Περιφέρειες - Δήμοι Συνεντεύξεις

Ο Δήμαρχος Σαλαμίνας Γιώργος Παναγόπουλος στο «Π»: Το νησί μας έχει ένα σπουδαίο brand name

Η Σαλαμίνα ήταν κατά την τουριστική περίοδο, και παρά τις δυσκολίες του κορονοϊού, το νησί που κέρδισε το στοίχημα. Όπως είπε ο δήμαρχος Σαλαμίνας, Γιώργος Παναγόπουλος, μιλώντας στο «Π»: «Φέτος η Σαλαμίνα είχε περισσότερο κόσμο από ποτέ». Ο κ. Παναγόπουλος αναφέρθηκε, επίσης, στην οικονομική κατάσταση του δήμου, στα έργα που είναι σε εξέλιξη καθώς και σε άλλα «φλέγοντα» ζητήματα.

Ο Δήμος Σαλαμίνας στο παρελθόν αντιμετώπισε σημαντικά οικονομικά προβλήματα. Ποια είναι η κατάσταση σήμερα;

Ο δήμος από το 2014 βρισκόταν σε καθεστώς επιτήρησης, διότι ουσιαστικά είχε πτωχεύσει. Όταν αναλάβαμε, διαπιστώσαμε ότι υπήρχε έλλειμμα του δήμου ύψους 5,9 εκατ. ευρώ περίπου, το οποίο δεν γινόταν να καλυφθεί. Ήρθαμε σε επαφή με το υπουργείο Εσωτερικών, εξηγήσαμε την κατάσταση και πράγματι ο υπουργός κ. Θεοδωρικάκος έδειξε μεγάλη κατανόηση –και τον ευχαριστώ για άλλη μια φορά για τη βοήθειά του αυτή– και με μια προγραμματική συμφωνία που συνήφθη μεταξύ του κ. υπουργού και εμού ρυθμίστηκε το ποσό αυτό της οφειλής και μπόρεσε ο δήμος να συνάξει ισοσκελισμένο προϋπολογισμό και να ανασάνει μετά από χρόνια. Σημαντικότατη σε αυτό ήταν και η συμβολή του Γεν. Γραμματέα του υπουργείου, κ. Σταυριανουδάκη. Πλέον, ο δήμος μπορεί να σταθεί στα πόδια του οικονομικά και με σύνεση να καθορίσει μόνος του τις ανάγκες του.

Η Σαλαμίνα αποτελεί δυνατό τουριστικό και πολιτιστικό «brand» της Αττικής. Ποιος είναι ο σχεδιασμός σας για περαιτέρω ανάπτυξη αυτών των δύο τομέων;

Η Σαλαμίνα αποτελεί σπουδαίο brand για όλη τη χώρα. Το νησί, όπου έλαβε χώρα το μεγαλύτερο πολεμικό γεγονός της παγκόσμιας ιστορίας, αλλά και το νησί του Ευριπίδη, όπου έχει ανακαλυφθεί η σπηλιά του, αλλά και τόσων άλλων σπουδαίων μνημείων (τάφος του Γ. Καραϊσκάκη, σπίτι του Άγγελου Σικελιανού κ.ά.) αλλά και τόπος με εξαιρετικές φυσικές ομορφιές, όπως τα δάση και οι πεντακάθαρες θάλασσές μας. Σκοπός μας είναι να προβάλουμε και να αναδείξουμε αυτόν πλούτο αξιοποιώντας ταυτόχρονα το μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημά του, την εγγύτητα με τον Πειραιά και την Αθήνα. Στο πλαίσιο αυτό διοργανώσαμε πέρσι με εξαιρετική λαμπρότητα τα «Σαλαμίνεια», με πλήθος εκδηλώσεων (μουσικό φεστιβάλ νέων, φεστιβάλ γευσιγνωσίας με το chef club Αcropolis, αναπαράσταση της Ναυμαχίας κ.ά.), ενώ φέτος αναδείξαμε σε μια εξαιρετική εκδήλωση την «Ελιά της Όρσας», μια ελιά ηλικίας 2.530 ετών(!). Σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής, τον περιφερειάρχη κ. Πατούλη και την αντιπεριφερειάρχη Νήσων, που στηρίζουν ουσιαστικά το όραμα μας αυτό, προχωρούμε στα έργα της ενοποίησης των αρχαιολογικών χώρων του νησιού, στην αποπεράτωση της δημοτικής βιβλιοθήκης και στη βελτίωση της πρόσβασης στη σπηλιά του Ευριπίδη και στο ταφικό μνημείο του 4ου π.Χ. αιώνα. Επίσης, διοργανώσαμε ήδη δύο διεθνείς αγώνες ορεινής ποδηλασίας στο δάσος των Κανακίων, με συμμετοχές από όλον τον κόσμο, καθώς και πανελλήνιους αγώνες κλειστής κωπηλασίας με πάνω από 500 συμμετοχές από όλη την χώρα. Για φέτος είχαμε προγραμματίσει, και με αφορμή την επέτειο των 2.500 χρόνων από τη ναυμαχία, σπουδαίες επίσης δράσεις, για τον σκοπό της προβολής του νησιού, οι οποίες όμως λόγω της πανδημίας ματαιώθηκαν. Συνεχίζουμε, ωστόσο, απερίσπαστα το έργο μας στον τομέα αυτόν, γιατί πιστεύουμε στο όραμα της ανάδειξης της Σαλαμίνας.

Σε τι σημείο επηρέασε, φέτος το καλοκαίρι, τον τουρισμό του νησιού η πανδημία του κορονοϊού;

Φέτος, η Σαλαμίνα είχε περισσότερο κόσμο από ποτέ. Αυτό ήταν σίγουρα καλό για την τοπική οικονομία. Οι περιορισμοί, βέβαια, που υπήρχαν λόγω των μέτρων δυσχέραναν το έργο των τοπικών επιχειρήσεων, ωστόσο ήταν θετικό για το νησί ότι τόσος πολύς κόσμος επέλεξε τη Σαλαμίνα για τις καλοκαιρινές του αποδράσεις.

Πόσο επηρεάζει η υγειονομική κρίση γενικότερα τους ΟΤΑ;

Οι δήμοι σαφέστατα επηρεάζονται από την υγειονομική κρίση. Η κρίση αυτή προκαλεί αναπόφευκτα και οικονομική κρίση. Αυτό συνεπάγεται την αδυναμία των δημοτών και των επιχειρήσεων να ανταποκρίνονται στις οικονομικές τους υποχρεώσεις προς τον δήμο. Άρα μιλάμε για μείωση των εσόδων των δήμων. Επίσης, οι δαπάνες που προκύπτουν για τους δήμους από την υγειονομική κρίση είναι μεγάλες και συνεχείς. Είναι προφανέστατο ότι οι δήμοι χρειάζονται τη στήριξη του κράτους σε αυτήν την κρίση, αφού είναι οι πρώτοι που πλήττονται με μείωση εσόδων και αύξηση δαπανών.

Ποια έργα είναι σε εξέλιξη και ποια έχετε προγραμματίσει;

Όπως είπα και νωρίτερα, μαζί με την Περιφέρεια Αττικής, τα έργα της ενοποίησης των αρχαιολογικών χώρων του νησιού, η αποπεράτωση της δημοτικής βιβλιοθήκης, η βελτίωση της πρόσβασης στην σπηλιά του Ευριπίδη και στο ταφικό μνημείο του 4ου π.Χ. αιώνα. Ξεκινάμε έργα οδοποιίας στο νησί, τόσο με δικά μας έσοδα όσο και με χρηματοδότηση της Περιφέρειας. Μετά από πολύ καιρό, πάλι με χρηματοδότηση της Περιφέρειας, θα ξεκινήσουν τα έργα της επισκευής των γηπέδων. Επιπλέον, ολοκληρώνουμε το έργο της αποχέτευσης στην περιοχή των Παλουκίων αλλά και στην περιοχή Αμπελακίων και Σεληνίων. Επίσης, με χρηματοδότηση από το υπουργείο Ναυτιλίας προχωρούμε σε έργα βελτίωσης των λιμανιών μας. Μέσω του «Φιλόδημος ΙΙ» προχωράμε σε βελτιώσεις στα σχολεία μας και σε αθλητικές εγκαταστάσεις.

Διαχείριση απορριμμάτων. Ποιες κινήσεις έχουν γίνει και ποιες πρέπει να γίνουν;

Η διαχείριση των απορριμμάτων είναι ίσως το μεγαλύτερο πρόβλημα του νησιού. Φέτος, με πολλή δουλειά και με σωστό προγραμματισμό, παρά τον πολύ μεγάλο όγκο των επισκεπτών, δεν αντιμετωπίσαμε ιδιαίτερα προβλήματα. Σχεδιάζουμε ήδη δράσεις για να λύσουμε οριστικά το ζήτημα αυτό, όπως τη δημιουργία πράσινου σημείου, την ανανέωση του στόλου της καθαριότητας, νομιμοποιήσαμε τον σταθμό μεταφόρτωσης απορριμμάτων, ενεργοποιήσαμε ήδη την ανακύκλωση και ευελπιστούμε ότι θα απαλλάξουμε τον τόπο μας από αυτόν τον μεγάλο βραχνά.

Ποιοι είναι οι στόχοι σας, ως δημοτική αρχή, για τη Σαλαμίνα τού σήμερα και του αύριο;

Οι στόχοι μας είναι αφενός να βελτιώσουμε την καθημερινότητα των συμπολιτών μας, πράγμα που ήδη τόσο με την καθαριότητα όσο και με τις παρεμβάσεις μας στα σχολεία, στην οδοποιία, στον ηλεκτροφωτισμό έχουμε ξεκινήσει να το πράττουμε, αφετέρου να αναδείξουμε τη Σαλαμίνα, να την βάλουμε στον τουριστικό χάρτη, δημιουργώντας βέβαια τις υποδομές που χρειάζονται. Στο έργο αυτό –και θέλω να το τονίσω αυτό– χρειαζόμαστε τη βοήθεια της Πολιτείας. Η Σαλαμίνα είναι γνωστή πάνω απ’ όλα για τη ναυμαχία. Το σημείο αυτό θα έπρεπε να είναι πόλος έλξης για όλον τον κόσμο. Θα έπρεπε δηλαδή να έχουν δημιουργηθεί υποδομές στο σημείο που έγινε η ναυμαχία, για να μπορεί να αναδειχθεί. Μέχρι σήμερα, ωστόσο, εκτός από το μνημείο των Σαλαμινομάχων στον Τύμβο, δεν θυμίζει τίποτα άλλο το τι έγινε εκεί πριν από 2.500 χρόνια. Μόνο ναυπηγεία δεσπόζουν στην περιοχή. Κανέναν μας δεν τιμάει ως Έλληνα η εικόνα αυτή. Αν θέλουμε στην πράξη να τιμήσουμε αυτό το γεγονός, που το γνωρίζει και το τιμά όλος ο κόσμος, πρέπει επιτέλους να αλλάξουμε την κατάσταση αυτή.

Συνέντευξη στον Γιώργο Λαιμό

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

 

Σχολιάστε ...

NEWSLETTER

 

 

   

 

 

 

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa