Περιφέρειες - Δήμοι Συνεντεύξεις

Ο Δήμαρχος Νίκαιας-Ρέντη Γιώργος Ιωακειμίδης στο «Π»: Έργα ύψους 100 εκατ. ευρώ στον δήμο μας

Τον σχεδιασμό του αλλά και τα έργα που θα υλοποιηθούν στον Δήμο Νίκαιας-Αγ. Ι. Ρέντη ανέλυσε, μιλώντας στο «Π», ο δήμαρχος της πόλης και εκ των πιο έμπειρων αυτοδιοικητικών, Γιώργος Ιωακειμίδης. Ο κ. Ιωακειμίδης αναφέρθηκε επίσης στην εξέλιξη της πανδημίας και στις συνέπειες στους ΟΤΑ, αλλά και στον νέο εκλογικό νόμο.

Στο μέτωπο του κορονοϊού, ποια είναι η κατάσταση στον Δήμο Νίκαιας- Αγ. Ι. Ρέντη; Ποιες πιστεύετε πως θα είναι οι συνέπειες στους ΟΤΑ;

Είναι γεγονός ότι η πανδημία επηρέασε αρνητικά τους πάντες και τα πάντα… Έργα που ήταν σε πλήρη εξέλιξη επιβραδύνθηκαν, για λόγους και αιτίες που συνδέονται με την κλειστή αγορά αλλά και με το ανθρώπινο δυναμικό που είχε το δικαίωμα, προφανώς και την ανάγκη, να μείνει σπίτι, είτε γιατί υπήρχαν μικρά παιδιά και κλειστά σχολεία είτε γιατί ανήκαν σε ευάλωτες, από πλευράς υγείας, κατηγορίες.

Στον δήμο μας, για παράδειγμα όπως και παντού βέβαια, μόλις εμφανιζόταν ένα κρούσμα Covid, έπρεπε –και πρέπει γιατί ακόμη δεν τελειώσαμε– ένα ολόκληρο τμήμα εργαζομένων να μπει σε καραντίνα 14 ημερών, με συνέπεια να κλείνει ολόκληρη υπηρεσία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Σε ό,τι αφορά τις συνέπειες της πανδημίας στους δήμους, ναι, είναι πολλές και σε κάποιες περιπτώσεις δύσκολα διαχειρίσιμες, κυρίως ως προς τα έσοδα, και όχι μόνο… Με την πανδημία επιβραδύνθηκε πολύ ο χρόνος διεκπεραίωσης των ελεγκτικών διαδικασιών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Για να εγκρίνει μια πράξη και να κοινοποιηθεί στον δήμο μας χρειάζονται οκτώ και δέκα μήνες! Καταλαβαίνετε τι σημαίνει αυτό για έναν δήμο…

Ποια η θέση σας για τον νέο εκλογικό νόμο;

Η προσωπική μου άποψη συμπίπτει και με τη θέση της αυτοδιοικητικής παράταξής μας στο ΔΣ της ΚΕΔΕ.

Συνοπτικά:

1) Η εκλογή δημάρχου από την πρώτη Κυριακή με ποσοστό 43% να γίνεται υπό την προϋπόθεση ότι ο δεύτερος στη σειρά κατάταξης ακολουθεί με πέντε τουλάχιστον μονάδες διαφορά. Τυχόν μικρότερη μεταξύ τους διαφορά να παραπέμπει σε επαναληπτική εκλογή την επόμενη Κυριακή.

2) Κατά την κρίση μας, το 43% της εκλογής δημάρχου δεν πρέπει να εκλέγει κατευθείαν το 60% των δημοτικών συμβούλων, αλλά αυτό να γίνεται κλιμακωτά. Δηλαδή, το 43% να εκλέγει το 53% και στο 50% να εκλέγονται τα 3/5 των δημοτικών συμβούλων του ΔΣ.

Ποια έργα υποδομής έχει ανάγκη ο Δήμος Νίκαιας-Ρέντη; Ποια είναι σε εξέλιξη και ποια έχετε προγραμματίσει;

Κάποια από τα έργα υποδομής ειδικού βάρους και σημαντικότητας είναι ήδη σε εξέλιξη και κάποια άλλα προγραμματισμένα.

Τα προγραμματισμένα:

•        Η δημιουργία ποδηλατόδρομων από τη μια άκρη της πόλης μέχρι την άλλη άκρη της, μήκους 20 χλμ. και προϋπολογισμού 16.000.000 ευρώ. Πρόκειται για ένα εμβληματικό έργο με ξεχωριστούς διαδρόμους για ποδηλατιστές, πεζούς, ΑμεΑ, χρηματοδοτούμενο από το πρόγραμμα, «Αντώνης Τρίτσης».

•        Η αξιοποίηση χώρου 40 στρ. στον Ρέντη, κοντά στο κλειστό στάδιο «Μελίνα Μερκούρη» (έδρα των ομάδων βόλεϊ του Ολυμπιακού,) με εκτάσεις πρασίνου, με γήπεδο ποδοσφαίρου και εγκαταστάσεων στίβου με σύγχρονο ταρτάν, προϋπολογισμού 10 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 7 εκατ. ευρώ με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Αττικής.

•        Τα έργα αποχέτευσης (είναι δημοπρατημένα) σε Νίκαια και Ρέντη, συνολικού προϋπολογισμού 30 εκατ. ευρώ.

•        Τα έργα ασφαλτόστρωσης σε Νίκαια και Ρέντη προϋπολογισμού 5 εκατ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τα έργα που έχουν ολοκληρωθεί στον ενάμιση χρόνο της τρέχουσας θητείας μας, καθώς και εκείνα που ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη:

•       Ολοκληρώθηκε η κατασκευή της νέας πλατείας στην Άνω Νεάπολη Νίκαιας. Ένας ιδιαίτερα όμορφος χώρος 550 τ.μ., που επί δεκαετίες χρησιμοποιούνταν ως χώρος στάθμευσης φορτηγών αυτοκινήτων, έχει ήδη αλλάξει όψη με το εκτεταμένο πράσινο και τον αναβαθμισμένο φωτισμό.

•       Συνεχίζονται οι εργασίες ανάπλασης των «Παιδικών Χαρών» του Δήμου –ένας σημαντικός αριθμός έχει ήδη αναπλαστεί– καθώς και η αναδιαμόρφωση μεγάλων ανοιχτών χώρων, όπως το «Κηποθέατρο», το «Μάνος Λοΐζος» κ.ά., προϋπολογισμού 4,5 εκατ. ευρώ.

•       Αναπλάστηκε ο κεντρικός πεζόδρομος της οδού Παν. Τσαλδάρη.

•       Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της πλατείας Ελευθερίου Βενιζέλου στο Μετρό της Νίκαιας.

•       Κατασκευάστηκαν τέσσερα ανοιχτά και κλειστά γήπεδα: της Νεάπολης (Ιωνικός), του κλειστού γηπέδου Πλάτωνα, το «Σταύρος Μελισσουργός» και το κλειστό γυμναστήριο «Μάνος Λοΐζος».

Ποιες δυνατότητες δίνουν στην Αυτοδιοίκηση χρηματοδοτικά εργαλεία όπως το «Αντώνης Τρίτσης», το Πράσινο Ταμείο, το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης; Πώς τα αξιοποιείτε;

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι όλες ανεξαιρέτως οι «πηγές» χρηματοδότησης υποστηρίζουν τους αναπτυξιακούς στόχους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Βεβαίως, θα θέλαμε να είναι περισσότερο αυξημένα τα όρια των χρηματοδοτήσεων, οι γραφειοκρατικές αγκυλώσεις να αντιμετωπιστούν στη ρίζα τους και, κάτι ακόμη, η αντιμετώπιση των δήμων στο ζήτημα αυτό να έχει σε απόλυτο βαθμό τα χαρακτηριστικά της ισονομίας και των αξιολογικών κριτηρίων.

Θα μοιραστώ λίγες σκέψεις για το «Ταμείο Ανάκαμψης ως προς το τι περιμένω εγώ προσωπικά, ως ένας από τους παλαιότερους εν ενεργεία δημάρχους. Θα ήθελα τα χρήματα που θα δοθούν στους δήμους να στοχεύουν στη βιωσιμότητα, στο περιβάλλον και στις έξυπνες πόλεις. Εμείς, ως δήμος, είμαστε έτοιμοι για συγκεκριμένες παρεμβάσεις και έργα που είναι ρεαλιστικά, εφαρμόσιμα, κοστολογημένα και τα οποία πιστεύω ότι και την τοπική οικονομία θα υποστηρίξουν αλλά και τα σοβαρά προβλήματα που δημιούργησε στην οικονομία η πανδημία θα αντιμετωπίσουν. Περιμένω κι ελπίζω…

Σε ό,τι αφορά την ερώτησή σας, πώς αξιοποιούμε τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία, απαντώ σύντομα και με σαφήνεια. Με ώριμες μελέτες για έργα που όχι μόνο αναμορφώνουν περιοχές και δομές, αλλά αναβαθμίζουν αισθητά τη Νίκαια και τον Ρέντη. Οι μελέτες, που ήδη κάποιες έχουν υποβληθεί και κάποιες θα κατατεθούν στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτης», αγγίζουν περίπου τα 100 εκατ. ευρώ.

Πώς οραματίζεστε τον Δήμο Νίκαιας-Ρέντη στο τέλος της δημοτικής περιόδου;

Μια σκάλα πιο ψηλά σε σχέση με το ξεκίνημα της τρέχουσας δημοτικής θητείας. Με ολοκληρωμένα όσο το δυνατόν περισσότερα έργα, που αυτήν τη στιγμή είναι υπό εξέλιξη και προγραμματισμό, με αξιοποιημένους και εξωραϊσμένους όλους τους μεγάλους κοινόχρηστους χώρους, με την υπηρεσία καθαριότητας να διατηρεί ακόμη περισσότερο την πόλη καθαρή και συμμαζεμένη και με τους συμπολίτες μου να γεμίζουν και πάλι τους δρόμους και τις πλατείες, όπως και πριν την πανδημία.

Συνέντευξη στον Γιώργο Λαιμό

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

Σχολιάστε ...

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

NEWSLETTER

 

 



 

 

 

Karfitsa