Συνεντεύξεις Υγεία

Ο Διοικητής του «Ευαγγελισμού» Αναστάσιος Γρηγορόπουλος στο «Π»: Ναι, θα κάνω το εμβόλιο

Σε μια κρίσιμη υγειονομική περίοδο για τη χώρα, ο «Ευαγγελισμός», το μεγαλύτερο νοσοκομείο της Ελλάδας, είναι στην πρώτη γραμμή και στη διαχείριση της πανδημίας. Εδώ έχουν νοσηλευθεί χιλιάδες ασθενείς, απλοί πολίτες αλλά και εξέχοντα πρόσωπα, όπως ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος. Ο διοικητής του «Ευαγγελισμού», Αναστάσιος Γρηγορόπουλος, μίλησε αποκλειστικά στο «Π» για το πώς γίνεται η νοσηλεία τόσων ασθενών με Covid και άλλα νοσήματα, για το αν ο «Ευαγγελισμός» δέχθηκε πίεση όσο άλλα νοσοκομεία της χώρας, αλλά και για το αν πιστεύει ότι οι υγειονομικοί θα τολμήσουν –δίνοντας το καλό παράδειγμα– να εμβολιαστούν.

Πώς είναι να διοικεί κανείς το μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας σε περίοδο πανδημίας;

Σίγουρα έχει πάρα πολλές ιδιαιτερότητες, αλλά είχα την τύχη να έχω θητεύσει στον «Ευαγγελισμό» τη διετία 2014-2015, γεγονός που κάνει πιο εύκολο το έργο μου, καθώς ήδη γνωρίζω πολύ καλά τα προβλήματα του νοσοκομείου, όπως επίσης και την ανθρωπογεωγραφία του.

Ποια είναι τα πιο συχνά προβλήματα που καλείται να επιλύσει ένας διοικητής μεγάλου νοσοκομείου;

Ένα από τα μεγαλύτερα καθημερινά προβλήματα είναι η αντιμετώπιση του τέρατος που ονομάζεται γραφειοκρατία, η οποία, πέραν των προβλημάτων που έχει στη διαχείριση του νοσοκομείου, έχει αντίκτυπο και στον πολίτη. Ένα δεύτερο είναι η βελτίωση των συνθηκών νοσηλείας, το οποίο περιλαμβάνει θέματα που αφορούν τόσο τις κτιριακές υποδομές όσο και την αναμονή των ασθενών.

Αισθανθήκατε ποτέ, τόσο στο πρώτο κύμα της επιδημίας όσο και τώρα, στο δεύτερο κύμα, ότι το νοσοκομείο έφτασε στα όριά του;

Στο πρώτο κύμα της πανδημίας, σίγουρα όχι. Όσον αφορά το δεύτερο κύμα, δεν μπορώ να πω ότι φτάσαμε στα όριά μας, αλλά σίγουρα, αν δεν είχαν ληφθεί τα απαγορευτικά μέτρα, θα ήμασταν και εμείς τώρα σε οριακή κατάσταση. Ευτυχώς όμως ήδη τα μέτρα φαίνεται να αποδίδουν και αυτήν τη στιγμή είμαστε σε θέση να παρέχουμε βοήθεια και σε άλλα νοσοκομεία, όπως έγινε ήδη με τη διακομιδή ασθενούς από τη Βόρεια Ελλάδα.

Η συνεχής αγωνία των πολιτών και των εργαζομένων για την επάρκεια των κενών κλινών ΜΕΘ σάς ανησυχεί κι εσάς;

Η αγωνία τους είναι εύλογη, καθώς ήδη βλέπουμε σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα την κατάσταση να είναι οριακή. Παρ’ όλα αυτά, καθώς ήδη λειτουργούμε, όπως σωστά ανέφερε και ο υπουργός, ως ενιαία υγειονομική περιφέρεια, είμαστε και εμείς εδώ να συνδράμουμε σε ό,τι χρειαστεί. Ευτυχώς, το νοσοκομείο έχει ακόμη αρκετές δυνατότητες σε κλίνες ΜΕΘ.

Ο διοικητής γνωρίζει τα φαρμακευτικά σχήματα που χρησιμοποιούν οι γιατροί οι οποίοι θα διαχειρίζονται τα κρούσματα Covid-19;

Τα γνωρίζω από την πλευρά προμήθειάς τους και μόνο, καθώς η χορήγησή τους σε κάθε ασθενή αποτελεί ιατρικό απόρρητο και το γνωρίζουν μόνο οι θεράποντες ιατροί.

Όταν κυκλοφορήσει το εμβόλιο ενάντια στον Covid-19, οι πρώτοι που θα πρέπει να εμβολιαστούν είναι οι υγειονομικοί. Πιστεύετε ότι θα πειθαρχήσουν; Εσείς θα το κάνετε;

Όσον αφορά τον εαυτό μου, η απάντηση είναι κατηγορηματικά ναι. Όσον αφορά το προσωπικό, πιστεύω ναι, καθώς είναι ο μοναδικός τρόπος προστασίας αλλά και, αν θέλετε και μια εκτίμηση σε διαφορετικό επίπεδο, νομίζω ότι ο κόσμος έχει κουραστεί ήδη πολύ και ψυχολογικά και οικονομικά βεβαίως, οπότε νομίζω ότι γενικότερα ο κόσμος θα συμμορφωθεί.

Πόσοι υγειονομικοί έχουν νοσήσει έως τώρα στον «Ευαγγελισμό» και τι θα λέγατε στον κόσμο που έχει δείξει τόσα χρόνια την εμπιστοσύνη του στο συγκεκριμένο νοσοκομείο;

Στο πρώτο κύμα της πανδημίας καταφέραμε ο αριθμός αυτός να είναι μηδενικός. Στο δεύτερο κύμα, και λόγω της μεγάλης διασποράς στην κοινωνία, ο αριθμός είναι κάτω από 0,5 στους 3.000 εργαζομένους. Τονίζω το θέμα της διασποράς, γιατί έχουμε διαπιστώσει ότι το 90% των περιστατικών που έχουν νοσήσει έχει κολλήσει από επαφές τους έξω κι εν συνεχεία από επαφές μεταξύ τους. Τα πρωτόκολλα νοσηλείας είναι εξαιρετικά αυστηρά χάρη σε μια εξαιρετική Επιτροπή Λοιμώξεων, την οποία διαθέτουμε και της οποίας επικεφαλής είναι ο διευθυντής λοιμωξιολόγος-παθολόγος κ. Παπασταμόπουλος. Θα έλεγα στον κόσμο να συνεχίσει να δείχνει αυτή την εμπιστοσύνη, καθώς ο «Ευαγγελισμός» απέδειξε μέσα στην πιο δύσκολη υγειονομική κρίση των τελευταίων εκατό ετών ότι τα καταφέρνει με επιτυχία και δεν συγκαταλέγεται τυχαία στα κορυφαία νοσοκομεία της χώρας.

Συνέντευξη στην Κατερίνα Παπακωστοπούλου

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

NEWSLETTER