Περιφέρειες - Δήμοι Συνεντεύξεις

Ο δήμαρχος Μεσολογγίου Νίκος Καραπάνος στο «Π»: Καταφέραμε να αλλάξουμε πολλά

Μπορεί να χαρακτηριστεί ως ένας από τους πιο έμπειρους αυτοδιοικητικούς, που έχει να επιδείξει μεγάλο έργο σε νευραλγικούς τομείς, όπως η Οικονομία, η Παιδεία, το Περιβάλλον, ο Τουρισμός.

Ο λόγος για τον δήμαρχο της Ιερής Πόλης Μεσολογγίου Νίκο Καραπάνο, που μίλησε στο «Π» τόσο για αντιμετώπιση των δυσκολιών της καθημερινότητας όσο και για άλλα σημαντικά ζητήματα, όπως το νέο νομοσχέδιο «Κλεισθένης». Παράλληλα, απάντησε και στην ερώτηση «γιατί να ψηφίσει κάποιος ξανά τον κ. Καραπάνο στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές;».

Κύριε Καραπάνο, είμαστε εν μέσω της καλοκαιρινής περιόδου και η περιοχή σας αποτελεί πόλο έλξης τουριστών. Είστε ευχαριστημένος από τη φετινή κίνηση;

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχει γίνει και ουσιαστική και συνολική προσπάθεια από τη δημοτική Αρχή είτε για την αξιοποίηση των φυσικών πλεονεκτημάτων της περιοχής μας είτε για την ενίσχυση του ενδιαφέροντος στον λεγόμενο θεματικό τουρισμό. Στο πλαίσιο αυτό, με αποφάσεις και πρωτοβουλίες, αξιοποιήσαμε τη δυνατότητα του ιαματικού τουρισμού των Λουτρών Αγίας Τριάδας Μεσολογγίου, βελτιώσαμε σε μεγάλο βαθμό τις συνθήκες σε όλες τις παραλίες του δήμου μας, ενώ, παράλληλα, υπήρξε και συνεχίζεται η διαρκής προβολή των μνημείων και της ιστορικότητάς του. Η τουριστική κίνηση αλλά και η ημερήσια επισκεψιμότητα έχουν αυξηθεί, αλλά οι προσδοκίες μας είναι μεγαλύτερες. Η περιοχή μας είναι γεγονός ότι χρειάζεται επενδύσεις στον Τουρισμό.

Εμείς, από την πλευρά μας, δημιουργούμε τις απαραίτητες υποδομές μέσα από μεγάλες παρεμβάσεις και έργα στον αστικό χώρο, αναπλάσεις περιοχών, αλλά κυρίως την εξωστρέφεια και την ενεργοποίηση ενός “μηχανισμού” προβολής στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Για πρώτη, δε, φορά, ο Δήμος Ιερής Πόλης Μεσολογγίου έχει συστήσει για τον λόγο αυτόν Επιτροπή Τουριστικής Προβολής.

Πού επικεντρώνονται οι δράσεις του δήμου για την καλύτερη ποιότητα ζωής των δημοτών αλλά και για την προστασία του περιβάλλοντος;

Η καθημερινότητα αποτέλεσε από την αρχή της θητείας μας μία από τις κυρίαρχες προτεραιότητες. Λαμβάνοντας πάντα την άποψη των συνδημοτών μας, μπορούμε να πούμε σήμερα ότι καταφέραμε μια ολοκληρωτική αναστροφή της κατάστασης που αφορά στην ποιότητα ζωής. Η κατάσταση αυτή σχετίζεται με την αποκομιδή των απορριμμάτων, την καθαριότητα και τη διατήρηση των δημόσιων χώρων σε πολύ καλή κατάσταση, με συνεχής παρεμβάσεις, με την έναρξη και την εφαρμογή προγράμματος ανακύκλωσης, αλλά, κυρίως, με τη δημιουργία υποδομών που να διασφαλίζουν συνέχεια του έργου μας.

Χαρακτηριστικά αναφέρω πως, την ώρα που δεκάδες περιοχές της χώρας αντιμετωπίζουν σοβαρότατα προβλήματα με τη διαχείριση των απορριμμάτων τους, υλοποιούμε και παραδίδουμε σύντομα το έργο της επέκτασης του ΧΥΤΑ Μεσολογγίου, ενώ 850 νέοι κάδοι αλλά και η κατασκευή υπόγειων συστημάτων συλλογής απορριμμάτων είναι παρεμβάσεις που έγιναν ή γίνονται αυτήν τη στιγμή και αλλάζουν κυριολεκτικά την εικόνα της καθημερινής αστικής λειτουργίας, προστατεύοντας, παράλληλα, το περιβάλλον.

Βρισκόμαστε σε μια περίοδο που η οικονομική ενίσχυση στους δήμους έχει μειωθεί δραματικά. Ωστόσο, έχετε προχωρήσει σε έργα πνοής για την περιοχή. Θέλετε να αναφέρετε ορισμένα από αυτά;

Η οικονομική ενίσχυση των ΟΤΑ είναι αντίστοιχη με την οικονομική κατάσταση της χώρας. Δεν θα μπορούσαμε να περιμένουμε, άλλωστε, κάτι διαφορετικό. Η χώρα βρίσκεται σε βαθιά οικονομική ύφεση. Όμως, αυτό δεν αποτελεί ούτε δικαιολογία ούτε υπεκφυγή. Στον Δήμο Ιερής Πόλης Μεσολογγίου συντελέστηκε μια μεγάλη ανατροπή. Το 2014, το οικονομικό χρέος απειλούσε τη βιωσιμότητά του. Σχεδόν 6.000.000 ευρώ οικονομικές υποχρεώσεις μάλλον δεν άφηναν κανένα περιθώριο αισιοδοξίας.

Σήμερα, ο δήμος όχι μόνο έχει αποπληρώσει αυτό το χρέος, αλλά έχει, πλέον, πλεονασματικούς οικονομικούς πόρους για να υλοποιεί έργα, μικρότερα ή μεγαλύτερα. Πέρα, όμως, από αυτό, ο Δήμος Ιερής Πόλης Μεσολογγίου, μέσα από την Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση την οποία υλοποιεί, προχωρεί στις μεγαλύτερες αστικές παρεμβάσεις που έχουν γίνει τις τελευταίες δεκαετίες τόσο στην πόλη του Μεσολογγίου όσο και στο Αιτωλικό.

Οι αναπλάσεις αυτές αφορούν στη δημιουργία υποδομών αξιοποίησης των φυσικών πλεονεκτημάτων του τοπίου μας, που, όταν ολοκληρωθούν, είναι βέβαιο ότι θα φέρουν επενδύσεις. Στο σύνολό της, η Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση που υλοποιούμε είναι 45.000.000 ευρώ.

Το νέο νομοσχέδιο «Κλεισθένης» θεωρείται ότι θα φέρει λύσεις ή θα διογκώσει τα προβλήματα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση;

Για τον “Κλεισθένη” έχει ήδη γνωμοδοτήσει αρνητικά και το Δημοτικό Συμβούλιο Ιερής Πόλης Μεσολογγίου. Πρόκειται για μια μεγάλη, δυσμενή ανατροπή στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, η οποία, όμως, θα μου επιτρέψετε να επισημάνω πρώτα και κύρια πως έφτασε σε μας, τους κύριους αποδέκτες, χωρίς επαρκή διάλογο, χωρίς πρότερη συνεννόηση με τις ίδιες τις τοπικές κοινωνίες. Από κει και πέρα, πιστεύω πως το νομοσχέδιο θα προκαλέσει πολύ περισσότερα και πιο σοβαρά προβλήματα, που αφορούν στην αντικειμενική εκπροσώπηση των ίδιων των δημοτών σε κάθε δήμο.

Ατυχώς, ο “Κλεισθένης”, έτσι όπως έχει συνταχθεί, κινείται μακριά από τον ρεαλισμό. Θα επιφέρει, πιστεύω, στρεβλώσεις που θα έχουν άμεσο αντίκτυπο στις τοπικές κοινωνίες. Και στους καιρούς τους οποίους ζούμε, με τις τεράστιες και καθημερινές προκλήσεις, καλό θα ήταν να αποφεύγονται πράξεις και αποφάσεις οι οποίες θα προκαλέσουν σύγχυση στους πολίτες.

Τι είναι αυτό που, κατά τη γνώμη σας, πρέπει να αλλάξει, προκειμένου να επιτευχθεί «πραγματική» μεταρρύθμιση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση;

Οι πραγματικές μεταρρυθμίσεις πιστεύω πως δεν γίνονται ούτε στα χαρτιά ούτε σε επαναλαμβανόμενες και ανεφάρμοστες αναπτυξιακές προτάσεις οι οποίες πολλές φορές αποτελούν απλώς “ευχολόγια”. Η πραγματική μεταρρύθμιση περιγράφεται με μία μόνο λέξη: “Ρεαλισμός”. Όλοι έχουμε αντιληφθεί, πλέον, πως η Πολιτεία είναι αδύναμη να στηρίξει με οικονομικούς πόρους τον θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Αυτό πιστεύω ότι είναι πια αντιληπτό απ’ όλους.

Θα πρέπει, λοιπόν, να λάβει πολιτικές αποφάσεις που θα δίνουν μεγαλύτερες και πληρέστερες αρμοδιότητες στους ΟΤΑ, να διοικήσουν τους ζωτικούς τους χώρους. Η διαρκής διοικητική εμπλοκή μεταξύ κρατικών υπηρεσιών και δήμων είναι προφανές πως δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα των ίδιων των δημοτών.

Με άλλα λόγια, η ισχυροποίηση του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι αυτή που μπορεί να αλλάζει ριζικά τη σημερινή πραγματικότητα, η οποία ας μου επιτραπεί να σημειώσω πως δεν είναι ικανοποιητική. Κάθε εκπρόσωπος, σε κάθε βαθμό, δεν εξελέγη για να διεκπεραιώνει απλώς διοικητικά χαρτιά. Οι ίδιοι οι πολίτες απαιτούν από εμάς πολιτικές αποφάσεις. Και, ασφαλώς, αυτή θα πρέπει να είναι η πραγματική, η ρεαλιστική μεταρρύθμιση και όχι οι αλλαγές στα εκλογικά συστήματα.

Ποιοι είναι οι σπουδαιότεροι λόγοι ώστε να σας ψηφίσει κανείς εκ νέου και στις επόμενες Αυτοδιοικητικές Εκλογές;

Τον Σεπτέμβριο του 2014, οι πολίτες μάς έδωσαν την εντολή να διοικήσουμε, να σχεδιάσουμε και να υλοποιήσουμε το όραμά μας για τον Δήμο Ιερής Πόλης Μεσολογγίου. Η παρέμβασή μας δεν περιορίσθηκε σε μια απλή διοικητική διαχείριση των δημοτικών πραγμάτων. Είχε τόλμη, στόχους και προοπτική. Επιλέξαμε από την πρώτη στιγμή τον δρόμο της δημιουργικότητας, μακριά από ξεπερασμένες πρακτικές διαχωριστικών γραμμών, μικροπολιτικών αντιλήψεων και εσωστρέφειας.

Με κυρίαρχη θέση και αντίληψη τη διάσωση, την αναβάθμιση και την είσοδο του δήμου σε μια νέα πραγματικότητα, εργασθήκαμε με συνέπεια, συντονισμό δυνάμεων, διάλογο με την τοπική κοινωνία και αποτελεσματικότητα. Τέσσερα χρόνια μετά, παρουσιάζουμε υπερήφανα το έργο μας – ένα έργο αυθεντικό, που παράχθηκε και έχει στο κέντρο του τον δημότη. Ικανοποιεί πάγιες ανάγκες, καλύπτει διεκδικήσεις και αιτήματα πολλών ετών.

Με εξωστρέφεια και βλέμμα στραμμένο στις επόμενες γενιές, κοιτάζουμε τους δημότες στα μάτια, γνωρίζοντας πως έχουμε πει την αλήθεια, ακόμη κι αν χρειάσθηκαν γι’ αυτό πολλές φορές ρήξεις και ανατροπές με αντιλήψεις ή νοοτροπίες ξεπερασμένες από τον χρόνο και τους σκεπτόμενους πολίτες. Είμαι βέβαιος πως αυτό οι συμπολίτες μου το αναγνωρίζουν. Όπως, επίσης, αναγνωρίζουν το αυθεντικό και ρεαλιστικό έργο που παράχθηκε αυτά τα τέσσερα χρόνια.

Για τους λόγους αυτούς είμαι βέβαιος ότι θα ανανεώσουμε τη σχέση εμπιστοσύνης με τους συνδημότες μας.

Συνέντευξη στη Σοφία Χύτου

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

Σχολιάστε ...

NEWSLETTERFocus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa