Περιφέρειες - Δήμοι Συνεντεύξεις

Ο Δήμαρχος Ύδρας Γιώργος Κουκουδάκης στο «Π»: Με έργα αλλάζουμε το μέλλον του νησιού

«Ο αριθμός των εν εξελίξει και δημοπρατημένων έργων είναι πρωτόγνωρος για τον δήμο μας», τονίζει, μιλώντας στο «Π», ο δήμαρχος Ύδρας Γιώργος Κουκουδάκης, αναφερόμενος στην πορεία των έργων αλλά και σε αυτά που έχουν προγραμματιστεί για το μέλλον. Σχετικά με τον κορονοϊό τονίζει: «Η πανδημία έχει επηρεάσει δραστικά την οικονομική δραστηριότητα».

Ποιες πιστεύετε ότι θα είναι οι επιπτώσεις του κορονοϊού στην οικονομία του νησιού;

Όπως σε όλο τον κόσμο, έτσι και στην Ύδρα, η πανδημία έχει επηρεάσει δραστικά την οικονομική δραστηριότητα, με συνέπεια να παρατηρείται δραστική μείωση του Τζίρου των τουριστικών επιχειρήσεων σε σχέση με την περσινή σεζόν. Ουσιαστικά λόγω των περιοριστικών μέτρων που εφαρμόστηκαν από την περασμένη άνοιξη και μέχρι τις αρχές Ιουλίου, ένα μεγάλο μέρος της τουριστικής περιόδου χάθηκε. Αυτό αναντίρρητα σημαίνει απώλεια εσόδων για τις επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν ήδη δυσκολίες να ανταποκριθούν στην κάλυψη μιας σειράς σταθερών λειτουργικών τους εξόδων. Σημαίνει επίσης απώλεια θέσεων εργασίας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται κυρίως για την νέα γενιά, καθώς και απώλεια εσόδων στον δήμο από την μειωμένη είσπραξη μιας σειράς τελών.

Τι ζητάτε από την Πολιτεία, με δεδομένο πως ένα σημαντικό μέρος της οικονομίας του νησιού στηρίζεται στον τουρισμό;

Η Πολιτεία δεν θα πρέπει να στηρίξει μόνο τις τουριστικές επιχειρήσεις που επλήγησαν αλλά και τους δήμους που καλούνται να ικανοποιήσουν μια σειρά αναγκών που προκύπτουν εξαιτίας αυτής της υγειονομικής κρίσης. Να στηρίξει, με άλλα λόγια, τις κοινωνικές δομές των δήμων, να στελεχώσει επαρκώς τα κατά τόπους Αστυνομικά Τμήματα και Λιμεναρχεία και κυρίως να καταβάλει προσπάθεια να λαμβάνει υπόψη τις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής κατά τη λήψη περιοριστικών μέτρων. Το τελευταίο μπορεί να το καταφέρει ακούγοντας τις τοπικές κοινωνίες και τους εκλεγμένους εκπροσώπους τους.

Σε τι σημείο επηρεάζει η υγειονομική κρίση γενικότερα τους ΟΤΑ;

Σε αρκετά μεγάλο βαθμό. Όπως προανέφερα, επηρεάζει τα οικονομικά τους λόγω όχι μόνο της μείωσης των εσόδων τους αλλά και μιας σειράς μέτρων ελάφρυνσης, που καλώς λαμβάνουν, για την ελάφρυνση των πληττόμενων επιχειρήσεων και νοικοκυριών. Επηρεάζει το πρόγραμμα των πολιτιστικών τους εκδηλώσεων λόγω της αναβολής ή ακόμα και της ακύρωσης σειράς μεγάλων εκδηλώσεων. Ενδεικτικά σας αναφέρω ότι το Πάσχα στην Ύδρα, πέρα από το διεθνώς πλέον γνωστό έθιμο της ενορίας του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου στο Καμίνι με τον επιτάφιο να εισέρχεται στην θάλασσα, ο δήμος μας διοργανώνει το πατροπαράδοτο «κάψιμο του Ιούδα» στο λιμάνι της Ύδρας, γεγονός που προσελκύει κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Λόγω του κορονοϊού φέτος δεν ήρθε κανένας. Οι μεγάλες καλοκαιρινές εκδηλώσεις του δήμου μας, τα «Μιαούλεια» και τα «Κουντουριώτεια», που σκοπό έχουν να τιμήσουν τη μνήμη των μεγάλων εθνικών μας ηρώων, φέτος περιορίστηκαν κυρίως σε μικρές αλλά υψηλής ποιότητας εκδηλώσεις.

Να περάσουμε και στα αυτοδιοικητικά και στα του δήμου σας. Ποια έργα είναι σε εξέλιξη και ποια έχετε προγραμματίσει;

Στον δήμο μας, χάρις στις επίπονες και επίμονες προσπάθειες της Δημοτικής μας Αρχής, βρίσκονται σε εξέλιξη αρκετά έργα και έχει δρομολογηθεί σειρά άλλων. Ενδεικτικά αναφέρω ότι σε εξέλιξη βρίσκονται το έργο της επισκευής του κτιρίου του Α’ Δημοτικού Σχολείου, η κατασκευή δύο ακόμα νέων παιδικών χαρών και η επισκευή του εξωτερικού λιμενοβραχίονα. Ταυτόχρονα, έχουν ήδη δημοπρατηθεί η κατασκευή βρεφονηπιακού σταθμού, η επισκευή του αλιευτικού καταφυγίου στο Καμίνι, η κατασκευή αντιπλημμυρικών υποδομών στο Καμίνι καθώς και η επισκευή μεγάλου τμήματος περιφερειακού δρόμου στην θέση Μανδράκι. Θα έλεγα ότι ο αριθμός των εν εξελίξει και δημοπρατημένων έργων είναι πρωτόγνωρος για τον δήμο μας.

Επετειακές εκδηλώσεις του Δήμου Ύδρας για τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης. Πείτε μας περισσότερες λεπτομέρειες.

Θέτοντας στο επίκεντρο εκδηλώσεις και δράσεις υψηλής ποιότητας και αισθητικής, που θα προσδώσουν εξωστρέφεια και θα προσελκύσουν το ενδιαφέρον της ελληνικής και της διεθνούς πνευματικής κοινότητας και του επισκέπτη που η ποιότητα είναι προτεραιότητά του, επιθυμούμε να δώσουμε τη δυνατότητα στους επισκέπτες του νησιού και ιδιαίτερα στους ξένους, αν όχι να συναισθανθούν μαζί μας το ιστορικό βάθος της Ύδρας, τουλάχιστον να το αντιληφθούν, και φεύγοντας από το νησί μας να νιώσουν πνευματικά πλουσιότεροι και ενδεχομένως, εξαιτίας αυτού, σύγχρονοι φιλέλληνες.

Σχεδιάζουμε εκδηλώσεις και δράσεις που θα θυμίσουν στους αρμόδιους φορείς την επιτακτική ανάγκη διάσωσης και αναστήλωσης των μοναδικών κτιρίων και αρχοντικών της Ύδρας. Εκδηλώσεις και δράσεις που θα σέβονται και θα προστατεύουν την υγιή οικονομική κατάσταση του δήμου μας, που με μεγάλη και συλλογική προσπάθεια έχει κατακτηθεί, όπως και τα χρήματα των χορηγών, και δεν θα δημιουργούν υποχρεώσεις για τις επόμενες διοικήσεις.
Μέσω της διοργάνωσης επιστημονικών συνεδρίων, εικαστικών εκθέσεων, εκδόσεων και μαθητικών διαγωνισμών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, σκοπεύουμε να αναδείξουμε ακόμα περισσότερο την προεπαναστατική και την επαναστατική ιστορία της Ύδρας. Η ανάπτυξη της ναυτιλίας της, οι διεθνείς εμπορικές της σχέσεις, η αρχιτεκτονική της, η πολιτειακή της οργάνωση και λειτουργία, η θρησκευτική και κοινωνική της ζωή, οι σχέσεις της με την οθωμανική Διοίκηση, οι εξεγέρσεις της πριν από το 1821, η επαναστατική της δράση και κυρίως ο ναυτικός της αγώνας θα βρεθούν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος.

Πώς οραματίζεστε τον Δήμο Ύδρας στο τέλος αυτής της δημοτικής περιόδου;

Οραματιζόμαστε τον Δήμο Ύδρας ως έναν δήμο μιας νέας εποχής. Ως έναν δήμο που θα έχει επιλύσει τα μεγάλα του προβλήματα στον τομέα των έργων υποδομής, θα έχει κάνει ευρέως γνωστή τη μεγάλη ιστορία της Ύδρας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Ως έναν δήμο πρότυπο τουριστικής και βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης. Θέλουμε μέσω της προσπάθειάς μας να δούμε την Ύδρα μας στο επίκεντρο της καλλιτεχνικής και πολιτιστικής δημιουργίας και τους πάντα ζεστούς και φιλόξενους κατοίκους της ακόμα πιο υπερήφανους για τον μοναδικό μας τόπο.

Συνέντευξη στον Γιώργο Λαιμό

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

Σχολιάστε ...

NEWSLETTER

 

 

  

 

 

 

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa