοσαν στην πλειονότητά τους τα προβλεπόμενα και τα εκάστοτε εξαγγελλόμενα από την κυβέρνηση μέτρα.

Ποιες πιστεύετε ότι θα είναι οι επιπτώσεις του κορονοϊού στις τοπικές κοινωνίες και στους ΟΤΑ;

Θεωρώ ότι η πανδημία του κορονοϊού έχει ήδη επηρεάσει, και μάλιστα πολύ σοβαρά, τόσο τη λειτουργία του δήμου όσο και –πολύ περισσότερο– την τοπική κοινωνία σε πάρα πολλούς τομείς. Πρωτίστως έχει πληγεί η τοπική οικονομία και εκτιμώ πως η κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει επιπρόσθετα οικονομικά μέτρα στήριξης των πληγέντων. Ο κορονοϊός παράλληλα έχει επηρεάσει και τον τρόπο λειτουργίας της κοινωνίας. Έχει αλλάξει την κοινωνική συμπεριφορά, ακόμα και τον τρόπο σκέψης, θα έλεγα. Είναι λοιπόν ανάγκη όλοι μαζί, τηρώντας ευλαβικά τα προβλεπόμενα μέτρα, να βγούμε και με τη βοήθεια του εμβολίου το ταχύτερο από αυτήν την πανδημία με τις λιγότερες δυνατές επιπτώσεις και να επανέλθουμε στην κανονικότητα.

Τι κάνετε ως δήμος για να βρίσκεστε δίπλα στους συμπολίτες σας που έχουν ανάγκη;

Ο δήμος διαθέτει σε άριστη λειτουργία όλες τις απαραίτητες κοινωνικές δομές για να είναι δίπλα σε κάθε πολίτη, που έχει ανάγκη για ιδιαίτερη στήριξη. Δομές όπως το «Βοήθεια στο Σπίτι», το Κέντρο Κοινότητας με Παράρτημα Ρομά (κοινωνικό παντοπωλείο-φαρμακείο, συσσίτια) και τα ΚΕΠ Υγείας είναι δίπλα στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και προσφέρουν και κατ’ οίκον ό,τι έχουν ανάγκη, ακόμα και πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και ψυχολογική στήριξη.

Πώς εξελίσσεται ο σχεδιασμός σας; Ποια έργα έχουν δρομολογηθεί και ποια έχετε προγραμματίσει;

Έργα σε εξέλιξη:

·     Αντικατάσταση όλου του οδοφωτισμού του δήμου με LED.

·      Ασφαλτοστρώσεις σε Μέγαρα, Νέα Πέραμο και Κινέτα.

·     Γκρεμίζονται ρυμοτομούμενα, για διάνοιξη και διαπλάτυνση δρόμων του σχεδίου.

·      Κατασκευή ή ανάπλαση επτά παιδικών χαρών.

·      Κατασκευή δύο κτιρίων (δημοτικό – νηπιαγωγείο) στη Νέα Πέραμο.

·      Το μεγάλο και σπουδαίο έργο μεταφοράς νερού της ΕΥΔΑΠ στην Κινέτα.

·      Κατασκευή πεζόδρομου νοτίως της Σχολής Πυροβολικού.

·      Κατασκευή Μνημείου Μικρασιατών στη Νέα Πέραμο.

·     Κατασκευή συνδέσεων αποχέτευσης σε Μέγαρα και Νέα Πέραμο.

·     Κατασκευή εσωτερικού δικτύου όμβριων υδάτων στη Νέα Πέραμο.

·     Δημιουργία διεπιστημονικού κέντρου παρατηρήσεων γεωπεριβάλλοντος και γεωκαταστροφών, με έδρα τον δήμο μας, με σκοπό την έγκαιρη προειδοποίηση και θωράκιση του Δήμου Μεγαρέων αλλά και της Δυτικής Αττικής από πιθανές φυσικές καταστροφές.

·      Κυκλοφοριακή μελέτη, που θα συμπεριλάβει και τις περιοχές του νέου σχεδίου.

·      Μελέτη κατασκευής αγωγών ομβρίων για αντιπλημμυρική προστασία των Μεγάρων.

Και πλήθος άλλων μικρών έργων, που κατασκευάζονται με προσωπικό του δήμου.

Προγραμματισμένα έργα:

Αγροτικό Τεχνολογικό Πάρκο, Καταδυτικό Πάρκο, μαρίνα στη Νέα Πέραμο, μαρίνα στην Πάχη, δημιουργία υποθαλάσσιου ενυδρείου, κατασκευή κολυμβητηρίου οκτώ διαδρομών, κατασκευή περιφερειακού δρόμου βορείως οικισμού Πάχης, κατασκευή περιφερειακού δρόμου Μεγάρων, Ανάπλαση ρέματος Έξω Βρύσης, Κατασκευή δεύτερου ορόφου στο Δημαρχείο, κατασκευή εξέδρας στο δημοτικό γήπεδο με μεγάλη αίθουσα και γραφεία, ανακαίνιση του νεοκλασικού κτιρίου Κυριακούλειο, δημιουργία βοτανικού κήπου στο άλσος έναντι των ΚΤΕΛ κ.ά.

Ποια είναι τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του Δήμου Μεγαρέων;

Τα Μέγαρα, η Νέα Πέραμος, η Κινέτα, το Αλεποχώρι και η ευρύτερη περιοχή του Δήμου Μεγαρέων είναι ένας ευλογημένος τόπος, που διαθέτει πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα. Αυτά ευνοούν την ανάπτυξη τόσο του πρωτογενούς τομέα όσο και του τουρισμού σε πολλές μορφές αυτού (αρχαιολογικού, φυσιολατρικού, θρησκευτικού, ιαματικού κ.λπ.).

Η γεωμορφολογία και οι άριστες κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής δημιουργούν τις κατάλληλες προϋποθέσεις για ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα σε βαθμό που θα μπορούσε να «θρέψει» ουσιαστικά όλο το Λεκανοπέδιο.

Η αγροτική παραγωγή βρίσκεται ήδη σε ικανοποιητικά επίπεδα, τα δε παραγόμενα τοπικά προϊόντα είναι άριστης ποιότητας, όπως π.χ. λάδι, κρασί, φιστίκια. Το μεγαλύτερο ποσοστό εκ των παραγόμενων τοπικών προϊόντων καλύπτεται από κηπευτικά και αυγά, που καλύπτουν περίπου το 35% της πανελλήνιας παραγωγής.

Για την ανάπτυξη του τουρισμού γίνονται σοβαρές προσπάθειες για να προβληθεί στο Πανελλήνιο, και όχι μόνο, ο φυσικός και πολιτισμικός πλούτος, που ανάγεται σε χιλιάδες χρόνια πριν, αφού τα Μέγαρα γνώρισαν περίοδο μεγάλης ακμής στον οικονομικό, πολιτικό, πνευματικό και πολιτιστικό τομέα, και μάλιστα σε σημείο που δημιούργησαν το αντίπαλο δέος για την Αθήνα, η οποία αναγκάστηκε να εκδώσει το μεγαρικό ψήφισμα, που είναι το πρώτο καταγεγραμμένο εμπάργκο στην ιστορία της ανθρωπότητας, προκειμένου να ανακόψει τη μεγάλη πρόοδο των Μεγαρέων. Επίσης, τα Μέγαρα είναι από τις ελάχιστες αρχαίες ελληνικές πόλεις που συγκεντρώνουν τα εξής χαρακτηριστικά. Κατοικείται για χιλιάδες χρόνια συνεχώς και αδιαλείπτως. Κατοικείται ακριβώς στην ίδια περιοχή από ιδρύσεως της. Και τέλος ίδρυσε δεκάδες αποικίες προς όλα τα σημεία του ορίζοντα (Μικρά Ασία, Εύξεινο Πόντο, Βαλκάνια, Κάτω Ιταλία, Αφρική). Βύζας, ιδρυτής του Βυζαντίου (Κωνσταντινούπολη), Ευπαλίνος, (Ευπαλίνειο Όρυγμα Σάμου), Θέογνις ελεγειακός ποιητής, Ευκλείδης φιλόσοφος, Στίλπων διδάσκαλος του Ζήνωνα, Σουσαρίων, πρόδρομος της Αττικής Κωμωδίας, Ολυμπιονίκης Όρσιππος, που πρώτος έτρεξε γυμνός και έκτοτε καθιερώθηκαν γυμνικοί Ολυμπιακοί Αγώνες, Ηρόδωρος, με δέκα ολυμπιακές νίκες, ρεκόρ ακατάρριπτο μέχρι σήμερα, είναι μερικοί από τους Μεγαρίτες που έχουν προσδώσει κύρος και αίγλη στα Μέγαρα.

Η περιοχή βρίσκεται πραγματικά μια «ανάσα» από την πρωτεύουσα και πολύ σύντομα μπορεί κάποιος από το Λεκανοπέδιο να την επισκεφτεί και να απολαύσει τις πανέμορφες και καθαρές παραλίες και τα απείρου κάλους όρη Γεράνεια και Πατέρας.

Ποιες είναι οι προτεραιότητες για τον δήμαρχο Γρηγόρη Σταμούλη το 2021 και μέχρι την ολοκλήρωση αυτής της θητείας;

Ως πρώτη προτεραιότητα στον δήμο έχουμε τον πολίτη και το πώς θα κάνουμε την καθημερινότητά του πιο άνετη, πιο εύκολη και πιο ασφαλή. Παράλληλα κάνουμε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου να εκμεταλλευτούμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής και να αναπτύξουμε ακόμα περισσότερο τον πρωτογενή τομέα και τον τουρισμό (φυσιολατρικό, θρησκευτικό, αγροτουρισμό, ιαματικό, αρχαιολογικό), προβάλλοντας την πλούσια πολιτισμική μας κληρονομιά.

Συνέντευξη στον Γιώργο Λαιμό

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

 

Σχολιάστε ...

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

NEWSLETTER

 

  

 

 

Karfitsa