Περιφέρειες - Δήμοι Συνεντεύξεις

Ο Δήμαρχος Φιλοθέης-Ψυχικού Παντελής Ξυριδάκης στο «Π»: Κοιτάμε μπροστά μας!

«Έχουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο με καινοτόμες λύσεις για να παραμείνουμε ένας δήμος όπου αξίζει να ζεις. Τα καλύτερα είναι μπροστά μας», τονίζει ο δήμαρχος Φιλοθέης-Ψυχικού Παντελής Ξυριδάκης, μιλώντας στο «Π». Ο κ. Ξυριδάκης, αναφερόμενος στο νέο εκλογικό σύστημα αλλά και στο περιθώριο συνεργασιών, επεσήμανε πως «πιστεύουμε στις συνεργασίες και στις προγραμματικές συμφωνίες».

Κάνοντας απολογισμό αυτής της θητείας που ολοκληρώνεται, ποια θεωρείτε τα πιο εμβληματικά έργα σας; Σε ποια προβλήματα των δημοτών δώσατε λύση;

Καταφέραμε να διατηρήσουμε τον τόπο μας τόπο αποκλειστικής κατοικίας, παρά τις συστηματικές προσπάθειες που έγιναν από οργανωμένα συμφέροντα. Ο δήμος παρέμεινε νησίδα ασφάλειας και σταθερότητας. Παρά τις δραματικές περικοπές που έγιναν από την κεντρική κυβέρνηση προς όλους τους δήμους, καταφέραμε να μειώσουμε σημαντικά τα δημοτικά και ανταποδοτικά τέλη από 22% έως 32%. Να χρηματοδοτούμε έργα ύψους 2,5 εκατ. ευρώ ετησίως με δικά μας χρήματα. Να διαθέτουμε 1 εκατ. ευρώ ετησίως από ιδίους πόρους για έργα συντήρησης και εξοπλισμού σε όλα τα δημόσια σχολεία. Να φιλοξενούμε περισσότερα από 300 νήπια και βρέφη ετησίως στους δημοτικούς παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς. Να γίνονται κάθε χρόνο περισσότερες από 300 πολιτιστικές εκδηλώσεις και 1.500 δημότες να παρακολουθούν μαθήματα στα εικαστικά εργαστήρια. Να συμμετέχουν περισσότεροι από 3.000 δημότες στα προγράμματα αθλητισμού του δήμου. Να επιμορφώνονται στο Κέντρο Διά Βίου Μάθησης περισσότεροι από 900 δημότες. Να στηρίζουμε περισσότερες από 300 οικογένειες που ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας. Να εξυπηρετούνται περισσότεροι από 3.000 δημότες ετησίως από τα Δημοτικά Ιατρεία. Είμαστε ένας από τους τρεις μόλις δήμους της χώρας που έχουν πιστοποιηθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας στο πλαίσιο των Υγιών Πόλεων. Είμαστε ο πρώτος δήμος της χώρας που τόλμησε να αναθέσει τη φύλαξη όλων των δημοτικών κτιρίων και σχολείων σε ιδιωτική εταιρεία ασφάλειας, που επιπλέον πραγματοποιεί όλη τη νύχτα περιπολίες στον Δήμο με οκτώ οχήματα. Είμαστε ενδεχομένως ο μόνος δήμος στη χώρα όπου σπάνια θα βρεις ένα αδέσποτο ζώο στον δρόμο. Γιατί φροντίζουμε να μην υπάρχει κανένα αδέσποτο ζώο στον δρόμο, κανένα ζώο αβοήθητο.

Είστε εκ νέου υποψήφιος δήμαρχος. Ποιες είναι οι προτεραιότητές σας και πού θα ρίξετε το βάρος σας αν σας επανεκλέξουν οι δημότες;

Ο δήμος έχει ήδη ολοκληρώσει 16 ώριμες μελέτες με τα τεύχη δημοπράτησης για μεγάλα έργα και παρεμβάσεις. Έχουμε ήδη εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση σε 10 από αυτές, ενώ 3 είναι σε αξιολόγηση. Μιλάμε για έργα προϋπολογισμού 11 εκατ. ευρώ. Προχωράμε σε διαγωνισμό για την τοποθέτηση και τη συντήρηση φωτιστικών σωμάτων τύπου LED χαμηλότερης ενεργειακής αναβάθμισης και φωτεινότερης απόδοσης. Στη δημιουργία ψηφιακής τάξης σε όλα τα δημόσια σχολεία, με οθόνες full screen συνδεδεμένες με laptop στη θέση κάθε μαθητή. Στην εφαρμογή των αρχών της κυκλικής οικονομίας με τη σταδιακή εφαρμογή των ρευμάτων αποκομιδής των σκουπιδιών με μπλε, πράσινο, κίτρινο και καφέ κάδο. Και διαλογή στην πηγή. Συνεχίζουμε τη σταδιακή μετατροπή του δήμου σε ψηφιακό, για να μπορεί ο δημότης με ένα κλικ από το κινητό του ή τον ηλεκτρονικό του υπολογιστή να εξυπηρετείται από τον δήμο. Προχωράμε στην εφαρμογή συστήματος ελεγχόμενης στάθμευσης στον Φάρο Νέου Ψυχικού, με δωρεάν στάθμευση για τους κατοίκους και με χαμηλό αντίτιμο για τους επισκέπτες. Έχουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο με καινοτόμες λύσεις για να παραμείνουμε ένας δήμος όπου αξίζεις να ζεις. Τα καλύτερα είναι μπροστά μας.

Σε δύο βασικά ζητήματα που αποτελούν «βαρόμετρο» για τις εκλογές, όπως είναι τα οικονομικά του δήμου αλλά και ο τομέας της καθαριότητας, ποιες κινήσεις κάνατε;

Ο δήμος λειτουργεί με το ¼ των χρημάτων σε σύγκριση με την εποχή πριν από την ενοποίηση. Καταφέραμε να σταθούμε στα πόδια μας γιατί είχαμε φροντίσει όλα τα προηγούμενα χρόνια να σχεδιάζουμε και να υλοποιούμε πλεονασματικούς προϋπολογισμούς. Γιατί μειώσαμε το κόστος λειτουργίας του δήμου στο μισό. Δεν χρωστάμε σε κανέναν. Κάναμε το εντελώς αντίθετο από ό,τι έκαναν οι κυβερνήσεις και χρεοκόπησαν την Ελλάδα. Σε ό,τι αφορά το σύστημα καθαριότητας, είμαστε υπερήφανοι γιατί καταφέραμε να αναδείξουμε τον δήμο μας σε πρωταθλητή στην ανακύκλωση, σε όλη την Ελλάδα.

Ποιο πιστεύετε ότι είναι το βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Αυτοδιοίκηση σήμερα;

Οι δήμοι δεν είναι οικονομικά αυτοδύναμοι για να καθορίσουν το μέλλον τους. Η δική μας θέση είναι η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και η μεταφορά του φόρου ακίνητης περιουσίας στους δήμους. Αυτό για εμάς σημαίνει ότι και τους φόρους αυτούς μπορούμε να μειώσουμε και να έχουμε τους πόρους για να σχεδιάσουμε έργα και νέες υπηρεσίες για τους πολίτες.

Με βάση το «τοπίο των υποψηφιοτήτων» όπως έχει διαμορφωθεί στον δήμο σας, πιστεύετε ότι υπάρχουν τα περιθώρια συγκλίσεων και συναινέσεων που «εμπνέει» ή ακόμη και επιβάλλει η απλή αναλογική;

Πιστεύουμε στις συνεργασίες και στις προγραμματικές συμφωνίες. Γι’ αυτό και πολύ πριν από τις εκλογές φροντίσαμε να έλθουμε σε προγραμματική συμφωνία με την παράταξη του πρώην δημάρχου Νέου Ψυχικού κ. Παντελή Χαροκόπου. Αυτή την προγραμματική συμφωνία θέτουμε στην κρίση των πολιτών πριν και όχι μετά τις εκλογές. Γιατί θέλουμε ο πολίτης να είναι πρωταγωνιστής και όχι το παρασκήνιο και οι εκβιασμοί μετά τις εκλογές.

Περιγράψτε μας την «ανθρωπογεωγραφία» της παράταξής σας. Υπάρχει ανανέωση;

Ασφαλώς και υπάρχει. Η ομάδα κάνει τη διαφορά. Έμπειροι και νέοι, πάνω από κόμματα και τοπικιστικούς διαχωρισμούς, συνθέτουν μια ισχυρή ομάδα που μπορεί να διασφαλίσει ότι ο τόπος μας θα συνεχίζει να προσφέρει υψηλή ποιότητα ζωής για όλους.

 

Συνέντευξη στον Γιώργο Λαιμό

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

Σχολιάστε ...

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Παρασκήνιο» σε μορφή PDF

NEWSLETTER


Focus-On


Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa