Περιφέρειες - Δήμοι Συνεντεύξεις

Ο Δήμαρχος Σερρών Αλέξανδρος Χρυσάφης στο «Π»: Ο Δήμος μας θα γίνει πρωταγωνιστής

«Ο Δήμος Σερρών θα είναι ένας δήμος βιώσιμος, πιο φιλικός και πιο λειτουργικός για όλους», τόνισε, μιλώντας στο «Π», ο δήμαρχος Σερρών Αλέξανδρος Χρυσάφης. Παράλληλα ανέλυσε τον προγραμματισμό του μέχρι το τέλος αυτής της δημοτικής περιόδου, τις δυσκολίες λόγω της πανδημίας, αλλά και τα έργα που έχει ανάγκη ο Δήμος Σερρών.

Σχετικά με το κορονοϊό, ποια είναι η επιδημιολογική κατάσταση στον Δήμο Σερρών;

Στον Δήμο Σερρών δώσαμε μία μεγάλη και δύσκολη μάχη τους τελευταίους μήνες του 2020, θρηνώντας δυστυχώς την απώλεια πολλών συνδημοτών μας εξαιτίας του κορονοϊού.

Από την πρώτη στιγμή, η Δημοτική Αρχή έλαβε και συνεχίζει να εφαρμόζει μία σειρά μέτρων για την προστασία των δημοτών και του προσωπικού του Δήμου Σερρών (δωρεάν rapid tests, απολυμάνσεις, ψεκασμούς, πύλες θερμομέτρησης), καθώς και για τη στήριξη των ευπαθών κοινωνικά ομάδων και την ενίσχυση του Νοσοκομείου Σερρών, που βρέθηκε στην πρώτη γραμμή του αγώνα κατά του κορονοϊού.

Στο πλαίσιο αυτό, μεταξύ άλλων, ο Δήμος Σερρών τα Χριστούγεννα του 2020 προχώρησε σε μία δωρεά «ζωής» προμηθεύοντας το νοσοκομείο με δύο σύγχρονες, πλήρως εξοπλισμένες ΜΕΘ και υποβοηθητικά είδη για τις κλινικές Covid-19, συνολικού προϋπολογισμού 118.828 ευρώ.

Με συντονισμένη προσπάθεια και με συμμάχους όλους τους δημότες, πετύχαμε να βγούμε από την κρίσιμη κατάσταση από τις αρχές του 2021, παρουσιάζοντας καθημερινά μονοψήφιους αριθμούς κρουσμάτων.

Ωστόσο, στον Δήμο Σερρών αρχίζει να εμφανίζεται και πάλι τις τελευταίες ημέρες μία αυξητική τάση στα κρούσματα. Παρακολουθούμε με προσοχή τις εξελίξεις διεξάγοντας, σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ, τρεις ημέρες την εβδομάδα δωρεάν rapid tests σε οδηγούς και πεζούς. Αν και είμαστε αισιόδοξοι για την αποκλιμάκωση των κρουσμάτων, βρισκόμαστε σε ετοιμότητα να λάβουμε ό,τι μέτρο χρειαστεί για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

Ποια έργα έχει ανάγκη ο δήμος σας; Πώς εξελίσσεται ο προγραμματισμός σας και ποια εμβληματικά έργα έχουν υλοποιηθεί;

Τον πρώτο ενάμιση χρόνο της θητείας μας ολοκληρώσαμε και προωθήσαμε μια σειρά δράσεων για τη μεταμόρφωση της εικόνας του Δήμου Σερρών.

Δώσαμε βαρύτητα στην ωρίμανση όλων των μεγάλων έργων υποδομής και εμβληματικών έργων, γιατί πιστεύουμε ότι είναι το απαραίτητο στάδιο για την επιτυχή υλοποίηση κάθε αναπτυξιακού προγράμματος, καθώς και στην αξιοποίηση κάθε διαθέσιμου χρηματοδοτικού εργαλείου.

Υποβάλλουμε, στο πλαίσιο του «Αντώνης Τρίτσης», ολοκληρωμένες προτάσεις έργων σε όλες τις προσκλήσεις, καλύπτοντας τις διαχρονικές ανάγκες των συμπολιτών μας.

Ταυτόχρονα, κάνουμε τα πρώτα μας βήματα για να υλοποιήσουμε το μεγάλο μας όραμα, τη δημιουργία του Πάρκου Τεχνολογίας, Πολιτισμού και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας Eden Project Hellas, το οποίο αναμένεται να τοποθετήσει δυναμικά την περιοχή των Σερρών, αλλά και τη χώρα μας, στον χάρτη των προορισμών θεματικού τουρισμού και ανοικτής εκπαίδευσης.

 Θα ήθελα να σταθώ σε δύο έργα στα οποία ο Δήμος Σερρών πρωτοπορεί. Πόσο σημαντική είναι αλλά και πώς εξυπηρετεί πολίτες και επισκέπτες η εγκατάσταση WIFI σε κοινόχρηστους χώρους;

Ο Δήμος Σερρών προχωρά με γοργούς ρυθμούς στη μετατροπή του σε smart δήμο.

Πιστεύουμε ότι στη νέα ψηφιακή εποχή η δυνατότητα ισότιμης πρόσβασης στο διαδίκτυο αποτελεί κοινωνικό αγαθό. Εξασφαλίζουμε, λοιπόν, τα οφέλη των διαδικτυακών υπηρεσιών σε κοινόχρηστους χώρους, δημόσια κτίρια, πλατείες, παιδικές χαρές, πάρκα, κεντρικούς δρόμους σε όλους τους πολίτες και ιδιαίτερα σε όσους δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο.

Ήδη, προσφέρουμε ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών σε δωρεάν Wi-Fi σε περισσότερα από 11 κομβικά σημεία – πλατείες αλλά και περιοχές. Σε αυτά περιλαμβάνονται και τρία σημεία στα οποία εξασφαλίσαμε δωρεάν Wi-Fi αξιοποιώντας την ευρωπαϊκή πρωτοβουλία WIFI4EU.

Για το επόμενο διάστημα, προγραμματίζουμε την επέκταση του ελεύθερου Wi-Fi σε υψηλές ταχύτητες, με στόχο τη μεγαλύτερη δυνατή κάλυψη του δήμου. Προς την κατεύθυνση αυτή, καταθέτουμε μία ολοκληρωμένη πρόταση στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» στην Πρόσκληση 08 για την Ψηφιακή Σύγκλιση.

Παρακινείτε τους δημότες να αφήσουν το αυτοκίνητο στην άκρη και να μετακινούνται με ποδήλατο. Πώς μπορεί αυτό να καταστεί δυνατό και ποιος είναι ο σχεδιασμός σας προς αυτή την κατεύθυνση;

Πράγματι, θέλουμε οι Σερραίοι να αγαπήσουν το ποδήλατο, θέλουμε ένα περιβάλλον όμορφο και μια πόλη με κινητικότητα, στο πλαίσιο και της Στρατηγικής της Βιώσιμης Κινητικότητας, την οποία υπηρετούμε με συνέπεια.

Στο πλαίσιο αυτό, λειτουργούμε από τον Μάιο του 2020 το σύστημα διάθεσης κοινόχρηστων ποδηλάτων easybike. Μέσα από ένα αυτοματοποιημένο ηλεκτρονικό σύστημα, ο χρήστης έχει την ευχέρεια να παραλάβει και να χρησιμοποιήσει δωρεάν ένα ποδήλατο για όσο χρόνο επιθυμεί και να το επιστρέψει σε κάποιο από τα πέντε εγκατεστημένα σημεία στάθμευσης.

Μάλιστα, για την εν λόγω δράση ο Δήμος Σερρών επιβραβεύτηκε με ασημένιο βραβείο στον φετινό Πανελλήνιο Διαγωνισμό Best City Awards.

Επιπλέον, με στόχο την ενίσχυση της χρήσης ποδηλάτου, προγραμματίζουμε την επέκταση και την ενοποίηση του δικτύου ποδηλατοδρόμων, με σκοπό τη δημιουργία ενός ποδηλατικού άξονα Βορρά-Νότου που θα διατρέχει τον αστικό ιστό και το κέντρο της πόλης, συνδέοντας δύο βασικούς πόλους έλξης της πόλης. Το Κεντρικό Πάρκο και την κοιλάδα των Σερρών, στην οδό Εξοχών.

Πρόκειται για ένα έργο, προϋπολογισμού 380.000 ευρώ, που θα υλοποιηθεί μέσω του προγράμματος της Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης.

Θεωρείτε πως οι αλλαγές στον εκλογικό νόμο για τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι θετικές; Ποια είναι τα σοβαρά ζητήματα που αντιμετωπίζει ο Α’ Βαθμός Αυτοδιοίκησης, πέραν του εκλογικού νόμου;

«Πιστεύω, ότι ο νέος εκλογικός νόμος για την Αυτοδιοίκηση κινείται στη σωστή κατεύθυνση, καθώς επιλύει μία σειρά προβλημάτων που προέκυψαν στην κυβερνησιμότητα των δήμων εξαιτίας του «Κλεισθένη».

Πέραν του εκλογικού νόμου, ο Α’ Βαθμός της Αυτοδιοίκησης αντιμετωπίζει σοβαρά θέματα, που έχουν σχέση με την οικονομική αυτοτέλεια και τη βιωσιμότητά του, την απόδοση των φόρων και των πόρων από τη νέα γενιά παρακρατηθέντων στους δήμους.

Ένα μεγάλο «αγκάθι» για την εύρυθμη λειτουργία των δήμων και την ποιότητα των παρεχόμενων προς τους πολίτες υπηρεσιών είναι η υποστελέχωσή τους, ένα πρόβλημα που έχει ενταθεί στη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού.

Πώς οραματίζεστε τον Δήμο Σερρών στο τέλος αυτής της δημοτικής περιόδου;

Όραμά μας είναι να καταστήσουμε τον Δήμο Σερρών πρότυπο ευρωπαϊκού δήμου και πρωταγωνιστή στις εξελίξεις.

Στο τέλος της πρώτης θητείας μας πιστεύω ότι θα έχουμε έρθει πιο κοντά σε αυτόν τον μεγαλόπνοο στόχο, καθώς θα βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη πολλές από τις δράσεις και τις πολιτικές μας.

Ο Δήμος Σερρών θα είναι ένας δήμος βιώσιμος, πιο φιλικός και πιο λειτουργικός για όλους. Ένας πιο όμορφος, «πράσινος» και έξυπνος δήμος, με αναβαθμισμένες και σύγχρονες υποδομές.

Ταυτόχρονα, ένας δήμος που θα θυμίζει εργοτάξιο, καθώς θα υλοποιούμε επενδύσεις και έργα με αναπτυξιακό στίγμα στην τοπική κοινωνία και οικονομία.

Συνέντευξη στον Γιώργο Λαιμό

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

 

 

Σχολιάστε ...

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

NEWSLETTER

 

  

 

 

Karfitsa