Περιφέρειες - Δήμοι Συνεντεύξεις

Ο Δήμαρχος Νέας Φιλαδέλφειας-Νέας Χαλκηδόνας Γιάννης Βούρος στο «Π»: Επιδιώκουμε σε κάθε γειτονιά την εικόνα που έχουμε ονειρευτεί

Τους βασικούς στόχους αλλά και τις επιδιώξεις του για τον Δήμο Φιλαδέλφειας-Νέας Χαλκηδόνας αναπτύσσει, μιλώντας στο «Π», ο δήμαρχος Γιάννης Βούρος. «Κάθε γειτονιά και κάθε συνοικία της Νέας Φιλαδέλφειας και της Νέας Χαλκηδόνας να έχουν την εικόνα που έχω και έχουμε ως δημοτική ομάδα ονειρευτεί», τονίζει ο κ. Βούρος.

Η πανδημία του κορονοϊού έχει «χτυπήσει» όλη τη χώρα. Ποια είναι η κατάσταση στον Δήμο Νέας Φιλαδέλφειας-Νέας Χαλκηδόνας;

Εδώ και δέκα περίπου μήνες βρισκόμαστε απέναντι σε αυτή την πρωτόγνωρη για την κοινωνία μας κατάσταση, μία κατάσταση που φυσικά κανείς μας δεν θα μπορούσε να προβλέψει και κανείς δεν περίμενε. Όσον αφορά τώρα τον Δήμο Νέας Φιλαδέλφειας-Νέας Χαλκηδόνας, μπορώ να πω πως ήδη από το πρώτο κύμα της πανδημίας λάβαμε όλα τα απαραίτητα μέτρα, ακόμα και πριν από τις σχετικές εξαγγελίες της κυβέρνησης. Κλείσαμε τα ΚΑΠΗ, ακυρώσαμε τις εκδηλώσεις που είχαμε προγραμματίσει, ξεκινήσαμε αμέσως τις απολυμάνσεις στα δημοτικά κτίρια. Ενώ το φθινόπωρο του περασμένου έτους, κατά το δεύτερο κύμα της πανδημίας, προχωρήσαμε ένα βήμα παραπέρα, δεσμεύοντας 1.200 μοριακά και rapid tests, ώστε να μπορούμε να κάνουμε εκεί όπου χρειαζόταν προληπτικούς ελέγχους (π.χ. σχολεία, δημοτικές υπηρεσίες που έρχονται σε επαφή με δημότες κ.λπ.). Με λίγα λόγια, προσπαθήσαμε να θωρακίσουμε με όσα μέσα έχουμε στη διάθεσή μας την πόλη μας, ώστε να αποτρέψουμε τη διασπορά και να μείνουμε χαμηλά όσον αφορά τον αριθμό των κρουσμάτων. Στόχος που, με την πολύτιμη βοήθεια των συμπολιτών μας, εκτιμώ πως επιτεύχθηκε, γεγονός που αποτυπώνεται και στα επίσημα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η Πολιτική Προστασία και τα οποία μας αποστέλλονται κάθε εβδομάδα. Φυσικά, δεν επαναπαυόμαστε. Συνεχίζουμε να τηρούμε τα μέτρα και θέλω να πιστεύω ότι σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα θα ξεφύγουμε από αυτόν τον εφιάλτη.

Τι κάνετε ως δήμος για να βρίσκεστε δίπλα στους συμπολίτες σας που έχουν ανάγκη;

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας δοκιμάστηκαν και δοκιμάζονται σκληρά στην πράξη όλα εκείνα που δηλώναμε και διακηρύτταμε όλοι μας προεκλογικά, για αλληλεγγύη και κοινωνική πολιτική. Όμως είμαι πεπεισμένος πως ως δήμος ανταποκριθήκαμε στον απόλυτο βαθμό και προσωπικά νιώθω ιδιαίτερη χαρά και υπερηφάνεια για τους εργαζομένους του δήμου μας. Τους εργαζομένους του «Βοήθεια στο σπίτι», των κοινωνικών μας δομών και υπηρεσιών, που όλους αυτούς τους μήνες δίνουν όλον τους τον εαυτό και στέκονται στο πλευρό των συμπολιτών μας που το έχουν ανάγκη. Οι κατ’ οίκον διανομές τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης, η τηλεφωνική γραμμή στήριξης των ευπαθών ομάδων, η ψυχοκοινωνική στήριξη, η αναβάθμιση του κοινωνικού φαρμακείου και του κοινωνικού ενδυματοπωλείου, η περαιτέρω αξιοποίηση του κοινωνικού παντοπωλείου είναι ορισμένα μόνο από αυτά που πράξαμε, ώστε κανείς συνδημότης μας κανένας κάτοικος της Νέας Φιλαδέλφειας και της Νέας Χαλκηδόνας να μην αισθανθεί αυτή την περίοδο πως είναι μόνος του.

Θα ήθελα να σταθώ ιδιαίτερα, δήμαρχε, σε κάποια έργα ιδιαίτερης σημασίας για τον δήμο σας. Πώς προχωρούν τα έργα κατασκευής του γηπέδου της ΑΕΚ, αλλά και τα «συνοδά έργα», καθώς και η ανάπλαση του Άλσους της Νέας Φιλαδέλφειας;

Συνεργαζόμαστε στενά με τα στελέχη της Περιφέρειας Αττικής, ώστε όλα τα έργα να ολοκληρωθούν βάσει του χρονοδιαγράμματος που έχει τεθεί. Είμαστε σε καλό δρόμο και σε λίγους μήνες ο πολίτης της Νέας Φιλαδέλφειας και της Νέας Χαλκηδόνας θα απολαμβάνει όλα αυτά για τα οποία παλέψαμε και πλέον γίνονται πραγματικότητα.

Η ανάπλαση και η προστασία του Άλσους ως οικοσυστήματος με γνώμονα τη βελτίωση της οικολογικής του προσφοράς και την περαιτέρω ανάδειξή του ως κοινόχρηστου χώρου πρασίνου για τους κατοίκους αλλά και τους επισκέπτες του δήμου μας, με την παράλληλη ανάπτυξη δραστηριοτήτων περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης και εκπαίδευσης σε αυτό, προχωρούν με γρήγορους ρυθμούς. Πέραν όμως αυτού, ένας μεγάλος στόχος της δημοτικής μας αρχής είναι η κατασκευή του νέου αναψυκτηρίου (νέου Κενταύρου) στη λίμνη του αγαπημένου σε όλους μας άλσους. Ένα έργο-σύμβολο για την πόλη, ένα έργο που αποτελεί βασική μας προεκλογική δέσμευση προς τους συμπολίτες μας.

Θα επικαλεστώ, δήμαρχε, και την ιδιότητα του ηθοποιού. Είστε επιτυχημένος εκπρόσωπός του Πολιτισμού. Πώς σχεδιάζετε να αναπτύξετε αυτόν τον τομέα, όταν, φυσικά, το επιτρέψουν οι υγειονομικές συνθήκες;

Πολιτισμός. Ένας τομέας που επλήγη βαρύτατα τους τελευταίους μήνες από την πανδημία, και αισθάνομαι την ανάγκη και μέσω αυτού του βήματος να δηλώσω την αμέριστη συμπαράστασή μου σε συναδέλφους και συνεργάτες που περνάνε πολύ δύσκολα όλο αυτόν τον καιρό. Όσον αφορά τώρα τον δήμο Νέας Φιλαδέλφειας-Νέας Χαλκηδόνας. Πέραν των κλασικών εκδηλώσεων (συναυλίες, χορευτικά, θεατρικές παραστάσεις), την ποιότητα των οποίων προσπαθούμε να αναβαθμίσουμε, αξίζει λ.χ. να αναφέρω ότι η πρώτη εκδήλωση που θέλησα να διοργανώσουμε ως νέα δημοτική αρχή τον Σεπτέμβριο του 2019 ήταν η συναυλία με την ορχήστρα κλασσικής μουσικής της ΕΡΤ, με φόντο τη λίμνη του άλσους μας. Μία συναυλία που προσέλκυσε περισσότερους από 1.500 θεατές.

Στο ίδιο πλαίσιο κινηθήκαμε τα περυσινά Χριστούγεννα, ενώ και φέτος προσπαθήσαμε να σταθούμε στο πλευρό των ανθρώπων του Πολιτισμού, αλλά και να ξεφύγουμε λίγο από τη «μεμψιμοιρία» των ημερών, διοργανώνοντας διαδικτυακές εκδηλώσεις και συναυλίες (με παραδοσιακά κάλαντα κ.λπ.). Αυτός όμως είναι ο ένας άξονας δράσης μας.

Στην πόλη μας όμως έχουμε την τύχη να διαθέτουμε ένα σύγχρονο κτίριο, το Παγκόσμιο Πολιτιστικό Ίδρυμα Ελληνισμού της Διασποράς, στο οποίο φιλοξενείται και το Μουσείο Μικρασιατικού Ελληνισμού «Φιλιώ Χαϊδεμένου». Ένας χώρος στον οποίο ο επισκέπτης έχει καθημερινά τη δυνατότητα να δει εκθέματα (ρούχα, σκεύη, νομίσματα κ.λπ.) από τις πόλεις και τα χωριά των προγόνων μας στη Μικρά Ασία, αλλά μέσω της τεχνολογίας μπορεί επίσης να έρθει ακόμη πιο κοντά στον πολιτισμό και στα βιώματα του Ελληνισμού της Μικράς Ασίας και της Κωνσταντινούπολης. Να μάθει για τον τρόπο συνύπαρξης των πολιτών διαφορετικών εθνοτήτων που ζούσαν εκεί αλλά και να διαβάσει, να δει βίντεο και να μάθει περισσότερα πράγματα για το δράμα της προσφυγιάς και του ξεριζωμού.

Επίσης δεν μπορώ να μην αναφέρω πως από την πρώτη ημέρα που αναλάβαμε καθήκοντα προσπαθήσαμε να «τρέξουμε» όσο το δυνατόν γρηγορότερα τις διαδικασίες, ώστε να δημιουργήσουμε έναν ακόμη χώρο-πόλο έλξης, στη Νέα Χαλκηδόνα αυτήν τη φορά, μετατρέποντας το πρ. στρατιωτικό εργοστάσιο σε πολυχώρο Πολιτισμού.

Όλα αυτά, μαζί με το Πνευματικό Κέντρο της Νέας Φιλαδέλφειας και τη δημοτική βιβλιοθήκη της πόλης μας, δημιουργούν τρεις άξονες πολιτισμού για τους οποίους είμαστε περήφανοι και θέλουμε να αναδείξουμε ακόμη περισσότερο. Για αυτό θα έχουμε δύο σημαντικές ευκαιρίες. Φέτος με αφορμή τη συμπλήρωση 200 ετών από την Επανάσταση του 1821 και του χρόνου με τη συμπλήρωση 100 ετών από τον ξεριζωμό του 1922.

Ποιες είναι οι προτεραιότητες για τον δήμαρχο Γιάννη Βούρο, για το 2021 και μέχρι την ολοκλήρωση αυτής της θητείας;

Βασική προτεραιότητα και στόχος της δημοτικής μας αρχής, από την πρώτη ημέρα που αναλάβαμε καθήκοντα, ήταν η βελτίωση των υπηρεσιών καθαριότητας που προσφέρουμε στον πολίτη. Θεωρώ πως και σε αυτόν τον τομέα είμαστε σε καλό δρόμο, παρ’ ότι από την πρώτη χρονιά της θητείας μας προχωρήσαμε σε μειώσεις όσον αφορά τα ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού. Φυσικά δεν επαναπαυόμαστε, μιας και η δουλειά σε αυτόν τον τομέα δράσης είναι καθημερινή. Από εκεί και πέρα, ήδη έχουμε αναφερθεί σε ορισμένους από τους βασικούς μας στόχους. Η κατασκευή του νέου αναψυκτηρίου στο άλσος της πόλης μας, η μετατροπή του πρ. στρατιωτικού εργοστασίου σε πολυχώρο Πολιτισμού στη Νέα Χαλκηδόνα, η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών, ένας τομέας στον οποίο δεν είχε δοθεί ιδιαίτερη βάση από την προηγούμενη δημοτική αρχή, η αναβάθμιση των σχολικών μονάδων του δήμου μας, η αναβάθμιση των υπαρχόντων και η κατασκευή νέων αθλητικών χώρων προς όφελος του μαζικού αλλά και του ερασιτεχνικού σωματειακού αθλητισμού και φυσικά οι απαραίτητες ασφαλτοστρώσεις/πεζοδρομήσεις σε σημεία και δρόμους της πόλης μας, ώστε κάθε γειτονιά και κάθε συνοικία της Νέας Φιλαδέλφειας και της Νέας Χαλκηδόνας να έχουν την εικόνα που έχω και έχουμε ως δημοτική ομάδα ονειρευτεί.

Συνέντευξη στον Γιώργο Λαιμό

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

Σχολιάστε ...

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

NEWSLETTER

 

  

 

 

Karfitsa