Περιφέρειες - Δήμοι Συνεντεύξεις

Ο Δήμαρχος Μυκόνου Κωνσταντίνος Κουκάς στο «Π»: Θα κερδίσουμε και αυτό το στοίχημα

Στις επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού, τόσο στην οικονομία όσο και στη βαριά «βιομηχανία» του τουρισμού στη Μύκονο και στα νησιά, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Μυκόνου, μέλος του ΔΣ της ΚΕΔΕ και επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στο Κογκρέσο Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης, Κωνσταντίνος Κουκάς. Ο δήμαρχος Μυκόνου, μιλώντας στο «Π», ανέλυσε τις πρωτοβουλίες που ανέλαβε από την πρώτη στιγμή, έκρινε «θετικά» τους χειρισμούς της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της πανδημία, ενώ σχολίασε και το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» του ΥΠΕΣ για την ενίσχυση των δήμων.

Η χώρα ζει πρωτόγνωρες καταστάσεις με την πανδημία του κορονοϊού. Η Αυτοδιοίκηση μπορεί να συμβάλει στην ανάσχεση της κρίσης και στην κοινωνική συνοχή; Με ποιον τρόπο;

Η σημερινή κρίση είναι παγκόσμια, είναι υγειονομική, είναι πρωτόγνωρη σε ένταση και έχει πολλές και σημαντικές οικονομικές συνέπειες. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να επανασχεδιάσουμε τις οικονομικές και κοινωνικές μας προτεραιότητες. Στο πλαίσιο αυτό, η Τοπική Αυτοδιοίκηση, όπως έκανε με επιτυχία και τα προηγούμενα δέκα χρόνια, καλείται να διαμορφώσει στον βαθμό που της αναλογεί ένα περιβάλλον ασφάλειας, σταθερότητας και ανάπτυξης με την ενίσχυση των βασικών υποδομών, την αναβάθμιση των κοινωνικών υπηρεσιών και την παροχή καλύτερων υπηρεσιών στον τομέα της Παιδείας, του Αθλητισμού και του Πολιτισμού.

Πώς κρίνετε τους χειρισμούς της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση της πανδημίας; Όπως τα αυστηρά μέτρα που επιβλήθηκαν, αλλά και την απαγόρευση μετακινήσεων με «τσουχτερά» πρόστιμα;

Σε αυτή την πρωτοφανή κρίση, τη μεγαλύτερη μετά τον Παγκόσμιο Πόλεμο, η Ελλάδα απέδειξε πως μπορεί να λειτουργεί με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και αποτελεσματικότητα, κάτι που επιτέλους αναγνωρίζεται σε διεθνές επίπεδο, ακόμα και από παραδοσιακούς επικριτές της χώρας μας. Σχετικά, τώρα, με τα αυστηρά μέτρα, νομίζω ότι αυτά είναι αποτέλεσμα μιας ουσιαστικής ανάγνωσης του περιβάλλοντος, που επέτρεψε στο να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα στον κατάλληλο χρόνο, με αποτέλεσμα να έχουμε καταφέρει να σώσουμε εκατοντάδες ή και χιλιάδες ζωές συνανθρώπων μας και από την άλλη να ενισχύσουμε το ΕΣΥ, τόσο σε επίπεδο προσωπικού όσο και σε υγειονομικό και ιατρικό εξοπλισμό.

Οι πιέσεις που ασκούνται στους δήμους αυτή την περίοδο είναι μεγάλες. Χρειάζονται, πιστεύετε, περαιτέρω στήριξη για να μπορούν να αντεπεξέλθουν;

Με δεδομένο τον κρίσιμο ρόλο που θα κληθούν να διαδραματίσουν οι δήμοι και τις αυξημένες κοινωνικές ανάγκες, σε συνδυασμό με τη μείωση των εσόδων λόγω του «παγώματος» ή της αναστολής των ανταποδοτικών τελών, είναι βέβαιο ότι θα χρειαστούν έκτακτες οικονομικές ενισχύσεις και μεγαλύτερη ευελιξία στην αξιοποίηση εναλλακτικών χρηματοδοτικών εργαλείων. Στο πλαίσιο αυτό κρίνεται ιδιαίτερα θετικό το γεγονός της ανακοίνωσης του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης», με χρηματοδότηση από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, για την αναβάθμιση των υποδομών, τη βιώσιμη ανάπτυξη, την ψηφιακή σύγκληση καθώς και την προστασία της δημόσιας υγείας. Επίσης, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και τους άλλους δημάρχους διεκδικούμε την αύξηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και την επαναφορά μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ για τα νησιά μας.

Από την πλευρά σας, ποιες είναι οι δράσεις και οι πρωτοβουλίες που αναλάβατε ως δήμαρχος Μυκόνου;

Από την πρώτη στιγμή ενεργοποιήσαμε τη λειτουργία του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Μυκόνου, στο οποίο συμμετέχουν επικεφαλής και εκπρόσωποι της Δημοτικής Αρχής, των Σωμάτων Ασφαλείας (Αστυνομία, Λιμενικό, Πυροσβεστική) και του Κέντρου Υγείας. Στο πλαίσιο της ετοιμότητας και της προστασίας των πολιτών μας, διασφαλίστηκαν η τοποθέτηση isobox στο Κέντρο Υγείας και η διάθεση οικονομικών πόρων για την αγορά υγειονομικού υλικού και ιατρικού εξοπλισμού, για το Κέντρο Υγείας και άλλων μονάδων του δήμου μας. Θα δώσουμε άμεσα και μάλιστα διπλασιασμένο το βοήθημα σίτισης και στέγασης για το νοσηλευτικό μας προσωπικό και σύντομα θα κάνουμε κάτι αντίστοιχο και για το ιατρικό. Επίσης προσλάβαμε συμβασιούχους για να αναπληρώσουμε τους δημοτικούς υπαλλήλους που έλαβαν άδεια ειδικού σκοπού και παράλληλα προμηθεύσαμε τους εργαζομένους με υπολογιστές, ώστε να μπορούν να εργάζονται από το σπίτι τους. Εφαρμόσαμε έγκαιρα ένα πρόγραμμα προληπτικών απολυμάνσεων με προτεραιότητα τις εκπαιδευτικές μονάδες του νησιού, πριν ακόμα να σταματήσουν τη λειτουργία τους, και συνεχίζουμε εντατικά μέχρι και σήμερα τις απολυμάνσεις σε δημοτικά κτίρια, δημόσιους χώρους (πλατείες, κεντρικούς δρόμους, πεζοδρόμια, παγκάκια) και όπου αλλού κρίνεται απαραίτητο. Συστήσαμε την πρότυπη υποστηρικτική δομή κοινωνικής πρόνοιας και αλληλεγγύης, το «Δίχτυ Αγάπης», ώστε να στηρίξουμε τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, καλύπτοντας τις ανάγκες φαρμακευτικής περίθαλψης και κυρίως την παροχή ειδών πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, απορρυπαντικά κ.λπ.), ενώ παράλληλα δημιουργήσαμε ένα δίκτυο εθελοντικών ομάδων που συμβάλλουν στη διεκπεραίωση όλων των παραπάνω εργασιών. Επιπλέον, βρισκόμαστε σε συνεχή επαφή και επικοινωνία με το υφυπουργείο Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, το υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΔΥ για την παροχή πληροφόρησης και την αξιολόγηση της κατάστασης. Αποστείλαμε επιστολές στους κ.κ. Πλακιωτάκη και Καραμανλή, με σκοπό την αυστηροποίηση και εντατικοποίηση των ελέγχων στις πύλες εισόδου του νησιού, στο λιμάνι και στο αεροδρόμιο, ώστε να μετακινούνται μόνο οι μόνιμοι κάτοικοι ή όσοι υπηρετούν σε δημόσιες υπηρεσίες. Ζητήσαμε την άμεση αναστολή κάθε οικοδομικής και οικονομικής δραστηριότητας στο νησί (εξαιρουμένων των επιχειρήσεων τροφοδοσίας με είδη πρώτης ανάγκης), ένα αίτημα που έγινε αμέσως δεκτό από τον πρωθυπουργό και τον οποίο θα ήθελα να ευχαριστήσω για ακόμα μία φορά.

Σας προβληματίζει η επόμενη ημέρα μετά την αντιμετώπιση του κορονοϊού; Κυρίως οι οικονομικές επιπτώσεις;

Είναι βέβαιο ότι θα υπάρχει μεγάλη ύφεση και είναι θετικό ότι διαφαίνεται ότι οι περισσότερες χώρες έχουν αντιληφθεί τη σημασία τόσο της αύξησης των κρατικών δαπανών για την τόνωση της ζήτησης, όσο και της αναβάθμισης βασικών υποδομών με χαρακτηριστικότερες τις υποδομές υγείας. Ως ένας άνθρωπος με πίστη στα ευρωπαϊκά ιδεώδη, θα ήθελα να επισημάνω τα καθυστερούμενα αντανακλαστικά της ΕΕ, όσον αφορά την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας. Νομίζω ότι κάποιες χώρες θα πρέπει επιτέλους να κατανοήσουν ότι βασικές προϋποθέσεις κάθε συνεργασίας, σε οποιοδήποτε τομέα της ζωής, αποτελούν η εμπιστοσύνη και η αλληλεγγύη.

Θεωρείτε πως η Μύκονος θα δεχτεί ένα ισχυρό πλήγμα, ιδιαίτερα στο κομμάτι του τουρισμού; Κάτι τέτοιο θα «φρενάρει» την ανάπτυξη του νησιού;

Και σε αυτή την περίπτωση το μέγεθος και η έκταση της μείωσης δεν μπορούν να υπολογιστούν με ακρίβεια, καθότι έχει σχέση όχι μόνο το πότε θα σταματήσει το «lockdown» στη χώρα μας, αλλά και στις χώρες προέλευσης των επισκεπτών. Ειδικά για το ζήτημα του τουρισμού, όπως γνωρίζω, συζητείται ένα συντονισμένο πρόγραμμα δράσεων και για την οικονομική ελάφρυνση των επιχειρήσεων (μείωση ΦΠΑ στην εστίαση, στη διαμονή, στις εγχώριες μεταφορές) και για την ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων στη μεταφορά οικονομικών υποχρεώσεων, καθώς και ένα στοχευμένο πρόγραμμα προβολής για τη μέγιστη προσέλκυση επισκεπτών τους επόμενους μήνες. Σχετικά με τη Μύκονο είμαι σε διαρκή επικοινωνία με τους εκπροσώπους του τουριστικού κλάδου και συμβάλλω στην προώθηση αιτημάτων στους αρμόδιους φορείς και, βεβαίως, από την πλευρά του δήμου, έχουμε ψηφίσει στο Δημοτικό Συμβούλιο την απαλλαγή των υποχρεώσεων των αναλογούντων δημοτικών τελών των επιχειρήσεων που διέκοψαν ή περιόρισαν υποχρεωτικά τη λειτουργία τους, για το χρονικό διάστημα που ισχύουν οι περιορισμοί. Γνωρίζοντας πολύ καλά τον επαγγελματισμό και τη νοοτροπία των Μυκονιατών, αλλά και την ιδιαίτερα μεγάλη ικανοποίηση των επισκεπτών μας από την παροχή υπηρεσιών, είμαι βέβαιος ότι θα κάνουμε ότι είναι ανθρωπίνως δυνατό για να μειώσουμε τις αρνητικές επιπτώσεις της πανδημίας σε αυτή την τουριστική σεζόν και κυρίως να σχεδιάσουμε τις απαραίτητες δράσεις και πρωτοβουλίες για την επόμενη.

Τι συνιστάτε στους πολίτες; Τι μήνυμα θα θέλατε να στείλετε αυτές τις άγιες ημέρες του Πάσχα;

Το βασικό μήνυμα των ημερών είναι σταθερά το «Μένουμε Σπίτι». Κυρίως, όμως, να σεβαστούμε τον εαυτό μας και τον συνάνθρωπό μας. Για τις άγιες ημέρες του Πάσχα, εύχομαι σε όλους η Ανάσταση του Θεανθρώπου να στείλει ένα μήνυμα ελπίδας για έναν κόσμο πιο ανθρώπινο, πιο ειρηνικό, για έναν κόσμο δημιουργικό και ευτυχισμένο. Με όπλα μας την ανθρωπιά και την αλληλεγγύη, θα ξεπεράσουμε τις δυσκολίες που βιώνουμε.

Συνέντευξη στον Γιώργο Λαιμό

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

 

 

Σχολιάστε ...

NEWSLETTERFocus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa