Περιφέρειες - Δήμοι Συνεντεύξεις

Ο Δήμαρχος Μοσχάτου-Ταύρου Ανδρέας Ευθυμίου στο «Π»: Η οικονομική στήριξη των δήμων είναι απαραίτητη

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση ήταν ο θεσμός που δέχτηκε τη μεγαλύτερη πίεση μετά τις υγειονομικές υπηρεσίες στην κρίση του κορονοϊού, τονίζει, μιλώντας στο «Π», ο δήμαρχος Ταύρου-Μοσχάτου Ανδρέας Ευθυμίου. Ο κ. Ευθυμίου μιλάει, επίσης, και για την επόμενη μέρα, τις δυσκολίες και τους προβληματισμούς, ενώ θεωρεί επιτακτική την επιπλέον οικονομική στήριξη των δήμων. Δεν παραλείπει, ωστόσο, να αναφερθεί στη σημαντική στήριξη τόσο του υπουργού Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου όσο και του περιφερειάρχη Αττικής Γιώργου Πατούλη.

Οι πιέσεις που ασκούνται στους δήμους αυτήν την εποχή είναι μεγάλες. Χρειάζονται, πιστεύετε, περαιτέρω στήριξη για να μπορούν να αντεπεξέλθουν; Και, φυσικά, οι οικονομικές επιπτώσεις πιστεύετε θα επηρεάσουν την εξέλιξη του έργου σας σε αυτήν τη δημοτική περίοδο;

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν αυτή την εποχή οι δήμοι είναι ίσως τα δυσκολότερα που έχει αντιμετωπίσει ιστορικά η Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά και ολόκληρη η χώρα. Είναι πολύ μεγαλύτερα από αυτά της οικονομικής κρίσης. Είναι κρίση υγειονομική, οικονομική, κοινωνική, ψυχολογική και πολλά άλλα. Πανδημίες ήταν οι αιτίες κατάρρευσης πολιτισμών και εξαφάνισης λαών.

Ο πλέον κοντινός θεσμός στον πολίτη είναι η Τοπική Αυτοδιοίκηση, δήμοι και περιφέρειες, που μετά το υγειονομικό σύστημα δέχθηκαν τη μεγαλύτερη πίεση. Η οικονομική στήριξη των δήμων είναι πιο απαραίτητη από ποτέ. Υπάρχει άμεσος κίνδυνος να καταρρεύσουν οι δήμοι και οι περιφέρειες σε μικρό χρονικό διάστημα. Σίγουρα το δημοτικό έργο θα επηρεαστεί, όχι μόνο από τα προβλήματα του δήμου, αλλά από τα προβλήματα που έχουν προκύψει στην κεντρική κυβέρνηση και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Όμως στα δύσκολα σταθήκαμε όρθιοι, αιρετοί και εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, στο πλευρό όλης της κοινωνίας και κυρίως των ευάλωτων ομάδων.

Τι σας προβληματίζει περισσότερο σε αυτήν τη φάση που βρισκόμαστε –στην άρση των μέτρων και στο άνοιγμα σχολείων και μαγαζιών–, αλλά και στην επόμενη ημέρα μετά την κρίση;

Τα προβλήματα είναι πολλά και διαφορετικής φύσης. Κυρίαρχο βέβαια είναι η υγεία των πολιτών της κοινωνίας μας. Η στήριξη των ευάλωτων ομάδων, των ανέργων και βέβαια της τοπικής οικονομίας και πάνω σε αυτό σχεδιάζουμε μέτρα, όχι μόνο οικονομικής φύσης, αλλά πολλαπλών ενεργειών, που θα βοηθήσουν μαγαζιά και επιχειρήσεις να επανακάμψουν.

Στις πρωτόγνωρες καταστάσεις της αντιμετώπισης του κορονοϊού, θεωρείτε πως η Αυτοδιοίκηση έμεινε όρθια; Συνέβαλε και συμβάλλει στην ανάσχεση της κρίσης;

Όπως σας ανέφερα, και σε αυτή την κρίση η Τοπική Αυτοδιοίκηση στάθηκε με τις υπηρεσίες της στο πλευρό του πολίτη. Παρά τα προβλήματα που είχαμε από την πρόσφατη οικονομική κρίση, μπορέσαμε να λειτουργήσουμε σε δυσκολότερες καταστάσεις τις υπηρεσίες του δήμου. Ενισχύθηκαν κυρίως οι κοινωνικές δομές και η υπηρεσία καθαριότητας. Η Διοίκηση συνέχισε το έργο της, όπως και η Τεχνική Υπηρεσία. Να σημειώσω τη βοήθεια από το υπουργείο Εσωτερικών και τον υπουργό κ. Θεοδωρικάκο, όπως και τη στήριξη από την Περιφέρεια Αττικής.

Από την πλευρά σας, ποιες είναι οι δράσεις και οι πρωτοβουλίες που αναλάβατε ως δήμαρχος Μοσχάτου-Ταύρου;

Από την πρώτη στιγμή της πανδημίας:

Κλείσαμε τις παιδικές χαρές, όπως και τους αθλητικούς χώρους, πριν από τις οδηγίες του υπουργείου.
Αναστείλαμε όλες τις εκδηλώσεις και τις παραχωρήσεις χώρων.
Διακόψαμε τη λειτουργία των τμημάτων αθλητισμού, πολιτισμού και των καλλιτεχνικών εργαστηρίων.
Κλείσαμε τους παιδικούς σταθμούς, τα ΚΑΠΗ και το Ωδείο.
Δημιουργήσαμε ειδική ενότητα στην ιστοσελίδα του δήμου για την ενημέρωση των πολιτών
Συγκροτήσαμε τη Νέα Δομή Κοινωνικής Πολιτικής & Αλληλεγγύης και ενισχύσαμε το «Βοήθεια στο Σπίτι». Είμαστε κοντά με φάρμακα και τρόφιμα στους συμπολίτες που έχουν ανάγκη. Συμμετέχουμε στο πρόγραμμα κοινωνικού συσσιτίου με πόρους του υπουργείου Εσωτερικών, που υλοποιεί η Περιφέρεια Αττικής.
Προχωρήσαμε σε συνεχή καθαρισμό και απολύμανση των κάδων απορριμμάτων, των κοινόχρηστων χώρων, των σχολείων, των δημοτικών κτιρίων, των αθλητικών εγκαταστάσεων, των στάσεων λεωφορείων κ.λπ.
Διανείμαμε μέσα ατομικής προστασίας και αντισηπτικά στους εργαζομένους του δήμου.
Τοποθετήσαμε ειδικές κατασκευές από plexiglass σε Υπηρεσίες του δήμου που υποδέχονται πολίτες (Δημοτολόγιο, Πρωτόκολλο, Τεχνική Υπηρεσία).
Προχωρήσαμε σε οικονομικές απαλλαγές σε πολίτες και πληγείσες επιχειρήσεις.
Σχετικά με την επανέναρξη των σχολείων εξασφαλίσαμε:

1.    Επαρκείς ποσότητες αντισηπτικών υγρών για την κάθε Σχολική Μονάδα.

2.    10.000 υφασμάτινες μάσκες πολλαπλών χρήσεων.

3.    3.600 μάσκες μίας χρήσης.

4.    Την κατασκευή μασκών που θα διανεμηθούν στα σχολεία από τα Εργαστήρια Κοπτικής-Ραπτικής του Πνευματικού Κέντρου μας.

5.    Την ενίσχυση του έμψυχου δυναμικού καθαριότητας της κάθε Σχολικής Μονάδας, με μετακίνηση των καθαριστριών των σχολείων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στα Γυμνάσια και Λύκεια.

6.    Την αγορά και διανομή υλικών καθαριότητας-απολύμανσης για υλοποίηση σε συχνότητα που προβλέπεται.

7.    Τη συντήρηση και τον καθαρισμό των κλιματιστικών μηχανημάτων των Σχολικών Μονάδων.

8.    Την απολύμανση των σχολείων πριν από την έναρξη των μαθημάτων.

Ποια έργα και δράσεις βρίσκονται σε εξέλιξη και θα συνεχιστούν άμεσα;

Σημαντικά έργα έχουν υλοποιηθεί, εξελίσσονται και άλλα που ήδη έχουν προγραμματιστεί. Ενδεικτικά αναφέρω:

 • Πλατεία Μεταμόρφωσης Ταξιάρχη Παπαντώνη.
 • Παιδικές χαρές («Φιλόδημος»).
 • Ανάπλαση Ο.Τ. 16.
 • Οικόπεδο Πασά.
 • Χλοοτάπητας στο γήπεδο ποδοσφαίρου – Μετατροπή γηπέδου μπάσκετ σε κλειστό στο Μοσχάτο.
 • Ανάπλαση Πάρκου Ενόπλων Δυνάμεων.
 • Ενεργειακές αναβαθμίσεις σχολείων και δημοτικών κτιρίων.
 • Αντιπλημμυρικά έργα.
 • Ημιπεζοδρόμηση οδού Αρχ. Σπυρόπουλου.
 • Γήπεδα 8×8 και 5×5.
 • Νέος στόλος καθαριότητας και δημοτικής συγκοινωνίας.
 • Ηλεκτροφωτισμός γηπέδου «Χάρης Παυλίδης» Άγιαξ Ταύρου.

Πώς βιώσατε προσωπικά-οικογενειακά αλλά και ως δήμαρχος Μοσχάτου-Ταύρου αυτές τις πρωτόγνωρες καταστάσεις που ζήσαμε και ζούμε;

Όπως είπατε, πρωτόγνωρες καταστάσεις. Υπήρχε ο φόβος για όλους. Για τους πολίτες, τους αγαπημένους μας, τους φίλους μας, τους γείτονες, αλλά και ο προσωπικός φόβος. Όμως έπρεπε να σταθούμε και σταθήκαμε όρθιοι, η αιρετή διοίκηση, οι υπάλληλοι του δήμου, και εδώ θέλω να σημειώσω τη συμπαράσταση δύο εκ των παρατάξεων της ελάσσονος μειοψηφίας όπως και μεμονωμένων στελεχών της μείζονος μειοψηφίας, όχι όμως της ηγεσίας αυτής, η οποία κρύφτηκε και ήταν απούσα πανηγυρικά, κάνοντας διαδικτυακές υποδείξεις. Βίωσα δύσκολες στιγμές στους έρημους δρόμους σε Μοσχάτο και Ταύρο στις 25 Μαρτίου και το βράδυ της Ανάστασης. Υπήρχαν βέβαια και τραγικά γεγονότα, όπως το ότι δεν αποχαιρετήσαμε, στο τελευταίο ταξίδι τους, φίλους μας και γνωστούς. Ότι εγώ προσωπικά δεν μπορούσα να δω την υπερήλικη μητέρα μου για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ήταν στιγμές που δύσκολα μπορεί να ξεχάσει κανείς, όμως πιστεύω ότι η κρίση αυτή μας έκανε ή πρέπει να μας κάνει να καταλάβουμε την αξία της ζωής, την αξία του δημόσιου συστήματος υγείας, των απλών εργαζομένων που πολλοί περιφρονούσαν, αυτών όμως που φρόντιζαν με τον τρόπο τους τους άλλους.

Για να πάμε και στην αυτοδιοικητική επικαιρότητα. Πώς σχολιάζετε την ανεξαρτητοποίηση δημοτικού συμβούλου από την παράταξή σας, εν μέσω της κρίσης του κορονοϊού; Ποια είναι η δική σας θέση;

Δεν πρόκειται να κάνω κανένα σχόλιο. Ο καθένας κρίνεται από τους πολίτες και από την ιστορία του μικρόκοσμου μας. Σκεφτείτε όμως ότι ένα μικρόβιο μπορεί να αφανίσει την ανθρωπότητα. Όλοι μας είμαστε ασήμαντοι στον κόσμο αυτόν. Ας δούμε λοιπόν τι συμβαίνει γύρω μας, για να μπορέσουμε να κατανοήσουμε τι είμαστε και τι αντιπροσωπεύουμε στον κόσμο αυτόν!

Συνέντευξη στον Γιώργο Λαιμό

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

Σχολιάστε ...

NEWSLETTERFocus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa