Περιφέρειες - Δήμοι Συνεντεύξεις

Ο Δήμαρχος Μεταμόρφωσης Στράτος Σαραούδας στο «Π»: Οραματίζομαι έναν δήμο που θα έχει προχωρήσει βήματα μπροστά

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο δήμαρχος Μεταμόρφωσης Στράτος Σαραούδας, αναφερόμενος στη φωτιά που είχε ξεσπάσει σε εργοστάσιο της περιοχής και είχε απασχολήσει όλη την Αττική. Ο κ. Σαραούδας μίλησε για τα έργα και τις δράσεις που έχουν προγραμματιστεί και είναι σε εξέλιξη στον δήμο του, ενώ οραματίζεται τη Μεταμόρφωση ως μια περιοχή που «θα έχει πάψει να παρακολουθεί αμέτοχη τις ευκαιρίες να περνούν από δίπλα της».

Ποια είναι η κατάσταση σήμερα, μετά τη μεγάλη φωτιά στο εργοστάσιο που βρίσκεται στην περιοχή σας;

Η φωτιά έχει σβήσει, ωστόσο υπάρχουν πολλές και σημαντικές διαδικασίες που αναμένεται να ολοκληρωθούν, με πρώτη από όλες το πόρισμα για τα αίτια της πυρκαγιάς. Διαδικασία την οποία παρακολουθούμε εκ του σύνεγγυς διά του νομικού μας εκπροσώπου και εμπειρογνώμονα τον οποίο έχουμε ορίσει.

Ως δήμος βρισκόμαστε σε διαρκή επικοινωνία με όλους τους αρμόδιους φορείς, ώστε να ελεγχθούν οι άδειες της επιχείρησης και να ενημερωθούμε για το αν υπάρχουν αντίστοιχες επιχειρήσεις στη Μεταμόρφωση. Παράλληλα απολυμάναμε με τη βοήθεια της Περιφέρειας Αττικής όλη την περιοχή, ενώ σε συνεργασία με τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος, το Εθνικό Αστεροσκοπείο και τον «Δημόκριτο» είμαστε σε ετοιμότητα για πιθανές περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Έχετε εικόνα για το αν έχει επηρεάσει περιβαλλοντικά την περιοχή, λόγω των επικίνδυνων υλικών που κάηκαν;

Αυτός ήταν –και παραμένει– ο κύριος λόγος ανησυχίας μου, καθώς πέραν από δήμαρχος είμαι και κάτοικος της Μεταμόρφωσης. Εδώ μεγάλωσα. Εδώ δραστηριοποιούμαι. Εδώ ζει η οικογένειά μου.

Από την πρώτη στιγμή ήρθαμε σε επικοινωνία με την Πολιτική Προστασία, το Πυροσβεστικό Σώμα, το υπουργείο Περιβάλλοντος, το Εθνικό Αστεροσκοπείο και το Κέντρο Ερευνών «Δημόκριτος», ζητώντας προληπτικές οδηγίες αλλά και ελέγχους τόσο της ατμόσφαιρας, όσο και του νερού και εδάφους.

Μετά τις πρώτες δύο ημέρες το Εθνικό Αστεροσκοπείο μάς διαβεβαιώνει ότι δεν υπάρχει πρόβλημα, ενώ αναμένουμε και το πόρισμα των δειγματοληψιών του «Δημόκριτου», όπου και πάλι η πρώτη του ανεπίσημη ενημέρωση είναι ευτυχώς καθησυχαστική.

Σας διαβεβαιώνω ότι οι έλεγχοι είναι συνεχείς, ενώ ενημερώνουμε τους πολίτες μας για οτιδήποτε νεότερο προκύπτει.

Δώστε μας το χρονικό της φωτιάς. Πότε ενημερωθήκατε και ποιες κινήσεις κάνατε;

Ενημερωθήκαμε νωρίς το πρωί της 15ης Αυγούστου, όταν και ξέσπασε η πυρκαγιά, και βρεθήκαμε πρώτοι στον χώρο με τις υδροφόρες της Διεύθυνσης Καθαριότητας και Περιβάλλοντος καθώς και με βοηθητικό προσωπικό.

Σε αυτή την προσπάθεια θέλω να ευχαριστήσω, εκτός από το Πυροσβεστικό Σώμα και την ΕΛ.ΑΣ, την Περιφέρεια Αττικής και τους δήμους οι οποίοι στάθηκαν στο πλευρό μας, με την προσπάθειά τους να είναι πραγματικά τιτάνια. Με αντίπαλο ένα υλικό ουσιαστικά αδύνατον να σβήσει, παρά μόνο να καεί.

Ο Δήμος Μεταμόρφωσης, ως όφειλε, βρισκόταν κάθε μέρα και όλη την ημέρα στο πλευρό των πυροσβεστών μας, καλύπτοντας κάθε ανάγκη ή αίτημά τους, είτε επρόκειτο για νερό και φαγητό, είτε για υδροφόρες, είτε για κάποιο μηχάνημα του δήμου. Συμβολή η οποία αναγνωρίστηκε από όλους.

Ποιες πιστεύετε ότι θα είναι οι επιπτώσεις του κορονοϊού στην οικονομία της τοπικής κοινωνίας;

Όπως σωστά αναφέρετε, αυτή η πρωτόγνωρη δοκιμασία έχει σοβαρές επιπτώσεις στις τοπικές κοινωνίες, όπου οι δήμοι και συνακόλουθα η Περιφέρεια αποτελούν την «πρώτη γραμμή» επαφής και στήριξης του πολίτη.

Μόνο τυχαία δεν είναι η συνεχής αύξηση των ωφελουμένων από τις κοινωνικές μας δομές, το Κοινωνικό Παντοπωλείο και το Συσσίτιο του δήμου. Δείχνει τι δυσκολίες αντιμετωπίζει η κοινωνία μας. Ως δήμος προβήκαμε σε αρκετές κινήσεις βοήθειας των συμπολιτών μας, είτε με την απαλλαγή από τα τροφεία των βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών είτε με την ελάφρυνση πληγεισών επιχειρήσεων από συγκεκριμένα δημοτικά τέλη.

Αυτήν τη χρονική στιγμή είναι πιο σημαντικό από ποτέ η κεντρική διοίκηση να πάρει όλα τα απαιτούμενα μέτρα στήριξης τόσο της οικονομίας όσο και των πολιτών. Βούληση την οποία φαίνεται να έχει. Να καταφέρουμε να κάνουμε την κρίση ευκαιρία. Μια προσπάθεια όπου οι δήμοι απέδειξαν ότι μπορούν να διαδραματίσουν καίριο ρόλο.

Σε τι σημείο επηρεάζει η υγειονομική κρίση γενικότερα τους ΟΤΑ;

Οι ΟΤΑ, όπως και όλος ο δημόσιος και ιδιωτικός τομέας, επιβαρύνθηκαν ιδιαίτερα από την υγειονομική κρίση, όσον αφορά στις παρεχόμενες υπηρεσίες τους και φυσικά οικονομικά. Ωστόσο, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι κατάφεραν να σταθούν με επιτυχία στο ύψος των περιστάσεων και να αποδείξουν ότι το μέλλον βρίσκεται σε αυτούς. Στη μεταβίβαση ακόμη περισσότερων αρμοδιοτήτων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και φυσικά στη στήριξή της, ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί στον νέο της ρόλο.

Να περάσουμε και στα αυτοδιοικητικά και στα του δήμου σας. Ποια έργα είναι σε εξέλιξη και ποια έχετε προγραμματίσει;

Αυτήν τη στιγμή προχωρούν πολλά και σημαντικά έργα. Ενδεικτικά και μόνο αναφέρω το 2ο Λύκειο Μεταμόρφωσης, το οποίο ολοκληρώνεται το 2021, ενώ προχωρούν σταθερά οι ασφαλτοστρώσεις και οι πεζοδρομήσεις. Άλλα σημαντικά έργα είναι η εκ θεμελίων συντήρηση του Κολυμβητηρίου Μεταμόρφωσης, η ενεργειακή αναβάθμιση σχολείων, με πρώτα το 1ο Δημοτικό Σχολείο, το 1ο Γενικό Γυμνάσιο και το 1ο Γενικό Λύκειο Μεταμόρφωσης, το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ), η τοποθέτηση LED φωτισμού σε όλη την πόλη και η προσθήκη δεύτερου ορόφου σε όλους τους βρεφικούς και παιδικούς σταθμούς, καθώς και στα τοπικά ιατρεία.

Διαχείριση απορριμμάτων. Ποιες κινήσεις έχουν γίνει και ποιες πρέπει να γίνουν;

Από την πρώτη στιγμή καταγράψαμε το πρόγραμμα των δρομολογίων του Τμήματος Καθαριότητας και αυτήν τη στιγμή επανασχεδιάζονται ώστε να γίνουν πιο αποδοτικά στην αποκομιδή των απορριμμάτων και των ανακυκλώσιμων υλικών. Παράλληλα επαναλειτουργεί εδώ και έναν χρόνο το όχημα πλυσίματος κάδων με καθημερινή και σταθερή λειτουργία.

Προμηθευτήκαμε, επίσης, από την Περιφέρεια Αττικής απορριμματοφόρο καφέ κάδων, καθώς και καινούργιους πράσινους και μπλε κάδους για την αντικατάσταση των παλαιών με καινούργιους. Παράλληλα επικαιροποιούμε με επιχορήγηση της Περιφέρειας το Τοπικό Σχέδιο Στερεών Αποβλήτων και είμαστε στο τελικό στάδιο για μια συμφωνία-πλαίσιο στην προμήθεια υγρών καυσίμων, γεγονός που θα εξοικονομήσει και χρήματα και χρόνο. Και δεν μένουμε εδώ..

Πώς οραματίζεστε τον δήμο Μεταμόρφωσης στο τέλος αυτής της δημοτικής περιόδου;

Οραματίζομαι μια Μεταμόρφωση που θα έχει προχωρήσει βήματα μπροστά. Που θα έχει πάψει να παρακολουθεί αμέτοχη τις ευκαιρίες να περνούν από δίπλα της και θα συμμετέχει στις εξελίξεις. Που το μέλλον θα της ανήκει. Που θα ηγείται, με νέους δρόμους, νέα πεζοδρόμια, νέο φωτισμό και πάνω από όλα νέα νοοτροπία. Με ελπίδα και διεκδίκηση.

Συνέντευξη στον Γιώργο Λαιμό

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

Σχολιάστε ...

NEWSLETTER

 

 

 

 

 
 

 

 

 

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa